Menu
Brood & deeg / Recepten / YouTube

Zelf de ultieme zuurdesem starter maken!

een recept om zelf de ultieme zuurdesem starter te maken

Er gaat niets boven een knisperend vers brood uit de oven! Daarom bak ik vrijwel dagelijks mijn eigen brood. Eerst alleen met ‘normale’ gist, maar inmiddels ook met zuurdesem. Om een zuurdesembrood te bakken heb je een zogenoemde zuurdesem starter nodig. Die kun je kant-en-klaar kopen, maar het is nog veel leuker om deze zelf te te maken. Ik leg je hieronder eenvoudig uit hoe je jouw eigen zuurdesem starter kunt maken!

Wil je nu aan de slag gaan met het bakken van zuurdesem brood? Bekijk dan vooral ook mijn favoriete recept om zuurdesem brood te bakken of een makkelijk recept voor zuurdesem brood voor beginners. En vergeet vooral ook niet je zuurdesemstarter goed te onderhouden, zodat je er lang plezier van hebt!

recept om zuurdesem starter te maken dag 6

Zuurdesem starter

4.75 van 20 stemmen
Voorbereidingstijd 6 dagen
Porties 1 pot

Equipment

  • Maatbeker
  • Weegschaal
  • Pannenlikker
  • Glazen pot

IngrediΓ«nten
  

  • Rogge volkoren meel biologisch
  • Water

Instructies
 

Dag 1

  • Meng 25 milliliter water en 25 gram meel goed door elkaar in een bakje.
  • Voeg dit mengsel aan de pot toe en laat de deksel losjes op de pot zitten. Let op dat je de zijkanten van de pot schoon maakt met een pannenlikker en dat je de pot niet helemaal afsluit. Op deze manier kunnen de gisten in de lucht hun werk goed doen!
  • Zet de pot buiten de ijskast, gewoon in de open lucht. Ik zet hem altijd op een plankje in de keuken of op de vensterbank.

Dag 2

  • Waarschijnlijk zie je nu nog niet veel verandering in je zuurdesem starter van gisteren. En dat klopt, want de starter heeft nog iets langer nodig om actief te worden.
  • Meng 25 milliliter water en 25 gram meel wederom goed door elkaar in een bakje.
  • Voeg dit mengsel toe aan het mengsel in de pot en roer het geheel goed door elkaar. Veeg met de pannenlikker eventuele restjes aan de zijkant van de glazen pot goed naar beneden, zodat deze in het mengsel worden opgenomen.
  • Doe de de deksel losjes op de pot en zet de pot weg. Deze laatste stappen gelden eigenlijk voor alle dagen.

Dag 3

  • Als het goed is begin je nu wat activiteit te zien bij je starter. Deze is als het goed is al een beetje gegroeid.
  • Vandaag herhaal je de stappen van dag 2. Meng 25 milliliter water en 25 gram meel wederom goed door elkaar in een bakje en voeg dit toe aan het mengsel in de pot.
  • Roer het geheel goed door elkaar en probeer eventuele restjes aan de zijkanten van de glazen pot weer met de pannenlikker in het mengsel te vegen.

Dag 4

  • Nu begint je zuurdesem starter als het goed is echt al lekker te bubbelen. En als je eraan ruikt, ruikt hij waarschijnlijk al een beetje licht zurig.
  • Haal 75 gram van het mengsel uit de pot en gooit dit weg. Wees zorgvuldig met het afwegen en probeer zo precies mogelijk te werken.
  • Meng vervolgens 50 milliliter water en 50 gram meel met elkaar in een bakje. Voeg dit mengsel toe aan het overgebleven mengsel in de pot en roer goed door elkaar. Veeg eventuele restjes aan de zijkanten van de glazen pot weer met de pannenlikker in het mengsel en sluit de pot losjes af.

Dag 5

  • De zuurdesem starter groeit als het goed is nu flink als je hem gevoed hebt en hij bubbelt er flink op los. Ook begint hij steeds zuriger te ruiken.
    recept om zuurdesem starter te maken dag 5
  • De stappen van vandaag lijken op die van dag 4. Haal 100 gram van het mengsel uit de pot en gooi dit weg.
  • Meng 75 milliliter water en 75 gram meel met elkaar in een bakje. Voeg dit nieuwe mengsel toe aan het overgebleven mengsel in de pot. Veeg eventuele restjes aan de zijkanten van de glazen pot weer met de pannenlikker in het mengsel en sluit de pot losjes af.

Dag 6

  • Je zuurdesem starter is nu als het goed is flink actief. Het kan zelfs zijn dat hij meer dan verdubbelt in grootte na het voeden.
    recept om zuurdesem starter te maken dag 6
  • De stappen zijn weer vergelijkbaar met die van dag 4, alleen haal je nu 125 gram van het mengsel uit de pot. Ook dit gooi je weer weg.
  • Meng vervolgens 100 milliliter water en 100 gram meel met elkaar in een bakje. Voeg dit mengsel toe aan het overgebleven mengsel in de glazen pot. Veeg eventuele restjes aan de zijkanten van de glazen pot weer met de pannenlikker in het mengsel en sluit de pot losjes af.

Dag 7

  • Als het goed is, is het mengsel nu klaar voor gebruik. Hij zou lekker zurig moeten ruiken, maar niet op een vervelende manier. Hij bubbelt lekker en als je hem gevoed hebt wordt hij zeker twee keer zo groot. Je hebt nu je eigen zuurdesem starter! Je kunt deze nu gebruiken om zuurdesem brood mee te bakken. Ik leg je bijvoorbeeld hier uit hoe jij je eigen zuurdesem brood kunt maken.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Let us know how it was!

Gebruik voor de ultieme zuurdesem starter goede kwaliteit biologisch meel, het liefst van de molen

Wanneer je vervolgens je starter gaat gebruiken in je zuurdesem brood, is het belangrijk om je starter ook elke keer weer bij te vullen. Zorg er dan voor dat je de hoeveelheid starter die je uit de pot haalt aanvult met eenzelfde hoeveelheid van het water/meel mengsel. Wanneer je bijvoorbeeld 100 gram zuurdesem starter in een brood recept gebruikt, dan vul je de starter ook weer aan met 50 gram water en 50 gram meel.

Het makkelijkste is het om de verhouding 1/3 starter, 1/3 water en 1/3 meel aan te houden bij het voeden. In het voorbeeld hierboven houd je dan dus 50 gram starter over in de pot en deze vul je aan met een mengsel van 50 gram water en 50 gram meel.

Als je de zuurdesem starter zoals ik bijna elke dag gebruikt, kun je de pot gewoon buiten de ijskast bewaren. Je ‘voedt’ hem dan elke dag en hij blijft zo lekker actief. In deze blog leg ik precies uit hoe je jouw zuurdesemstarter het beste kunt onderhouden.

En ben je op zoek naar inspiratie voor zuurdesem brood recepten? Bekijk dan vooral mijn favoriete recept voor zuurdesem brood of een makkelijk recept voor zuurdesem brood voor beginners!

Zie ook

95 Comments

  • Jannie
    19 oktober 2020 at 08:01

    Hoi Kirsten.
    Ik heb een vraagje over je starter maken. Dag 1, 2 en 3 begrijp ik.
    Maar nu dag 4.
    1) Daar begin je met 150g vh mengsel uit de pot halen. (heb ik gedaan)
    2) Vervolgens 100ml + 100g meel in een ander bakje mengen (ook gedaan)
    3) Voeg DIT toe aan het overgebleven mengsel in de pot?
    Ik neem aan dat je met DIT het mengsel van punt 2 bedoel?
    Nu is mijn vraag : wat doe je met de 150g mengsel wat je bij punt 1 uit de pot heb gehaald?
    Bij dag 5 en 6 moet ik ook een hoeveelheid eruit halen en begrijp in de tekst maar niet wat ik ermee moet doen.
    Kan je me verder helpen? Ik hoop dat je mijn vraag begrijp.
    Heel graag hoor ik van je,
    Groetje,
    Jannie

    Reageer
    • Kirsten
      19 oktober 2020 at 16:48

      Hi Jannie!

      Dankjewel voor je vraag. Ik denk dat ik wel begrijp wat je bedoelt. Je gooit de 150 gram op dag 4 weg. Bij een desemstarter haal je altijd wat uit de pot als je brood gaat bakken of bijvoorbeeld voor pannenkoekjes. Als je een aantal dagen niet gaat bakken, maar je voed de desemstarter wel, dan gooi je een klein beetje desemstarter weg. En nu, omdat je je desemstarter nog aan het ‘opstarten’ bent gooi je dus ook een beetje weg. Je krijgt anders de verkeerde verhoudingen. En je kunt die 150 gran starter nu nog niet gebruiken voor het laten rijzen van bijvoorbeeld brood, omdat hij nog niet ‘volwassen’ en sterk genoeg is. Als je nog meer vragen hebt, let me know! πŸ™‚

      Groetjes, Kirsten

      Reageer
    • Daisy
      25 september 2022 at 12:56

      Hey hey,

      Ik ben bezig met mn desem starter. Alleen woon ik op CuraΓ§ao, waar de temperatuur dus best wel hoog is. Zijn daar nog tips voor om op te letten? Temperatuur ligt hier toch vrijwel altijd boven de 30 graden

      Reageer
      • Kirsten
        25 september 2022 at 13:02

        Hi Daisy, ik zou hem op zo’n koel mogelijke plek in huis bewaren. Liefst ergens rond de 20 graden als het lukt. Misschien ergens in een keukenkastje of kelder / garage? In principe zou de temperatuur niet uit hoeven maken. De gisten werken alleen wat sneller. Bij mij thuis was het afgelopen zomer ook rond de 28 graden soms. Dan werkt hij ook gewoon prima. Als je desemstarter klaar is zal hij een stuk sneller actief worden nadat je hem gevoed hebt. Waarschijnlijk hoef je dan dus geen 8 tot 10 uur te wachten, maar is hij al eerder klaar om in je deeg te gebruiken. Even goed in de gaten houden wanneer hij verdubbeld in grootte en lekker bubbelt. Mocht je nog vragen hebben hoor ik het graag! Groetjes, Kirsten

        Reageer
  • Deike
    13 februari 2021 at 09:15

    Hoi Kirsten, op dag 7, heb je dan die bubbels al of moet je hem nog 1x voeren om dit te krijgen? Bij mij ruikt de starter gewoon goed en lichtzuur, maar hij blijft vrij rustig. Je ziet wat bubbels maar verder niets. Hoe verder? Gewoon paar dagen vanaf blijven en wachten? Groetjes, Deike

    Reageer
    • Kirsten
      13 februari 2021 at 14:37

      Hi Deike,

      Bij twijfel kun je hem het beste nog een keer voeden. Meestal wordt de desemstarter pas Γ©cht sterk na een paar maanden. Je kunt waarschijnlijk al wel met deze starter brood bakken, ik zou het gewoon proberen. Over het algemeen bubbelt hij wel redelijk, maar het is nu qua temperatuur ook wat kouder dus het kan dat de starter daarom iets ‘rustiger’ is. Zolang hij goed ruikt en hij bubbelt een beetje kun je er gewoon mee gaan bakken! Als je nog vragen hebt, let me know. Ben benieuwd hoe het gaat! Groetjes, Kirsten

      Reageer
      • Klaartje
        4 maart 2021 at 12:03

        Ik zou hem graag nog een beetje voeden aangezien hij bij mij nog niet brubbelt na 7 dagen. Hoeveel haal ik er best uit en met welke hoeveelheid voed ik hem terug? Merci !

        Reageer
        • Kirsten
          5 maart 2021 at 08:45

          Hi Klaartjes,

          Bij het voeden is het belangrijk om 1/3 desemstarter over te houden en daarbij een mengsel van 1/3 bloem en 1/3 water te doen. Dus als je 50 gram starter over houdt, 50 gram bloem + 50 gram water mengen en erbij doen. Dit kun je blijven herhalen. Afhankelijk van hoeveel starter je in je brood gebruikt. Ik vind het fijn om zo min mogelijk ‘extra’ desemstarter te hebben, dus ik houd altijd een derde over voor de volgende ronde bakken. Succes en als je nog meer vragen hebt: let me know! πŸ™‚

          Reageer
  • Jan
    15 maart 2021 at 12:39

    Dag Kirsten,
    Ik ben ondertussen al een tijdje bezig met desem en alles lijkt wel goed te lukken. Een mens leert elke dag bij. Ik blijf met 1 ‘probleem’ zitten: ik heb 2 starters, eentje met rogge en eentje met spelt. maak ik rogge brodd dan gebruik ik de ene starter en maak ik speltbrood dan gebruik ik de andere. Maar die starter obv spelt rijst en leeft zo moeilijk. Is daar iets aan te doen?
    Dank je,
    Jan

    Reageer
    • Kirsten
      15 maart 2021 at 15:25

      Hi Jan,

      Dankjewel voor je vraag! Spelt werkt net wat anders dan rogge. Is het biologisch volkoren spelt dat je gebruikt om te voeden? Dat helpt vaak al. Maar sowieso is spelt lastiger om mee te werken, ook in je desem. Wat je kunt doen is eventueel één of meerdere keren een klein gedeelte rogge bij je voeding doen, want rogge zorgt er meestal voor dat hij weer vol tot leven komt.

      Succes!

      Groetjes Kirsten

      Reageer
  • Wouter
    16 maart 2021 at 14:32

    Hey Kirsten,

    Ik vraag mij af of ik mijn zuurdesem starter nu in de frigo moet bewaren of eruit mocht ik deze 2 tot 3 keer per week gebruiken. Ik heb al gelezen dat het buiten de frigo mag bewaard worden als je het elke dag gebruikt en in de frigo als je het maar één keer per week gebruikt. Aangezien ik daar waarschijnlijk wat tussenin ga zitten wou ik dit toch eens navragen.

    Bedankt voor je uitleg! Ik heb je ander artikel rond zelf brood maken gevolgd en het heeft al lekkere resultaten gebracht, alhoewel ik nu zelf er ook ongeveer 20 gram boter erbij doe.

    Met vriendelijke groeten,
    Wouter

    Reageer
    • Kirsten
      16 maart 2021 at 20:10

      Hi Wouter,

      Dankjewel voor je berichtje! Ik zou zeggen dat als je hem bijvoorbeeld om de dag gaat gebruiken je hem prima buiten de ijskast kunt bewaren. Ik gebruik hem zelf ook wel eens een dag niet en dat gaat helemaal goed. Buiten de ijskast is hij actiever, in de ijskast gaat de desem in slaapstand. Dus ik ben zelf voorstander van buiten de ijskast bewaren. Zeker als je hem drie keer of meer per week gaat gebruiken, dan is het heel omslachtig om hem telkens weer op gang te brengen uit de ijskast. Wat je zou kunnen doen is hem wel elke dag voeden, maar op de dagen dat je hem niet gebruikt met iets minder voeding. Stel je gebruikt 60 gram starter per keer deeg maken, dan haal je er dus één dag 60 uit, diezelfde dag vul je 20 gram water/bloem mengsel erbij en de dag er op 40 gram. De dag er op kun je dan weer met een actieve desem aan de slag met het maken van je deeg. Ik hoop dat het zo duidelijk is! Mocht je nog vragen hebben: let me know!

      Succes!

      Kirsten

      Reageer
      • Esther
        30 oktober 2022 at 07:56

        Hi Kirsten, ik heb twee keer geprobeerd de desemstarter te maken en beide keren ging het mis op dag vier. Op dag 3 en vΓ³Γ³r de handelingen van dag 4 zie ik een mooi gegroeid en lekker ruikend goedje ontstaan, maar na het eruit halen en toevoegen van stap 4 zakt het in, wordt het plakkerig en gebeurdt er niets meer. Ik heb nog geprobeerd op dag 5 alleen 25/25 toe te voegen, maar er gebeurt niets meer.
        Voordat ik aan poging 3 start; heb je nog tips?
        De eerste x stond het in het raamkozijn en ik dacht dat dat misschien te koel is, de 2e keer heb ik het op het aanrecht laten staan. Zou ik misschien stap 3 nog een x moeten herhalen op dag 4? Misschien om het daarmee eerst nog wat sterker te maken?
        Met vriendelijke groeten, Esther

        Reageer
        • Kirsten
          30 oktober 2022 at 11:02

          Hi Esther,
          Het belangrijkste om je starter te laten slagen is om echt goed schoon te werken en wat voor soort bloem je gebruikt. Het werkt het beste met biologisch en met rogge volkoren. De plek waar je je starter bewaart zou niet zo’n groot verschil kunnen maken, behalve wanneer het in een raam staat waar de halve dag de zon op schijnt. Dat is niet zo handig. Verder zou ik zeggen: probeer het nog een keer. Bij mij waren de eerste 2 pogingen ook niet meteen raak!
          Veel succes en ik ben benieuwd of het lukt!
          Groetjes, Kirsten

          Reageer
  • Jesse
    26 augustus 2021 at 11:06

    Hey Kristen.
    Ik had een vraag ik heb je desem recept gevolgd en werkte goed nu heb k hem in de koeling staan al een aantal dagen en hij groeit nog steeds dus dat is goed. Nu is mijn vraag als ik mijn starter weer wil gebruiken hoe moet k hem weer actief maken en hoeveel moet ik weer toevoegen kwa voeding voor de starter

    Reageer
    • Kirsten
      26 augustus 2021 at 15:36

      Hi Jesse!

      Dankjewel voor je berichtje. Het makkelijkste is om te rekenen met drie gelijke delen starter, bloem en water. Stel je hebt 150 gram nodig in je recept, dan haal je 50 gram starter uit de pot en vul je deze aan met een mengsel van 50 gram water en 50 gram bloem. Daarbij zou ik altijd minstens 8 uur van tevoren, dus voordat je de actieve desen nodig hebt in je recept, deze uit de ijskast halen en voeden. Mocht je nog meer vragen hebben, let me know!

      Groetjes Kirsten

      Reageer
  • Tessa
    2 september 2021 at 05:18

    Hi Kirsten,

    Ten eerste: wat leg jij de wereld van zuurdesem begrijpelijk uit. Daardoor krijg ik zin om ermee te gaan experimenteren! Na twee weken heb ik een mooie moederdesem en nu klaar voor mijn eerste simpele zuurdesem brood avontuur. Ik heb nog wel een vraag over het onderhouden van de moederdesem. Verwissel jij vaak de pot waar die in zit of doe je dat eigenlijk niet? Ook valt me op dat als de zuurdesem in de koelkast staat (afgesloten weckpot met rubberen ring) dat er condens in de pot komt en dat lijkt mij een goede basis voor schimmels. Heb je tips / adviezen?

    Groet,
    Tessa

    Reageer
    • Kirsten
      2 september 2021 at 10:49

      Hi Tessa,
      Wat leuk om te horen dat allemaal goed lukt met het maken van je starter! Ik bewaar zelf de pot nooit luchtdicht in de ijskast, misschien dat de rubberen rand van de weckpot afhalen al helpt tegen de condens. Daardoor kan er net wat meer lucht bij en uit. Ik bewaar hem zelf altijd in een normaal potje, dus niet luchtdicht en daarmee heb ik nooit condensvorming gehad. Misschien dat dit het probleem verhelpt?
      Mocht je nog meer vragen hebben, let me know!
      Groetjes, Kirsten

      Reageer
  • Kimberly
    16 december 2021 at 07:34

    Hi Kirsten,

    Ik ben nu bezig met poging 2 van het maken van de desemstarter. En beide keren stopt de desem starter met rijzen op dag 4. Dus de dag dat je voor het eerst een deel weg moet gooien en opnieuw moet toevoegen. Heb je misschien tips? Moet ik wellicht nog een dag extra wachten o.i.d.?

    Dank je wel alvast voor je reactie!

    Groetjes Kimberly

    Reageer
    • Kirsten
      18 december 2021 at 13:17

      Hi Kimberly,

      Wat gebeurt er als je gewoon doorgaat? Soms heeft een starter wat langer nodig om op gang te komen. En wat voor bloem / meel gebruik je? En het allerbelangrijkste: hoe ruikt je starter? Als ik deze dingen weet kan ik je iets beter helpen πŸ™‚

      Groetjes,

      Kirsten

      Reageer
      • Kimberly
        19 december 2021 at 21:49

        Hi Kirsten,
        Dank je wel voor je reactie! Ik was dit keer inderdaad een paar dagen door gegaan, maar het er verschenen witte stipjes en de geur was ook niet heel fraai, dus ik heb het maar weggegooid. Ik gebruik bio volkoren roggemeel. Vandaag ben ik opnieuw begonnen met 25 gram roggemeel en 25 ml water. Alle tips zijn welkom! πŸ™‚
        Groetjes Kimberly

        Reageer
        • Kirsten
          23 december 2021 at 21:05

          Hi Kimberly,

          Witte stipjes klinkt inderdaad niet erg lekker… Wat ik verder nog aan kan raden is om heel schoon te werken en bijvoorbeeld iedere dag een schone pot te gebruiken. Mocht het weer niet lukken, let me know! Over het algemeen werkt rogge volkoren namelijk erg goed om een starter mee te maken.

          Groetjes,

          Kirsten

          Reageer
  • Toon
    28 januari 2022 at 13:15

    Hallo Kirsten
    Kun je ook glutenvrij zuurdesem maken?
    Heb je daar voor een resept?

    Groetjes toon

    Reageer
    • Kirsten
      28 januari 2022 at 17:03

      Hi Toon,
      Dat kan zeker! Ik ben op dit moment bezig om een goed recept te maken. Ik weet alleen nog niet waneer deze online komt, maar hij komt er zeker aan!
      Groetjes, Kirsten

      Reageer
  • Lisa
    7 februari 2022 at 10:06

    HoiHoi,
    Ik hou zoveel van brood bakken en ga nu voor het eerst starten met het zuurdesem brood 🀩.
    Op dag drie was mijn desem erg actief (wel een half keer gegroeid) en heb hem weer gevoed. Alleen op de vierde dag leek hij helemaal niet zo actief.. het desem was maar een paar millimeter gegroeid en bubbelde helemaal niet zoveel. Nu is mijn vraag: moet ik mijn desem dan wel weer gaan voeden of even wachten tot dat hij weer meer actief is? Wel heb ik hem vandaag even goed doorgeroerd.

    Groetjes, Lisa

    Reageer
    • Kirsten
      7 februari 2022 at 11:01

      Hi Lisa,
      Wat leuk dat je een berichtje stuurt! Ik kan je één ding aanraden: doorgaan met voeden! De desem wordt pas actief als je voedt, dus gewoon lekker doorgaan ermee! Meestal komt het dan vanzelf wel goed!
      Veel succes en als je nog meer vragen hebt, let me know!
      Groetjes, Kirsten

      Reageer
      • Johanna
        27 september 2022 at 05:46

        Hoi Kirsten,

        Ik heb hetzelfde probleem hier. Begrijp ik goed dat je dus nog niet eruit moet halen op dag 4 als die nog niet goed actief is? Alleen moet voeden en dan pas eruit halen op de dag dat die wel goed actief is geworden?

        Groetjes,
        Johanna

        Reageer
        • Kirsten
          27 september 2022 at 06:54

          Hi Johanna! Op dag 4 moet je er altijd wat uithalen, of je starter nu wel of niet mooi actief is. Anders krijg je echt veel te veel starter en moet je ook extra gaan bijvoeden op de andere dagen. Veel succes! groetjes, Kirsten

          Reageer
          • Johanna
            27 september 2022 at 17:38

            Dankjewel voor je snelle reactie.. ik ga ermee verder! Hopelijk wordt die snel actief πŸ™‚

          • Kirsten
            27 september 2022 at 18:15

            Veel succes πŸ™‚

  • Wytske
    14 februari 2022 at 11:33

    Ha Kirsten,
    Wat een fijn recept!
    Ik ben nu op dag 8 en heb een prachtig bubbelende starter waar ik mee wil gaan bakken. Als ik de starter daarna weer heb gevoed, maakt het dan uit wanneer ik hem in de ijskast zet? Ik verwacht pas over een week weer te gaan bakken. Doe ik hem direct na de voeding koud of eerst even wachten tot hij weer gegroeid is?
    Thanks alvast!

    Reageer
    • Kirsten
      14 februari 2022 at 15:25

      Hi Wytske,
      Dankjewel voor je berichtje! Ik zou de starter eventjes actief laten worden voor je hem in de ijskast gaat bewaren. Als je hem weer gaat begruiken moet je hem ook weer eventjes actief maken voor je hem gaat gebruiken. Haal dan een klein beetje starter uit de pot in de ijskast en voedt deze met gelijke delen water en bloem. Bijvoorbeeld als je 90 gram nodig hebt: 30 gram starter / 30 gram water / 30 gram bloem. Hopelijk heb ik je vraag zo beantwoordt en mocht je nog meer vragen hebben, let me know!
      Groetjes, Kirsten

      Reageer
  • Willemijn
    17 maart 2022 at 21:44

    Hoi!

    Allereerst wat fijn en aardig dat je zoveel vragen steeds beantwoord! Zelf brood bakken is een doel van mij dit jaar, dus heel blij met jouw site. Lees me voor mn gevoel al weken in, maar word nu pas beetje duidelijk haha!
    Deze vraag is al beetje gesteld, maar begrijp het nog niet helemaal. Stel de starter is gemaakt en ik wil over een week weer een brood maken. Dan zet ik de starter in de koelkast. Moet ik die dan elke dag voeden zoals je beschrijft in stap 1 tot en met 6? Of moet ik deze over 7 dagen gaan voeden en er wat uit halen voor het te bakken brood.

    Alvast hartelijk dank!

    Reageer
    • Kirsten
      18 maart 2022 at 16:09

      Hi Willemijn,

      Wat leuk dat je zelf brood gaat maken! Je starter kun je gewoon in de koelkast zetten, zonder deze te voeden. De dag voordat je deeg gaat maken haal je er dan een beetje uit. Dit vul je dan aan met een gelijk deel water en bloem en kun je de dag erna gebruiken als actieve starter. Dus stel je hebt in je recept 90 gram starter nodig, dan haal je 30 gram starter uit je pot in de ijskast en vul je deze aan met 30 gram water en 30 gram bloem. Meestal heb je dan na 10 uur ongeveer een goed actieve starter.

      Beantwoordt dit je vraag een beetje? Als je nog meer vragen hebt: let me know!

      Succes πŸ™‚

      Groetjes, Kirsten

      Reageer
  • Jos
    18 mei 2022 at 20:06

    Hoi,
    Ik ben een week bezig met het maken van een starter.
    Na de derde dag was de starter erg actief, de dagen daarna gebeurde er echter weinig tot niets.
    Wel bevind zich steeds een laagje vocht bovenop de starter.
    Ik heb de starter extra gevoed maar dit verhielp de vocht hoeveelheid niet. Ook heb ik een gedeelte van de starter weggegooid en daarna weer gevoed maar ook dan komt het vocht weer terug.
    Is dit normaal, moet ik de verhoudingen aanpassen of moet ik opnieuw beginnen?

    Groet,
    Jos van den Berg

    Reageer
    • Kirsten
      19 mei 2022 at 14:59

      Hi Jos,
      Ik heb dit zelfde ooit ook gehad en meestal is dit geen goed teken. Het is heel belangrijk bij je starter om schoon te werken en ik zou aanraden om biologische rogge te gebruiken, want dat werkt het allerbeste om een starter mee op te starten. Als het nog niet naar ruikt kun je nog eventjes doorgaan, maar mocht het vies beginnen te ruiken, zou ik helemaal opnieuw beginnen.
      Mocht je nog meer vragen hebben, let me know!
      Groetjes,
      Kirsten

      Reageer
      • Jos
        19 mei 2022 at 15:34

        Kirten,

        dank je wel. Ik had al zo’n vermoeden. Ik ga hem weggooien en opnieuw beginnen. Dank voor de “tip” met het gebruik van rogge.

        Groet,
        Jos

        Reageer
        • Kirsten
          19 mei 2022 at 20:13

          Hi Jos,
          Veel succes! Rogge volkoren werkt trouwens het beste en biologisch nog beter!
          Groetjes,
          Kirsten

          Reageer
  • Evy
    24 mei 2022 at 15:51

    Beste Kirsten,

    Ik zit vandaag op dag 7 met mijn zuurdesemstarter van volkoren spelt. Aangezien ik hem nog niet ‘volgroeid’ vind, zou ik nog een dag of 2 willen doorgaan met de stapjes… Gisteren ‘dag 6’ heb ik er zoals je in het recept aangeeft 125g uit de pot gehaald en vervolgens 100g bloem/100ml water toegevoegd (uiteraard vooraf gemengd). Wat doe ik op dag 7 vandaag? 150g uit de pot en mengsel van 125g bloem/125ml water in de pot? Wanneer ik nr jouw stapjes kijk, zie ik dat er telkens 25g per dag meer uit de pot gaat en 25 g meer bloem/25ml water in de pot gaat, niet? Die verhouding per dag blijven houden tot ik ermee begin te bakken? Groetjes, Evy

    Reageer
    • Kirsten
      24 mei 2022 at 18:27

      Hi Evy,
      Dankjewel voor je berichtje. Je kunt als het goed is de verhouding van dag 6 blijven gebruiken. Maar het is afhankelijk van hoeveel starter je nodig hebt in je recept.

      Als je bijvoorbeeld 100 gram starter nodig hebt, is het het handigst om 150 gram in de pot te hebben. Je haalt er dan 100 gram uit voor je recept en je houdt 50 gram over (ongeveer). Je vult dit dan aan met de verhouding 1/3 starter, 1/3 water en 1/3 meel. 50 gram starter in de pot vul je in dit geval dus aan met een mengsel van 50 gram water en 50 gram meel. Als je dan weer bij voed, kom je de dag erna weer uit op 150 gram. Op die manier heb je altijd genoeg starter en hoef je niets weg te gooien.

      Mocht je nog meer vragen hebben, let me know!
      Groetjes,
      Kirsten

      Reageer
  • Brenda Andriese
    24 mei 2022 at 19:34

    Misschien een domme vraag, maar stel dat ik 1x per week een brood bak en dat bak ik op zaterdag. Dan haal ik bijv 50 gram starter uit de pot en vul dit aan met 50 g bloem en 50 g water. En dat ga ik de volgende dag gebruiken. So far so good. De pot waaruit ik. De starter heb gehaald, vul ik dan weer aan. Gaat die pot dan wel terug in de koelkast? Of moet het eerst actief worden buiten de koelkast en zet ik de pot daarom de dag erna in de koelkast totdat ik het weer nodig heb? Alvast bedankt voor je antwoord πŸ™

    Reageer
    • Kirsten
      25 mei 2022 at 10:29

      Hi Brenda,

      Dankjewel voor je berichtje! Ik zou hem altijd eerst even actief laten worden buiten de ijskast voordat je hem er weer in bewaard. De dag voordat je hem gaat gebruiken haal je hem er dan uit zoals je zelf al beschrijft. De desem komt in een soort slaapstand in de ijskast.

      Mocht je nog meer vragen hebben: let me know!

      Groetjes,

      Kirsten

      Reageer
  • Lennie
    26 mei 2022 at 18:25

    Hoi Kirsten,

    Super bedankt voor dit recept van een zuurdesemstarter. Ik had het al verschillende keren geprobeerd en nu is het eindelijk gelukt! Ik heb hem na gebruik in de koelkast gezet omdat het lang ging duren voordat ik hem weer ging gebruiken. Nu lees ik dat ik hem eens in de 3 weken moet verversen. Wat bedoel je daar precies mee? En welke verhoudingen gebruik ik voor het verversen?
    Alvast bedankt voor je antwoord. Groetjes Lennie

    Reageer
    • Kirsten
      26 mei 2022 at 18:42

      Hi Lennie,
      Wat leuk dat het gelukt is! Wat ik bedoel met verversen is dat je hem even buiten de ijskast actief maakt en daarna weer terug in de ijskast te zetten. Het handigst is dan om er ook iets uit te halen, bijvoorbeeld om een brood te bakken, of anders een beetje weg te gooien. Dit vul je het best met de verhoudingen van 1/3. Dat wil zeggen 13 starter, 1/ meel en 1/3 water. Daarna even een aantal uur (ongeveer 10) actief laten worden en dan kan hij weer terug in de koeling!
      Ik hoop dat het hier mee lukt en mocht je nog meer vragen hebben. let me know!
      Groetjes,
      Kirsten

      Reageer
      • Sanne Antoni
        22 juni 2022 at 10:46

        Hoi Kirsten,

        Ik heb dezelfde vraag en ik denk dat ik jouw antwoord begrijp, maar ik ben niet helemaal zeker: Bedoel je 1/3de starter uit de pot halen , en dan 1/3de water en 1/3 bloem terug toevoegen?

        Bv als ik in totaal 225 g desem in mijn pot heb; er 75 g uit te halen + een mengsel van 75g water en 75 g bloem er terug door te roeren?

        Groetjes
        Sanne

        Reageer
        • Kirsten
          23 juni 2022 at 09:35

          Hi Sanne,
          Als ik het goed begrijp, bewaar je je starter in de ijskast. In principe hoef je dan niet te blijven voeden, hij staat dan in slaapstand. Pas wanneer je gaat bakken of als je hem weken lang in de ijskast laat staan, dan moet je hem bijvoeden. Als je een brood gaat bakken, en je hebt zeg 150 gram desem nodig, pak je 50 gram uit de pot in de ijskast en voed t je hem met 50 gram water en 50 gram meel. Dit laat je dan een uurtje of 10 actief worden buiten de ijskast. Je laat dan dus een deel gewoon in de ijskast staan, totdat er weinig over is en dan moet je hem weer bijvullen. Eigenlijk heel erg makkelijk.
          Ik hoop dat dit je wat verder helpt!
          En mocht je nog meer vragen hebben, let me know!
          Groetjes, Kirsten

          Reageer
  • Mirelle
    13 juni 2022 at 08:31

    5 sterren
    Hoi Kirsten,

    Bedankt voor het recept! Ik heb gisteren mijn allereerste desembrood gebakken en de smaak is al heel goed πŸ™‚
    Een paar vragen:
    1. Als ik naar het filmpje kijk zie ik duidelijk dat jouw mengsel roggemeel/water veel soepeler is dan de mijne, ik kan het niet roeren maar moet meer met een spatel duwen/kneden. Het voelt alsof er meer water bij moet. Desondanks is de starter gelukt, maar het is nogal een gedoe. Ik wil daarom overstappen naar ander roggemeel. Is T170 een goed type meel om de starter mee te maken? Of wat raad je aan?

    2. Met een deel van de starter ben ik nu over gegaan op tarwebloem, deze is heel vloeibaar (yoghurt consistentie) en ruikt wat anders. Ik ben benieuwd naar het verschil in smaak in het brood. Zal tarwe meel er een beetje tussenin zitten qua geur en consistentie?

    3. Als ik door de week brood wil maken, kan ik dit alleen in de avond doen. Graag wil ik avonds het deeg maken, 1e keer laten rijzen en dan overnacht in de koelkast de tweede rijs en dan op de avond van de tweede dag het brood bakken. Kan dat? of is het rijzen in de koelkast dan te lang?

    4. Kan ik de bloem in het basis zuurdesembrood recept 1:1 vervangen voor volkoren meel?

    Groetjes, Mirelle

    Reageer
    • Kirsten
      13 juni 2022 at 11:01

      Hi Mirelle,

      Dankjewel voor je berichtje! Leuk om te horen dat het zo in de smaak valt!
      De antwoorden op je vragen:
      1. Ik gebruik eigenlijk altijd gewone biologische volkoren rogge. Bij de molen waar ik het haal hebben ze ook maar 1 variant… Hier kan ik je dus niet verder mee helpen, maar in principe zou het met alle soorten moeten kunnen.
      2. Zelf gebruik ik inmiddels eigenlijk voor mijn starter altijd biologische tarwebloem. Ik gebruik wel altijd rogge om hem op te starten. De tarwebloem is wat milder van smaak en vloeibaarder, waardoor het wat makkelijker werken is.
      3. Ik denk dat dat kan ja. Al heb ik zelf gemerkt dat je het beste resultaat krijgt na ongeveer 12 uur koude rijs. Daarna kan de oven spring iets minder worden.
      4. Nee, volkoren meel heeft meer hydratatie nodig, dus je zou dan ook wat meer water toe moeten voegen. En zeker met een zuurdesembrood is werken met volledig volkoren meel erg lastig. Je krijgt met volkoren nooit zo’n mooi gerezen brood. Het blijft =meestal een beetje platter en steviger.

      Mocht je nog meer vragen hebben, let me know!

      Groetjes,

      Kirsten

      Reageer
  • Sanne Antoni
    22 juni 2022 at 07:59

    Hoi,

    Ik maakte een succesvolle starter dankzij jouw video, maar nu heb ik hem gisteren nadat hij een tijdje in de koelkast stond opnieuw gevoed op de juiste manier. (40 gr eruit – 20 g water, 20g meel erbij) Vanmorgen herhaalde ik het voeden, maar ik vergat er 40 gr uit te halen. Wat moet ik nu doen? Is mijn desem nu om zeep? Of is het niet zo erg?

    Reageer
    • Kirsten
      22 juni 2022 at 09:03

      Hi Sanne,
      Volgens mij is er helemaal niks aan de hand met je starter als je dit doet, hij is misschien net ietsjes minder actief, maar je kunt hem gewoon blijven gebruiken hoor!
      Als je nog meer vragen hebt, let me know!
      Groetjes, Kirsten

      Reageer
  • Inge
    4 juli 2022 at 16:49

    5 sterren
    Dag Kirsten,
    Ik ben bezig met de starter, maar heb 1 dag vergeten te voeden (dat was dag 2). Vandaag weer gevoed, maar de geur is wat vreemd. Opnieuw beginnen? Of stug doorgaan?

    Alvast bedankt!
    Inge Krooshof

    Reageer
    • Kirsten
      5 juli 2022 at 07:36

      Hi Inge,

      Als het vreemd ruikt zou ik altijd opnieuw beginnen. Zeker als hij nog maar enkele dagen staat, is het het risico niet waard. Bovendien is de starter nog niet heel erg actief na enkele dagen, dus een dag niet voeden kan dan er dan echt voor zorgen dat je starter het niet redt… Hopelijk lukt poging 2 beter! πŸ˜‰ Groetjes, Kirsten

      Reageer
  • Haidy
    4 augustus 2022 at 15:10

    Hi Kirsten,

    Dank voor je recept. Op dag 1 en 2 ging het mega goed. Op dag 3 zag ik wel wat vocht, maar de starter bleef groeien. Echter…… op dag 4 is het helemaal niet gegroeid, sterker nog, er zit heel wat vocht. Wat heb ik verkeerd gedaan?

    Thnx

    Reageer
    • Kirsten
      4 augustus 2022 at 15:26

      Hi Haidy,

      Dankjewel voor je berichtje! Het is zo van een afstandje moeilijk te zeggen wat er met je starter is. Ik zou sowieso doorgaan, want soms komt het uiteindelijk gewoon goed. Als het maar niet raar gaat ruiken of verkleuren. De belangrijkste tips die ik je kan geven zijn om echt goed schoon te werken en biologische bloem of meel te gebruiken. Biologische rogge volkoren meel werkt echt het beste heb ik gemerkt. Succes! En als je nog meer vragen hebt hoor ik het graag! groetjes Kirsten

      Reageer
  • Mark
    19 augustus 2022 at 18:00

    5 sterren
    Hi Kirsten

    Super blij met je enthousiaste en goede uitleg. Gisteren gestart met mijn eerste probeersel en na 24uur al een verdubbeling in volume. Vanmorgen heb ik de starter gevoerd en na 12uur heb ik 3x het volume. Ik heb besloten om 50% uit de 2 potjes te halen en opnieuw elk potje te voeden (25gr water + 25gr bloem).

    Ik heb Bio plain wheat flour van de lidl gebruikt. Verder is de temperatuur in huis nu tussen de 22-25 graden.

    Thnx ik ben benieuwd wat het resultaat is wanneer ik het echt ga gebruiken

    Mark

    Reageer
    • Kirsten
      19 augustus 2022 at 19:37

      Hi Mark,
      Klinkt goed! Wat leuk om te horen! Veel bakplezier!
      Groetjes, Kirsten

      Reageer
  • G.A. Schrier
    7 september 2022 at 10:50

    Hai Kirsten,
    Wat leuk om je enthousiaste uitleg te horen en te zien. Ik ga vandaag beginnen met mijn starter te maken na mijn bezoek aan onze Molen om het nodige in huis te halen. Vraagje: na een week zou mijn starter gereed moeten zijn voor eerste gebruik. Helder. Maar ik weet dat ik niet iedere dag zal pakken. Waarschijnlijk enkel in het weekend. Dus na mijn gebruik en opnieuw te hebben gevoed wil ik de starter in de koelkast zetten. Ga ik voor het volgende gebruik, bv na bijna een week mijn starter een dag bv vrijdags uit de koelkast halen, wat eruit halen, gelijke delen voeden en dan ditmaal uit de koelkast halen tot volgende ochtend om te gebruiken? Ik doe een aanname dat ik niet iedere dag hoef te voeden als de starter in de koelkast staat. Heb ik dit goed begrepen? Hoor het graag.

    Groetjes Albertine

    Reageer
    • A. Schrier
      7 september 2022 at 10:51

      Pakken moet bakken zijn uiteraard πŸ˜‰

      Reageer
    • Kirsten
      7 september 2022 at 12:24

      Hi Albertine,
      Wat leuk!
      Volgens mij klopt het helemaal wat je zegt. Als je op zaterdag het deeg gaat maken, moet je op vrijdag inderdaad een beetje starter uit de ijskast halen en bijvoeden. Dan zou het helemaal goed moeten komen!
      Mocht je nog meer vragen hebben, let me know!
      Groetjes, Kirsten

      Reageer
      • A. Schrier
        7 september 2022 at 20:41

        Dank je wel Kirsten voor je snelle reactie. Erg fijn. Ik had eerst even alle reacties moeten lezen, want mijn vraag was al gesteld. πŸ™ƒ Maar zoals gezegd, super dat je toch even de moeite neemt om te antwoorden. Op naar een goede starter voor een lekker brood,

        Reageer
        • Kirsten
          8 september 2022 at 09:39

          Thanks voor je berichtje en veel bakplezier!
          Ben benieuwd naar het resultaat!
          Groetjes, Kirsten

          Reageer
  • Marloes
    25 september 2022 at 20:25

    Hi Kirsten,

    Dank voor je video!

    Waarom weeg je op dag 4 hetgeen wat je uit de pot haalt/ weggooit en niet de starter waar je mee verder werkt?
    Ik heb het idee dat ik weinig starter overhield nadat ik 75 gram had weggegooid. Ik heb toen wel 50 gr roggemeel + water toegevoegd. Omdat ik weinig starter overhield denk ik dat op dag 5 is mijn starter niet gegroeid is. Ik heb weer 25 gram meel + 25 gram water toegevoegd. Is dit juist?

    Ik ben benieuwd of hij nog gaat groeien, maar vooral benieuwd waarom die 75 gram gewogen moet worden.

    Dankjewel!

    Reageer
    • Kirsten
      26 september 2022 at 12:09

      Hi Marloes,
      Dankjewel! Het klopt inderdaad dat je op dag 4 75 gram moet weggooien. Als het goed is, zit er op dat moment 150 gram in de pot en er zou dus ook 75 gram overblijven. Als je dan niks uit de pot weghaalt, krijg je uiteindelijk echt heel erg veel starter. Dan zou je namelijk ook meer bij moeten voeden. Vandaar dat je dus wat weg moet gooien.
      Als je nog meer vragen hebt, let me know!
      Groetjes, Kirsten

      Reageer
  • Mirjam
    2 november 2022 at 11:11

    Hallo Krsten, ik heb dit recept gebruikt om met spelt meel een starter te maken. De eerste keer werd het niet zo heel veel in volume, maar de tweede poging haalde ik alles uit de pot en mengde het in een bakje en met heet water waste ik de pot af en toen kreeg ik wel een verdubbeling van de hoeveelheid na een dag. Maar nu heb ik een brood gebakken en heb ik nog starter over. Deze heb ik zolang in de koelkast gezet, want ik eet het brood maar alleen. Hoe nu verder? Ik bedoel als ik weer verder wil gaan haal ik de pot uit de koelkast en dan voeg ik weer bloem en water toe, maar hoeveel? Ik neem aan dat je toch niet elke keer dit weggooit?

    Reageer
    • Kirsten
      3 november 2022 at 15:00

      Hi Mirjam,

      Je kunt je starter inderdaad gewoon in de ijskast bewaren. Wanneer je weer deeg gaat maken haal je de avond van tevoren een beetje starter uit de pot. Dit voed je met water en meel. Ik houd altijd de 1/3e regel aan: als je 150 gram starter nodig hebt in je deeg, gebruik je 50 gram starter uit de ijskast en die vul je aan met 50 gram water en 50 gram bloem. Zo kun je eindeloos doorgaan. Als je starter op raakt in de ijskast kun je hem in zijn geheel uit de ijskast halen, even bijvoeden en na een nachtje weer terugzetten in de ijskast πŸ™‚ Succes! En als je nog meer vragen hebt hoor ik het graag!

      Groetjes,

      Kirsten

      Reageer
  • Juan
    3 november 2022 at 09:22

    Hi Kirsten,

    leuke video’s, recepten en info op je site! ik ben zondag (met mijn dochters) begonnen met de starter. Ik kon op dat moment alleen aan volkoren bio (vd molen, dat wel) meel komen en heb dat gebruikt. daarnaast een grotere glazen pot dan jij gebruikt.
    De geur is goed, heel lekker zelfs. ik snap je vergelijking met blauwe bessen. licht zuur nu ook.
    alleen, mijn starter groeit nu nog steeds niet/nauwelijks. Gister, dag 4, heb ik dus niet de 75 gram uit de pot kunnen halen. Ik heb wel 50 gram nieuw mengsel toegevoegd aan de starter. Kijken of het vandaag wel gegroeid is. Overigens voed ik (pas) na 24 uur. Ik lees hierboven dat 8 – 10 uur al lang genoeg is. Ligt het misschien daaraan? of is het met volkoren meel sowieso een langere rit?

    hoor het graag.

    groeten, Juan

    Reageer
    • Kirsten
      3 november 2022 at 15:06

      Hi Juan,

      Dankjewel voor je reactie! 24 uur is prima hoor, 8-10 uur is voor wanneer je starter al goed actief en volwassen is en je er mee kunt bakken. Hij is dan op z’n allersterkst.

      Ik zou je aanraden om gewoon door te gaan, zolang er geen rare geur aan zit en hij er niet gek uit ziet (gekke kleurtjes of heel veel water erop). Soms wordt hij dan ineens actief. Het is wel zo dat volkoren tarwemeel wel echt moeilijker is om een starter mee te maken dan rogge volkoren. Dus mocht het niet lukken zou ik toch aanraden om ergens biologische rogge volkoren vandaan te halen πŸ™‚ Veel succes in ieder geval!

      Groetjes,

      Kirsten

      Reageer
      • Juan
        4 november 2022 at 16:37

        dank je Kirsten. ik heb inmiddels ook Roggemeel. en ga gewoon een 2e starter erbij maken.
        nog wel een vraag: ga ik dan door met mengsel toevoegen op basis van jouw recept zonder er eerst uit te halen? want qua groei kan ik er niet uithalen wat jij voorschrijft. Ik kan natuurlijk wel b.v. 50 gram eruit halen en 75 gram toevoegen. of kan ik dat beter anders doen?

        Reageer
        • Kirsten
          4 november 2022 at 18:40

          Hi Juan,
          Als het goed is zou je er wel uit kunnen halen wat er in het recept staat. Als het goed is heb je na 3 dagen 150 gram in de pot zitten, anders is misschien ergens iets fout gegaan. Dus 75 gram eruit halen bij dag 4 zou geen probleem moeten zijn als het goed is. Anders weet ik even niet waar het precies mis gaat. Als ik het goed lees samen met je vorige vraag, kloppen de exacte verhoudingen niet helemaal meer. Je moet bij het voeden in de opstartfase zeker de helt bijvoeden, anders gaat de starter nooit echt actief worden.
          Hopelijk kom je hier iets verder mee.
          Groetjes, Kirsten

          Reageer
          • Juan
            6 november 2022 at 10:40

            Bedankt Kirsten. Ik heb vrijdag met roggemeel meteen een nieuwe starter gemaakt. Die is na dag 2 heel mooi geresen, haast verdubbeld zo te zien.
            Wie weet ga ik in een latere fase wel een keer opnieuw met tarwe proberen een starter te maken. Want hij rook wel heel erg lekker. Maar nu lekker met rogge verder. Groeten Juan

  • Dragana
    14 december 2022 at 11:13

    Hoi Kirsten,
    Ik weet niet of deze vraag al gesteld is…
    Ik probeer de desem te maken, maaaar met patentbloem. Gaat dat ook lukken? Is dat ook goed om mee te bakken? Ik ben nu bij dag 3, ben benieuwd, misschien gaat het met patentbloem iets langer duren totdat het echt klaar voor gebruik is? Ik hoor het graag.
    Groetjes,
    Dragana

    Reageer
    • Kirsten
      14 december 2022 at 14:33

      Hi Dragana,
      Het is zeker mogelijk om een starter te maken met patentbloem. Ik zou wel aanraden om biologisch te gebruiken. Het makkelijkst gaat het gewoon met rogge volkoren, maar met gewone tarwebloem is het ook zeker mogelijk!
      Groetjes, Kirsten

      Reageer
  • Omayra
    14 december 2022 at 19:01

    Beste Kirsten,

    Ik vroeg me nog iets af, ik zou slechts 1 x in de week een aantal broden kunnen bakken en dus voor de rest mij starter in de koelkast bewaren.
    Ik begrijp perfect dat je er een deeltje kan uithalen, voeden en dan gebruiken.
    Alleen de hoeveelheid die dan in de koelkast nog staat moet toch ook gevoed worden om genoeg te blijven hebben… moet ik dat dan ook uit de koelkast halen, bijvoeden ,laten werken en dan er terug in? Hoe lang laat je dit gedeelte er dan uit? Ook een 8 tal uren ?

    Groetjes,

    Omayra

    Reageer
    • Kirsten
      14 december 2022 at 19:30

      Hi Omayra,
      Het klopt precies wat je zegt. Dus als de starter bijna op is in de ijskast hem eruit halen, voeden en hem goed actief laten worden (bij mij is dat rond de 10 uur, maar dit is afhankelijk van de temperatuur in huis).
      Groetjes, Kirsten

      Reageer
  • Janien
    5 januari 2023 at 11:03

    5 sterren
    ik wil ook gaan beginnen met zuurdesem brood.dit recept ziet er goed uit.ik snap alleen niet goed hie je het onderhoud.stel het is klaar en ik bak een brood en wil pas een paar dagen later weer bakken.wat doe ik intussen met dr starter.en hoe bewaar ik hem?en wat noet ik doen als ik het weer wil gaan gebruiken?srry veel vragen hihi

    Reageer
    • Kirsten
      5 januari 2023 at 15:48

      Hi Janien,
      Je kunt je starter als je deze bijvoorbeeld 1x per week gebruikt het makkelijkst in de ijskast bewaren. De dag voor je het deeg gaat maken, haal je dan een beetje er om om hem actief te maken. Ik gebruik hier altijd de 1/3 regel voor. 1/3/ starter, 1/3 bloem en 1/3 water. Dit even goed mengen en een nacht laten staan en je kunt er de dag erna je deeg mee maken. Als je in recept bijvoorbeeld 90 gram starter nodig hebt, pak je 30 gram starter, 30 gram bloem en 30 gram water. Als de starter in je ijskast leeg begint te raken haal hem er uit en kun je hem bijvoeden met meer bloem en water. Ook volgens de 1/3 regel. Dit laat je een nachtje buiten de ijskast staan en daarna kun je hem weer in de ijskast bewaren.
      Ik hoop dat je hier wat wijzer van bent geworden en veel plezier met het bakken van je zuurdesem brood!
      Als je meer vragen hebt, let me know!
      Groetjes, Kirsten

      Reageer
  • Monique
    29 januari 2023 at 13:20

    Hoi Kirsten, ik ben zo blij met jouw heldere uitleg en je (na al die tijd nog steeds enthousiaste) reacties op alle vragen! Ik begin het een beetje in de vingers te krijgen. Ik heb nu drie prachtige broden gebakken. Ik heb ook een brood gebakken met walnoten en vijgen, maar dat was lastig met kneden en het deeg is ook niet erg elastisch geworden. Het brood is ook wat los van structuur en breekt snel. Ik heb een recept gevolgd waarbij je meteen na het toevoegen van de actieve starter ook de noten en vruchten moet toevoegen, maar door die klontige noten was het lastig om het deeg elastisch te krijgen. Ik moest ook voorzichtig zijn om de vijgen niet helemaal kapot te trekken en te kneden. Daarom mijn vraag: kun je de noten en vruchten ook op een later tijdstip toevoegen? Bv vlak voor het vormen?
    Alvast bedankt!
    groetjes, Monique

    Reageer
    • Kirsten
      29 januari 2023 at 14:07

      Hi Monique,
      Dankjewel voor je leuke reactie!
      Ik maak zelf ook wel eens brood met bijvoorbeeld zaden en noten. Die voeg ik altijd toe na de stretch & folds en voor de bulkfermentatie. Dan heb je al gluten in je deeg en kun je makkelijker door heen krijgen. Ik ‘lamineer’ het altijd. Dan rek ik het deeg uit tot een platte lap, hier verdeel ik de vulling over. Dit rol ik dan weer op en doe ik terug in de bak voor de bulkfermentatie. Daarna kun je het normaal vormen tot een mooi brood!
      Veel bakplezier!
      Groetjes, Kirsten

      Reageer
  • Elisa
    18 februari 2023 at 14:08

    Heei hallo Kirsten,

    Onyeah blij met je recept van heerlijk zuurdesem brood.
    Ik wil graag nu zelf een starter maken, maar heb Rogge bloem gekocht, is dit een probleem?
    En zijn er ook brood recepten met Rogge bloem?
    Begin het brood bakken te ontdekken! En dat lukt zeker met jouw website! Dankjewel!

    Liefs Elisa

    Reageer
    • Kirsten
      19 februari 2023 at 13:50

      Hi Elisa, ik zou altijd biologisch en volkorenmeel aanraden omdat je starter daarmee makkelijker actief wordt! Maar in principe zou je het met elk soort bloem of meel moeten kunnen maken. Dus ook roggebloem. Zelf voeg ik bij mijn zuurdesembrood altijd een gedeelte van een andere bloem of meel toe. Meestal zo’n 10% tot 20% van het totale gedeelte bloem en meel. Ik bak vaak een brood met 250 gram bloem en meel. Ik gebruik dan 200 gram tarwebloem en 50 gram van een andere bloem of meel. Je zou hier roggebloem voor kunnen gebruiken. Roggebloem is trouwens ook erg lekker om ontbijtkoek mee te bakken πŸ™‚ Heel veel bakplezier! Groetjes, Kirsten

      Reageer
  • Elisa
    20 februari 2023 at 10:25

    Hallo Kirsten,

    Dankjewel voor je reactie!
    Ik ga er mee aan de slag! thanks voor alle tips, erg blij mee!

    fijne dag!

    Reageer
  • Annelies
    31 maart 2023 at 18:26

    Hey, ik heb je recept gevolgd om mijn starter te maken en tot nu toe ging dat heel goed.
    (eindelijk, heb al zoveel recepten geprobeerd πŸ™‚ )
    Maar nu ben ik op dag 7 maar ik kan pas morgen proberen om mijn eerste brood te bakken… haal ik dan best nu een deel starter uit mijn potje en in een ander en dat voed ik dan en het potje met de ‘begin’ starter bewaar ik in de koelkast? Afgesloten dan neem ik aan? Of ook met het deksel er los op?

    Alvast bedankt!
    Groetjes
    Annelies

    Reageer
    • Kirsten
      31 maart 2023 at 18:57

      Hi Annelies,

      Wat leuk om te horen! Wat je zegt klopt helemaal. Een gedeelte eruit halen en dat voeden, zodat je morgen genoeg desem hebt om aan je deeg toe te voegen. De starter in de ijskast zou ik wel met een deksel erop bewaren, maar zelf draai ik de deksel altijd losjes vast. Kom je zo verder? Veel bakplezier in ieder geval!

      Fijn weekend!

      Groetjes, Kirsten

      Reageer
  • Maria
    13 april 2023 at 12:13

    hoi Kirsten,
    als ik een starter maak met roggemeel zoals in jouw recept kan ik dan toch nog overgaan op tarwebloem en zo ja wanneer ?

    Reageer
    • Kirsten
      14 april 2023 at 18:31

      Hi Maria,
      Je kunt zeker over gaan op een tarwebloem starter. Ik zou daarmee beginnen als de starter helemaal actief is, dus als je de 7 dagen van dit recept gevolgd hebt.
      Veel bakplezier!
      Groetjes, Kirsten

      Reageer
  • Wilma
    25 april 2023 at 20:23

    Hoi, hoi,

    Ik ben ook begonnen met de starter volgens jou stappenplan, nou was het vanavond stap 6, nou staat er bij 7 niet bij dat je moet voeden en ik wil op dag proberen een brood te bakken, moet ik bij stap 7 dan nog voeden? en zo ja hoeveel dan?

    Groetjes Wilma

    Reageer
  • Wilma
    26 april 2023 at 17:48

    Hoi kirsten,

    Het is vandaag de zevende dag van m’n pas opgestarte starter, nou wil ik dus morgenavond een brood bakken
    Moet ik nou dan deze avond ook nog wat aan de starter doen?
    Groetjes Wilma

    Reageer
    • Kirsten
      26 april 2023 at 19:41

      Hi Wilma, ik zou inderdaad vanavond je starter wel voeden. Hij is dan morgenochtend lekker actief. Ik weet niet precies wat voor recept je gaat gebruiken, maar dan zou je dus morgenochtend in ieder geval je deeg kunnen gaan maken. Vaker voeden is altijd beter, dan blijft je starter nog actiever! πŸ˜ƒ Je moet er alleen rekening mee houden dat je starter na het voeden zo’n 8 tot 10 uur nodig heeft om actief te worden. Mocht je nog vragen hebben: let me know! Fijne avond, Kirsten

      Reageer
      • Wilma
        27 april 2023 at 05:56

        Hoi Kirsten,

        Ik ga toch een andere dag bakken, vanwege drukte,
        Na het iedere keer lezen van jou adviezen heb ik het zo gedaan: de starter in de koelkast gezet, ik ga niet elke dag bakken, daar haal ik dan morgenochtend de starter uit 1/3 van die 160 duel ik nodig heb voor het recept van jou brood, plus water en meel, dat laat ik dan 10 uur staan, en dan kneden enzovoort, nou heb ik best veel starter in de pot, en die moet ik dan weer voeden toch? Ik heb nu een hoge jampot duet voor driekwart vol zit, is dat teveel, moet ik daar ook nog wat van wegdoen? Hopelijk snap je wat ik bedoel πŸ˜‰ groetjes Wilma

        Reageer
        • Wilma
          27 april 2023 at 05:57

          Oja, en de starter is met roggemeel, kan ik dan voor het bakken ook andere meel of bloem gebruiken?

          Reageer
          • Kirsten
            27 april 2023 at 18:37

            Je kunt elke andere soort meel of bloem in je broodrecept gebruiken. Je kunt zelfs je starter nu ook voeden met andere soorten bloem of meel. Ik gebruik bijvoorbeeld de laatste tijd altijd tarwebloem. Het geeft een andere smaak aan je brood als je andere soorten meel en bloem gebruikt. Gewoon uittesten wat je lekker vindt! πŸ˜ƒ

        • Kirsten
          27 april 2023 at 18:35

          Hi Wilma, dat eerste stuk klopt helemaal. Je kunt de pot met starter die je over hebt gewoon terugzetten in de ijskast. Je haalt er alleen een beetje uit. De rest laat je gewoon in de ijskast. Die hoef je niet te voeden. Pas wanneer die pot echt leeg begint te raken kun je die weer voeden, zodat je weer genoeg starter hebt om deeg mee te maken πŸ˜ƒ Groetjes, Kirsten

          Reageer
  • Marleen Deferm
    22 mei 2023 at 12:24

    Goede middag,

    ik bak maar 1 of 2 x per week brood. We zijn maar met 2 en ik eet zelfs niet elke dag brood. Dan zit ik toch met veel te veel zuurdesem. Ik kan toch niet elke dag voeden ? Moet ik er dan uithalen, net alsof ik brood bak en dat weggooien ? Maar dan ga ik heel veel moeten weggooien. Is dat wel zinvol dan ?
    groetjes

    Marleen

    Reageer
    • Kirsten
      22 mei 2023 at 13:50

      Hi Marleen,
      Ik heb een blog geschreven over hoe je het beste je starter kun onderhouden. Al jouw vragen worden hier beantwoord. Als je er niet uitkomt, stuur me gerust een vraag!
      Groetjes,
      Kirsten

      Reageer

Plaats een reactie

Rating recept