Menu
Fermenteren / Recepten / YouTube

Zelf zuurkool maken

Wij aten vroeger thuis nooit zuurkool, dus ik heb het pas een paar jaar terug leren eten. En sindsdien ben ik er echt gek op. In stamppot, als salade of gewoon zo: lekker! Je mag mij er nog net niet voor wakker maken…

Van de stadtuinder waar ik mijn biologische groenten regelmatig haalde, kreeg ik de tip dat zuurkool ook echt heel makkelijk zelf te maken is. Γ‰n zelfgemaakt ook nog eens veel lekkerder is dan uit de winkel. Dat moest ik natuurlijk zelf proberen.

Naast de ingrediΓ«nten heb je voor dit recept een glazen weckpot nodig. Daarnaast gebruik ik altijd een zwaar voorwerp waarmee je de kool onder water kunt laten staan. Ik gebruik altijd een klein glazenpotje dat ik vul met water en klem zet tussen de kool en de deksel van de pot. Wel goed afwassen voor je deze gebruikt natuurlijk! Je kunt ook een stevige diepvrieszak vullen met water en deze gebruiken. Helemaal ideaal is het wanneer je een zuurkoolpot hebt, hier zit al een verzwaarde steen in, die precies in de pot past.

Ook is het handig om de zuurkool in een keukenmachine heel fijn te raspen. Maar ik heb het ook wel eens met een scherp mes gedaan en dat werkt ook. Wel heel fijn snijden! En pas op je vingers natuurlijk πŸ™‚


Zuurkool

4.34 van 3 stemmen
Bereidingstijd 15 min
Rusttijd 21 d
Totale tijd 21 d 15 min
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Equipment

 • (weck)pot

IngrediΓ«nten
  

 • 1 kool bijv. witte kool, spitskool, maar ook een restje rode kool is lekker
 • 2 laurierblaadje
 • jeneverbessen
 • mosterdzaad
 • zwarte peper korrels
 • zout

Instructies
 

 • Wanneer de buitenste bladeren van de kool heel vies zijn, verwijder deze dan. Bewaar één groot blad en was het eventueel. Je gebruikt dit blad zometeen om de zuurkool mee te bedekken.
 • Snijd de kool doormidden. Verwijder de middelste harde kern. Snijd de rest van de kool met een scherp mes heel fijn of rasp deze fijn in een keukenmachine.
 • Doe de fijngesneden kool in een grote pan of kom. Weeg de kool goed, want per kilo kool ga je de overige ingrediΓ«nten toevoegen.
 • Per kilo kool voeg je 15 gram zout toe. De hoeveelheid kool die je hebt in grammen vermenigvuldig je dus met 0,015. Ik had toen ik dit recept maakte bijvoorbeeld 1100 gram kool: 1100 x 0,015 = 16,5. Dan voeg je ongeveer 17 gram zout toe.
 • Voeg het zout toe aan de kool en knijp en stamp de kool flink fijn met je handen. Je merkt dat de kool vocht begint te verliezen, dit is goed! Laat de kool even staan en knijp en stomp de kool nog een keer zodat er goed veel vocht uit de kool komt. Dit doe je net zolang totdat je denkt dat er geen vocht meer uit de kool komt, of je armen moe zijn πŸ™‚
 • Voeg dan de kruiden toe aan de kool. Ook deze voeg je toe per kilo kool. Voor het mosterdzaad gebruik ik ongeveer 5 gram per kilo, van de jeneverbessen en de zwarte peper korrels gebruik ik zo'n 4 gram per kilo. De laurierblaadjes voeg ik gewoon zo toe.
  Recept om zelf zuurkool te maken met jeneverbes, mosterdzaad, laurier en zwarte peper
 • Doe de kool nu in de weckpot en druk de kool stevig aan, zodat hij helemaal onder water komt te staan. Ik doe dit meestal gewoon met mijn handen, maar je kunt hiervoor ook een lepel gebruiken.
 • Als de kool niet helemaal onder water staat voeg je nog wat water met 1,5% zout toe. Het makkelijkste werkt het om hiervoor aan een liter water 15 gram zout toe te voegen. Dit roer je goed door en voeg je toe aan de kool, totdat deze onder water staat.
 • Het grote koolblad dat je aan het begin apart hebt gehouden, gebruik je nu om de kool af te dekken. Vouw de randjes van het grote blad kool voorzichtig om de gesneden kool heen, zodat deze naar de onderkant van de pot wijzen.
 • Leg op het koolblad je zware voorwerp, zodat de kool goed onder water blijft staan. Ik gebruik dus mijn glazen potje in dit geval. Doe de deksel op de pot en zet de pot weg op een donkere plek op kamertemperatuur. Ideaal is bijvoorbeeld een keukenkastje of andere kast die geen licht doorlaat.
 • Het is handig om een datumstikker op de zuurkool te plakken, zodat je nog precies weet wanneer je hem hebt weggezet. De zuurkool moet ongeveer 3 weken staan, in ieder geval totdat hij niet meer bubbelt door gasopbouw van de fermentatie.
 • Controleer af en toe of de kool nog helemaal onder water staat. Wanneer er schimmel in de pot ontstaat veeg je dat zo snel mogelijk weg.
 • Proef na ongeveer 3 weken of de zuurkool de gewenste smaak heeft. Als je de zuurkool lekker vindt zet je de pot in de ijskast, zodat de fermentatie stopt. Als je de zuurkool nog iets meer smaak wilt laten ontwikkelen laat je hem nog even staan. Eet smakelijk!
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Let us know how it was!

Zuurkool maak je door kool te laten fermenteren. Door fermentatie zijn groenten over het algemeen beter verteerbaar. Γ‰n zuurkool smaakt ook nog eens heel lekker natuurlijk!

Bij fermenteren gaan bacteriΓ«n, schimmels en gisten aan het werk om een voedingsmiddel te maken. Dat klinkt misschien een beetje vies, maar je eet of drinkt waarschijnlijk vaker gefermenteerde producten dan je denkt. Deze techniek wordt namelijk ook gebruikt bij het maken van bijvoorbeeld yoghurt, kaas, zuurdesembrood en bier.

Vroeger gebruikte men fermentatie om te zorgen dat bederfelijke producten langer houdbaar waren. De bacteriΓ«n, schimmels en gisten die bij fermenteren aan het werk gaan eten als het ware bepaalde stoffen in je eten op, waardoor ze gaan groeien. Hierdoor zorgen ze ervoor dat de smaak, geur, het uiterlijk en ook de houdbaarheid van je voedsel verandert.

zelf zuurkool maken in glazen weckpot
Zuurkool laat je op een donkere plek op kamertemperatuur ongeveer 3 weken staan en totdat je de smaak goed vindt!

Geen reacties

  Plaats een reactie

  Rating recept