Menu
Brood & deeg / Recepten / YouTube

Zelf de ultieme zuurdesem starter maken!

een recept om zelf de ultieme zuurdesem starter te maken

Er gaat niets boven een knisperend vers brood uit de oven! Daarom bak ik vrijwel dagelijks mijn eigen brood. Eerst alleen met ‘normale’ gist, maar inmiddels ook met zuurdesem. Om een zuurdesembrood te bakken heb je een zogenoemde zuurdesem starter nodig. Die kun je kant-en-klaar kopen, maar het is nog veel leuker om deze zelf te te maken. Ik leg je hieronder eenvoudig uit hoe je jouw eigen zuurdesem starter kunt maken!

Wil je nu aan de slag gaan met het bakken van zuurdesem brood? Bekijk dan vooral ook mijn favoriete recept om zuurdesem brood te bakken of een makkelijk recept voor zuurdesem brood voor beginners.

recept om zuurdesem starter te maken dag 6

Zuurdesem starter

5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 6 d
Porties 1 pot

Equipment

 • Maatbeker
 • Weegschaal
 • Pannenlikker
 • Glazen pot

Ingrediënten
  

 • Rogge volkoren meel biologisch
 • Water

Instructies
 

Dag 1

 • Meng 25 milliliter water en 25 gram meel goed door elkaar in een bakje.
 • Voeg dit mengsel aan de pot toe en laat de deksel losjes op de pot zitten. Let op dat je de zijkanten van de pot schoon maakt met een pannenlikker en dat je de pot niet helemaal afsluit. Op deze manier kunnen de gisten in de lucht hun werk goed doen!
 • Zet de pot buiten de ijskast, gewoon in de open lucht. Ik zet hem altijd op een plankje in de keuken of op de vensterbank.

Dag 2

 • Waarschijnlijk zie je nu nog niet veel verandering in je zuurdesem starter van gisteren. En dat klopt, want de starter heeft nog iets langer nodig om actief te worden.
 • Meng 25 milliliter water en 25 gram meel wederom goed door elkaar in een bakje.
 • Voeg dit mengsel toe aan het mengsel in de pot en roer het geheel goed door elkaar. Veeg met de pannenlikker eventuele restjes aan de zijkant van de glazen pot goed naar beneden, zodat deze in het mengsel worden opgenomen.
 • Doe de de deksel losjes op de pot en zet de pot weg. Deze laatste stappen gelden eigenlijk voor alle dagen.

Dag 3

 • Als het goed is begin je nu wat activiteit te zien bij je starter. Deze is als het goed is al een beetje gegroeid.
 • Vandaag herhaal je de stappen van dag 2. Meng 25 milliliter water en 25 gram meel wederom goed door elkaar in een bakje en voeg dit toe aan het mengsel in de pot.
 • Roer het geheel goed door elkaar en probeer eventuele restjes aan de zijkanten van de glazen pot weer met de pannenlikker in het mengsel te vegen.

Dag 4

 • Nu begint je zuurdesem starter als het goed is echt al lekker te bubbelen. En als je eraan ruikt, ruikt hij waarschijnlijk al een beetje licht zurig.
 • Haal 75 gram van het mengsel uit de pot en gooit dit weg. Wees zorgvuldig met het afwegen en probeer zo precies mogelijk te werken.
 • Meng vervolgens 50 milliliter water en 50 gram meel met elkaar in een bakje. Voeg dit mengsel toe aan het overgebleven mengsel in de pot en roer goed door elkaar. Veeg eventuele restjes aan de zijkanten van de glazen pot weer met de pannenlikker in het mengsel en sluit de pot losjes af.

Dag 5

 • De zuurdesem starter groeit als het goed is nu flink als je hem gevoed hebt en hij bubbelt er flink op los. Ook begint hij steeds zuriger te ruiken.
  recept om zuurdesem starter te maken dag 5
 • De stappen van vandaag lijken op die van dag 4. Haal 100 gram van het mengsel uit de pot en gooi dit weg.
 • Meng 75 milliliter water en 75 gram meel met elkaar in een bakje. Voeg dit nieuwe mengsel toe aan het overgebleven mengsel in de pot. Veeg eventuele restjes aan de zijkanten van de glazen pot weer met de pannenlikker in het mengsel en sluit de pot losjes af.

Dag 6

 • Je zuurdesem starter is nu als het goed is flink actief. Het kan zelfs zijn dat hij meer dan verdubbelt in grootte na het voeden.
  recept om zuurdesem starter te maken dag 6
 • De stappen zijn weer vergelijkbaar met die van dag 4, alleen haal je nu 125 gram van het mengsel uit de pot. Ook dit gooi je weer weg.
 • Meng vervolgens 100 milliliter water en 100 gram meel met elkaar in een bakje. Voeg dit mengsel toe aan het overgebleven mengsel in de glazen pot. Veeg eventuele restjes aan de zijkanten van de glazen pot weer met de pannenlikker in het mengsel en sluit de pot losjes af.

Dag 7

 • Als het goed is, is het mengsel nu klaar voor gebruik. Hij zou lekker zurig moeten ruiken, maar niet op een vervelende manier. Hij bubbelt lekker en als je hem gevoed hebt wordt hij zeker twee keer zo groot. Je hebt nu je eigen zuurdesem starter! Je kunt deze nu gebruiken om zuurdesem brood mee te bakken. Ik leg je bijvoorbeeld hier uit hoe jij je eigen zuurdesem brood kunt maken.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Let us know how it was!

Gebruik voor de ultieme zuurdesem starter goede kwaliteit biologisch meel, het liefst van de molen

Wanneer je vervolgens je starter gaat gebruiken in je zuurdesem brood, is het belangrijk om je starter ook elke keer weer bij te vullen. Zorg er dan voor dat je de hoeveelheid starter die je uit de pot haalt aanvult met eenzelfde hoeveelheid van het water/meel mengsel. Wanneer je bijvoorbeeld 100 gram zuurdesem starter in een brood recept gebruikt, dan vul je de starter ook weer aan met 50 gram water en 50 gram meel.

Het makkelijkste is het om de verhouding 1/3 starter, 1/3 water en 1/3 meel aan te houden bij het voeden. In het voorbeeld hierboven houd je dan dus 50 gram starter over in de pot en deze vul je aan met een mengsel van 50 gram water en 50 gram meel.

Als je de zuurdesem starter zoals ik bijna elke dag gebruikt, kun je de pot gewoon buiten de ijskast bewaren. Je ‘voedt’ hem dan elke dag en hij blijft zo lekker actief.

Mocht je de starter nu niet zo vaak gebruiken, of het is uitzonderlijk warm weer, dan kun je hem beter in de ijskast bewaren. Ververs de desem dan in ieder geval elke drie weken, zodat hij goed blijft. Wanneer je een zuurdesem brood gaat maken haal je de dag van tevoren een gedeelte starter uit je pot en voedt deze met een gelijk deel water en meel. Op die manier komt je zuurdesem weer tot leven.

Als je op deze manier je starter met liefde en geduld behandelt kan hij jaren meegaan. En vergeet vooral niet om je zuurdesem een goede, bijpassende naam te geven!

En ben je op zoek naar inspiratie voor zuurdesem brood recepten? Bekijk dan vooral mijn favoriete recept voor zuurdesem brood of een makkelijk recept voor zuurdesem brood voor beginners!

Zie ook

18 Comments

 • Jannie
  19 oktober 2020 at 08:01

  Hoi Kirsten.
  Ik heb een vraagje over je starter maken. Dag 1, 2 en 3 begrijp ik.
  Maar nu dag 4.
  1) Daar begin je met 150g vh mengsel uit de pot halen. (heb ik gedaan)
  2) Vervolgens 100ml + 100g meel in een ander bakje mengen (ook gedaan)
  3) Voeg DIT toe aan het overgebleven mengsel in de pot?
  Ik neem aan dat je met DIT het mengsel van punt 2 bedoel?
  Nu is mijn vraag : wat doe je met de 150g mengsel wat je bij punt 1 uit de pot heb gehaald?
  Bij dag 5 en 6 moet ik ook een hoeveelheid eruit halen en begrijp in de tekst maar niet wat ik ermee moet doen.
  Kan je me verder helpen? Ik hoop dat je mijn vraag begrijp.
  Heel graag hoor ik van je,
  Groetje,
  Jannie

  Reageer
  • Kirsten
   19 oktober 2020 at 16:48

   Hi Jannie!

   Dankjewel voor je vraag. Ik denk dat ik wel begrijp wat je bedoelt. Je gooit de 150 gram op dag 4 weg. Bij een desemstarter haal je altijd wat uit de pot als je brood gaat bakken of bijvoorbeeld voor pannenkoekjes. Als je een aantal dagen niet gaat bakken, maar je voed de desemstarter wel, dan gooi je een klein beetje desemstarter weg. En nu, omdat je je desemstarter nog aan het ‘opstarten’ bent gooi je dus ook een beetje weg. Je krijgt anders de verkeerde verhoudingen. En je kunt die 150 gran starter nu nog niet gebruiken voor het laten rijzen van bijvoorbeeld brood, omdat hij nog niet ‘volwassen’ en sterk genoeg is. Als je nog meer vragen hebt, let me know! 🙂

   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Deike
  13 februari 2021 at 09:15

  Hoi Kirsten, op dag 7, heb je dan die bubbels al of moet je hem nog 1x voeren om dit te krijgen? Bij mij ruikt de starter gewoon goed en lichtzuur, maar hij blijft vrij rustig. Je ziet wat bubbels maar verder niets. Hoe verder? Gewoon paar dagen vanaf blijven en wachten? Groetjes, Deike

  Reageer
  • Kirsten
   13 februari 2021 at 14:37

   Hi Deike,

   Bij twijfel kun je hem het beste nog een keer voeden. Meestal wordt de desemstarter pas écht sterk na een paar maanden. Je kunt waarschijnlijk al wel met deze starter brood bakken, ik zou het gewoon proberen. Over het algemeen bubbelt hij wel redelijk, maar het is nu qua temperatuur ook wat kouder dus het kan dat de starter daarom iets ‘rustiger’ is. Zolang hij goed ruikt en hij bubbelt een beetje kun je er gewoon mee gaan bakken! Als je nog vragen hebt, let me know. Ben benieuwd hoe het gaat! Groetjes, Kirsten

   Reageer
   • Klaartje
    4 maart 2021 at 12:03

    Ik zou hem graag nog een beetje voeden aangezien hij bij mij nog niet brubbelt na 7 dagen. Hoeveel haal ik er best uit en met welke hoeveelheid voed ik hem terug? Merci !

    Reageer
    • Kirsten
     5 maart 2021 at 08:45

     Hi Klaartjes,

     Bij het voeden is het belangrijk om 1/3 desemstarter over te houden en daarbij een mengsel van 1/3 bloem en 1/3 water te doen. Dus als je 50 gram starter over houdt, 50 gram bloem + 50 gram water mengen en erbij doen. Dit kun je blijven herhalen. Afhankelijk van hoeveel starter je in je brood gebruikt. Ik vind het fijn om zo min mogelijk ‘extra’ desemstarter te hebben, dus ik houd altijd een derde over voor de volgende ronde bakken. Succes en als je nog meer vragen hebt: let me know! 🙂

     Reageer
 • Jan
  15 maart 2021 at 12:39

  Dag Kirsten,
  Ik ben ondertussen al een tijdje bezig met desem en alles lijkt wel goed te lukken. Een mens leert elke dag bij. Ik blijf met 1 ‘probleem’ zitten: ik heb 2 starters, eentje met rogge en eentje met spelt. maak ik rogge brodd dan gebruik ik de ene starter en maak ik speltbrood dan gebruik ik de andere. Maar die starter obv spelt rijst en leeft zo moeilijk. Is daar iets aan te doen?
  Dank je,
  Jan

  Reageer
  • Kirsten
   15 maart 2021 at 15:25

   Hi Jan,

   Dankjewel voor je vraag! Spelt werkt net wat anders dan rogge. Is het biologisch volkoren spelt dat je gebruikt om te voeden? Dat helpt vaak al. Maar sowieso is spelt lastiger om mee te werken, ook in je desem. Wat je kunt doen is eventueel één of meerdere keren een klein gedeelte rogge bij je voeding doen, want rogge zorgt er meestal voor dat hij weer vol tot leven komt.

   Succes!

   Groetjes Kirsten

   Reageer
 • Wouter
  16 maart 2021 at 14:32

  Hey Kirsten,

  Ik vraag mij af of ik mijn zuurdesem starter nu in de frigo moet bewaren of eruit mocht ik deze 2 tot 3 keer per week gebruiken. Ik heb al gelezen dat het buiten de frigo mag bewaard worden als je het elke dag gebruikt en in de frigo als je het maar één keer per week gebruikt. Aangezien ik daar waarschijnlijk wat tussenin ga zitten wou ik dit toch eens navragen.

  Bedankt voor je uitleg! Ik heb je ander artikel rond zelf brood maken gevolgd en het heeft al lekkere resultaten gebracht, alhoewel ik nu zelf er ook ongeveer 20 gram boter erbij doe.

  Met vriendelijke groeten,
  Wouter

  Reageer
  • Kirsten
   16 maart 2021 at 20:10

   Hi Wouter,

   Dankjewel voor je berichtje! Ik zou zeggen dat als je hem bijvoorbeeld om de dag gaat gebruiken je hem prima buiten de ijskast kunt bewaren. Ik gebruik hem zelf ook wel eens een dag niet en dat gaat helemaal goed. Buiten de ijskast is hij actiever, in de ijskast gaat de desem in slaapstand. Dus ik ben zelf voorstander van buiten de ijskast bewaren. Zeker als je hem drie keer of meer per week gaat gebruiken, dan is het heel omslachtig om hem telkens weer op gang te brengen uit de ijskast. Wat je zou kunnen doen is hem wel elke dag voeden, maar op de dagen dat je hem niet gebruikt met iets minder voeding. Stel je gebruikt 60 gram starter per keer deeg maken, dan haal je er dus één dag 60 uit, diezelfde dag vul je 20 gram water/bloem mengsel erbij en de dag er op 40 gram. De dag er op kun je dan weer met een actieve desem aan de slag met het maken van je deeg. Ik hoop dat het zo duidelijk is! Mocht je nog vragen hebben: let me know!

   Succes!

   Kirsten

   Reageer
 • Jesse
  26 augustus 2021 at 11:06

  Hey Kristen.
  Ik had een vraag ik heb je desem recept gevolgd en werkte goed nu heb k hem in de koeling staan al een aantal dagen en hij groeit nog steeds dus dat is goed. Nu is mijn vraag als ik mijn starter weer wil gebruiken hoe moet k hem weer actief maken en hoeveel moet ik weer toevoegen kwa voeding voor de starter

  Reageer
  • Kirsten
   26 augustus 2021 at 15:36

   Hi Jesse!

   Dankjewel voor je berichtje. Het makkelijkste is om te rekenen met drie gelijke delen starter, bloem en water. Stel je hebt 150 gram nodig in je recept, dan haal je 50 gram starter uit de pot en vul je deze aan met een mengsel van 50 gram water en 50 gram bloem. Daarbij zou ik altijd minstens 8 uur van tevoren, dus voordat je de actieve desen nodig hebt in je recept, deze uit de ijskast halen en voeden. Mocht je nog meer vragen hebben, let me know!

   Groetjes Kirsten

   Reageer
 • Tessa
  2 september 2021 at 05:18

  Hi Kirsten,

  Ten eerste: wat leg jij de wereld van zuurdesem begrijpelijk uit. Daardoor krijg ik zin om ermee te gaan experimenteren! Na twee weken heb ik een mooie moederdesem en nu klaar voor mijn eerste simpele zuurdesem brood avontuur. Ik heb nog wel een vraag over het onderhouden van de moederdesem. Verwissel jij vaak de pot waar die in zit of doe je dat eigenlijk niet? Ook valt me op dat als de zuurdesem in de koelkast staat (afgesloten weckpot met rubberen ring) dat er condens in de pot komt en dat lijkt mij een goede basis voor schimmels. Heb je tips / adviezen?

  Groet,
  Tessa

  Reageer
  • Kirsten
   2 september 2021 at 10:49

   Hi Tessa,
   Wat leuk om te horen dat allemaal goed lukt met het maken van je starter! Ik bewaar zelf de pot nooit luchtdicht in de ijskast, misschien dat de rubberen rand van de weckpot afhalen al helpt tegen de condens. Daardoor kan er net wat meer lucht bij en uit. Ik bewaar hem zelf altijd in een normaal potje, dus niet luchtdicht en daarmee heb ik nooit condensvorming gehad. Misschien dat dit het probleem verhelpt?
   Mocht je nog meer vragen hebben, let me know!
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Kimberly
  16 december 2021 at 07:34

  Hi Kirsten,

  Ik ben nu bezig met poging 2 van het maken van de desemstarter. En beide keren stopt de desem starter met rijzen op dag 4. Dus de dag dat je voor het eerst een deel weg moet gooien en opnieuw moet toevoegen. Heb je misschien tips? Moet ik wellicht nog een dag extra wachten o.i.d.?

  Dank je wel alvast voor je reactie!

  Groetjes Kimberly

  Reageer
  • Kirsten
   18 december 2021 at 13:17

   Hi Kimberly,

   Wat gebeurt er als je gewoon doorgaat? Soms heeft een starter wat langer nodig om op gang te komen. En wat voor bloem / meel gebruik je? En het allerbelangrijkste: hoe ruikt je starter? Als ik deze dingen weet kan ik je iets beter helpen 🙂

   Groetjes,

   Kirsten

   Reageer
   • Kimberly
    19 december 2021 at 21:49

    Hi Kirsten,
    Dank je wel voor je reactie! Ik was dit keer inderdaad een paar dagen door gegaan, maar het er verschenen witte stipjes en de geur was ook niet heel fraai, dus ik heb het maar weggegooid. Ik gebruik bio volkoren roggemeel. Vandaag ben ik opnieuw begonnen met 25 gram roggemeel en 25 ml water. Alle tips zijn welkom! 🙂
    Groetjes Kimberly

    Reageer
    • Kirsten
     23 december 2021 at 21:05

     Hi Kimberly,

     Witte stipjes klinkt inderdaad niet erg lekker… Wat ik verder nog aan kan raden is om heel schoon te werken en bijvoorbeeld iedere dag een schone pot te gebruiken. Mocht het weer niet lukken, let me know! Over het algemeen werkt rogge volkoren namelijk erg goed om een starter mee te maken.

     Groetjes,

     Kirsten

     Reageer

Plaats een reactie

Rating recept