Wij aten vroeger thuis nooit zuurkool, dus ik heb het pas een paar jaar terug leren eten. En sindsdien ben ik er echt gek op. In stamppot, als salade of gewoon zo: lekker! Je mag mij er nog net niet voor wakker maken…
Van de stadtuinder waar ik mijn biologische groenten regelmatig haalde, kreeg ik de tip dat zuurkool ook echt heel makkelijk zelf te maken is. Γn zelfgemaakt ook nog eens veel lekkerder is dan uit de winkel. Dat moest ik natuurlijk zelf proberen.
Naast de ingrediΓ«nten heb je voor dit recept een glazen weckpot nodig. Daarnaast gebruik ik altijd een zwaar voorwerp waarmee je de kool onder water kunt laten staan. Ik gebruik altijd een klein glazenpotje dat ik vul met water en klem zet tussen de kool en de deksel van de pot. Wel goed afwassen voor je deze gebruikt natuurlijk! Je kunt ook een stevige diepvrieszak vullen met water en deze gebruiken. Helemaal ideaal is het wanneer je een zuurkoolpot hebt, hier zit al een verzwaarde steen in, die precies in de pot past.
Ook is het handig om de zuurkool in een keukenmachine heel fijn te raspen. Maar ik heb het ook wel eens met een scherp mes gedaan en dat werkt ook. Wel heel fijn snijden! En pas op je vingers natuurlijk π

Zuurkool
Equipment
- (weck)pot
IngrediΓ«nten
- 1 kool bijv. witte kool, spitskool, maar ook een restje rode kool is lekker
- 2 laurierblaadje
- jeneverbessen
- mosterdzaad
- zwarte peper korrels
- zout
Instructies
- Wanneer de buitenste bladeren van de kool heel vies zijn, verwijder deze dan. Bewaar één groot blad en was het eventueel. Je gebruikt dit blad zometeen om de zuurkool mee te bedekken.
- Snijd de kool doormidden. Verwijder de middelste harde kern. Snijd de rest van de kool met een scherp mes heel fijn of rasp deze fijn in een keukenmachine.
- Doe de fijngesneden kool in een grote pan of kom. Weeg de kool goed, want per kilo kool ga je de overige ingrediΓ«nten toevoegen.
- Per kilo kool voeg je 15 gram zout toe. De hoeveelheid kool die je hebt in grammen vermenigvuldig je dus met 0,015. Ik had toen ik dit recept maakte bijvoorbeeld 1100 gram kool: 1100 x 0,015 = 16,5. Dan voeg je ongeveer 17 gram zout toe.
- Voeg het zout toe aan de kool en knijp en stamp de kool flink fijn met je handen. Je merkt dat de kool vocht begint te verliezen, dit is goed! Laat de kool even staan en knijp en stomp de kool nog een keer zodat er goed veel vocht uit de kool komt. Dit doe je net zolang totdat je denkt dat er geen vocht meer uit de kool komt, of je armen moe zijn π
- Voeg dan de kruiden toe aan de kool. Ook deze voeg je toe per kilo kool. Voor het mosterdzaad gebruik ik ongeveer 5 gram per kilo, van de jeneverbessen en de zwarte peper korrels gebruik ik zo'n 4 gram per kilo. De laurierblaadjes voeg ik gewoon zo toe.
- Doe de kool nu in de weckpot en druk de kool stevig aan, zodat hij helemaal onder water komt te staan. Ik doe dit meestal gewoon met mijn handen, maar je kunt hiervoor ook een lepel gebruiken.
- Als de kool niet helemaal onder water staat voeg je nog wat water met 1,5% zout toe. Het makkelijkste werkt het om hiervoor aan een liter water 15 gram zout toe te voegen. Dit roer je goed door en voeg je toe aan de kool, totdat deze onder water staat.
- Het grote koolblad dat je aan het begin apart hebt gehouden, gebruik je nu om de kool af te dekken. Vouw de randjes van het grote blad kool voorzichtig om de gesneden kool heen, zodat deze naar de onderkant van de pot wijzen.
- Leg op het koolblad je zware voorwerp, zodat de kool goed onder water blijft staan. Ik gebruik dus mijn glazen potje in dit geval. Doe de deksel op de pot en zet de pot weg op een donkere plek op kamertemperatuur. Ideaal is bijvoorbeeld een keukenkastje of andere kast die geen licht doorlaat.
- Het is handig om een datumstikker op de zuurkool te plakken, zodat je nog precies weet wanneer je hem hebt weggezet. De zuurkool moet ongeveer 3 weken staan, in ieder geval totdat hij niet meer bubbelt door gasopbouw van de fermentatie.
- Controleer af en toe of de kool nog helemaal onder water staat. Wanneer er schimmel in de pot ontstaat veeg je dat zo snel mogelijk weg.
- Proef na ongeveer 3 weken of de zuurkool de gewenste smaak heeft. Als je de zuurkool lekker vindt zet je de pot in de ijskast, zodat de fermentatie stopt. Als je de zuurkool nog iets meer smaak wilt laten ontwikkelen laat je hem nog even staan. Eet smakelijk!
Zuurkool maak je door kool te laten fermenteren. Door fermentatie zijn groenten over het algemeen beter verteerbaar. Γn zuurkool smaakt ook nog eens heel lekker natuurlijk!
Bij fermenteren gaan bacteriΓ«n, schimmels en gisten aan het werk om een voedingsmiddel te maken. Dat klinkt misschien een beetje vies, maar je eet of drinkt waarschijnlijk vaker gefermenteerde producten dan je denkt. Deze techniek wordt namelijk ook gebruikt bij het maken van bijvoorbeeld yoghurt, kaas, zuurdesembrood en bier.
Vroeger gebruikte men fermentatie om te zorgen dat bederfelijke producten langer houdbaar waren. De bacteriΓ«n, schimmels en gisten die bij fermenteren aan het werk gaan eten als het ware bepaalde stoffen in je eten op, waardoor ze gaan groeien. Hierdoor zorgen ze ervoor dat de smaak, geur, het uiterlijk en ook de houdbaarheid van je voedsel verandert.

22 Comments
Henk
9 september 2022 at 17:43Kirsten wat is de beste inhoud q liters van een fles om zuurkool in te maken
Kirsten
10 september 2022 at 06:17Hi Henk,
Ik gebruik meestal een pot van 2 liter. Een gemiddelde kool past daar meestal wel in.
Groetjes, Kirsten
Monique
23 september 2022 at 08:55Hi Kirsten,
Wat een goed en duidelijk filmpje! Ik kocht gisyer een kool en ga het proberen, leuk.
Maar even een vraag hier….jij zet de zuurkool open weg met een potje erop.
Klopt dat? Voor mij voelt dat vreemd. Moet de weckpot niet dicht?
Kirsten
23 september 2022 at 15:15Hi Monique,
Het klopt inderdaad dat ik de weckpot niet helemaal dicht doe. Als je de pot af zou sluiten, ontstaat er druk in de pot. Als je de deksel er op doet moet je hem elke dag even open en dicht doen om de lucht te laten ontsnappen, daarom laat ik hem een beetje open. Je kunt ook een speciale zuurkoolpot gebruiken, daar zit een waterslot op, wat er voor zorgt dat er geen lucht in, maar wel lucht uit kan. Met de deksel open werkt echt prima, je gaat het dan op een gegeven moment de zuurkool wel een beetje ruiken.
Veel succes en plezier met het maken!
Groetjes, Kirsten
Monique
12 oktober 2022 at 15:19Hi Kirsten,
Wat een goed en duidelijk filmpje! Ik kocht gister een kool en ga het proberen, leuk.
Maar even een vraag hier….jij zet de zuurkool open weg met een potje erop.
Klopt dat? Voor mij voelt dat vreemd. Moet de weckpot niet dicht?
Monique
12 oktober 2022 at 15:21Hi Kirsten,
Bedankt voor je antwoord. De zuurkool staat in de kast, met de deksel open en een klein potje erop. Spannend!
Groetjes, Monique
Kirsten
13 oktober 2022 at 09:58Hi Monique,
Het gaat vast lukken en heel lekker worden! Ben benieuwd wat je van het recept vindt!
Groetjes, Kirsten
Eric
1 oktober 2022 at 12:06Hallo Kirsten,
Het stond al even op mijn to do list. zuurkool maken.
Ik heb het uitgevoerd zoals op je video. goed gedaan.
Ik kan amper wachten tot hij klaar is. Hot dog met ambachtelijk broodje, vegan braadworst, mosterd en hmmmm zuurkool.
Groetjes, Eric
Kirsten
1 oktober 2022 at 12:45Hi Eric,
Het wachten is het moeilijkste aan dit recept… Maar wat leuk dat je mijn recept gemaakt hebt, ben benieuwd hoe je het straks vindt!
Groetjes, Kirsten
Jan
13 oktober 2022 at 12:17Hallo Kirsten,
Ik ben jouw recept aan het proberen met witte kolen uit de moestuin. De buitenste groene bladeren heb ik apart geweckt als probeersel. Aangezien er zand en slakjes op de buitenste bladeren zat heb ik ze eerst gewassen is vrij warm bijna heet water. Het valt me op dat de ongewassen witte koolbladeren mooi borrelen in de weckpot terwijl de groene, buitenste koolbladeren dat niet doen. Er intstaat alleen een soort glad smoothie achtig schuim laagje. Heb jij hier toevallig ervaring mee? Kan dit komen doordat ik de bladeren (te heet) heb gewassen? Zou het eetbaar zijn denk je?
Dankjewel!
Kirsten
13 oktober 2022 at 15:23Hi Jan,
Ik heb hier helaas zelf geen ervaring mee. Maar wat ik zou zeggen is: gewoon lekker laten fermenteren! En als de kool lang genoeg gestaan heeft gewoon proeven en ruiken en kijken wat het resultaat is. Wat ook belangrijk is, is om niet te veel op zicht te beoordelen. Laat het proces lekker zijn gang gaan. Ik kan me niet voorstellen dat te heet wassen het fermentatieproces zou verstoren.
Ik ben benieuwd hoe de zuurkool straks is!
Groetjes, Kirsten
Vincent
26 oktober 2022 at 14:19Heel goed recept
De zuurkool die zo maakte werd bijzonder lekker en knapperig
Heel veel dank
Kirsten
26 oktober 2022 at 16:11Hi Vincent,
Wat leuk om te horen!
Groetjes, Kirsten
Katja
10 december 2022 at 11:49Hoi,
Is de zuurkool wel erg zuur?
want ik heb een ander recept waarbij ik 22.5 gr zout per kilo moet gebruiken en de zuurkool moet 8 weken fermenteren. nu na 5 weken is het nog te zout.
groetjes Katja
Kirsten
10 december 2022 at 12:27Hi Katja,
Als ik het goed begrijp heb je dat andere recept dat niet van mij is gemaakt? Ik gebruik inderdaad een stuk minder zout, met een hoog zout gehalte vind ik de zuurkool persoonlijk te zout en niet lekker. De zuurkool wordt met minder zout ook gewoon goed zuur. Alleen een stuk minder zout en persoonlijk vind ik dat lekkerder.
Groetjes, Kirsten
Jan-Herm
29 december 2022 at 19:32De zuurkool smaakt zoals zuurkool het te smaken. Heerlijk! Maar hoe krijg ik al die pittige korrels, die mee de fermentatie in gingen, verwijderd voordat ik een hap zuurkool neem uit de weckfles want met ie korrels is het mij toch te pittig.
Kirsten
30 december 2022 at 10:56Hi Jan-Herm,
Wat leuk om te horen dat het zo in de smaak valt! Voor de korrels heb ik helaas geen tip. Ik vis ze er zelf altijd uit voordat ik de zuurkool ga gebruiken. Je kunt ze ook weglaten tijdens de fermentatie, maar dan gaat er wel een stukje smaak weg.
Groetjes, Kirsten
Paul Rietdijk
1 maart 2023 at 20:24Hi Kirsten,
Heerlijk en leuk om te maken. Direct een 3 kg. zuurkoolpot besteld.
Zelf hebben we na 2 weken geproefd en er wat Elzassers witte wijn aan toegevoegd.
Vraagjes: hoelang kun je de zuurkool bewaren nadat hij de koelkast ingaat en zou je hem dan in porties vacumeren en koel bewaren of in de pot laten staan? Ontwikkeld de smaak zich niet verder in de koelkast?
Groetjes Paul
Kirsten
4 maart 2023 at 10:13Hi Paul,
Wat leuk om te horen! Ik zou de zuurkool in de pot laten staan op een koele, donkere plek. Dit kan een garage, kelder of ijskast zijn. Dan kun je hem echt maandenlang goed houden. Zorg dat de zuurkool goed onder water blijft staan. Zodra je de zuurkool los in de ijskast bewaard is hij nog maar enkele dagen houdbaar. Met vacumeren misschien iets langer, dat durf ik niet te zeggen.
Fijn weekend!
Kirsten
Marian
20 maart 2023 at 16:31Hallo Kirsten,
Ik wil via jouw recept zuurkool gaan maken. Op andere sites lees ik dat het zout geen jodium mag bevatten. Is dit inderdaad zo? En alle keukenzout bevat toch jodium?
Bedankt voor de duidelijke uitleg.
Groeten
Marian
Kirsten
20 maart 2023 at 18:44Hi Marian, in principe is jodium inderdaad niet handig bij het fermenteren. Maar er zit zo weinig jodium in keukenzout dat het echt niets uitmaakt. Ik gebruik het zelf ook gewoon en dat werkt prima! π Groetjes, Kirsten
Marian
21 maart 2023 at 18:19Dankjewel voor de reactie ππ»