Dit recept is echt ideaal, want je kan een heel groot deel al een dag eerder voorbereiden! Zo zet ik het deeg altijd een nacht in de ijskast. Dat zorgt ervoor dat deze broodjes lekker zacht en luchtig zijn. Én je hoeft de rijstijd niet in de gaten te houden! Perfect als je nog niet zo’n ervaren bakker bent. Of als je gewoon even lekker makkelijk wil doen. Ook de rozijnen laat ik een nacht weken in amandelsiroop voor een zoete, fruitige vulling. Een perfecte combinatie samen met de romige banketbakkersroom. Elk hapje van deze vegan koffiebroodjes is zo een perfecte balans tussen zoet en romig.
De broodjes zijn lekker rijk gevuld met banketbakkersroom en rozijnen. Dat zorgt er met het rollen soms wel voor dat het een beetje een kliederboel kan worden. Persoonlijk vind ik dat nooit zo erg. Zo heb je wel echt lekkere goedgevulde broodjes. Gebruik eventueel wat minder van de banketbakkersroom als je voor wat minder kliederboel wil gaan tijdens het maken. Ik werk de koffiebroodjes altijd af met suikerstroop en een laagje glazuur. Zonder zijn de broodjes natuurlijk ook al erg lekker. Maar dit geeft een extra zoete touch én ziet er superfeestelijk uit. De broodjes zijn dan ook perfect voor een feestelijke brunch of een speciale gelegenheid.
Vegan koffiebroodjes
Equipment
- vergiet
- Keukenmachine met deeghaken
- Vershoud folie
- Bakplaat met bakmat of bakpapier
Ingrediënten
Vulling
- 300 gr rozijnen
- 100 ml amandelsiroop of vervang dit door water of een likeur
- 200 ml water
Deeg
- 500 gr tarwebloem
- 5 gr gist
- 100 gr plantaardige boter
- 50 gr witte basterdsuiker
- 175 ml water
- 100 ml plantaardige melk
- 5 gr zout
Banketbakkersroom
- 40 gr maizena
- 80 gr suiker
- 500 ml plantaardige melk
- 1 vanillestokje
- 1 mespunt kurkuma
Siroop
- 50 gr suiker
- 50 ml water
Glazuur
- 100 gr poedersuiker
- water
Instructies
Dag 1
- Doe de rozijnen in een kom met de amandelsiroop en het water. Laat de rozijnen nu een nacht wellen in de ijskast.
- Maak het deeg door de bloem, gist, witte basterdsuiker, water, zout en plantaardige melk in de keukenmachine te doen. Voeg ook de plantaardige boter in blokjes toe. Kneed het deeg tot een soepel en elastisch deeg.
- Vorm het deeg tot een bal op een schoon werkblad. Doe deze in een kom met een klein beetje olie erin. Dek de kom af met vershoud folie. Zet de kom een nacht weg in de ijskast.
- Maak nu de vegan banketbakkersroom. Meng hiervoor in een kom de maïzena en suiker. Doe hier ¼ van de plantaardige melk bij. Roer het mengsel met een garde tot een glad papje zonder klontjes.
- Zet een sauspan op middelhoog vuur. Doe hier de rest van de plantaardige melk in. Schraap de merg uit het vanillestokje en voeg dit toe. Breng het mengsel onder af en toe roeren aan de kook.
- Doe een paar flinke eetlepels van het warme mengsel bij het maïzena mengsel. Roer dit even goed door elkaar en doe terug in de pan. Breng de banketbakkersroom weer aan de kook. Laat hem nu 1 tot 2 minuten doorkoken tot de room is ingedikt.
- Giet de banketbakkersroom in een platte schaal. Leg een stuk vershoud folie echt op de banketbakkersroom. Laat hem nu goed afkoelen in de ijskast.
Dag 2
- Laat de rozijnen goed uitlekken in een vergiet. Leg de rozijnen op wat keukenpapier om goed te drogen.
- Bestrooi je werkblad licht met wat bloem.
- Haal het deeg uit de ijskast en leg het hier op. Druk met je vingers de lucht uit het deeg. Rol met een deegroller het deeg tot een rechthoekige lap van ongeveer 30 bij 50 centimeter.
- Besmeer de lap deeg met de vegan banketbakkersroom. Houdt aan de zijkanten ongeveer 2 centimeter vrij. Verdeel de uitgelekte rozijnen over de banketbakkersroom.
- Rol de lap deeg op over de lengte. Verdeel het deeg in 14 gelijke stukken. Leg de stukken deeg met het snijvlak naar beneden op een bakplaat met bakmat of bakpapier.
- Dek de koffiebroodjes af met een theedoek. Deze mogen nu verdubbelen in grootte op kamertemperatuur. Dat kan zo'n 1 tot 2 uur duren.
- Verwarm de oven voor op 180 ℃.
- Bak de koffiebroodjes in 30-35 minuten mooi gaar.
- Maak ondertussen suikerstroop door de suiker en het water in een pan aan de kook te brengen. Draai het vuur laag en laat de suikerstroop 4 minuten rustig bubbelen. Bestrijk de koffiebroodjes direct na het bakken met de suikerstroop.
- Laat de koffiebroodjes goed afkoelen. Maak ondertussen de glazuur. Voeg hiervoor steeds eetlepels water toe aan een kom met poedersuiker, totdat je een romige glazuur hebt. Versier de afgekoelde koffiebroodjes met de glazuur.
Je kunt de koffiebroodjes natuurlijk ook eten zonder de siroop en glazuur, maar met zijn ze nóg lekkerder!
Zorg er bij de glazuur wel echt voor dat de koffiebroodjes goed zijn afgekoeld, voordat je de glazuur over de broodjes verdeelt. Als de vegan koffiebroodjes nog heel warm zijn loopt de glazuur er af. Dat is zonde natuurlijk!
Tip: ik gebruik vaak een diepvrieszakje om de glazuur mee te spuiten. Vul het diepvrieszakje met de glazuur en knip er een klein puntje af. Zo heb je een minispuitzakje om de glazuur mooi mee te spuiten.
Ben je op zoek naar nog meer receptinspiratie? Bekijk dan mijn receptentpagina!
Geen reacties