Zelf de ultieme zuurdesem starter maken!
Er gaat niets boven een knisperend vers brood uit de oven! Daarom bak ik vrijwel dagelijks mijn eigen brood. Eerst alleen met ‘normale’ gist, maar inmiddels ook met zuurdesem. Om een zuurdesembrood te bakken heb je een zogenoemde zuurdesem starter nodig. Die kun je kant-en-klaar kopen, maar het is nog veel leuker om deze zelf te te maken. Ik leg je hieronder eenvoudig uit hoe je jouw eigen zuurdesem starter kunt maken!
Wil je nu aan de slag gaan met het bakken van zuurdesem brood? Bekijk dan vooral ook mijn favoriete recept om zuurdesem brood te bakken of een makkelijk recept voor zuurdesem brood voor beginners. En vergeet vooral ook niet je zuurdesemstarter goed te onderhouden, zodat je er lang plezier van hebt!
Zuurdesem starter
Equipment
- Maatbeker
- Weegschaal
- Pannenlikker
- Glazen pot
Ingrediënten
- Rogge volkoren meel biologisch
- Water
Instructies
Dag 1
- Meng 25 milliliter water en 25 gram meel goed door elkaar in een bakje.
- Voeg dit mengsel aan de pot toe en laat de deksel losjes op de pot zitten. Let op dat je de zijkanten van de pot schoon maakt met een pannenlikker en dat je de pot niet helemaal afsluit. Op deze manier kunnen de gisten in de lucht hun werk goed doen!
- Zet de pot buiten de ijskast, gewoon in de open lucht. Ik zet hem altijd op een plankje in de keuken of op de vensterbank.
Dag 2
- Waarschijnlijk zie je nu nog niet veel verandering in je zuurdesem starter van gisteren. En dat klopt, want de starter heeft nog iets langer nodig om actief te worden.
- Meng 25 milliliter water en 25 gram meel wederom goed door elkaar in een bakje.
- Voeg dit mengsel toe aan het mengsel in de pot en roer het geheel goed door elkaar. Veeg met de pannenlikker eventuele restjes aan de zijkant van de glazen pot goed naar beneden, zodat deze in het mengsel worden opgenomen.
- Doe de de deksel losjes op de pot en zet de pot weg. Deze laatste stappen gelden eigenlijk voor alle dagen.
Dag 3
- Als het goed is begin je nu wat activiteit te zien bij je starter. Deze is als het goed is al een beetje gegroeid.
- Vandaag herhaal je de stappen van dag 2. Meng 25 milliliter water en 25 gram meel wederom goed door elkaar in een bakje en voeg dit toe aan het mengsel in de pot.
- Roer het geheel goed door elkaar en probeer eventuele restjes aan de zijkanten van de glazen pot weer met de pannenlikker in het mengsel te vegen.
Dag 4
- Nu begint je zuurdesem starter als het goed is echt al lekker te bubbelen. En als je eraan ruikt, ruikt hij waarschijnlijk al een beetje licht zurig.
- Haal 75 gram van het mengsel uit de pot en gooit dit weg. Wees zorgvuldig met het afwegen en probeer zo precies mogelijk te werken.
- Meng vervolgens 50 milliliter water en 50 gram meel met elkaar in een bakje. Voeg dit mengsel toe aan het overgebleven mengsel in de pot en roer goed door elkaar. Veeg eventuele restjes aan de zijkanten van de glazen pot weer met de pannenlikker in het mengsel en sluit de pot losjes af.
Dag 5
- De zuurdesem starter groeit als het goed is nu flink als je hem gevoed hebt en hij bubbelt er flink op los. Ook begint hij steeds zuriger te ruiken.
- De stappen van vandaag lijken op die van dag 4. Haal 100 gram van het mengsel uit de pot en gooi dit weg.
- Meng 75 milliliter water en 75 gram meel met elkaar in een bakje. Voeg dit nieuwe mengsel toe aan het overgebleven mengsel in de pot. Veeg eventuele restjes aan de zijkanten van de glazen pot weer met de pannenlikker in het mengsel en sluit de pot losjes af.
Dag 6
- Je zuurdesem starter is nu als het goed is flink actief. Het kan zelfs zijn dat hij meer dan verdubbelt in grootte na het voeden.
- De stappen zijn weer vergelijkbaar met die van dag 4, alleen haal je nu 125 gram van het mengsel uit de pot. Ook dit gooi je weer weg.
- Meng vervolgens 100 milliliter water en 100 gram meel met elkaar in een bakje. Voeg dit mengsel toe aan het overgebleven mengsel in de glazen pot. Veeg eventuele restjes aan de zijkanten van de glazen pot weer met de pannenlikker in het mengsel en sluit de pot losjes af.
Dag 7
- Als het goed is, is het mengsel nu klaar voor gebruik. Hij zou lekker zurig moeten ruiken, maar niet op een vervelende manier. Hij bubbelt lekker en als je hem gevoed hebt wordt hij zeker twee keer zo groot. Je hebt nu je eigen zuurdesem starter! Je kunt deze nu gebruiken om zuurdesem brood mee te bakken. Ik leg je bijvoorbeeld hier uit hoe jij je eigen zuurdesem brood kunt maken.
Gebruik voor de ultieme zuurdesem starter goede kwaliteit biologisch meel, het liefst van de molen
Wanneer je vervolgens je starter gaat gebruiken in je zuurdesem brood, is het belangrijk om je starter ook elke keer weer bij te vullen. Zorg er dan voor dat je de hoeveelheid starter die je uit de pot haalt aanvult met eenzelfde hoeveelheid van het water/meel mengsel. Wanneer je bijvoorbeeld 100 gram zuurdesem starter in een brood recept gebruikt, dan vul je de starter ook weer aan met 50 gram water en 50 gram meel.
Het makkelijkste is het om de verhouding 1/3 starter, 1/3 water en 1/3 meel aan te houden bij het voeden. In het voorbeeld hierboven houd je dan dus 50 gram starter over in de pot en deze vul je aan met een mengsel van 50 gram water en 50 gram meel.
Als je de zuurdesem starter zoals ik bijna elke dag gebruikt, kun je de pot gewoon buiten de ijskast bewaren. Je ‘voedt’ hem dan elke dag en hij blijft zo lekker actief. In deze blog leg ik precies uit hoe je jouw zuurdesemstarter het beste kunt onderhouden.
En ben je op zoek naar inspiratie voor zuurdesem brood recepten? Bekijk dan vooral mijn favoriete recept voor zuurdesem brood of een makkelijk recept voor zuurdesem brood voor beginners!
152 Comments
- Daisy
Hey hey,
Ik ben bezig met mn desem starter. Alleen woon ik op Curaçao, waar de temperatuur dus best wel hoog is. Zijn daar nog tips voor om op te letten? Temperatuur ligt hier toch vrijwel altijd boven de 30 graden
- Jolien
hey,
ik ben net gestart voor de allereerste keer. mijn starter begint nu pas wat activiteit te vertonen. je zegt om dan wat verder te blijven voeden in het begin, is dit dan altijd met 25 water 25 meel?
na een tijdje weet je toch niet meer hoeveel gram starter er in je pot zit door het stijgen en brubbelen?
ik ben niet zo goed mee met de verhoudingen…
je zegt bv als je 150 gr starter in je pot hebt en je hazlt er 100 uit om te bakken, dan moet je hem terug voeden met 50 meel en 50 water… 1/3 regel. maar wat als je bv 180gr in je pot hebt zitten als starter en je haalt er 100 uit? of moet je best zien dat er altijd ongeveer 150 in je pot zit?
bedankt!
- Deike
Hoi Kirsten, op dag 7, heb je dan die bubbels al of moet je hem nog 1x voeren om dit te krijgen? Bij mij ruikt de starter gewoon goed en lichtzuur, maar hij blijft vrij rustig. Je ziet wat bubbels maar verder niets. Hoe verder? Gewoon paar dagen vanaf blijven en wachten? Groetjes, Deike
- Jan
Dag Kirsten,
Ik ben ondertussen al een tijdje bezig met desem en alles lijkt wel goed te lukken. Een mens leert elke dag bij. Ik blijf met 1 ‘probleem’ zitten: ik heb 2 starters, eentje met rogge en eentje met spelt. maak ik rogge brodd dan gebruik ik de ene starter en maak ik speltbrood dan gebruik ik de andere. Maar die starter obv spelt rijst en leeft zo moeilijk. Is daar iets aan te doen?
Dank je,
Jan - Wouter
Hey Kirsten,
Ik vraag mij af of ik mijn zuurdesem starter nu in de frigo moet bewaren of eruit mocht ik deze 2 tot 3 keer per week gebruiken. Ik heb al gelezen dat het buiten de frigo mag bewaard worden als je het elke dag gebruikt en in de frigo als je het maar één keer per week gebruikt. Aangezien ik daar waarschijnlijk wat tussenin ga zitten wou ik dit toch eens navragen.
Bedankt voor je uitleg! Ik heb je ander artikel rond zelf brood maken gevolgd en het heeft al lekkere resultaten gebracht, alhoewel ik nu zelf er ook ongeveer 20 gram boter erbij doe.
Met vriendelijke groeten,
Wouter - Jesse
Hey Kristen.
Ik had een vraag ik heb je desem recept gevolgd en werkte goed nu heb k hem in de koeling staan al een aantal dagen en hij groeit nog steeds dus dat is goed. Nu is mijn vraag als ik mijn starter weer wil gebruiken hoe moet k hem weer actief maken en hoeveel moet ik weer toevoegen kwa voeding voor de starter - Tessa
Hi Kirsten,
Ten eerste: wat leg jij de wereld van zuurdesem begrijpelijk uit. Daardoor krijg ik zin om ermee te gaan experimenteren! Na twee weken heb ik een mooie moederdesem en nu klaar voor mijn eerste simpele zuurdesem brood avontuur. Ik heb nog wel een vraag over het onderhouden van de moederdesem. Verwissel jij vaak de pot waar die in zit of doe je dat eigenlijk niet? Ook valt me op dat als de zuurdesem in de koelkast staat (afgesloten weckpot met rubberen ring) dat er condens in de pot komt en dat lijkt mij een goede basis voor schimmels. Heb je tips / adviezen?
Groet,
Tessa - Kimberly
Hi Kirsten,
Ik ben nu bezig met poging 2 van het maken van de desemstarter. En beide keren stopt de desem starter met rijzen op dag 4. Dus de dag dat je voor het eerst een deel weg moet gooien en opnieuw moet toevoegen. Heb je misschien tips? Moet ik wellicht nog een dag extra wachten o.i.d.?
Dank je wel alvast voor je reactie!
Groetjes Kimberly
- Mila
Ha Kirsten,
Ik ben helemaal wat starter weg te halen bij dag vier ik zit nu op dag 7 en ik heb alle dagen de starter gevoed. Er gebeurt nu niets meer behalve dat het wat zuur ruikt maar verder zie ik geen schimmel ofzo. Verder gebruik ik een hoge lange voorraadpot (spaghetti) als voorzorg zodat de starter niet overstroomt. Mijn vraag kan ik nu gewoon beginnen met bakken? Groet, Mila ps ik gebruik biologische volkoren speltmeel.
- Toon
Hallo Kirsten
Kun je ook glutenvrij zuurdesem maken?
Heb je daar voor een resept?Groetjes toon
- Lisa
HoiHoi,
Ik hou zoveel van brood bakken en ga nu voor het eerst starten met het zuurdesem brood 🤩.
Op dag drie was mijn desem erg actief (wel een half keer gegroeid) en heb hem weer gevoed. Alleen op de vierde dag leek hij helemaal niet zo actief.. het desem was maar een paar millimeter gegroeid en bubbelde helemaal niet zoveel. Nu is mijn vraag: moet ik mijn desem dan wel weer gaan voeden of even wachten tot dat hij weer meer actief is? Wel heb ik hem vandaag even goed doorgeroerd.Groetjes, Lisa
- Wytske
Ha Kirsten,
Wat een fijn recept!
Ik ben nu op dag 8 en heb een prachtig bubbelende starter waar ik mee wil gaan bakken. Als ik de starter daarna weer heb gevoed, maakt het dan uit wanneer ik hem in de ijskast zet? Ik verwacht pas over een week weer te gaan bakken. Doe ik hem direct na de voeding koud of eerst even wachten tot hij weer gegroeid is?
Thanks alvast! - Willemijn
Hoi!
Allereerst wat fijn en aardig dat je zoveel vragen steeds beantwoord! Zelf brood bakken is een doel van mij dit jaar, dus heel blij met jouw site. Lees me voor mn gevoel al weken in, maar word nu pas beetje duidelijk haha!
Deze vraag is al beetje gesteld, maar begrijp het nog niet helemaal. Stel de starter is gemaakt en ik wil over een week weer een brood maken. Dan zet ik de starter in de koelkast. Moet ik die dan elke dag voeden zoals je beschrijft in stap 1 tot en met 6? Of moet ik deze over 7 dagen gaan voeden en er wat uit halen voor het te bakken brood.Alvast hartelijk dank!
- Jos
Hoi,
Ik ben een week bezig met het maken van een starter.
Na de derde dag was de starter erg actief, de dagen daarna gebeurde er echter weinig tot niets.
Wel bevind zich steeds een laagje vocht bovenop de starter.
Ik heb de starter extra gevoed maar dit verhielp de vocht hoeveelheid niet. Ook heb ik een gedeelte van de starter weggegooid en daarna weer gevoed maar ook dan komt het vocht weer terug.
Is dit normaal, moet ik de verhoudingen aanpassen of moet ik opnieuw beginnen?Groet,
Jos van den Berg - Evy
Beste Kirsten,
Ik zit vandaag op dag 7 met mijn zuurdesemstarter van volkoren spelt. Aangezien ik hem nog niet ‘volgroeid’ vind, zou ik nog een dag of 2 willen doorgaan met de stapjes… Gisteren ‘dag 6’ heb ik er zoals je in het recept aangeeft 125g uit de pot gehaald en vervolgens 100g bloem/100ml water toegevoegd (uiteraard vooraf gemengd). Wat doe ik op dag 7 vandaag? 150g uit de pot en mengsel van 125g bloem/125ml water in de pot? Wanneer ik nr jouw stapjes kijk, zie ik dat er telkens 25g per dag meer uit de pot gaat en 25 g meer bloem/25ml water in de pot gaat, niet? Die verhouding per dag blijven houden tot ik ermee begin te bakken? Groetjes, Evy
- Brenda Andriese
Misschien een domme vraag, maar stel dat ik 1x per week een brood bak en dat bak ik op zaterdag. Dan haal ik bijv 50 gram starter uit de pot en vul dit aan met 50 g bloem en 50 g water. En dat ga ik de volgende dag gebruiken. So far so good. De pot waaruit ik. De starter heb gehaald, vul ik dan weer aan. Gaat die pot dan wel terug in de koelkast? Of moet het eerst actief worden buiten de koelkast en zet ik de pot daarom de dag erna in de koelkast totdat ik het weer nodig heb? Alvast bedankt voor je antwoord 🙏
- Lennie
Hoi Kirsten,
Super bedankt voor dit recept van een zuurdesemstarter. Ik had het al verschillende keren geprobeerd en nu is het eindelijk gelukt! Ik heb hem na gebruik in de koelkast gezet omdat het lang ging duren voordat ik hem weer ging gebruiken. Nu lees ik dat ik hem eens in de 3 weken moet verversen. Wat bedoel je daar precies mee? En welke verhoudingen gebruik ik voor het verversen?
Alvast bedankt voor je antwoord. Groetjes Lennie - Mirelle
Hoi Kirsten,Bedankt voor het recept! Ik heb gisteren mijn allereerste desembrood gebakken en de smaak is al heel goed 🙂
Een paar vragen:
1. Als ik naar het filmpje kijk zie ik duidelijk dat jouw mengsel roggemeel/water veel soepeler is dan de mijne, ik kan het niet roeren maar moet meer met een spatel duwen/kneden. Het voelt alsof er meer water bij moet. Desondanks is de starter gelukt, maar het is nogal een gedoe. Ik wil daarom overstappen naar ander roggemeel. Is T170 een goed type meel om de starter mee te maken? Of wat raad je aan?2. Met een deel van de starter ben ik nu over gegaan op tarwebloem, deze is heel vloeibaar (yoghurt consistentie) en ruikt wat anders. Ik ben benieuwd naar het verschil in smaak in het brood. Zal tarwe meel er een beetje tussenin zitten qua geur en consistentie?
3. Als ik door de week brood wil maken, kan ik dit alleen in de avond doen. Graag wil ik avonds het deeg maken, 1e keer laten rijzen en dan overnacht in de koelkast de tweede rijs en dan op de avond van de tweede dag het brood bakken. Kan dat? of is het rijzen in de koelkast dan te lang?
4. Kan ik de bloem in het basis zuurdesembrood recept 1:1 vervangen voor volkoren meel?
Groetjes, Mirelle
- Sanne Antoni
Hoi,
Ik maakte een succesvolle starter dankzij jouw video, maar nu heb ik hem gisteren nadat hij een tijdje in de koelkast stond opnieuw gevoed op de juiste manier. (40 gr eruit – 20 g water, 20g meel erbij) Vanmorgen herhaalde ik het voeden, maar ik vergat er 40 gr uit te halen. Wat moet ik nu doen? Is mijn desem nu om zeep? Of is het niet zo erg?
- Inge
Dag Kirsten,
Ik ben bezig met de starter, maar heb 1 dag vergeten te voeden (dat was dag 2). Vandaag weer gevoed, maar de geur is wat vreemd. Opnieuw beginnen? Of stug doorgaan?Alvast bedankt!
Inge Krooshof - Haidy
Hi Kirsten,
Dank voor je recept. Op dag 1 en 2 ging het mega goed. Op dag 3 zag ik wel wat vocht, maar de starter bleef groeien. Echter…… op dag 4 is het helemaal niet gegroeid, sterker nog, er zit heel wat vocht. Wat heb ik verkeerd gedaan?
Thnx
- Kathy
Hi Kirsten, ik ben aan de slag met mijn starter. Ik gebruik biologisch spelt meel (had ik nog liggen), maar volg je recept. Nu is het zo dat na het voeden de starter gelijk begint te groeien en er 1/3 tot 1/2 erbij komt, maar daarna zakt hij in. Als ik dan de hoeveelheid starter moet weggooien zoals in je recept omschreven, houd ik bijna geen starter meer over. Wat doe ik verkeerd en waarom zakt die in? Groetjes
- Mark
Hi KirstenSuper blij met je enthousiaste en goede uitleg. Gisteren gestart met mijn eerste probeersel en na 24uur al een verdubbeling in volume. Vanmorgen heb ik de starter gevoerd en na 12uur heb ik 3x het volume. Ik heb besloten om 50% uit de 2 potjes te halen en opnieuw elk potje te voeden (25gr water + 25gr bloem).
Ik heb Bio plain wheat flour van de lidl gebruikt. Verder is de temperatuur in huis nu tussen de 22-25 graden.
Thnx ik ben benieuwd wat het resultaat is wanneer ik het echt ga gebruiken
Mark
- G.A. Schrier
Hai Kirsten,
Wat leuk om je enthousiaste uitleg te horen en te zien. Ik ga vandaag beginnen met mijn starter te maken na mijn bezoek aan onze Molen om het nodige in huis te halen. Vraagje: na een week zou mijn starter gereed moeten zijn voor eerste gebruik. Helder. Maar ik weet dat ik niet iedere dag zal pakken. Waarschijnlijk enkel in het weekend. Dus na mijn gebruik en opnieuw te hebben gevoed wil ik de starter in de koelkast zetten. Ga ik voor het volgende gebruik, bv na bijna een week mijn starter een dag bv vrijdags uit de koelkast halen, wat eruit halen, gelijke delen voeden en dan ditmaal uit de koelkast halen tot volgende ochtend om te gebruiken? Ik doe een aanname dat ik niet iedere dag hoef te voeden als de starter in de koelkast staat. Heb ik dit goed begrepen? Hoor het graag.Groetjes Albertine
- A. Schrier
Pakken moet bakken zijn uiteraard 😉
- Marloes
Hi Kirsten,
Dank voor je video!
Waarom weeg je op dag 4 hetgeen wat je uit de pot haalt/ weggooit en niet de starter waar je mee verder werkt?
Ik heb het idee dat ik weinig starter overhield nadat ik 75 gram had weggegooid. Ik heb toen wel 50 gr roggemeel + water toegevoegd. Omdat ik weinig starter overhield denk ik dat op dag 5 is mijn starter niet gegroeid is. Ik heb weer 25 gram meel + 25 gram water toegevoegd. Is dit juist?Ik ben benieuwd of hij nog gaat groeien, maar vooral benieuwd waarom die 75 gram gewogen moet worden.
Dankjewel!
- Mirjam
Hallo Krsten, ik heb dit recept gebruikt om met spelt meel een starter te maken. De eerste keer werd het niet zo heel veel in volume, maar de tweede poging haalde ik alles uit de pot en mengde het in een bakje en met heet water waste ik de pot af en toen kreeg ik wel een verdubbeling van de hoeveelheid na een dag. Maar nu heb ik een brood gebakken en heb ik nog starter over. Deze heb ik zolang in de koelkast gezet, want ik eet het brood maar alleen. Hoe nu verder? Ik bedoel als ik weer verder wil gaan haal ik de pot uit de koelkast en dan voeg ik weer bloem en water toe, maar hoeveel? Ik neem aan dat je toch niet elke keer dit weggooit?
- Juan
Hi Kirsten,
leuke video’s, recepten en info op je site! ik ben zondag (met mijn dochters) begonnen met de starter. Ik kon op dat moment alleen aan volkoren bio (vd molen, dat wel) meel komen en heb dat gebruikt. daarnaast een grotere glazen pot dan jij gebruikt.
De geur is goed, heel lekker zelfs. ik snap je vergelijking met blauwe bessen. licht zuur nu ook.
alleen, mijn starter groeit nu nog steeds niet/nauwelijks. Gister, dag 4, heb ik dus niet de 75 gram uit de pot kunnen halen. Ik heb wel 50 gram nieuw mengsel toegevoegd aan de starter. Kijken of het vandaag wel gegroeid is. Overigens voed ik (pas) na 24 uur. Ik lees hierboven dat 8 – 10 uur al lang genoeg is. Ligt het misschien daaraan? of is het met volkoren meel sowieso een langere rit?hoor het graag.
groeten, Juan
- Dragana
Hoi Kirsten,
Ik weet niet of deze vraag al gesteld is…
Ik probeer de desem te maken, maaaar met patentbloem. Gaat dat ook lukken? Is dat ook goed om mee te bakken? Ik ben nu bij dag 3, ben benieuwd, misschien gaat het met patentbloem iets langer duren totdat het echt klaar voor gebruik is? Ik hoor het graag.
Groetjes,
Dragana - Omayra
Beste Kirsten,
Ik vroeg me nog iets af, ik zou slechts 1 x in de week een aantal broden kunnen bakken en dus voor de rest mij starter in de koelkast bewaren.
Ik begrijp perfect dat je er een deeltje kan uithalen, voeden en dan gebruiken.
Alleen de hoeveelheid die dan in de koelkast nog staat moet toch ook gevoed worden om genoeg te blijven hebben… moet ik dat dan ook uit de koelkast halen, bijvoeden ,laten werken en dan er terug in? Hoe lang laat je dit gedeelte er dan uit? Ook een 8 tal uren ?Groetjes,
Omayra
- Janien
ik wil ook gaan beginnen met zuurdesem brood.dit recept ziet er goed uit.ik snap alleen niet goed hie je het onderhoud.stel het is klaar en ik bak een brood en wil pas een paar dagen later weer bakken.wat doe ik intussen met dr starter.en hoe bewaar ik hem?en wat noet ik doen als ik het weer wil gaan gebruiken?srry veel vragen hihi - Monique
Hoi Kirsten, ik ben zo blij met jouw heldere uitleg en je (na al die tijd nog steeds enthousiaste) reacties op alle vragen! Ik begin het een beetje in de vingers te krijgen. Ik heb nu drie prachtige broden gebakken. Ik heb ook een brood gebakken met walnoten en vijgen, maar dat was lastig met kneden en het deeg is ook niet erg elastisch geworden. Het brood is ook wat los van structuur en breekt snel. Ik heb een recept gevolgd waarbij je meteen na het toevoegen van de actieve starter ook de noten en vruchten moet toevoegen, maar door die klontige noten was het lastig om het deeg elastisch te krijgen. Ik moest ook voorzichtig zijn om de vijgen niet helemaal kapot te trekken en te kneden. Daarom mijn vraag: kun je de noten en vruchten ook op een later tijdstip toevoegen? Bv vlak voor het vormen?
Alvast bedankt!
groetjes, Monique - Elisa
Heei hallo Kirsten,
Onyeah blij met je recept van heerlijk zuurdesem brood.
Ik wil graag nu zelf een starter maken, maar heb Rogge bloem gekocht, is dit een probleem?
En zijn er ook brood recepten met Rogge bloem?
Begin het brood bakken te ontdekken! En dat lukt zeker met jouw website! Dankjewel!Liefs Elisa
- Elisa
Hallo Kirsten,
Dankjewel voor je reactie!
Ik ga er mee aan de slag! thanks voor alle tips, erg blij mee!fijne dag!
- Annelies
Hey, ik heb je recept gevolgd om mijn starter te maken en tot nu toe ging dat heel goed.
(eindelijk, heb al zoveel recepten geprobeerd 🙂 )
Maar nu ben ik op dag 7 maar ik kan pas morgen proberen om mijn eerste brood te bakken… haal ik dan best nu een deel starter uit mijn potje en in een ander en dat voed ik dan en het potje met de ‘begin’ starter bewaar ik in de koelkast? Afgesloten dan neem ik aan? Of ook met het deksel er los op?Alvast bedankt!
Groetjes
Annelies - Maria
hoi Kirsten,
als ik een starter maak met roggemeel zoals in jouw recept kan ik dan toch nog overgaan op tarwebloem en zo ja wanneer ? - Wilma
Hoi, hoi,
Ik ben ook begonnen met de starter volgens jou stappenplan, nou was het vanavond stap 6, nou staat er bij 7 niet bij dat je moet voeden en ik wil op dag proberen een brood te bakken, moet ik bij stap 7 dan nog voeden? en zo ja hoeveel dan?
Groetjes Wilma
- Wilma
Hoi kirsten,
Het is vandaag de zevende dag van m’n pas opgestarte starter, nou wil ik dus morgenavond een brood bakken
Moet ik nou dan deze avond ook nog wat aan de starter doen?
Groetjes Wilma - Marleen Deferm
Goede middag,
ik bak maar 1 of 2 x per week brood. We zijn maar met 2 en ik eet zelfs niet elke dag brood. Dan zit ik toch met veel te veel zuurdesem. Ik kan toch niet elke dag voeden ? Moet ik er dan uithalen, net alsof ik brood bak en dat weggooien ? Maar dan ga ik heel veel moeten weggooien. Is dat wel zinvol dan ?
groetjesMarleen
- Anna
Hallo Kirsten, kan ik ook zuurdesem maken van teff volkorenmeel? zo ja, hoe werkt dit?
grtjs Anna
- Lana
Hoi Kirsten,
Ik ben aan een tweede poging van een zuurdesemstarter begonnen. Misschien is het een kwestie van ongeduld, maar mijn starter heeft tot nu toe nog nooit echt lekker geroken (naar blauwe bessen, yoghurt, kaas of iets in die trant lees ik wel eens). Als ik hem voed in de ochtend met een deel bio volkoren roggemeel en een deel bio tarwemeel, dan verdrievoudigd hij binnen 5 uur al. Hij ruikt dan zuur, maar ergens ruik ik ook een beetje aceton of zure wijn. Deze geur wordt sterker naarmate de starter langer staat en weer inzakt. Ik zit inmiddels op dag 12. Kun je me dit mysterie helpen oplossen?
- Maren
ik heb net 50 gram zuurdesem starter gebruikt voor mijn brood en heb daarna gevoed met 50gr water en 50gr bloem ipv 25/25. kan dat kwaad? zoja hoe kan ik die oplossen?
- Joanna
Hi Kirsten,
Hoe vaak per dag roer je door je zuurdesemstarter? Of laat je haar na het voeden rusten?
Groetjes Joanna - Sieb
hi!
Ik ben op dag 14 van de starter, ik voed met tarwebloem maar na twee weken gebeurt er nog steeds niet.. de eerste week heb ik jouw schema gevolgt. De laatste dagen telkens 75 gram bewaard, de rest weggegooid en dan gevoed met 75 ml water en 75 bloemEr gebeurt zo goed als niets, toch stinkt en schimmelt de starter niet, er zitten zelfs wat luchtbelletjes in.. omdat het zo lang duurt heb ik toch rogge volkoren meel gekocht.
Raad je aan daar opnieuw mee te beginnen of gewoon door te gaan met deze starter maar dan met de roggevolkoren meel?
- MinervaJane
Hai,
Ik ga vandaag starten en ben heel erg benieuwd of het gaat lukken. Ik heb even een andere vraag. Mijn oven die gaat maar tot 200 graden. Is het überhaupt wel mogelijk om met mijn oven een brood te bakken?
- Peter
Hi Kirsten,
Helaas lukt het niet om een actieve desem te maken met alleen volkoren tarwe meel. De rogge gaat eigenlijk veel beter.
Wat ik mis in je verhaal is iets over de temperatuur van het gebruikte water en de ruimte waar de desem in staat te ontwikkelen.
Het is nu overdag ca 16ºC in huis. Het ontwikkelen van de starter gaat wellicht daardoor ook erg traag. Eigenlijk ook wat de vorige reactie staat.
Kun je hier iets over een ‘temperatuur strategie’ zeggen? - Kelly
ik heb gisteren mijn starter gemaakt dus ik ben heel benieuwd.
ik snap de stappen zoals hierboven beschreven. maar wat ik niet snap is wat ik moet doen als ik er mee wil bakken. bij de antwoorden op vragen staat dat als je bijvoorbeeld 90 gram desem nodig hebt dat je 30 gram starter uit de pot haalt, 30 gram water en 30 gram meel erbij doet. dit meng je dan. maar hou je dit mengsel dan apart of doe je dit terug in de pot met de rest van de starter? - Roos
Hoi Kirsten, ik ben niet door alle comments heen gegaan.. maar wat is de rede dat je op een gegeven moment een deel weggooit? Kun je niet gewoon met een grotere pot werken? En gelijke delen blijven toevoegen? Ik vind het zo zonde 🙂
Dank voor je heldere uitleg , ik heb mijn eerste mengsel staan! - Petra
Ik heb bij mijn brood 160 gram starter gebruikt. Wat moet ik nu doen bij het verder voeden vd starter? Hoeveel moet ik overhouden? En met hoeveel vul ik bij?
Groetjes Petra
- Anne
Hoi, het maken van de starter lijkt soepel te verlopen, bedankt voor het heldere recept!
Mijn vraag gaat over het weggooien van de starter, is het mogelijk dat te gebruiken voor zogenoemde ‘discard-recepten’? - Lieke
Hoi Kirsten,
Dankzij jou wil ik weer een poging doen tot zuurdesem broden bakken, echt super duidelijke uitleg! Ik ben inmiddels bezig met poging 2,5 ( wilde poging 2 nog niet opgeven, maar wel al begonnen met een nieuwe voor de zekerheid als het weer mis gaat. 😉 )
Ik heb dus 1 starter van 3 dagen oud, waar het alsnog voorspoedig gaat.
En dan heb ik nog een starter van 10 dagen oud, na dag 4 wilde deze niet meer rijzen of bubbelen. Echter rook hij toen wel nog lekker zurig. Na dag 7 ben ik ben doorgegaan met weggooien en in gelijke delen voeden (1/3 starter + 1/3 water + 1/3 roggemeel van de molen) en deze op een iets warmere plek te zetten. Sinds dag 8 verdubbeld hij weer. Alleen nu ruikt de starter naar alcohol en dit trekt me niet zo aan om mee te bakken… (Deze geur komt 12u na het voeden, hij is ook verdubbeld in grootte binnen deze tijd).
Ik wil 1x per week gaan bakken, dus wil ‘m eigenlijk naar de koelkast verplaatsen en dan voordat ik ga bakken een deel eruit te halen en deze te voeden zodat ik er de volgende ochtend mee kan bakken. Voor mijn starter gebruik ik alleen roggemeel van de lokale molen. En ik maak mijn starters in glazen weckpotten zonder rubberen rand.
Lang verhaal kort 😉 Mijn twee vragen zijn:
1. Waarom ruikt de starter naar alcohol? Is dit oké of niet? Moet/kan ik hier iets mee?
2. Kan mijn starter naar de koelkast? Of moet ik nog even volhouden met voeden buiten de koelkast. - Kyra
Hoi Kirsten,
Ik zit nu op dag 10 met mijn starter. Alleen is het nog steeds niet gelukt om een brood er van te bakken. Op dag 7 was hij nog niet actief genoeg dus ben ik hem de dagen erna gaan voeden met de verhouding 1/3. Nu voed ik hem altijd ‘‘s avonds voordat ik naar bed ga, maar ‘ ‘s ochtends is hij dan meestal al ingezakt. Vandaag leek hij nog niet ingezakt, maar bij de drijftest zakte hij als een baksteen naar de bodem😅. Heb je nog tips?
Groetjes Kyra
- Kyra
Hoi Kirsten,
Ik zit nu op dag 10 met mijn starter. Alleen is het nog steeds niet gelukt om een brood er van te bakken. Op dag 7 was hij nog niet actief genoeg dus ben ik hem de dagen erna gaan voeden met de verhouding 1/3. Nu voed ik hem altijd ‘‘s avonds voordat ik naar bed ga, maar ‘ ‘s ochtends is hij dan meestal al ingezakt. Vandaag leek hij nog niet ingezakt, maar bij de drijftest zakte hij als een baksteen naar de bodem😅. Heb je nog tips?
- Kyra
Bedankt voor je reactie! Ik heb inderdaad volkoren roggemeel gebruikt. Hij groeit en bubbelt zeker ! Dus ik ga morgen eens proberen een brood te bakken :). ‘s Ochtends voeden zou inderdaad ook nog een optie zijn. Eerst maar eens proberen of het gewoon morgenochtend lukt :).Ben echt super blij met je duidelijke uitleg en filmpjes !
- Chiel
Dag 1 werkt die goed daarna schimmelt de starter helaas. Heb het nu al vaak geprobeerd met verschillende soorten bloem. Wij hebben ontkalkt water maakt dat iets uit? - Emilia
Dag Kirsten!
Mijn starter bubbelde er aardig op los en was zelfs al meer dan verdubbeld op dag 3. Op dag 4 stortte hij in toen ik hem open maakte om even te ruiken.. Na het voeden en nu dag 5, doet hij niks meer. Moet ik nu opnieuw beginnen?En dan vroeg ik mij ook nog af. Als je op dag 4 een deel weggooit, kun je dat ook in een ander potje doen en dat voeden zodat je twee starters krijgt?
- Lin
goedemorgen
op dag 4 is die van mij ingestort. ik lees dat dit vaker gebeurd dus ik hen gewoon de stappen gevolgd. helaas is vandaag op dag 5 er niets veranderd. bijna geen bubbels en niet omhoog gekomen. de stappen nu volgen gaat vast niet lukken want 100 gram eruit halen dan blijft er volgens mij nauwelijks wat over.
geen gekke kleuren en ruikt niet heel vreemd
help.. wat nu! - Dien
hoi,
ik heb precies gewerkt volgens recept. mijn starter ruikt nu echt heel erg naar aceton. bovenop zie ik geen belletjes, maar een ‘dichte’ laag. hij groeit soms goed, maar vaak groeit hij maar met ongeveer 50%. kan ik er nog wat aan doen, of liever opnieuw beginnen?
- Aline
hoi,
alvast bedankt voor het receptje van de starter. het is me nu eindelijk gelukt.
ik vroeg me gewoon af als je de starter niet onmiddellijk kan gebruiken op welk momentje hem het best in de koelkast stopt en wanneer je hem vor gebruik het bes er weer uit haalt.
alvast merci
Hoi Kirsten.
Ik heb een vraagje over je starter maken. Dag 1, 2 en 3 begrijp ik.
Maar nu dag 4.
1) Daar begin je met 150g vh mengsel uit de pot halen. (heb ik gedaan)
2) Vervolgens 100ml + 100g meel in een ander bakje mengen (ook gedaan)
3) Voeg DIT toe aan het overgebleven mengsel in de pot?
Ik neem aan dat je met DIT het mengsel van punt 2 bedoel?
Nu is mijn vraag : wat doe je met de 150g mengsel wat je bij punt 1 uit de pot heb gehaald?
Bij dag 5 en 6 moet ik ook een hoeveelheid eruit halen en begrijp in de tekst maar niet wat ik ermee moet doen.
Kan je me verder helpen? Ik hoop dat je mijn vraag begrijp.
Heel graag hoor ik van je,
Groetje,
Jannie