Menu
Brood & deeg / Recepten / YouTube / Zuurdesem

Zelf de ultieme zuurdesem starter maken!

een recept om zelf de ultieme zuurdesem starter te maken

Er gaat niets boven een knisperend vers brood uit de oven! Daarom bak ik vrijwel dagelijks mijn eigen brood. Eerst alleen met ‘normale’ gist, maar inmiddels ook met zuurdesem. Om een zuurdesembrood te bakken heb je een zogenoemde zuurdesem starter nodig. Die kun je kant-en-klaar kopen, maar het is nog veel leuker om deze zelf te te maken. Ik leg je hieronder eenvoudig uit hoe je jouw eigen zuurdesem starter kunt maken!

Wil je nu aan de slag gaan met het bakken van zuurdesem brood? Bekijk dan vooral ook mijn favoriete recept om zuurdesem brood te bakken of een makkelijk recept voor zuurdesem brood voor beginners. En vergeet vooral ook niet je zuurdesemstarter goed te onderhouden, zodat je er lang plezier van hebt!

recept om zuurdesem starter te maken dag 6

Zuurdesem starter

4.52 van 41 stemmen
Voorbereidingstijd 6 dagen
Porties 1 pot

Equipment

 • Maatbeker
 • Weegschaal
 • Pannenlikker
 • Glazen pot

Ingrediรซnten
  

 • Rogge volkoren meel biologisch
 • Water

Instructies
 

Dag 1

 • Meng 25 milliliter water en 25 gram meel goed door elkaar in een bakje.
 • Voeg dit mengsel aan de pot toe en laat de deksel losjes op de pot zitten. Let op dat je de zijkanten van de pot schoon maakt met een pannenlikker en dat je de pot niet helemaal afsluit. Op deze manier kunnen de gisten in de lucht hun werk goed doen!
 • Zet de pot buiten de ijskast, gewoon in de open lucht. Ik zet hem altijd op een plankje in de keuken of op de vensterbank.

Dag 2

 • Waarschijnlijk zie je nu nog niet veel verandering in je zuurdesem starter van gisteren. En dat klopt, want de starter heeft nog iets langer nodig om actief te worden.
 • Meng 25 milliliter water en 25 gram meel wederom goed door elkaar in een bakje.
 • Voeg dit mengsel toe aan het mengsel in de pot en roer het geheel goed door elkaar. Veeg met de pannenlikker eventuele restjes aan de zijkant van de glazen pot goed naar beneden, zodat deze in het mengsel worden opgenomen.
 • Doe de de deksel losjes op de pot en zet de pot weg. Deze laatste stappen gelden eigenlijk voor alle dagen.

Dag 3

 • Als het goed is begin je nu wat activiteit te zien bij je starter. Deze is als het goed is al een beetje gegroeid.
 • Vandaag herhaal je de stappen van dag 2. Meng 25 milliliter water en 25 gram meel wederom goed door elkaar in een bakje en voeg dit toe aan het mengsel in de pot.
 • Roer het geheel goed door elkaar en probeer eventuele restjes aan de zijkanten van de glazen pot weer met de pannenlikker in het mengsel te vegen.

Dag 4

 • Nu begint je zuurdesem starter als het goed is echt al lekker te bubbelen. En als je eraan ruikt, ruikt hij waarschijnlijk al een beetje licht zurig.
 • Haal 75 gram van het mengsel uit de pot en gooit dit weg. Wees zorgvuldig met het afwegen en probeer zo precies mogelijk te werken.
 • Meng vervolgens 50 milliliter water en 50 gram meel met elkaar in een bakje. Voeg dit mengsel toe aan het overgebleven mengsel in de pot en roer goed door elkaar. Veeg eventuele restjes aan de zijkanten van de glazen pot weer met de pannenlikker in het mengsel en sluit de pot losjes af.

Dag 5

 • De zuurdesem starter groeit als het goed is nu flink als je hem gevoed hebt en hij bubbelt er flink op los. Ook begint hij steeds zuriger te ruiken.
  recept om zuurdesem starter te maken dag 5
 • De stappen van vandaag lijken op die van dag 4. Haal 100 gram van het mengsel uit de pot en gooi dit weg.
 • Meng 75 milliliter water en 75 gram meel met elkaar in een bakje. Voeg dit nieuwe mengsel toe aan het overgebleven mengsel in de pot. Veeg eventuele restjes aan de zijkanten van de glazen pot weer met de pannenlikker in het mengsel en sluit de pot losjes af.

Dag 6

 • Je zuurdesem starter is nu als het goed is flink actief. Het kan zelfs zijn dat hij meer dan verdubbelt in grootte na het voeden.
  recept om zuurdesem starter te maken dag 6
 • De stappen zijn weer vergelijkbaar met die van dag 4, alleen haal je nu 125 gram van het mengsel uit de pot. Ook dit gooi je weer weg.
 • Meng vervolgens 100 milliliter water en 100 gram meel met elkaar in een bakje. Voeg dit mengsel toe aan het overgebleven mengsel in de glazen pot. Veeg eventuele restjes aan de zijkanten van de glazen pot weer met de pannenlikker in het mengsel en sluit de pot losjes af.

Dag 7

 • Als het goed is, is het mengsel nu klaar voor gebruik. Hij zou lekker zurig moeten ruiken, maar niet op een vervelende manier. Hij bubbelt lekker en als je hem gevoed hebt wordt hij zeker twee keer zo groot. Je hebt nu je eigen zuurdesem starter! Je kunt deze nu gebruiken om zuurdesem brood mee te bakken. Ik leg je bijvoorbeeld hier uit hoe jij je eigen zuurdesem brood kunt maken.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Let us know how it was!

Gebruik voor de ultieme zuurdesem starter goede kwaliteit biologisch meel, het liefst van de molen

Wanneer je vervolgens je starter gaat gebruiken in je zuurdesem brood, is het belangrijk om je starter ook elke keer weer bij te vullen. Zorg er dan voor dat je de hoeveelheid starter die je uit de pot haalt aanvult met eenzelfde hoeveelheid van het water/meel mengsel. Wanneer je bijvoorbeeld 100 gram zuurdesem starter in een brood recept gebruikt, dan vul je de starter ook weer aan met 50 gram water en 50 gram meel.

Het makkelijkste is het om de verhouding 1/3 starter, 1/3 water en 1/3 meel aan te houden bij het voeden. In het voorbeeld hierboven houd je dan dus 50 gram starter over in de pot en deze vul je aan met een mengsel van 50 gram water en 50 gram meel.

Als je de zuurdesem starter zoals ik bijna elke dag gebruikt, kun je de pot gewoon buiten de ijskast bewaren. Je ‘voedt’ hem dan elke dag en hij blijft zo lekker actief. In deze blog leg ik precies uit hoe je jouw zuurdesemstarter het beste kunt onderhouden.

En ben je op zoek naar inspiratie voor zuurdesem brood recepten? Bekijk dan vooral mijn favoriete recept voor zuurdesem brood of een makkelijk recept voor zuurdesem brood voor beginners!

Zie ook

135 Comments

 • Jannie
  19 oktober 2020 at 08:01

  Hoi Kirsten.
  Ik heb een vraagje over je starter maken. Dag 1, 2 en 3 begrijp ik.
  Maar nu dag 4.
  1) Daar begin je met 150g vh mengsel uit de pot halen. (heb ik gedaan)
  2) Vervolgens 100ml + 100g meel in een ander bakje mengen (ook gedaan)
  3) Voeg DIT toe aan het overgebleven mengsel in de pot?
  Ik neem aan dat je met DIT het mengsel van punt 2 bedoel?
  Nu is mijn vraag : wat doe je met de 150g mengsel wat je bij punt 1 uit de pot heb gehaald?
  Bij dag 5 en 6 moet ik ook een hoeveelheid eruit halen en begrijp in de tekst maar niet wat ik ermee moet doen.
  Kan je me verder helpen? Ik hoop dat je mijn vraag begrijp.
  Heel graag hoor ik van je,
  Groetje,
  Jannie

  Reageer
  • Kirsten
   19 oktober 2020 at 16:48

   Hi Jannie!

   Dankjewel voor je vraag. Ik denk dat ik wel begrijp wat je bedoelt. Je gooit de 150 gram op dag 4 weg. Bij een desemstarter haal je altijd wat uit de pot als je brood gaat bakken of bijvoorbeeld voor pannenkoekjes. Als je een aantal dagen niet gaat bakken, maar je voed de desemstarter wel, dan gooi je een klein beetje desemstarter weg. En nu, omdat je je desemstarter nog aan het ‘opstarten’ bent gooi je dus ook een beetje weg. Je krijgt anders de verkeerde verhoudingen. En je kunt die 150 gran starter nu nog niet gebruiken voor het laten rijzen van bijvoorbeeld brood, omdat hij nog niet ‘volwassen’ en sterk genoeg is. Als je nog meer vragen hebt, let me know! ๐Ÿ™‚

   Groetjes, Kirsten

   Reageer
  • Daisy
   25 september 2022 at 12:56

   Hey hey,

   Ik ben bezig met mn desem starter. Alleen woon ik op Curaรงao, waar de temperatuur dus best wel hoog is. Zijn daar nog tips voor om op te letten? Temperatuur ligt hier toch vrijwel altijd boven de 30 graden

   Reageer
   • Kirsten
    25 september 2022 at 13:02

    Hi Daisy, ik zou hem op zo’n koel mogelijke plek in huis bewaren. Liefst ergens rond de 20 graden als het lukt. Misschien ergens in een keukenkastje of kelder / garage? In principe zou de temperatuur niet uit hoeven maken. De gisten werken alleen wat sneller. Bij mij thuis was het afgelopen zomer ook rond de 28 graden soms. Dan werkt hij ook gewoon prima. Als je desemstarter klaar is zal hij een stuk sneller actief worden nadat je hem gevoed hebt. Waarschijnlijk hoef je dan dus geen 8 tot 10 uur te wachten, maar is hij al eerder klaar om in je deeg te gebruiken. Even goed in de gaten houden wanneer hij verdubbeld in grootte en lekker bubbelt. Mocht je nog vragen hebben hoor ik het graag! Groetjes, Kirsten

    Reageer
  • Jolien
   11 mei 2024 at 06:58

   hey,

   ik ben net gestart voor de allereerste keer. mijn starter begint nu pas wat activiteit te vertonen. je zegt om dan wat verder te blijven voeden in het begin, is dit dan altijd met 25 water 25 meel?
   na een tijdje weet je toch niet meer hoeveel gram starter er in je pot zit door het stijgen en brubbelen?
   ik ben niet zo goed mee met de verhoudingen…
   je zegt bv als je 150 gr starter in je pot hebt en je hazlt er 100 uit om te bakken, dan moet je hem terug voeden met 50 meel en 50 water… 1/3 regel. maar wat als je bv 180gr in je pot hebt zitten als starter en je haalt er 100 uit? of moet je best zien dat er altijd ongeveer 150 in je pot zit?
   bedankt!

   Reageer
   • Kirsten
    13 mei 2024 at 18:14

    Hi Jolien,
    Het handigste is inderdaad om dan altijd ongeveer 150 gram in je pot te hebben. Je kunt natuurlijk ook je starter even afwegen en daarna bijvoeden! ๐Ÿ˜ƒ
    Groetjes, Kirsten

    Reageer
 • Deike
  13 februari 2021 at 09:15

  Hoi Kirsten, op dag 7, heb je dan die bubbels al of moet je hem nog 1x voeren om dit te krijgen? Bij mij ruikt de starter gewoon goed en lichtzuur, maar hij blijft vrij rustig. Je ziet wat bubbels maar verder niets. Hoe verder? Gewoon paar dagen vanaf blijven en wachten? Groetjes, Deike

  Reageer
  • Kirsten
   13 februari 2021 at 14:37

   Hi Deike,

   Bij twijfel kun je hem het beste nog een keer voeden. Meestal wordt de desemstarter pas รฉcht sterk na een paar maanden. Je kunt waarschijnlijk al wel met deze starter brood bakken, ik zou het gewoon proberen. Over het algemeen bubbelt hij wel redelijk, maar het is nu qua temperatuur ook wat kouder dus het kan dat de starter daarom iets ‘rustiger’ is. Zolang hij goed ruikt en hij bubbelt een beetje kun je er gewoon mee gaan bakken! Als je nog vragen hebt, let me know. Ben benieuwd hoe het gaat! Groetjes, Kirsten

   Reageer
   • Klaartje
    4 maart 2021 at 12:03

    Ik zou hem graag nog een beetje voeden aangezien hij bij mij nog niet brubbelt na 7 dagen. Hoeveel haal ik er best uit en met welke hoeveelheid voed ik hem terug? Merci !

    Reageer
    • Kirsten
     5 maart 2021 at 08:45

     Hi Klaartjes,

     Bij het voeden is het belangrijk om 1/3 desemstarter over te houden en daarbij een mengsel van 1/3 bloem en 1/3 water te doen. Dus als je 50 gram starter over houdt, 50 gram bloem + 50 gram water mengen en erbij doen. Dit kun je blijven herhalen. Afhankelijk van hoeveel starter je in je brood gebruikt. Ik vind het fijn om zo min mogelijk ‘extra’ desemstarter te hebben, dus ik houd altijd een derde over voor de volgende ronde bakken. Succes en als je nog meer vragen hebt: let me know! ๐Ÿ™‚

     Reageer
   • Josine
    13 maart 2024 at 09:34

    Hoi Kirsten, ik heb het zelfde probleem. Zit nu op dag zes en ik zie eigenlijk niks gebeuren, alleen een paar bubbeltjes, maar behalve dag 3 zie ik het starter ook niet groeienโ€ฆ:wat te doen? Doorgaan of overnieuw beginnen? Ik gebruik biologisch roggemeel en het ruikt op zich wel goed๐Ÿคทโ€โ™€๏ธ

    Reageer
    • Kirsten
     14 maart 2024 at 20:09

     Hi Josine, het kan zijn dat je starter nog even iets langer nodig heeft om echt volledig actief te worden. Dus ik zou nog even een paar dagen extra doorgaan. Zeker omdat hij goed ruikt. Als het goed is gaat hij dan vanzelf lekker bubbelen en groeien ๐Ÿ˜ƒ Groetjes, Kirsten

     Reageer
 • Jan
  15 maart 2021 at 12:39

  Dag Kirsten,
  Ik ben ondertussen al een tijdje bezig met desem en alles lijkt wel goed te lukken. Een mens leert elke dag bij. Ik blijf met 1 ‘probleem’ zitten: ik heb 2 starters, eentje met rogge en eentje met spelt. maak ik rogge brodd dan gebruik ik de ene starter en maak ik speltbrood dan gebruik ik de andere. Maar die starter obv spelt rijst en leeft zo moeilijk. Is daar iets aan te doen?
  Dank je,
  Jan

  Reageer
  • Kirsten
   15 maart 2021 at 15:25

   Hi Jan,

   Dankjewel voor je vraag! Spelt werkt net wat anders dan rogge. Is het biologisch volkoren spelt dat je gebruikt om te voeden? Dat helpt vaak al. Maar sowieso is spelt lastiger om mee te werken, ook in je desem. Wat je kunt doen is eventueel รฉรฉn of meerdere keren een klein gedeelte rogge bij je voeding doen, want rogge zorgt er meestal voor dat hij weer vol tot leven komt.

   Succes!

   Groetjes Kirsten

   Reageer
 • Wouter
  16 maart 2021 at 14:32

  Hey Kirsten,

  Ik vraag mij af of ik mijn zuurdesem starter nu in de frigo moet bewaren of eruit mocht ik deze 2 tot 3 keer per week gebruiken. Ik heb al gelezen dat het buiten de frigo mag bewaard worden als je het elke dag gebruikt en in de frigo als je het maar รฉรฉn keer per week gebruikt. Aangezien ik daar waarschijnlijk wat tussenin ga zitten wou ik dit toch eens navragen.

  Bedankt voor je uitleg! Ik heb je ander artikel rond zelf brood maken gevolgd en het heeft al lekkere resultaten gebracht, alhoewel ik nu zelf er ook ongeveer 20 gram boter erbij doe.

  Met vriendelijke groeten,
  Wouter

  Reageer
  • Kirsten
   16 maart 2021 at 20:10

   Hi Wouter,

   Dankjewel voor je berichtje! Ik zou zeggen dat als je hem bijvoorbeeld om de dag gaat gebruiken je hem prima buiten de ijskast kunt bewaren. Ik gebruik hem zelf ook wel eens een dag niet en dat gaat helemaal goed. Buiten de ijskast is hij actiever, in de ijskast gaat de desem in slaapstand. Dus ik ben zelf voorstander van buiten de ijskast bewaren. Zeker als je hem drie keer of meer per week gaat gebruiken, dan is het heel omslachtig om hem telkens weer op gang te brengen uit de ijskast. Wat je zou kunnen doen is hem wel elke dag voeden, maar op de dagen dat je hem niet gebruikt met iets minder voeding. Stel je gebruikt 60 gram starter per keer deeg maken, dan haal je er dus รฉรฉn dag 60 uit, diezelfde dag vul je 20 gram water/bloem mengsel erbij en de dag er op 40 gram. De dag er op kun je dan weer met een actieve desem aan de slag met het maken van je deeg. Ik hoop dat het zo duidelijk is! Mocht je nog vragen hebben: let me know!

   Succes!

   Kirsten

   Reageer
   • Esther
    30 oktober 2022 at 07:56

    Hi Kirsten, ik heb twee keer geprobeerd de desemstarter te maken en beide keren ging het mis op dag vier. Op dag 3 en vรณรณr de handelingen van dag 4 zie ik een mooi gegroeid en lekker ruikend goedje ontstaan, maar na het eruit halen en toevoegen van stap 4 zakt het in, wordt het plakkerig en gebeurdt er niets meer. Ik heb nog geprobeerd op dag 5 alleen 25/25 toe te voegen, maar er gebeurt niets meer.
    Voordat ik aan poging 3 start; heb je nog tips?
    De eerste x stond het in het raamkozijn en ik dacht dat dat misschien te koel is, de 2e keer heb ik het op het aanrecht laten staan. Zou ik misschien stap 3 nog een x moeten herhalen op dag 4? Misschien om het daarmee eerst nog wat sterker te maken?
    Met vriendelijke groeten, Esther

    Reageer
    • Kirsten
     30 oktober 2022 at 11:02

     Hi Esther,
     Het belangrijkste om je starter te laten slagen is om echt goed schoon te werken en wat voor soort bloem je gebruikt. Het werkt het beste met biologisch en met rogge volkoren. De plek waar je je starter bewaart zou niet zo’n groot verschil kunnen maken, behalve wanneer het in een raam staat waar de halve dag de zon op schijnt. Dat is niet zo handig. Verder zou ik zeggen: probeer het nog een keer. Bij mij waren de eerste 2 pogingen ook niet meteen raak!
     Veel succes en ik ben benieuwd of het lukt!
     Groetjes, Kirsten

     Reageer
 • Jesse
  26 augustus 2021 at 11:06

  Hey Kristen.
  Ik had een vraag ik heb je desem recept gevolgd en werkte goed nu heb k hem in de koeling staan al een aantal dagen en hij groeit nog steeds dus dat is goed. Nu is mijn vraag als ik mijn starter weer wil gebruiken hoe moet k hem weer actief maken en hoeveel moet ik weer toevoegen kwa voeding voor de starter

  Reageer
  • Kirsten
   26 augustus 2021 at 15:36

   Hi Jesse!

   Dankjewel voor je berichtje. Het makkelijkste is om te rekenen met drie gelijke delen starter, bloem en water. Stel je hebt 150 gram nodig in je recept, dan haal je 50 gram starter uit de pot en vul je deze aan met een mengsel van 50 gram water en 50 gram bloem. Daarbij zou ik altijd minstens 8 uur van tevoren, dus voordat je de actieve desen nodig hebt in je recept, deze uit de ijskast halen en voeden. Mocht je nog meer vragen hebben, let me know!

   Groetjes Kirsten

   Reageer
 • Tessa
  2 september 2021 at 05:18

  Hi Kirsten,

  Ten eerste: wat leg jij de wereld van zuurdesem begrijpelijk uit. Daardoor krijg ik zin om ermee te gaan experimenteren! Na twee weken heb ik een mooie moederdesem en nu klaar voor mijn eerste simpele zuurdesem brood avontuur. Ik heb nog wel een vraag over het onderhouden van de moederdesem. Verwissel jij vaak de pot waar die in zit of doe je dat eigenlijk niet? Ook valt me op dat als de zuurdesem in de koelkast staat (afgesloten weckpot met rubberen ring) dat er condens in de pot komt en dat lijkt mij een goede basis voor schimmels. Heb je tips / adviezen?

  Groet,
  Tessa

  Reageer
  • Kirsten
   2 september 2021 at 10:49

   Hi Tessa,
   Wat leuk om te horen dat allemaal goed lukt met het maken van je starter! Ik bewaar zelf de pot nooit luchtdicht in de ijskast, misschien dat de rubberen rand van de weckpot afhalen al helpt tegen de condens. Daardoor kan er net wat meer lucht bij en uit. Ik bewaar hem zelf altijd in een normaal potje, dus niet luchtdicht en daarmee heb ik nooit condensvorming gehad. Misschien dat dit het probleem verhelpt?
   Mocht je nog meer vragen hebben, let me know!
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Kimberly
  16 december 2021 at 07:34

  Hi Kirsten,

  Ik ben nu bezig met poging 2 van het maken van de desemstarter. En beide keren stopt de desem starter met rijzen op dag 4. Dus de dag dat je voor het eerst een deel weg moet gooien en opnieuw moet toevoegen. Heb je misschien tips? Moet ik wellicht nog een dag extra wachten o.i.d.?

  Dank je wel alvast voor je reactie!

  Groetjes Kimberly

  Reageer
  • Kirsten
   18 december 2021 at 13:17

   Hi Kimberly,

   Wat gebeurt er als je gewoon doorgaat? Soms heeft een starter wat langer nodig om op gang te komen. En wat voor bloem / meel gebruik je? En het allerbelangrijkste: hoe ruikt je starter? Als ik deze dingen weet kan ik je iets beter helpen ๐Ÿ™‚

   Groetjes,

   Kirsten

   Reageer
   • Kimberly
    19 december 2021 at 21:49

    Hi Kirsten,
    Dank je wel voor je reactie! Ik was dit keer inderdaad een paar dagen door gegaan, maar het er verschenen witte stipjes en de geur was ook niet heel fraai, dus ik heb het maar weggegooid. Ik gebruik bio volkoren roggemeel. Vandaag ben ik opnieuw begonnen met 25 gram roggemeel en 25 ml water. Alle tips zijn welkom! ๐Ÿ™‚
    Groetjes Kimberly

    Reageer
    • Kirsten
     23 december 2021 at 21:05

     Hi Kimberly,

     Witte stipjes klinkt inderdaad niet erg lekker… Wat ik verder nog aan kan raden is om heel schoon te werken en bijvoorbeeld iedere dag een schone pot te gebruiken. Mocht het weer niet lukken, let me know! Over het algemeen werkt rogge volkoren namelijk erg goed om een starter mee te maken.

     Groetjes,

     Kirsten

     Reageer
 • Toon
  28 januari 2022 at 13:15

  Hallo Kirsten
  Kun je ook glutenvrij zuurdesem maken?
  Heb je daar voor een resept?

  Groetjes toon

  Reageer
  • Kirsten
   28 januari 2022 at 17:03

   Hi Toon,
   Dat kan zeker! Ik ben op dit moment bezig om een goed recept te maken. Ik weet alleen nog niet waneer deze online komt, maar hij komt er zeker aan!
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Lisa
  7 februari 2022 at 10:06

  HoiHoi,
  Ik hou zoveel van brood bakken en ga nu voor het eerst starten met het zuurdesem brood ๐Ÿคฉ.
  Op dag drie was mijn desem erg actief (wel een half keer gegroeid) en heb hem weer gevoed. Alleen op de vierde dag leek hij helemaal niet zo actief.. het desem was maar een paar millimeter gegroeid en bubbelde helemaal niet zoveel. Nu is mijn vraag: moet ik mijn desem dan wel weer gaan voeden of even wachten tot dat hij weer meer actief is? Wel heb ik hem vandaag even goed doorgeroerd.

  Groetjes, Lisa

  Reageer
  • Kirsten
   7 februari 2022 at 11:01

   Hi Lisa,
   Wat leuk dat je een berichtje stuurt! Ik kan je รฉรฉn ding aanraden: doorgaan met voeden! De desem wordt pas actief als je voedt, dus gewoon lekker doorgaan ermee! Meestal komt het dan vanzelf wel goed!
   Veel succes en als je nog meer vragen hebt, let me know!
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
   • Johanna
    27 september 2022 at 05:46

    Hoi Kirsten,

    Ik heb hetzelfde probleem hier. Begrijp ik goed dat je dus nog niet eruit moet halen op dag 4 als die nog niet goed actief is? Alleen moet voeden en dan pas eruit halen op de dag dat die wel goed actief is geworden?

    Groetjes,
    Johanna

    Reageer
    • Kirsten
     27 september 2022 at 06:54

     Hi Johanna! Op dag 4 moet je er altijd wat uithalen, of je starter nu wel of niet mooi actief is. Anders krijg je echt veel te veel starter en moet je ook extra gaan bijvoeden op de andere dagen. Veel succes! groetjes, Kirsten

     Reageer
     • Johanna
      27 september 2022 at 17:38

      Dankjewel voor je snelle reactie.. ik ga ermee verder! Hopelijk wordt die snel actief ๐Ÿ™‚

     • Kirsten
      27 september 2022 at 18:15

      Veel succes ๐Ÿ™‚

 • Wytske
  14 februari 2022 at 11:33

  Ha Kirsten,
  Wat een fijn recept!
  Ik ben nu op dag 8 en heb een prachtig bubbelende starter waar ik mee wil gaan bakken. Als ik de starter daarna weer heb gevoed, maakt het dan uit wanneer ik hem in de ijskast zet? Ik verwacht pas over een week weer te gaan bakken. Doe ik hem direct na de voeding koud of eerst even wachten tot hij weer gegroeid is?
  Thanks alvast!

  Reageer
  • Kirsten
   14 februari 2022 at 15:25

   Hi Wytske,
   Dankjewel voor je berichtje! Ik zou de starter eventjes actief laten worden voor je hem in de ijskast gaat bewaren. Als je hem weer gaat begruiken moet je hem ook weer eventjes actief maken voor je hem gaat gebruiken. Haal dan een klein beetje starter uit de pot in de ijskast en voedt deze met gelijke delen water en bloem. Bijvoorbeeld als je 90 gram nodig hebt: 30 gram starter / 30 gram water / 30 gram bloem. Hopelijk heb ik je vraag zo beantwoordt en mocht je nog meer vragen hebben, let me know!
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Willemijn
  17 maart 2022 at 21:44

  Hoi!

  Allereerst wat fijn en aardig dat je zoveel vragen steeds beantwoord! Zelf brood bakken is een doel van mij dit jaar, dus heel blij met jouw site. Lees me voor mn gevoel al weken in, maar word nu pas beetje duidelijk haha!
  Deze vraag is al beetje gesteld, maar begrijp het nog niet helemaal. Stel de starter is gemaakt en ik wil over een week weer een brood maken. Dan zet ik de starter in de koelkast. Moet ik die dan elke dag voeden zoals je beschrijft in stap 1 tot en met 6? Of moet ik deze over 7 dagen gaan voeden en er wat uit halen voor het te bakken brood.

  Alvast hartelijk dank!

  Reageer
  • Kirsten
   18 maart 2022 at 16:09

   Hi Willemijn,

   Wat leuk dat je zelf brood gaat maken! Je starter kun je gewoon in de koelkast zetten, zonder deze te voeden. De dag voordat je deeg gaat maken haal je er dan een beetje uit. Dit vul je dan aan met een gelijk deel water en bloem en kun je de dag erna gebruiken als actieve starter. Dus stel je hebt in je recept 90 gram starter nodig, dan haal je 30 gram starter uit je pot in de ijskast en vul je deze aan met 30 gram water en 30 gram bloem. Meestal heb je dan na 10 uur ongeveer een goed actieve starter.

   Beantwoordt dit je vraag een beetje? Als je nog meer vragen hebt: let me know!

   Succes ๐Ÿ™‚

   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Jos
  18 mei 2022 at 20:06

  Hoi,
  Ik ben een week bezig met het maken van een starter.
  Na de derde dag was de starter erg actief, de dagen daarna gebeurde er echter weinig tot niets.
  Wel bevind zich steeds een laagje vocht bovenop de starter.
  Ik heb de starter extra gevoed maar dit verhielp de vocht hoeveelheid niet. Ook heb ik een gedeelte van de starter weggegooid en daarna weer gevoed maar ook dan komt het vocht weer terug.
  Is dit normaal, moet ik de verhoudingen aanpassen of moet ik opnieuw beginnen?

  Groet,
  Jos van den Berg

  Reageer
  • Kirsten
   19 mei 2022 at 14:59

   Hi Jos,
   Ik heb dit zelfde ooit ook gehad en meestal is dit geen goed teken. Het is heel belangrijk bij je starter om schoon te werken en ik zou aanraden om biologische rogge te gebruiken, want dat werkt het allerbeste om een starter mee op te starten. Als het nog niet naar ruikt kun je nog eventjes doorgaan, maar mocht het vies beginnen te ruiken, zou ik helemaal opnieuw beginnen.
   Mocht je nog meer vragen hebben, let me know!
   Groetjes,
   Kirsten

   Reageer
   • Jos
    19 mei 2022 at 15:34

    Kirten,

    dank je wel. Ik had al zo’n vermoeden. Ik ga hem weggooien en opnieuw beginnen. Dank voor de “tip” met het gebruik van rogge.

    Groet,
    Jos

    Reageer
    • Kirsten
     19 mei 2022 at 20:13

     Hi Jos,
     Veel succes! Rogge volkoren werkt trouwens het beste en biologisch nog beter!
     Groetjes,
     Kirsten

     Reageer
 • Evy
  24 mei 2022 at 15:51

  Beste Kirsten,

  Ik zit vandaag op dag 7 met mijn zuurdesemstarter van volkoren spelt. Aangezien ik hem nog niet ‘volgroeid’ vind, zou ik nog een dag of 2 willen doorgaan met de stapjes… Gisteren ‘dag 6’ heb ik er zoals je in het recept aangeeft 125g uit de pot gehaald en vervolgens 100g bloem/100ml water toegevoegd (uiteraard vooraf gemengd). Wat doe ik op dag 7 vandaag? 150g uit de pot en mengsel van 125g bloem/125ml water in de pot? Wanneer ik nr jouw stapjes kijk, zie ik dat er telkens 25g per dag meer uit de pot gaat en 25 g meer bloem/25ml water in de pot gaat, niet? Die verhouding per dag blijven houden tot ik ermee begin te bakken? Groetjes, Evy

  Reageer
  • Kirsten
   24 mei 2022 at 18:27

   Hi Evy,
   Dankjewel voor je berichtje. Je kunt als het goed is de verhouding van dag 6 blijven gebruiken. Maar het is afhankelijk van hoeveel starter je nodig hebt in je recept.

   Als je bijvoorbeeld 100 gram starter nodig hebt, is het het handigst om 150 gram in de pot te hebben. Je haalt er dan 100 gram uit voor je recept en je houdt 50 gram over (ongeveer). Je vult dit dan aan met de verhouding 1/3 starter, 1/3 water en 1/3 meel. 50 gram starter in de pot vul je in dit geval dus aan met een mengsel van 50 gram water en 50 gram meel. Als je dan weer bij voed, kom je de dag erna weer uit op 150 gram. Op die manier heb je altijd genoeg starter en hoef je niets weg te gooien.

   Mocht je nog meer vragen hebben, let me know!
   Groetjes,
   Kirsten

   Reageer
 • Brenda Andriese
  24 mei 2022 at 19:34

  Misschien een domme vraag, maar stel dat ik 1x per week een brood bak en dat bak ik op zaterdag. Dan haal ik bijv 50 gram starter uit de pot en vul dit aan met 50 g bloem en 50 g water. En dat ga ik de volgende dag gebruiken. So far so good. De pot waaruit ik. De starter heb gehaald, vul ik dan weer aan. Gaat die pot dan wel terug in de koelkast? Of moet het eerst actief worden buiten de koelkast en zet ik de pot daarom de dag erna in de koelkast totdat ik het weer nodig heb? Alvast bedankt voor je antwoord ๐Ÿ™

  Reageer
  • Kirsten
   25 mei 2022 at 10:29

   Hi Brenda,

   Dankjewel voor je berichtje! Ik zou hem altijd eerst even actief laten worden buiten de ijskast voordat je hem er weer in bewaard. De dag voordat je hem gaat gebruiken haal je hem er dan uit zoals je zelf al beschrijft. De desem komt in een soort slaapstand in de ijskast.

   Mocht je nog meer vragen hebben: let me know!

   Groetjes,

   Kirsten

   Reageer
 • Lennie
  26 mei 2022 at 18:25

  Hoi Kirsten,

  Super bedankt voor dit recept van een zuurdesemstarter. Ik had het al verschillende keren geprobeerd en nu is het eindelijk gelukt! Ik heb hem na gebruik in de koelkast gezet omdat het lang ging duren voordat ik hem weer ging gebruiken. Nu lees ik dat ik hem eens in de 3 weken moet verversen. Wat bedoel je daar precies mee? En welke verhoudingen gebruik ik voor het verversen?
  Alvast bedankt voor je antwoord. Groetjes Lennie

  Reageer
  • Kirsten
   26 mei 2022 at 18:42

   Hi Lennie,
   Wat leuk dat het gelukt is! Wat ik bedoel met verversen is dat je hem even buiten de ijskast actief maakt en daarna weer terug in de ijskast te zetten. Het handigst is dan om er ook iets uit te halen, bijvoorbeeld om een brood te bakken, of anders een beetje weg te gooien. Dit vul je het best met de verhoudingen van 1/3. Dat wil zeggen 13 starter, 1/ meel en 1/3 water. Daarna even een aantal uur (ongeveer 10) actief laten worden en dan kan hij weer terug in de koeling!
   Ik hoop dat het hier mee lukt en mocht je nog meer vragen hebben. let me know!
   Groetjes,
   Kirsten

   Reageer
   • Sanne Antoni
    22 juni 2022 at 10:46

    Hoi Kirsten,

    Ik heb dezelfde vraag en ik denk dat ik jouw antwoord begrijp, maar ik ben niet helemaal zeker: Bedoel je 1/3de starter uit de pot halen , en dan 1/3de water en 1/3 bloem terug toevoegen?

    Bv als ik in totaal 225 g desem in mijn pot heb; er 75 g uit te halen + een mengsel van 75g water en 75 g bloem er terug door te roeren?

    Groetjes
    Sanne

    Reageer
    • Kirsten
     23 juni 2022 at 09:35

     Hi Sanne,
     Als ik het goed begrijp, bewaar je je starter in de ijskast. In principe hoef je dan niet te blijven voeden, hij staat dan in slaapstand. Pas wanneer je gaat bakken of als je hem weken lang in de ijskast laat staan, dan moet je hem bijvoeden. Als je een brood gaat bakken, en je hebt zeg 150 gram desem nodig, pak je 50 gram uit de pot in de ijskast en voed t je hem met 50 gram water en 50 gram meel. Dit laat je dan een uurtje of 10 actief worden buiten de ijskast. Je laat dan dus een deel gewoon in de ijskast staan, totdat er weinig over is en dan moet je hem weer bijvullen. Eigenlijk heel erg makkelijk.
     Ik hoop dat dit je wat verder helpt!
     En mocht je nog meer vragen hebben, let me know!
     Groetjes, Kirsten

     Reageer
 • Mirelle
  13 juni 2022 at 08:31

  5 sterren
  Hoi Kirsten,

  Bedankt voor het recept! Ik heb gisteren mijn allereerste desembrood gebakken en de smaak is al heel goed ๐Ÿ™‚
  Een paar vragen:
  1. Als ik naar het filmpje kijk zie ik duidelijk dat jouw mengsel roggemeel/water veel soepeler is dan de mijne, ik kan het niet roeren maar moet meer met een spatel duwen/kneden. Het voelt alsof er meer water bij moet. Desondanks is de starter gelukt, maar het is nogal een gedoe. Ik wil daarom overstappen naar ander roggemeel. Is T170 een goed type meel om de starter mee te maken? Of wat raad je aan?

  2. Met een deel van de starter ben ik nu over gegaan op tarwebloem, deze is heel vloeibaar (yoghurt consistentie) en ruikt wat anders. Ik ben benieuwd naar het verschil in smaak in het brood. Zal tarwe meel er een beetje tussenin zitten qua geur en consistentie?

  3. Als ik door de week brood wil maken, kan ik dit alleen in de avond doen. Graag wil ik avonds het deeg maken, 1e keer laten rijzen en dan overnacht in de koelkast de tweede rijs en dan op de avond van de tweede dag het brood bakken. Kan dat? of is het rijzen in de koelkast dan te lang?

  4. Kan ik de bloem in het basis zuurdesembrood recept 1:1 vervangen voor volkoren meel?

  Groetjes, Mirelle

  Reageer
  • Kirsten
   13 juni 2022 at 11:01

   Hi Mirelle,

   Dankjewel voor je berichtje! Leuk om te horen dat het zo in de smaak valt!
   De antwoorden op je vragen:
   1. Ik gebruik eigenlijk altijd gewone biologische volkoren rogge. Bij de molen waar ik het haal hebben ze ook maar 1 variant… Hier kan ik je dus niet verder mee helpen, maar in principe zou het met alle soorten moeten kunnen.
   2. Zelf gebruik ik inmiddels eigenlijk voor mijn starter altijd biologische tarwebloem. Ik gebruik wel altijd rogge om hem op te starten. De tarwebloem is wat milder van smaak en vloeibaarder, waardoor het wat makkelijker werken is.
   3. Ik denk dat dat kan ja. Al heb ik zelf gemerkt dat je het beste resultaat krijgt na ongeveer 12 uur koude rijs. Daarna kan de oven spring iets minder worden.
   4. Nee, volkoren meel heeft meer hydratatie nodig, dus je zou dan ook wat meer water toe moeten voegen. En zeker met een zuurdesembrood is werken met volledig volkoren meel erg lastig. Je krijgt met volkoren nooit zo’n mooi gerezen brood. Het blijft =meestal een beetje platter en steviger.

   Mocht je nog meer vragen hebben, let me know!

   Groetjes,

   Kirsten

   Reageer
 • Sanne Antoni
  22 juni 2022 at 07:59

  Hoi,

  Ik maakte een succesvolle starter dankzij jouw video, maar nu heb ik hem gisteren nadat hij een tijdje in de koelkast stond opnieuw gevoed op de juiste manier. (40 gr eruit – 20 g water, 20g meel erbij) Vanmorgen herhaalde ik het voeden, maar ik vergat er 40 gr uit te halen. Wat moet ik nu doen? Is mijn desem nu om zeep? Of is het niet zo erg?

  Reageer
  • Kirsten
   22 juni 2022 at 09:03

   Hi Sanne,
   Volgens mij is er helemaal niks aan de hand met je starter als je dit doet, hij is misschien net ietsjes minder actief, maar je kunt hem gewoon blijven gebruiken hoor!
   Als je nog meer vragen hebt, let me know!
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Inge
  4 juli 2022 at 16:49

  5 sterren
  Dag Kirsten,
  Ik ben bezig met de starter, maar heb 1 dag vergeten te voeden (dat was dag 2). Vandaag weer gevoed, maar de geur is wat vreemd. Opnieuw beginnen? Of stug doorgaan?

  Alvast bedankt!
  Inge Krooshof

  Reageer
  • Kirsten
   5 juli 2022 at 07:36

   Hi Inge,

   Als het vreemd ruikt zou ik altijd opnieuw beginnen. Zeker als hij nog maar enkele dagen staat, is het het risico niet waard. Bovendien is de starter nog niet heel erg actief na enkele dagen, dus een dag niet voeden kan dan er dan echt voor zorgen dat je starter het niet redt… Hopelijk lukt poging 2 beter! ๐Ÿ˜‰ Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Haidy
  4 augustus 2022 at 15:10

  Hi Kirsten,

  Dank voor je recept. Op dag 1 en 2 ging het mega goed. Op dag 3 zag ik wel wat vocht, maar de starter bleef groeien. Echter…… op dag 4 is het helemaal niet gegroeid, sterker nog, er zit heel wat vocht. Wat heb ik verkeerd gedaan?

  Thnx

  Reageer
  • Kirsten
   4 augustus 2022 at 15:26

   Hi Haidy,

   Dankjewel voor je berichtje! Het is zo van een afstandje moeilijk te zeggen wat er met je starter is. Ik zou sowieso doorgaan, want soms komt het uiteindelijk gewoon goed. Als het maar niet raar gaat ruiken of verkleuren. De belangrijkste tips die ik je kan geven zijn om echt goed schoon te werken en biologische bloem of meel te gebruiken. Biologische rogge volkoren meel werkt echt het beste heb ik gemerkt. Succes! En als je nog meer vragen hebt hoor ik het graag! groetjes Kirsten

   Reageer
 • Mark
  19 augustus 2022 at 18:00

  5 sterren
  Hi Kirsten

  Super blij met je enthousiaste en goede uitleg. Gisteren gestart met mijn eerste probeersel en na 24uur al een verdubbeling in volume. Vanmorgen heb ik de starter gevoerd en na 12uur heb ik 3x het volume. Ik heb besloten om 50% uit de 2 potjes te halen en opnieuw elk potje te voeden (25gr water + 25gr bloem).

  Ik heb Bio plain wheat flour van de lidl gebruikt. Verder is de temperatuur in huis nu tussen de 22-25 graden.

  Thnx ik ben benieuwd wat het resultaat is wanneer ik het echt ga gebruiken

  Mark

  Reageer
  • Kirsten
   19 augustus 2022 at 19:37

   Hi Mark,
   Klinkt goed! Wat leuk om te horen! Veel bakplezier!
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • G.A. Schrier
  7 september 2022 at 10:50

  Hai Kirsten,
  Wat leuk om je enthousiaste uitleg te horen en te zien. Ik ga vandaag beginnen met mijn starter te maken na mijn bezoek aan onze Molen om het nodige in huis te halen. Vraagje: na een week zou mijn starter gereed moeten zijn voor eerste gebruik. Helder. Maar ik weet dat ik niet iedere dag zal pakken. Waarschijnlijk enkel in het weekend. Dus na mijn gebruik en opnieuw te hebben gevoed wil ik de starter in de koelkast zetten. Ga ik voor het volgende gebruik, bv na bijna een week mijn starter een dag bv vrijdags uit de koelkast halen, wat eruit halen, gelijke delen voeden en dan ditmaal uit de koelkast halen tot volgende ochtend om te gebruiken? Ik doe een aanname dat ik niet iedere dag hoef te voeden als de starter in de koelkast staat. Heb ik dit goed begrepen? Hoor het graag.

  Groetjes Albertine

  Reageer
  • A. Schrier
   7 september 2022 at 10:51

   Pakken moet bakken zijn uiteraard ๐Ÿ˜‰

   Reageer
  • Kirsten
   7 september 2022 at 12:24

   Hi Albertine,
   Wat leuk!
   Volgens mij klopt het helemaal wat je zegt. Als je op zaterdag het deeg gaat maken, moet je op vrijdag inderdaad een beetje starter uit de ijskast halen en bijvoeden. Dan zou het helemaal goed moeten komen!
   Mocht je nog meer vragen hebben, let me know!
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
   • A. Schrier
    7 september 2022 at 20:41

    Dank je wel Kirsten voor je snelle reactie. Erg fijn. Ik had eerst even alle reacties moeten lezen, want mijn vraag was al gesteld. ๐Ÿ™ƒ Maar zoals gezegd, super dat je toch even de moeite neemt om te antwoorden. Op naar een goede starter voor een lekker brood,

    Reageer
    • Kirsten
     8 september 2022 at 09:39

     Thanks voor je berichtje en veel bakplezier!
     Ben benieuwd naar het resultaat!
     Groetjes, Kirsten

     Reageer
 • Marloes
  25 september 2022 at 20:25

  Hi Kirsten,

  Dank voor je video!

  Waarom weeg je op dag 4 hetgeen wat je uit de pot haalt/ weggooit en niet de starter waar je mee verder werkt?
  Ik heb het idee dat ik weinig starter overhield nadat ik 75 gram had weggegooid. Ik heb toen wel 50 gr roggemeel + water toegevoegd. Omdat ik weinig starter overhield denk ik dat op dag 5 is mijn starter niet gegroeid is. Ik heb weer 25 gram meel + 25 gram water toegevoegd. Is dit juist?

  Ik ben benieuwd of hij nog gaat groeien, maar vooral benieuwd waarom die 75 gram gewogen moet worden.

  Dankjewel!

  Reageer
  • Kirsten
   26 september 2022 at 12:09

   Hi Marloes,
   Dankjewel! Het klopt inderdaad dat je op dag 4 75 gram moet weggooien. Als het goed is, zit er op dat moment 150 gram in de pot en er zou dus ook 75 gram overblijven. Als je dan niks uit de pot weghaalt, krijg je uiteindelijk echt heel erg veel starter. Dan zou je namelijk ook meer bij moeten voeden. Vandaar dat je dus wat weg moet gooien.
   Als je nog meer vragen hebt, let me know!
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Mirjam
  2 november 2022 at 11:11

  Hallo Krsten, ik heb dit recept gebruikt om met spelt meel een starter te maken. De eerste keer werd het niet zo heel veel in volume, maar de tweede poging haalde ik alles uit de pot en mengde het in een bakje en met heet water waste ik de pot af en toen kreeg ik wel een verdubbeling van de hoeveelheid na een dag. Maar nu heb ik een brood gebakken en heb ik nog starter over. Deze heb ik zolang in de koelkast gezet, want ik eet het brood maar alleen. Hoe nu verder? Ik bedoel als ik weer verder wil gaan haal ik de pot uit de koelkast en dan voeg ik weer bloem en water toe, maar hoeveel? Ik neem aan dat je toch niet elke keer dit weggooit?

  Reageer
  • Kirsten
   3 november 2022 at 15:00

   Hi Mirjam,

   Je kunt je starter inderdaad gewoon in de ijskast bewaren. Wanneer je weer deeg gaat maken haal je de avond van tevoren een beetje starter uit de pot. Dit voed je met water en meel. Ik houd altijd de 1/3e regel aan: als je 150 gram starter nodig hebt in je deeg, gebruik je 50 gram starter uit de ijskast en die vul je aan met 50 gram water en 50 gram bloem. Zo kun je eindeloos doorgaan. Als je starter op raakt in de ijskast kun je hem in zijn geheel uit de ijskast halen, even bijvoeden en na een nachtje weer terugzetten in de ijskast ๐Ÿ™‚ Succes! En als je nog meer vragen hebt hoor ik het graag!

   Groetjes,

   Kirsten

   Reageer
 • Juan
  3 november 2022 at 09:22

  Hi Kirsten,

  leuke video’s, recepten en info op je site! ik ben zondag (met mijn dochters) begonnen met de starter. Ik kon op dat moment alleen aan volkoren bio (vd molen, dat wel) meel komen en heb dat gebruikt. daarnaast een grotere glazen pot dan jij gebruikt.
  De geur is goed, heel lekker zelfs. ik snap je vergelijking met blauwe bessen. licht zuur nu ook.
  alleen, mijn starter groeit nu nog steeds niet/nauwelijks. Gister, dag 4, heb ik dus niet de 75 gram uit de pot kunnen halen. Ik heb wel 50 gram nieuw mengsel toegevoegd aan de starter. Kijken of het vandaag wel gegroeid is. Overigens voed ik (pas) na 24 uur. Ik lees hierboven dat 8 – 10 uur al lang genoeg is. Ligt het misschien daaraan? of is het met volkoren meel sowieso een langere rit?

  hoor het graag.

  groeten, Juan

  Reageer
  • Kirsten
   3 november 2022 at 15:06

   Hi Juan,

   Dankjewel voor je reactie! 24 uur is prima hoor, 8-10 uur is voor wanneer je starter al goed actief en volwassen is en je er mee kunt bakken. Hij is dan op z’n allersterkst.

   Ik zou je aanraden om gewoon door te gaan, zolang er geen rare geur aan zit en hij er niet gek uit ziet (gekke kleurtjes of heel veel water erop). Soms wordt hij dan ineens actief. Het is wel zo dat volkoren tarwemeel wel echt moeilijker is om een starter mee te maken dan rogge volkoren. Dus mocht het niet lukken zou ik toch aanraden om ergens biologische rogge volkoren vandaan te halen ๐Ÿ™‚ Veel succes in ieder geval!

   Groetjes,

   Kirsten

   Reageer
   • Juan
    4 november 2022 at 16:37

    dank je Kirsten. ik heb inmiddels ook Roggemeel. en ga gewoon een 2e starter erbij maken.
    nog wel een vraag: ga ik dan door met mengsel toevoegen op basis van jouw recept zonder er eerst uit te halen? want qua groei kan ik er niet uithalen wat jij voorschrijft. Ik kan natuurlijk wel b.v. 50 gram eruit halen en 75 gram toevoegen. of kan ik dat beter anders doen?

    Reageer
    • Kirsten
     4 november 2022 at 18:40

     Hi Juan,
     Als het goed is zou je er wel uit kunnen halen wat er in het recept staat. Als het goed is heb je na 3 dagen 150 gram in de pot zitten, anders is misschien ergens iets fout gegaan. Dus 75 gram eruit halen bij dag 4 zou geen probleem moeten zijn als het goed is. Anders weet ik even niet waar het precies mis gaat. Als ik het goed lees samen met je vorige vraag, kloppen de exacte verhoudingen niet helemaal meer. Je moet bij het voeden in de opstartfase zeker de helt bijvoeden, anders gaat de starter nooit echt actief worden.
     Hopelijk kom je hier iets verder mee.
     Groetjes, Kirsten

     Reageer
     • Juan
      6 november 2022 at 10:40

      Bedankt Kirsten. Ik heb vrijdag met roggemeel meteen een nieuwe starter gemaakt. Die is na dag 2 heel mooi geresen, haast verdubbeld zo te zien.
      Wie weet ga ik in een latere fase wel een keer opnieuw met tarwe proberen een starter te maken. Want hij rook wel heel erg lekker. Maar nu lekker met rogge verder. Groeten Juan

 • Dragana
  14 december 2022 at 11:13

  Hoi Kirsten,
  Ik weet niet of deze vraag al gesteld isโ€ฆ
  Ik probeer de desem te maken, maaaar met patentbloem. Gaat dat ook lukken? Is dat ook goed om mee te bakken? Ik ben nu bij dag 3, ben benieuwd, misschien gaat het met patentbloem iets langer duren totdat het echt klaar voor gebruik is? Ik hoor het graag.
  Groetjes,
  Dragana

  Reageer
  • Kirsten
   14 december 2022 at 14:33

   Hi Dragana,
   Het is zeker mogelijk om een starter te maken met patentbloem. Ik zou wel aanraden om biologisch te gebruiken. Het makkelijkst gaat het gewoon met rogge volkoren, maar met gewone tarwebloem is het ook zeker mogelijk!
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Omayra
  14 december 2022 at 19:01

  Beste Kirsten,

  Ik vroeg me nog iets af, ik zou slechts 1 x in de week een aantal broden kunnen bakken en dus voor de rest mij starter in de koelkast bewaren.
  Ik begrijp perfect dat je er een deeltje kan uithalen, voeden en dan gebruiken.
  Alleen de hoeveelheid die dan in de koelkast nog staat moet toch ook gevoed worden om genoeg te blijven hebben… moet ik dat dan ook uit de koelkast halen, bijvoeden ,laten werken en dan er terug in? Hoe lang laat je dit gedeelte er dan uit? Ook een 8 tal uren ?

  Groetjes,

  Omayra

  Reageer
  • Kirsten
   14 december 2022 at 19:30

   Hi Omayra,
   Het klopt precies wat je zegt. Dus als de starter bijna op is in de ijskast hem eruit halen, voeden en hem goed actief laten worden (bij mij is dat rond de 10 uur, maar dit is afhankelijk van de temperatuur in huis).
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Janien
  5 januari 2023 at 11:03

  5 sterren
  ik wil ook gaan beginnen met zuurdesem brood.dit recept ziet er goed uit.ik snap alleen niet goed hie je het onderhoud.stel het is klaar en ik bak een brood en wil pas een paar dagen later weer bakken.wat doe ik intussen met dr starter.en hoe bewaar ik hem?en wat noet ik doen als ik het weer wil gaan gebruiken?srry veel vragen hihi

  Reageer
  • Kirsten
   5 januari 2023 at 15:48

   Hi Janien,
   Je kunt je starter als je deze bijvoorbeeld 1x per week gebruikt het makkelijkst in de ijskast bewaren. De dag voor je het deeg gaat maken, haal je dan een beetje er om om hem actief te maken. Ik gebruik hier altijd de 1/3 regel voor. 1/3/ starter, 1/3 bloem en 1/3 water. Dit even goed mengen en een nacht laten staan en je kunt er de dag erna je deeg mee maken. Als je in recept bijvoorbeeld 90 gram starter nodig hebt, pak je 30 gram starter, 30 gram bloem en 30 gram water. Als de starter in je ijskast leeg begint te raken haal hem er uit en kun je hem bijvoeden met meer bloem en water. Ook volgens de 1/3 regel. Dit laat je een nachtje buiten de ijskast staan en daarna kun je hem weer in de ijskast bewaren.
   Ik hoop dat je hier wat wijzer van bent geworden en veel plezier met het bakken van je zuurdesem brood!
   Als je meer vragen hebt, let me know!
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Monique
  29 januari 2023 at 13:20

  Hoi Kirsten, ik ben zo blij met jouw heldere uitleg en je (na al die tijd nog steeds enthousiaste) reacties op alle vragen! Ik begin het een beetje in de vingers te krijgen. Ik heb nu drie prachtige broden gebakken. Ik heb ook een brood gebakken met walnoten en vijgen, maar dat was lastig met kneden en het deeg is ook niet erg elastisch geworden. Het brood is ook wat los van structuur en breekt snel. Ik heb een recept gevolgd waarbij je meteen na het toevoegen van de actieve starter ook de noten en vruchten moet toevoegen, maar door die klontige noten was het lastig om het deeg elastisch te krijgen. Ik moest ook voorzichtig zijn om de vijgen niet helemaal kapot te trekken en te kneden. Daarom mijn vraag: kun je de noten en vruchten ook op een later tijdstip toevoegen? Bv vlak voor het vormen?
  Alvast bedankt!
  groetjes, Monique

  Reageer
  • Kirsten
   29 januari 2023 at 14:07

   Hi Monique,
   Dankjewel voor je leuke reactie!
   Ik maak zelf ook wel eens brood met bijvoorbeeld zaden en noten. Die voeg ik altijd toe na de stretch & folds en voor de bulkfermentatie. Dan heb je al gluten in je deeg en kun je makkelijker door heen krijgen. Ik ‘lamineer’ het altijd. Dan rek ik het deeg uit tot een platte lap, hier verdeel ik de vulling over. Dit rol ik dan weer op en doe ik terug in de bak voor de bulkfermentatie. Daarna kun je het normaal vormen tot een mooi brood!
   Veel bakplezier!
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Elisa
  18 februari 2023 at 14:08

  Heei hallo Kirsten,

  Onyeah blij met je recept van heerlijk zuurdesem brood.
  Ik wil graag nu zelf een starter maken, maar heb Rogge bloem gekocht, is dit een probleem?
  En zijn er ook brood recepten met Rogge bloem?
  Begin het brood bakken te ontdekken! En dat lukt zeker met jouw website! Dankjewel!

  Liefs Elisa

  Reageer
  • Kirsten
   19 februari 2023 at 13:50

   Hi Elisa, ik zou altijd biologisch en volkorenmeel aanraden omdat je starter daarmee makkelijker actief wordt! Maar in principe zou je het met elk soort bloem of meel moeten kunnen maken. Dus ook roggebloem. Zelf voeg ik bij mijn zuurdesembrood altijd een gedeelte van een andere bloem of meel toe. Meestal zo’n 10% tot 20% van het totale gedeelte bloem en meel. Ik bak vaak een brood met 250 gram bloem en meel. Ik gebruik dan 200 gram tarwebloem en 50 gram van een andere bloem of meel. Je zou hier roggebloem voor kunnen gebruiken. Roggebloem is trouwens ook erg lekker om ontbijtkoek mee te bakken ๐Ÿ™‚ Heel veel bakplezier! Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Elisa
  20 februari 2023 at 10:25

  Hallo Kirsten,

  Dankjewel voor je reactie!
  Ik ga er mee aan de slag! thanks voor alle tips, erg blij mee!

  fijne dag!

  Reageer
 • Annelies
  31 maart 2023 at 18:26

  Hey, ik heb je recept gevolgd om mijn starter te maken en tot nu toe ging dat heel goed.
  (eindelijk, heb al zoveel recepten geprobeerd ๐Ÿ™‚ )
  Maar nu ben ik op dag 7 maar ik kan pas morgen proberen om mijn eerste brood te bakken… haal ik dan best nu een deel starter uit mijn potje en in een ander en dat voed ik dan en het potje met de ‘begin’ starter bewaar ik in de koelkast? Afgesloten dan neem ik aan? Of ook met het deksel er los op?

  Alvast bedankt!
  Groetjes
  Annelies

  Reageer
  • Kirsten
   31 maart 2023 at 18:57

   Hi Annelies,

   Wat leuk om te horen! Wat je zegt klopt helemaal. Een gedeelte eruit halen en dat voeden, zodat je morgen genoeg desem hebt om aan je deeg toe te voegen. De starter in de ijskast zou ik wel met een deksel erop bewaren, maar zelf draai ik de deksel altijd losjes vast. Kom je zo verder? Veel bakplezier in ieder geval!

   Fijn weekend!

   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Maria
  13 april 2023 at 12:13

  hoi Kirsten,
  als ik een starter maak met roggemeel zoals in jouw recept kan ik dan toch nog overgaan op tarwebloem en zo ja wanneer ?

  Reageer
  • Kirsten
   14 april 2023 at 18:31

   Hi Maria,
   Je kunt zeker over gaan op een tarwebloem starter. Ik zou daarmee beginnen als de starter helemaal actief is, dus als je de 7 dagen van dit recept gevolgd hebt.
   Veel bakplezier!
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
   • Maren
    14 augustus 2023 at 12:43

    dus dan kan je bij de roggebloem starter gewoon tarwebloem bijdoen tijdens het voeden? of begrijp ik dat verkeerd?

    Reageer
    • Kirsten
     14 augustus 2023 at 19:01

     Hi Maren, ja dat klopt helemaal! Je kunt hem gewoon voeden met elke soort bloem of meel die je lekker vindt, dus ook gewoon tarwebloem. Ik zou wel altijd voor een biologische variant kiezen. Succes! Groetjes, Kirsten

     Reageer
 • Wilma
  25 april 2023 at 20:23

  Hoi, hoi,

  Ik ben ook begonnen met de starter volgens jou stappenplan, nou was het vanavond stap 6, nou staat er bij 7 niet bij dat je moet voeden en ik wil op dag proberen een brood te bakken, moet ik bij stap 7 dan nog voeden? en zo ja hoeveel dan?

  Groetjes Wilma

  Reageer
 • Wilma
  26 april 2023 at 17:48

  Hoi kirsten,

  Het is vandaag de zevende dag van m’n pas opgestarte starter, nou wil ik dus morgenavond een brood bakken
  Moet ik nou dan deze avond ook nog wat aan de starter doen?
  Groetjes Wilma

  Reageer
  • Kirsten
   26 april 2023 at 19:41

   Hi Wilma, ik zou inderdaad vanavond je starter wel voeden. Hij is dan morgenochtend lekker actief. Ik weet niet precies wat voor recept je gaat gebruiken, maar dan zou je dus morgenochtend in ieder geval je deeg kunnen gaan maken. Vaker voeden is altijd beter, dan blijft je starter nog actiever! ๐Ÿ˜ƒ Je moet er alleen rekening mee houden dat je starter na het voeden zo’n 8 tot 10 uur nodig heeft om actief te worden. Mocht je nog vragen hebben: let me know! Fijne avond, Kirsten

   Reageer
   • Wilma
    27 april 2023 at 05:56

    Hoi Kirsten,

    Ik ga toch een andere dag bakken, vanwege drukte,
    Na het iedere keer lezen van jou adviezen heb ik het zo gedaan: de starter in de koelkast gezet, ik ga niet elke dag bakken, daar haal ik dan morgenochtend de starter uit 1/3 van die 160 duel ik nodig heb voor het recept van jou brood, plus water en meel, dat laat ik dan 10 uur staan, en dan kneden enzovoort, nou heb ik best veel starter in de pot, en die moet ik dan weer voeden toch? Ik heb nu een hoge jampot duet voor driekwart vol zit, is dat teveel, moet ik daar ook nog wat van wegdoen? Hopelijk snap je wat ik bedoel ๐Ÿ˜‰ groetjes Wilma

    Reageer
    • Wilma
     27 april 2023 at 05:57

     Oja, en de starter is met roggemeel, kan ik dan voor het bakken ook andere meel of bloem gebruiken?

     Reageer
     • Kirsten
      27 april 2023 at 18:37

      Je kunt elke andere soort meel of bloem in je broodrecept gebruiken. Je kunt zelfs je starter nu ook voeden met andere soorten bloem of meel. Ik gebruik bijvoorbeeld de laatste tijd altijd tarwebloem. Het geeft een andere smaak aan je brood als je andere soorten meel en bloem gebruikt. Gewoon uittesten wat je lekker vindt! ๐Ÿ˜ƒ

    • Kirsten
     27 april 2023 at 18:35

     Hi Wilma, dat eerste stuk klopt helemaal. Je kunt de pot met starter die je over hebt gewoon terugzetten in de ijskast. Je haalt er alleen een beetje uit. De rest laat je gewoon in de ijskast. Die hoef je niet te voeden. Pas wanneer die pot echt leeg begint te raken kun je die weer voeden, zodat je weer genoeg starter hebt om deeg mee te maken ๐Ÿ˜ƒ Groetjes, Kirsten

     Reageer
 • Marleen Deferm
  22 mei 2023 at 12:24

  Goede middag,

  ik bak maar 1 of 2 x per week brood. We zijn maar met 2 en ik eet zelfs niet elke dag brood. Dan zit ik toch met veel te veel zuurdesem. Ik kan toch niet elke dag voeden ? Moet ik er dan uithalen, net alsof ik brood bak en dat weggooien ? Maar dan ga ik heel veel moeten weggooien. Is dat wel zinvol dan ?
  groetjes

  Marleen

  Reageer
  • Kirsten
   22 mei 2023 at 13:50

   Hi Marleen,
   Ik heb een blog geschreven over hoe je het beste je starter kun onderhouden. Al jouw vragen worden hier beantwoord. Als je er niet uitkomt, stuur me gerust een vraag!
   Groetjes,
   Kirsten

   Reageer
 • Anna
  27 juli 2023 at 15:04

  Hallo Kirsten, kan ik ook zuurdesem maken van teff volkorenmeel? zo ja, hoe werkt dit?

  grtjs Anna

  Reageer
  • Kirsten
   27 juli 2023 at 18:23

   Hi Anna,

   In principe kun je van iedere soort meel een zuurdesem starter maken. Ik heb alleen geen recept voor een teff meel of een ander glutenvrij meel.

   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Lana
  7 augustus 2023 at 11:20

  Hoi Kirsten,

  Ik ben aan een tweede poging van een zuurdesemstarter begonnen. Misschien is het een kwestie van ongeduld, maar mijn starter heeft tot nu toe nog nooit echt lekker geroken (naar blauwe bessen, yoghurt, kaas of iets in die trant lees ik wel eens). Als ik hem voed in de ochtend met een deel bio volkoren roggemeel en een deel bio tarwemeel, dan verdrievoudigd hij binnen 5 uur al. Hij ruikt dan zuur, maar ergens ruik ik ook een beetje aceton of zure wijn. Deze geur wordt sterker naarmate de starter langer staat en weer inzakt. Ik zit inmiddels op dag 12. Kun je me dit mysterie helpen oplossen?

  Reageer
  • Kirsten
   7 augustus 2023 at 19:15

   Hi Lana,
   Niet iedere starter ruikt natuurlijk hetzelfde, die van mij ruikt ook niet iedere dag even sterk en even lekker! Maar, als hij zo goed groeit als bij jou, gok ik dat hij hartstikke actief is. Zolang hij maar niet vies gaat ruiken of er een vies laagje op komt. En het klopt inderdaad dat je starter na het bereiken van je piek (de maximale grootte en ideale sterkte om het deeg te maken) wat heftiger gaat ruiken.
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Maren
  14 augustus 2023 at 12:40

  ik heb net 50 gram zuurdesem starter gebruikt voor mijn brood en heb daarna gevoed met 50gr water en 50gr bloem ipv 25/25. kan dat kwaad? zoja hoe kan ik die oplossen?

  Reageer
  • Kirsten
   14 augustus 2023 at 19:00

   Nee dat kan zeker geen kwaad, je hebt alleen wat meer! ๐Ÿ™‚ Dat maakt niet uit, groetjes Kirsten

   Reageer
 • Joanna
  26 september 2023 at 06:07

  Hi Kirsten,
  Hoe vaak per dag roer je door je zuurdesemstarter? Of laat je haar na het voeden rusten?
  Groetjes Joanna

  Reageer
  • Kirsten
   26 september 2023 at 19:19

   Hi Joanna,
   Ik roer hem nooit door, behalve als ik hem voed. Dus na het voeden laat ik hem gewoon staan ๐Ÿ™‚
   Groetjes,
   Kirsten

   Reageer
 • Sieb
  24 oktober 2023 at 10:53

  hi!
  Ik ben op dag 14 van de starter, ik voed met tarwebloem maar na twee weken gebeurt er nog steeds niet.. de eerste week heb ik jouw schema gevolgt. De laatste dagen telkens 75 gram bewaard, de rest weggegooid en dan gevoed met 75 ml water en 75 bloem

  Er gebeurt zo goed als niets, toch stinkt en schimmelt de starter niet, er zitten zelfs wat luchtbelletjes in.. omdat het zo lang duurt heb ik toch rogge volkoren meel gekocht.

  Raad je aan daar opnieuw mee te beginnen of gewoon door te gaan met deze starter maar dan met de roggevolkoren meel?

  Reageer
  • Kirsten
   24 oktober 2023 at 18:33

   Het klinkt alsof hij misschien gewoon actief zou kunnen zijn: je kunt het testen door een beetje starter in water te doen wanneer hij op z’n meest actief is na het voeden (zo’n 8 uur na het voeden). Als de starter blijft drijven is hij actief en kun je er gewoon mee bakken. Als hij niet blijft drijven zou ik doorgaan met de starter die je hebt en er roggemeel bij doen. Ik denk dat hij dan sowieso snel actief zal worden ๐Ÿ™‚ Succes!

   Reageer
 • MinervaJane
  9 november 2023 at 12:50

  Hai,

  Ik ga vandaag starten en ben heel erg benieuwd of het gaat lukken. Ik heb even een andere vraag. Mijn oven die gaat maar tot 200 graden. Is het รผberhaupt wel mogelijk om met mijn oven een brood te bakken?

  Reageer
  • Kirsten
   10 november 2023 at 19:06

   Ja ook dan is het mogelijk om een brood te bakken! Houd er wel rekening mee dat het resultaat wat anders kan zijn dan je ziet online / in de winkel. Het brood zal wat waarschijnlijk langer moeten bakken om een lekker kleurtje te krijgen en gaar te worden. Ook zal hij wat minder goed rijzen in de oven. Maar lekker is het als goed is wel ๐Ÿ™‚ Mijn eerste oven ging net aan tot 220 en daar bakte ik ook prima broden mee. Groetjes, Kirsten

   Reageer
   • MinervaJane
    12 november 2023 at 15:22

    Nou het werkte dus niet,.. helaas maar ik heb net een nieuwe oven gekocht en die gaat tot 240 Nu heb heb ik nog een vraag. Ik heb gisteren een focaccia gemaakt in mijn oude over en het smaakte nergens naar. Nu had in 6 gram zout er in gedaan en 2 thee lepels suiker. Vandaag met de nieuwe oven nieuwe kansen en ander recept. 10 gram zout en 2,5 theelepel suiker. Nu maar hopen dat deze wel lukt. Omdat de starter nog steeds niet veel doet gebruik ik nu nog gist. Ik denk ook dat mijn huis te koud is voor starter. Daarom zit ik aan een hooikist te denken. ๐Ÿ˜‰

    Reageer
    • Kirsten
     15 november 2023 at 19:31

     In principe is het nooit echt te koud voor een starter. Het kan dan alleen wat langer duren om hem helemaal actief te krijgen!
     Veel bakplezier!
     Groetjes, Kirsten

     Reageer
 • Peter
  22 november 2023 at 08:26

  Hi Kirsten,
  Helaas lukt het niet om een actieve desem te maken met alleen volkoren tarwe meel. De rogge gaat eigenlijk veel beter.
  Wat ik mis in je verhaal is iets over de temperatuur van het gebruikte water en de ruimte waar de desem in staat te ontwikkelen.
  Het is nu overdag ca 16ยบC in huis. Het ontwikkelen van de starter gaat wellicht daardoor ook erg traag. Eigenlijk ook wat de vorige reactie staat.
  Kun je hier iets over een ‘temperatuur strategie’ zeggen?

  Reageer
  • Kirsten
   22 november 2023 at 19:40

   Hi Peter,
   Ik raad ook altijd aan om te beginnen met rogge volkoren. Dit werkt echt het beste om een starter te maken.
   Een temperatuur strategie heb ik niet. Bij mij thuis is het ook redelijk fris (ik voed mijn starter ‘s avonds en ‘s nachts is het hier ook 16 graden) en het werkt allemaal perfect. Ik gebruik gewoon kraanwater, dus het hoeft allemaal niet op een speciale temperatuur. Ik weet dat er andere mensen zijn die daar bij zweren, maar ik heb gemerkt dat het echt niet nodig is om op de temperatuur te letten voor een goed werkende starter.
   Veel bakplezier!
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Kelly
  14 januari 2024 at 17:44

  ik heb gisteren mijn starter gemaakt dus ik ben heel benieuwd.
  ik snap de stappen zoals hierboven beschreven. maar wat ik niet snap is wat ik moet doen als ik er mee wil bakken. bij de antwoorden op vragen staat dat als je bijvoorbeeld 90 gram desem nodig hebt dat je 30 gram starter uit de pot haalt, 30 gram water en 30 gram meel erbij doet. dit meng je dan. maar hou je dit mengsel dan apart of doe je dit terug in de pot met de rest van de starter?

  Reageer
  • Kirsten
   14 januari 2024 at 20:19

   Hi Kelly, er zijn verschillende manieren om het te doen. In deze blog leg ik het allemaal uit: https://www.maison-viridi.com/zuurdesemstarter-onderhouden/ Je kunt je starter namelijk in de ijskast bewaren (als je niet zo vaak bakt is dat handig). Of buiten de ijskast. Dat doe ik zelf bijvoorbeeld, maar ik bak dan ook elke dag. Wat je beschrijft, dus die 30 / 30 / 30 houd je apart. Dat is dus handig als je je starter in de ijskast bewaard en er elke keer een beetje uithaalt om mee te gaan bakken. Ik zorg zelf altijd dat ik ook ongeveer 1/3e in de pot houdt van mijn starter en dit vul dan aan met 1/3e water en 1/3e meel. Als je net een starter gemaakt hebt heb je misschien wel wat meer starter dan je nodig hebt voor je recept ๐Ÿ™‚ Succes! Hopelijk kom je er zo uit. Groetjes Kirsten

   Reageer
 • Roos
  29 januari 2024 at 18:38

  Hoi Kirsten, ik ben niet door alle comments heen gegaan.. maar wat is de rede dat je op een gegeven moment een deel weggooit? Kun je niet gewoon met een grotere pot werken? En gelijke delen blijven toevoegen? Ik vind het zo zonde ๐Ÿ™‚
  Dank voor je heldere uitleg , ik heb mijn eerste mengsel staan!

  Reageer
  • Kirsten
   29 januari 2024 at 20:06

   Hi Roos,
   Dat kan ook wel, alleen dan moet je ook de hoeveelheid water en meel vergroten die er bij gaat (dit moet een bepaalde verhouding hebben). En dat betekent dat je dan uiteindelijk echt met heel erg veel starter eindigt.
   Groetjes,
   Kirsten

   Reageer
   • Roos
    30 januari 2024 at 15:43

    oke dankjwel! Ik snap het ๐Ÿ™‚

    Reageer
 • Petra
  3 februari 2024 at 09:50

  Ik heb bij mijn brood 160 gram starter gebruikt. Wat moet ik nu doen bij het verder voeden vd starter? Hoeveel moet ik overhouden? En met hoeveel vul ik bij?

  Groetjes Petra

  Reageer
  • Kirsten
   4 februari 2024 at 19:49

   Hi Petra,
   Als je altijd een brood bakt met 160 gram starter, dan is het het makkelijkst om 80 gram starter over te houden. Dat vul je dan bij met 80 gram meel en 80 gram water en dan heb je de dag erna 240 gram starter. Als je daar dan 160 gram uit haalt, hou je weer 80 gram over en zo kun je altijd door blijven gaan!
   Veel bakplezier!
   Groetjes,
   Kirsten

   Reageer
 • Anne
  4 februari 2024 at 08:00

  Hoi, het maken van de starter lijkt soepel te verlopen, bedankt voor het heldere recept!
  Mijn vraag gaat over het weggooien van de starter, is het mogelijk dat te gebruiken voor zogenoemde ‘discard-recepten’?

  Reageer
  • Kirsten
   4 februari 2024 at 19:51

   Hi Anne,
   Ik zou zelf daarvoor pas starter gebruiken die goed actief is. Die lekkere zure smaak zit er dan pas in, maar je kunt het natuurlijk altijd gebruiken als je dat wilt! ๐Ÿ˜ƒ
   Veel bakplezier!
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Lieke
  20 februari 2024 at 18:46

  Hoi Kirsten,

  Dankzij jou wil ik weer een poging doen tot zuurdesem broden bakken, echt super duidelijke uitleg! Ik ben inmiddels bezig met poging 2,5 ( wilde poging 2 nog niet opgeven, maar wel al begonnen met een nieuwe voor de zekerheid als het weer mis gaat. ๐Ÿ˜‰ )

  Ik heb dus 1 starter van 3 dagen oud, waar het alsnog voorspoedig gaat.

  En dan heb ik nog een starter van 10 dagen oud, na dag 4 wilde deze niet meer rijzen of bubbelen. Echter rook hij toen wel nog lekker zurig. Na dag 7 ben ik ben doorgegaan met weggooien en in gelijke delen voeden (1/3 starter + 1/3 water + 1/3 roggemeel van de molen) en deze op een iets warmere plek te zetten. Sinds dag 8 verdubbeld hij weer. Alleen nu ruikt de starter naar alcohol en dit trekt me niet zo aan om mee te bakken… (Deze geur komt 12u na het voeden, hij is ook verdubbeld in grootte binnen deze tijd).

  Ik wil 1x per week gaan bakken, dus wil ‘m eigenlijk naar de koelkast verplaatsen en dan voordat ik ga bakken een deel eruit te halen en deze te voeden zodat ik er de volgende ochtend mee kan bakken. Voor mijn starter gebruik ik alleen roggemeel van de lokale molen. En ik maak mijn starters in glazen weckpotten zonder rubberen rand.

  Lang verhaal kort ๐Ÿ˜‰ Mijn twee vragen zijn:
  1. Waarom ruikt de starter naar alcohol? Is dit okรฉ of niet? Moet/kan ik hier iets mee?
  2. Kan mijn starter naar de koelkast? Of moet ik nog even volhouden met voeden buiten de koelkast.

  Reageer
  • Kirsten
   20 februari 2024 at 22:16

   Hi Lieke,

   Dat je starter na zo’n 12 uur naar alcohol ruikt zou kunnen. Meestal is dat zo wanneer je een voeding hebt overgeslagen, maar in dit geval vermoed ik dat het komt omdat hij nog niet zo ‘volwassen’ is. Het is een teken dat je starter honger heeft. Wat kan helpen is om hem 2 x op een dag te voeden bijvoorbeeld. Het kan in ieder geval geen kwaad.

   Verder kan je starter gewoon naar de ijskast. Wat je beschrijft kan helemaal: je haalt er gewoon elke keer een gedeelte uit en voed deze zodat je er mee kan gaan bakken. Voed dit gedeelte dus eventueel 2 x om hem lekker actief te krijgen ๐Ÿ™‚

   Succes!

   Groetjes, Kirsten

   Reageer
   • Lieke
    26 februari 2024 at 07:19

    5 sterren
    Het is gelukt! Ook gelijk jouw “favoriete recept” gebruikt om er een brood mee te baken, en het was gelijk mijn beste desembrood die ik ooit gebakken heb. ๐Ÿ˜‰ Thanks!

    Reageer
    • Kirsten
     27 februari 2024 at 20:25

     Wat goed!! ๐Ÿ˜ƒ
     Groetjes, Kirsten

     Reageer
 • Kyra
  15 april 2024 at 08:03

  Hoi Kirsten,

  Ik zit nu op dag 10 met mijn starter. Alleen is het nog steeds niet gelukt om een brood er van te bakken. Op dag 7 was hij nog niet actief genoeg dus ben ik hem de dagen erna gaan voeden met de verhouding 1/3. Nu voed ik hem altijd โ€˜โ€˜s avonds voordat ik naar bed ga, maar โ€˜ โ€˜s ochtends is hij dan meestal al ingezakt. Vandaag leek hij nog niet ingezakt, maar bij de drijftest zakte hij als een baksteen naar de bodem๐Ÿ˜…. Heb je nog tips?

  Groetjes Kyra

  Reageer
  • Kirsten
   15 april 2024 at 18:26

   Hi Kyra, sowieso is de drijftest niet heilig… Als je bijvoorbeeld een starter met volkoren roggemeel hebt zal hij heel moeilijk blijven drijven. Vooral belangrijk om te kijken of hij groeit en bubbelt. Als ik het zo hoor groeit je starter gewoon en kun je denk ik het beste gewoon proberen een brood te bakken ๐Ÿ˜ƒ Je starter wordt ook steeds actiever naarmate hij ouder wordt. Als hij al over z’n hoogtepunt heen is na het voeden ‘s avonds kun je eventueel proberen om hem ‘s ochtends te voeden: maar dan kun je ook pas later op de dag deeg gaan maken. Moet natuurlijk wel in je schema passen ๐Ÿ˜ฌ Succes! Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Kyra
  15 april 2024 at 09:29

  Hoi Kirsten,

  Ik zit nu op dag 10 met mijn starter. Alleen is het nog steeds niet gelukt om een brood er van te bakken. Op dag 7 was hij nog niet actief genoeg dus ben ik hem de dagen erna gaan voeden met de verhouding 1/3. Nu voed ik hem altijd โ€˜โ€˜s avonds voordat ik naar bed ga, maar โ€˜ โ€˜s ochtends is hij dan meestal al ingezakt. Vandaag leek hij nog niet ingezakt, maar bij de drijftest zakte hij als een baksteen naar de bodem๐Ÿ˜…. Heb je nog tips?

  Reageer
 • Kyra
  15 april 2024 at 19:00

  5 sterren
  Bedankt voor je reactie! Ik heb inderdaad volkoren roggemeel gebruikt. Hij groeit en bubbelt zeker ! Dus ik ga morgen eens proberen een brood te bakken :). ‘s Ochtends voeden zou inderdaad ook nog een optie zijn. Eerst maar eens proberen of het gewoon morgenochtend lukt :).

  Ben echt super blij met je duidelijke uitleg en filmpjes !

  Reageer
  • Kirsten
   17 april 2024 at 19:01

   ๐Ÿ˜Š Dankjewel! Ben benieuwd hoe het brood wordt! Groetjes, Kirsten

   Reageer
4.52 from 41 votes (35 ratings without comment)

Plaats een reactie

Rating recept