Menu
Brood & deeg / Kerst / Recepten / Vegan

Zelf vegan pasteibakjes maken

recept om huisgemaakte vegan pasteibakjes te maken

Vegan pasteibakjes maken is niet alleen heel leuk om te doen, maar het is ook nog eens erg lekker. Zeker wanneer je de pasteibakjes van huisgemaakt vegan bladerdeeg maakt! Ik raad je wel aan om de pasteibakjes een aantal keer te maken. Zeker als je wilt eten bij een (kerst)diner. Serveer de vegan pasteibakjes bijvoorbeeld met huisgemaakte paddestoelen ragout.

Ook zit er verschil in het gebruiken van huisgemaakt vegan bladerdeeg en kant-en-klaar vegan bladerdeeg. Huisgemaakt bladerdeeg poft in de oven vaak mooier en hoger op dan kant-en-klaar bladerdeeg. Daarom bestaat in dit recept een pasteibakje gemaakt van huisgemaakt bladerdeeg maar uit één cirkel deeg op je onderkantje. Bij kant-en-klaar bladerdeeg zou ik altijd twee cirkels op je onderkantje plakken. Op die manier krijg je wel mooie hoge pasteibakjes die je goed kunt vullen.

Je kunt de vegan pasteibakjes direct opeten wanneer ze uit de oven komen. Maar je kunt ze ook gemakkelijk van tevoren al maken. Warm de pasteibakjes dan vlak voor het serveren op.


recept om huisgemaakte vegan pasteibakjes te maken

Pasteibakjes

No ratings yet
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Bijgerecht, Borrelhapje, Lunch, Tussendoortje
Keuken Frans, Nederlands
Porties 4 bakjes

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • Bestrooi een schoon werkoppervlak met bloem en leg hier het vegan bladerdeeg op.
  • Rol het vegan bladerdeeg met een deegroller uit tot een egale plak deeg van iets minder dan een halve centimeter dik. Als je kant-en-klaar vegan bladerdeeg uit de winkel gebruikt is dit vaak te dun en kun je twee plakken op elkaar leggen en even plat rollen.
  • Trek met een vork licht strepen over het deeg. Allemaal dezelfde kant op. Dit gebruik je straks om de pasteibakjes op te bouwen.
  • Steek met een garneerring of uitsteekvorm cirkels uit het deeg. Eentje voor elk pasteibakje dat je wilt maken. Deze cirkels vormen de onderkant van je pasteibakjes.
  • Leg de deegcirkels op een bord of bakplaat met wat bakpapier erop. Deze moet ook in de ijskast past. Voor het bakken leg je het deeg namelijk nog heel even terug in de ijskast.
  • Steek nu nogmaals evenveel cirkels uit van dezelfde grootte, zodat elke onderkant voor een pasteibakje één cirkel deeg erop krijgt. Wanneer je kant-en-klaar bladerdeeg gebruikt zou ik twee cirkels bovenop elk onderkantje doen.
  • Steek met een kleinere garneerring of uitsteekvorm nu de binnenkant uit deze tweede ronde cirkels.
  • Het middelste rondje deeg kun je bewaren. Deze kun je mooi gebruiken als dekseltje voor de pasteibakjes.
  • Bestrijk de onderkantjes nu met wat water, zodat de deegcirkels goed blijven plakken.
  • Leg de deegcirkels met het gat in het midden nu bovenop het onderkantje. Let daarbij op dat de strepen die je op het deeg heb gezet allemaal dezelfde kant opstaan. Wanneer je met kant-en-klaar bladerdeeg werkt en je hebt twee cirkels, plak je nu ook de tweede deegcirkel op het onderkantje. Hiervoor bestrijk je het bladerdeeg weer even met wat water, zodat het deeg goed blijft plakken. En vergeet ook niet om hier de strepen op het deeg dezelfde kant op te laten wijzen.
  • Prik nu met een vork flink wat gaatjes in de bodem van de pasteibakjes. Maar prik dus geen gaatjes in de rand!
  • Koel de pasteibakjes nu even tien minuten terug in de ijskast.
  • Verwarm de oven ondertussen voor op 230 °C.
  • Bestrijk de bovenkant van de pasteibakjes met wat plantaardige melk. Op die manier krijgen ze een mooie kleur en glans tijdens het bakken.
  • Bak de pasteibakjes op een bakplaat met wat bakpapier nu tien minuutjes op 230 °C. Bak dus nog niet de dekseltjes!
  • Na tien minuten zie je dat de bakjes mooi gerezen zijn en dat het bladerdeeg is opgepoft. Draai nu de oven temperatuur terug naar 180 °C. Doe nu ook de dekseltjes in de oven. Bak de pasteibakjes en dekseltjes nu tien minuten op 180 °C.
  • Na tien minuten haal je de pasteibakjes uit de oven. Het midden van de pasteibakjes is nog ongaar. Dit haal je eruit met een vork. Pas daarbij op, want het deeg is natuurlijk erg warm!
  • Bak de pasteibakjes nu nog even vijf tot tien minuutjes in de oven op 180 °C, totdat ook de binnenkant mooi gaar gebakken is.
  • De pasteibakjes en dekseltjes kun je nu direct eten of even laten afkoelen op een rek.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Let us know how it was!

Je kunt de vegan pasteibakjes ook al eerder maken en vlak voor het serveren opwarmen.

Handig als je bijvoorbeeld een (kerst)diner geeft en op het laatste moment geen stress en gedoe in de keuken wilt. Je kunt dat pasteibakjes dan gewoon even in een paar minuutjes in de oven op 180 °C opwarmen. Tot de pasteibakjes warm en knapperig zijn.

vegan pasteibakjes met paddestoelen ragout

Ben je op zoek naar nog meer recept inspiratie? Bekijk dan vooral mijn recepten pagina!


Geen reacties

    Plaats een reactie

    Rating recept