Menu
Fermenteren / Recepten / YouTube

Zelf zuurkool maken

Wij aten vroeger thuis nooit zuurkool, dus ik heb het pas een paar jaar terug leren eten. En sindsdien ben ik er echt gek op. In stamppot, als salade of gewoon zo: lekker! Je mag mij er nog net niet voor wakker maken…

Van de stadtuinder waar ik mijn biologische groenten regelmatig haalde, kreeg ik de tip dat zuurkool ook echt heel makkelijk zelf te maken is. Én zelfgemaakt ook nog eens veel lekkerder is dan uit de winkel. Dat moest ik natuurlijk zelf proberen.

Naast de ingrediënten heb je voor dit recept een glazen weckpot nodig. Daarnaast gebruik ik altijd een zwaar voorwerp waarmee je de kool onder water kunt laten staan. Ik gebruik altijd een klein glazenpotje dat ik vul met water en klem zet tussen de kool en de deksel van de pot. Wel goed afwassen voor je deze gebruikt natuurlijk! Je kunt ook een stevige diepvrieszak vullen met water en deze gebruiken. Helemaal ideaal is het wanneer je een zuurkoolpot hebt, hier zit al een verzwaarde steen in, die precies in de pot past.

Ook is het handig om de zuurkool in een keukenmachine heel fijn te raspen. Maar ik heb het ook wel eens met een scherp mes gedaan en dat werkt ook. Wel heel fijn snijden! En pas op je vingers natuurlijk 🙂


Zuurkool

4.34 van 27 stemmen
Bereidingstijd 15 minuten
Rusttijd 21 dagen
Totale tijd 21 dagen 15 minuten
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Equipment

 • (weck)pot

Ingrediënten
  

 • 1 kool bijv. witte kool, spitskool, maar ook een restje rode kool is lekker
 • 2 laurierblaadje
 • jeneverbessen
 • mosterdzaad
 • zwarte peper korrels
 • zout

Instructies
 

 • Wanneer de buitenste bladeren van de kool heel vies zijn, verwijder deze dan. Bewaar één groot blad en was het eventueel. Je gebruikt dit blad zometeen om de zuurkool mee te bedekken.
 • Snijd de kool doormidden. Verwijder de middelste harde kern. Snijd de rest van de kool met een scherp mes heel fijn of rasp deze fijn in een keukenmachine.
 • Doe de fijngesneden kool in een grote pan of kom. Weeg de kool goed, want per kilo kool ga je de overige ingrediënten toevoegen.
 • Per kilo kool voeg je 15 gram zout toe. De hoeveelheid kool die je hebt in grammen vermenigvuldig je dus met 0,015. Ik had toen ik dit recept maakte bijvoorbeeld 1100 gram kool: 1100 x 0,015 = 16,5. Dan voeg je ongeveer 17 gram zout toe.
 • Voeg het zout toe aan de kool en knijp en stamp de kool flink fijn met je handen. Je merkt dat de kool vocht begint te verliezen, dit is goed! Laat de kool even staan en knijp en stomp de kool nog een keer zodat er goed veel vocht uit de kool komt. Dit doe je net zolang totdat je denkt dat er geen vocht meer uit de kool komt, of je armen moe zijn 🙂
 • Voeg dan de kruiden toe aan de kool. Ook deze voeg je toe per kilo kool. Voor het mosterdzaad gebruik ik ongeveer 5 gram per kilo, van de jeneverbessen en de zwarte peper korrels gebruik ik zo'n 4 gram per kilo. De laurierblaadjes voeg ik gewoon zo toe.
  Recept om zelf zuurkool te maken met jeneverbes, mosterdzaad, laurier en zwarte peper
 • Doe de kool nu in de weckpot en druk de kool stevig aan, zodat hij helemaal onder water komt te staan. Ik doe dit meestal gewoon met mijn handen, maar je kunt hiervoor ook een lepel gebruiken.
 • Als de kool niet helemaal onder water staat voeg je nog wat water met 1,5% zout toe. Het makkelijkste werkt het om hiervoor aan een liter water 15 gram zout toe te voegen. Dit roer je goed door en voeg je toe aan de kool, totdat deze onder water staat.
 • Het grote koolblad dat je aan het begin apart hebt gehouden, gebruik je nu om de kool af te dekken. Vouw de randjes van het grote blad kool voorzichtig om de gesneden kool heen, zodat deze naar de onderkant van de pot wijzen.
 • Leg op het koolblad je zware voorwerp, zodat de kool goed onder water blijft staan. Ik gebruik dus mijn glazen potje in dit geval. Doe de deksel op de pot en zet de pot weg op een donkere plek op kamertemperatuur. Ideaal is bijvoorbeeld een keukenkastje of andere kast die geen licht doorlaat.
 • Het is handig om een datumstikker op de zuurkool te plakken, zodat je nog precies weet wanneer je hem hebt weggezet. De zuurkool moet ongeveer 3 weken staan, in ieder geval totdat hij niet meer bubbelt door gasopbouw van de fermentatie.
 • Controleer af en toe of de kool nog helemaal onder water staat. Wanneer er schimmel in de pot ontstaat veeg je dat zo snel mogelijk weg.
 • Proef na ongeveer 3 weken of de zuurkool de gewenste smaak heeft. Als je de zuurkool lekker vindt zet je de pot in de ijskast, zodat de fermentatie stopt. Als je de zuurkool nog iets meer smaak wilt laten ontwikkelen laat je hem nog even staan. Eet smakelijk!
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Let us know how it was!

Zuurkool maak je door kool te laten fermenteren. Door fermentatie zijn groenten over het algemeen beter verteerbaar. Én zuurkool smaakt ook nog eens heel lekker natuurlijk!

Bij fermenteren gaan bacteriën, schimmels en gisten aan het werk om een voedingsmiddel te maken. Dat klinkt misschien een beetje vies, maar je eet of drinkt waarschijnlijk vaker gefermenteerde producten dan je denkt. Deze techniek wordt namelijk ook gebruikt bij het maken van bijvoorbeeld yoghurt, kaas, zuurdesembrood en bier.

Vroeger gebruikte men fermentatie om te zorgen dat bederfelijke producten langer houdbaar waren. De bacteriën, schimmels en gisten die bij fermenteren aan het werk gaan eten als het ware bepaalde stoffen in je eten op, waardoor ze gaan groeien. Hierdoor zorgen ze ervoor dat de smaak, geur, het uiterlijk en ook de houdbaarheid van je voedsel verandert.

zelf zuurkool maken in glazen weckpot
Zuurkool laat je op een donkere plek op kamertemperatuur ongeveer 3 weken staan en totdat je de smaak goed vindt!

61 Comments

 • Henk
  9 september 2022 at 17:43

  Kirsten wat is de beste inhoud q liters van een fles om zuurkool in te maken

  Reageer
  • Kirsten
   10 september 2022 at 06:17

   Hi Henk,
   Ik gebruik meestal een pot van 2 liter. Een gemiddelde kool past daar meestal wel in.
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
   • Paul.
    23 augustus 2023 at 13:38

    Wel l leuk Kirsten maar nu n moeilijke vraag , ik heb nu zelf zuur kool gemaakt ouderwets in n, Keulse pot van mijn ouders hij is nu klaar de smaak is goed ,, anders dan uit de winkel maar hoe lang kan ik hem nu bewaren, schone theedoek er bovenop twee halve ronde plankjes en n zuurkool steen er bovenop . Het is drie kilo . Kan mij nog vaag herinneren dat er vroeger zuurkool uit werd gehaald en weer werd afgedekt. Maar hoelang is hij zo houdbaar, b.v.d. Groetjes

    Reageer
    • Kirsten
     25 augustus 2023 at 19:20

     Hi Paul,
     De zuurkool is op een koele dondkere plek echt maanden lang houdbaar. Als je inderdaad een beetje er uit haalt en de rest onder water laat staan.
     Groetjes, Kirsten

     Reageer
 • Monique
  23 september 2022 at 08:55

  Hi Kirsten,

  Wat een goed en duidelijk filmpje! Ik kocht gisyer een kool en ga het proberen, leuk.
  Maar even een vraag hier….jij zet de zuurkool open weg met een potje erop.
  Klopt dat? Voor mij voelt dat vreemd. Moet de weckpot niet dicht?

  Reageer
  • Kirsten
   23 september 2022 at 15:15

   Hi Monique,
   Het klopt inderdaad dat ik de weckpot niet helemaal dicht doe. Als je de pot af zou sluiten, ontstaat er druk in de pot. Als je de deksel er op doet moet je hem elke dag even open en dicht doen om de lucht te laten ontsnappen, daarom laat ik hem een beetje open. Je kunt ook een speciale zuurkoolpot gebruiken, daar zit een waterslot op, wat er voor zorgt dat er geen lucht in, maar wel lucht uit kan. Met de deksel open werkt echt prima, je gaat het dan op een gegeven moment de zuurkool wel een beetje ruiken.
   Veel succes en plezier met het maken!
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
   • Monique
    12 oktober 2022 at 15:19

    Hi Kirsten,

    Wat een goed en duidelijk filmpje! Ik kocht gister een kool en ga het proberen, leuk.
    Maar even een vraag hier….jij zet de zuurkool open weg met een potje erop.
    Klopt dat? Voor mij voelt dat vreemd. Moet de weckpot niet dicht?

    Reageer
   • Monique
    12 oktober 2022 at 15:21

    Hi Kirsten,
    Bedankt voor je antwoord. De zuurkool staat in de kast, met de deksel open en een klein potje erop. Spannend!

    Groetjes, Monique

    Reageer
    • Kirsten
     13 oktober 2022 at 09:58

     Hi Monique,
     Het gaat vast lukken en heel lekker worden! Ben benieuwd wat je van het recept vindt!
     Groetjes, Kirsten

     Reageer
 • Eric
  1 oktober 2022 at 12:06

  Hallo Kirsten,
  Het stond al even op mijn to do list. zuurkool maken.
  Ik heb het uitgevoerd zoals op je video. goed gedaan.
  Ik kan amper wachten tot hij klaar is. Hot dog met ambachtelijk broodje, vegan braadworst, mosterd en hmmmm zuurkool.
  Groetjes, Eric

  Reageer
  • Kirsten
   1 oktober 2022 at 12:45

   Hi Eric,
   Het wachten is het moeilijkste aan dit recept… Maar wat leuk dat je mijn recept gemaakt hebt, ben benieuwd hoe je het straks vindt!
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Jan
  13 oktober 2022 at 12:17

  Hallo Kirsten,
  Ik ben jouw recept aan het proberen met witte kolen uit de moestuin. De buitenste groene bladeren heb ik apart geweckt als probeersel. Aangezien er zand en slakjes op de buitenste bladeren zat heb ik ze eerst gewassen is vrij warm bijna heet water. Het valt me op dat de ongewassen witte koolbladeren mooi borrelen in de weckpot terwijl de groene, buitenste koolbladeren dat niet doen. Er intstaat alleen een soort glad smoothie achtig schuim laagje. Heb jij hier toevallig ervaring mee? Kan dit komen doordat ik de bladeren (te heet) heb gewassen? Zou het eetbaar zijn denk je?
  Dankjewel!

  Reageer
  • Kirsten
   13 oktober 2022 at 15:23

   Hi Jan,
   Ik heb hier helaas zelf geen ervaring mee. Maar wat ik zou zeggen is: gewoon lekker laten fermenteren! En als de kool lang genoeg gestaan heeft gewoon proeven en ruiken en kijken wat het resultaat is. Wat ook belangrijk is, is om niet te veel op zicht te beoordelen. Laat het proces lekker zijn gang gaan. Ik kan me niet voorstellen dat te heet wassen het fermentatieproces zou verstoren.
   Ik ben benieuwd hoe de zuurkool straks is!
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Vincent
  26 oktober 2022 at 14:19

  Heel goed recept
  De zuurkool die zo maakte werd bijzonder lekker en knapperig
  Heel veel dank

  Reageer
  • Kirsten
   26 oktober 2022 at 16:11

   Hi Vincent,
   Wat leuk om te horen!
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Katja
  10 december 2022 at 11:49

  Hoi,
  Is de zuurkool wel erg zuur?
  want ik heb een ander recept waarbij ik 22.5 gr zout per kilo moet gebruiken en de zuurkool moet 8 weken fermenteren. nu na 5 weken is het nog te zout.
  groetjes Katja

  Reageer
  • Kirsten
   10 december 2022 at 12:27

   Hi Katja,
   Als ik het goed begrijp heb je dat andere recept dat niet van mij is gemaakt? Ik gebruik inderdaad een stuk minder zout, met een hoog zout gehalte vind ik de zuurkool persoonlijk te zout en niet lekker. De zuurkool wordt met minder zout ook gewoon goed zuur. Alleen een stuk minder zout en persoonlijk vind ik dat lekkerder.
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Jan-Herm
  29 december 2022 at 19:32

  5 sterren
  De zuurkool smaakt zoals zuurkool het te smaken. Heerlijk! Maar hoe krijg ik al die pittige korrels, die mee de fermentatie in gingen, verwijderd voordat ik een hap zuurkool neem uit de weckfles want met ie korrels is het mij toch te pittig.

  Reageer
  • Kirsten
   30 december 2022 at 10:56

   Hi Jan-Herm,
   Wat leuk om te horen dat het zo in de smaak valt! Voor de korrels heb ik helaas geen tip. Ik vis ze er zelf altijd uit voordat ik de zuurkool ga gebruiken. Je kunt ze ook weglaten tijdens de fermentatie, maar dan gaat er wel een stukje smaak weg.
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Paul Rietdijk
  1 maart 2023 at 20:24

  5 sterren
  Hi Kirsten,
  Heerlijk en leuk om te maken. Direct een 3 kg. zuurkoolpot besteld.
  Zelf hebben we na 2 weken geproefd en er wat Elzassers witte wijn aan toegevoegd.
  Vraagjes: hoelang kun je de zuurkool bewaren nadat hij de koelkast ingaat en zou je hem dan in porties vacumeren en koel bewaren of in de pot laten staan? Ontwikkeld de smaak zich niet verder in de koelkast?
  Groetjes Paul

  Reageer
  • Kirsten
   4 maart 2023 at 10:13

   Hi Paul,

   Wat leuk om te horen! Ik zou de zuurkool in de pot laten staan op een koele, donkere plek. Dit kan een garage, kelder of ijskast zijn. Dan kun je hem echt maandenlang goed houden. Zorg dat de zuurkool goed onder water blijft staan. Zodra je de zuurkool los in de ijskast bewaard is hij nog maar enkele dagen houdbaar. Met vacumeren misschien iets langer, dat durf ik niet te zeggen.

   Fijn weekend!

   Kirsten

   Reageer
 • Marian
  20 maart 2023 at 16:31

  Hallo Kirsten,
  Ik wil via jouw recept zuurkool gaan maken. Op andere sites lees ik dat het zout geen jodium mag bevatten. Is dit inderdaad zo? En alle keukenzout bevat toch jodium?
  Bedankt voor de duidelijke uitleg.
  Groeten
  Marian

  Reageer
  • Kirsten
   20 maart 2023 at 18:44

   Hi Marian, in principe is jodium inderdaad niet handig bij het fermenteren. Maar er zit zo weinig jodium in keukenzout dat het echt niets uitmaakt. Ik gebruik het zelf ook gewoon en dat werkt prima! 🙂 Groetjes, Kirsten

   Reageer
   • Marian
    21 maart 2023 at 18:19

    Dankjewel voor de reactie 👍🏻

    Reageer
 • Charly
  10 april 2023 at 12:16

  hoi Kirsten.
  voor het eerst gelijk maar 2 kilo van spitskool gemaakt.
  vraagje! ik woon alleen en zet mijn CV op 16 graden als ik werk.
  in de avond wel 20 graden.
  wat is wijsheid!
  ^ben benieuwd!!!!!

  Reageer
  • Kirsten
   10 april 2023 at 20:22

   Hi Charly, 16 graden is echt prima. Zo lang het maar niet vriest waar je de zuurkool bewaart. Bij mij thuis is het in de winter ook maximaal 17 graden en dat gaat prima! Succes 🙂 Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Charly
  23 april 2023 at 15:06

  hoi Kirsten.
  nog eens een vraagje.
  mijn pot staat vanaf 10/4 en vanaf het begin waren er veel bubbels.
  nu 22/4 en de bubbels zijn verdwenen.
  de smaak is er nog niet echt.
  ik heb wel na een week water met een beetje zout bij gevuld zodat het net weer onder het vocht staat.
  doe ik dit goed zo?
  groeten Charly

  Reageer
  • Kirsten
   25 april 2023 at 19:37

   Hi Charly, dat de smaak er nog niet is zou kunnen. Ik laat zelf de zuurkool vaak minstens 4 weken staan. Hoe langer hij staat hoe zuurder hij wordt. Helemaal goed om er extra water met zout bij te doen, zolang de kool maar goed onder water blijft staan. Ik zou gewoon nog even wachten en de zuurkool over een weekje nog een keer proeven. Kan zomaar zijn dat hij dan ineens veel meer op smaak is. De hoeveelheid bubbels zeggen niet per se iets. Nog even geduld hebben vrees ik 😃 Groetjes, Kirsten

   Reageer
   • Charly
    13 juni 2023 at 13:12

    hoi Kirsten.
    de zuurkool is perfect!!!!
    ik heb ze in zakken verdeeld en in de vriezer gedaan.
    hoelang kan ik dit doen?
    groeten

    Reageer
    • Kirsten
     13 juni 2023 at 18:56

     Hi Charly, ik moet eerlijk zeggen dat ik de zuurkool zelf nog nooit heb ingevroren. Ik gok eerlijk gezegd dat je het echt maandenlang kan bewaren in de vriezer. In principe hoef je zuurkool natuurlijk niet in te vriezen om het lang te bewaren. Het is al gefermenteerd en daarmee ingemaakt, zodat je het lang kan bewaren. Groetjes, Kirsten

     Reageer
 • Ilya
  27 april 2023 at 20:42

  3 sterren
  ik heb het stap voor stap zo gedaan, na 3 weken smaakt het echt vies… bedorven 😔

  Reageer
  • Kirsten
   28 april 2023 at 13:28

   Hi Ilya, wat jammer! Helaas kan dat gebeuren… Bij het fermenteren wil soms wel eens iets mis gaan. Ik kan zo op afstand niet zeggen wat er is gebeurd. Soms is zo dat je zuurkool niet genoeg onder water heeft gestaan, er toch te weinig zout in zat of de pot misschien niet goed schoon was. Ik hoop dat je het nog een keer probeert! Het is namelijk echt heel erg lekker als het lukt 😃 Fijn weekend in ieder geval! Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Bob
  17 mei 2023 at 15:15

  5 sterren
  Kun je ook witte wijn toevoegen tijdens het fermentatie proces of doe je dat later. Dank
  Heel leuk om te gaan proberen.

  Reageer
  • Kirsten
   20 mei 2023 at 18:22

   Hi Bob,
   Dat kan je zeker doen. Dat kan tijdens het fermentatieproces. Je voegt dan 1 deciliter wijn toe per kilo kool.
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Ludo
  28 mei 2023 at 09:06

  Ik doe het nu al zo een half jaar en eet sowieso zeer graag zuurkool, maar deze zelfgemaakte… super lekker. Ik laat hem 6 weken rijpen en maak minstens 4 kolen per maand.
  Dus super bedankt voor dit recept.

  Grijs
  Ludo

  Reageer
  • Kirsten
   28 mei 2023 at 20:18

   Hi Ludo, wat leuk om te horen dat het recept zo in de smaak valt! 😃 Groetjes Kirsten

   Reageer
 • Liselotte Kraaijenbrink
  17 augustus 2023 at 13:28

  Hoi! Ik heb voor het eerst ‘zuurkool’ gemaakt met een savooie kool. Hij staat prachtig onder veel water, maar dat komt dus allemaal uit de kool zelf. Ik heb ook een buitenste blad gebruikt om het af te dekken. Nu na twee dagen zie ik echter allemaal wittige drab op dat koolblad zweven. Is dit schimmel of hoort dit bij het fermentatieproces? Moet ik dit eraf halen? Is het erg als er veel water op de kool staat? De geur is nog prima!

  Bedankt alvast!
  Liselotte

  Reageer
  • Kirsten
   17 augustus 2023 at 18:57

   Hi Liselotte, ik vind het moeilijk om te zeggen van een afstandje. Als het blad helemaal onder water staat dan zou het in principe niet kunnen schimmelen… Houd het even in de gaten zou ik zeggen. Je kunt het er altijd afscheppen, ook als het wel schimmel blijkt te zijn. Dat verstoort de fermentatie verder niet. Succes! Groetjes Kirsten

   Reageer
   • Liselotte Kraaijenbrink
    18 augustus 2023 at 09:56

    Hoi Kirsten,

    Bedankt voor de snelle reactie! Ik heb geprobeerd er iets af te scheppen, maar het is zo zweverig dat dit maar lastig is;) maar we zullen gewoon weer wat dagen afwachten! mijn koolblad zit trouwens zo straks op de zuurkool gedrukt dat ik eigenlijk helemaal niets zwaars nodig heb om het daar te houden. Is dit dan te strak aangeduwd?

    Reageer
    • Kirsten
     18 augustus 2023 at 21:16

     Hi Liselotte,
     Te strak kan bijna niet, dat is helemaal perfect! Ik gok dat je alleen nog maar geduld nodig hebt 😃
     Groetjes,
     Kirsten

     Reageer
 • Liselotte Kraaijenbrink
  22 augustus 2023 at 13:16

  Hoi!

  Ik ga voor de zekerheid toch maar een tweede poging wagen. Ik zie ook recepten waarbij ze wel de kool goed naar beneden duwen (met evt iets zwaars), maar vervolgens wel de weckpot met rubberen ring ertussen dicht klikken. Het ontstane gas zou dan alsnog kunnen ontsnappen. Heb jij hier ervaring mee?

  Bedankt!

  Reageer
  • Kirsten
   23 augustus 2023 at 08:43

   Hi Liselotte,

   Dat kan wel, maar dan zou ik wel elke dag of om de dag even de deksel open doen om het gas te laten ontsnappen. Het idee van zo’n rubberen ring is juist dat de inhoud van de pot luchtdicht is afgesloten. Naar beneden drukken met iets zwaars is sowieso altijd een goed idee. Ik gebruik speciale verzwaringsstenen voor zuurkool. Sowieso is een zuurkoolpot ook ideaal. Maar dat is wel even een investering 🙂 Succes! groetjes Kirsten

   Reageer
   • Mirjam
    25 januari 2024 at 16:40

    3 sterren
    Goed uitgelegd en 3 weken gewacht (geduld is een schone zaak). De geur vind ik nog niet echt als zuurkool. Ik heb nu stamppot gemaakt maar ik vind het vreemd ruiken 🫢. Moet ik het langer laten staan? Rode kool en witte kool gebruikt. Hopelijk vallen we vanavond niet om🙃

    Reageer
    • Kirsten
     26 januari 2024 at 07:45

     Hi Mirjam, als het vreemd ruikt zou ik adviseren om het niet te eten. Het zou wel echt zurig en lekker moeten ruiken. Bij mij ruikt het altijd wel echt naar zuurkool. Misschien is er iets verkeerd gegaan met het fermenteren? Groetjes, Kirsten

     Reageer
 • Paul
  25 augustus 2023 at 18:00

  4 sterren
  Hallo Kirstenhad al n berichtje gestuurd maar geen reactie . Heb ouderwets zuurkool gemaakt met jou recept in Keulse pot van mijn ouders met plankjes en blad er onder zuurkool steen , hij is klaar smaak is oké anders dan uit n pakje . Maar mijn vraag die helaas niet werd beantwoord hoelang is hij nu ongeveer houdbaar het stond vroeger langer als 5 dagen in de kelder .

  Reageer
  • Kirsten
   25 augustus 2023 at 19:21

   Hi Paul,
   Zoals bij de andere vraag: je kunt het echt maanden lang goed houden.
   Groetjes,
   Kirsten

   Reageer
 • Mieke
  9 september 2023 at 18:59

  Goededag kirsten
  Ik wil zuurkool gaan maken zelf een groot fan van zuurkool uit het vat van de week is witte kool in de reclame dus dacht ik laat ik het eens proberen maar een kool is wat veel voor mij.mijn vraag is kan ik dat ook in portie invriezen en hoelang is dat goed in de diepvries mvg mieke

  Reageer
  • Kirsten
   10 september 2023 at 19:52

   Hi Mieke,

   Bedoel je de zuurkool invriezen of de witte kool? Zuurkool is, wanneer deze eenmaal klaar is, ook erg lang houdbaar buiten de vriezer. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de zuurkool zelf nog nooit heb ingevroren. Ik gok dat je deze echt maandenlang kan bewaren in de vriezer. In principe hoef je zuurkool natuurlijk niet in te vriezen om het lang te bewaren. Het is al gefermenteerd en daarmee ingemaakt, zodat je het lang kan bewaren. Groetjes, Kirsten

   Reageer
   • Mieke
    21 september 2023 at 17:36

    Dankje mijn moeder vries zuurkool uit het vat van de super in Dus dan zal het met deze ook wel kunnen . Maar als die 6 mnd goed kunt houden dan ga ik het niet invriezen .hopelijk gaat het lukken dankje voor het reageren . Mieke

    Reageer
 • Claude
  15 november 2023 at 18:52

  5 sterren
  Had dat eerder nooit zelf durven proberen maar had foutief een witte kool aangekocht . Dus daar moest ik wat mee aan…
  Jullie recept gevonden en dus als hobbykok even proberen.
  Ik had de kool in drie potten verdeeld met de nodige keitjes bovenop.. ondertussen 2 maand laten fermenteren in de kelder.
  En waaw wat is me dat gelukt, superlekker en niet te vergelijken met de zuurkool uit blik welke we gewoon waren…
  Hoelang zou ik die twee overige potjes kunnen bewaren en waar ? Kelder houden of toch koeler ?
  THX

  Reageer
  • Kirsten
   15 november 2023 at 19:38

   Hi Claude,
   Wat leuk om te horen!😃
   Je kunt de potjes heel lang, zeker 6 maanden, bwaren op een koele plek. Een kelder is meestal al goed. Het gaat er voornamelijk om dat het koel genoeg is om het fermentatieproces te stoppen.
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Leonie
  21 november 2023 at 11:31

  hoi Kirsten,
  vandaag 3 weken geleden dus ik wilde er een schepje uit nemen…. maar nu merk ik dat de bovenste 5 cm droog staat. geen idee voor hoe lang dat nu is. is er nog kans dat hij nog wel goed is? hij ruikt wel goed.
  hoor het graag! dankjewel!
  Leonie

  Reageer
  • Kirsten
   21 november 2023 at 13:50

   Hi Leonie,

   Oei dat is jammer! Ik vind het altijd tricky als het niet onder heeft gestaan. Zeker als je niet weet hoe lang. Maar als het niet beschimmeld is en het ruikt ook gewoon prima, dan zou er in principe niets aan de hand hoeven te zijn. Lastig te zeggen zo van een afstandje! Misschien volgende keer tussendoor nog een keer checken 🙂

   Groetjes,

   Kirsten

   Reageer
 • Leonie
  21 november 2023 at 11:39

  Was ik weer 🙂
  Ik heb het geprobeerd, hij smaakt erg goed. Toch ben ik benieuwd naar jouw mening nog op mijn vraag 🙂
  Daarbij: hoe bewaar ik het nu? Omdat het water weg is, zout water weer aanmaken en toevoegen en daarna met deksel in koelkast?
  bedankt voor je hulp!

  Reageer
  • Kirsten
   21 november 2023 at 13:54

   Hi Leonie,

   Je kunt het in de ijskast in een afgesloten bak bewaren. Ik zou het wel zo snel mogelijk eten. Als je het met vocht hebt kun je het langer bewaren, maar zonder het vocht bestaat het risico dat het snel niet meer goed is helaas.

   Eet smakelijk!

   Groetjes,

   Kirsten

   Reageer
 • Leonie
  28 november 2023 at 10:03

  Hoi Kirsten!
  Ik vroeg me af: spoel jij de zuurkool nog af / om, voor je het eet? Het is zo ontzettend zout.
  Of spoel je dan alle gezonde voedingsstoffen weg? Bedankt hoor!

  Reageer
  • Kirsten
   28 november 2023 at 18:37

   Hi Leonie,
   Dat kan absoluut. Ik doe het zelf niet, want ik vind hem erg lekker zo (er zit niet heel veel zout in dit recept)😃
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Julia
  23 januari 2024 at 15:43

  Hoi! Ik ben van het ‘meteen doen, dan lezen’ oeps, en heb de zuurkool niet superfijn gesneden. Is dat een probleem? Heb de pot met weggezet, ik ga eens afwachten wat er gebeurt 🙂

  Reageer
  • Kirsten
   24 januari 2024 at 07:20

   Hi Julia, dat is op zich geen probleem. Zo lang alles maar goed onder water staat kan de zuurkool prima fermenteren. Je krijgt alleen een wat grovere zuurkool. Groetjes Kirsten

   Reageer
 • Wouter Buijs
  7 maart 2024 at 09:43

  Hallo Kirsten,

  Bedankt voor je inzichtelijke artikel over zelf zuurkool maken. Als ervaringsdeskundige op het gebied van fermentatie en zelfvoorzienend leven, zie ik veel waarde in jouw artikel, vooral de eenvoud en toegankelijkheid van het recept. Ik ben het eens met je punten over de verbeterde smaak en textuur van zelfgemaakte zuurkool vergeleken met die uit de winkel en wil graag toevoegen dat het proces van fermentatie een prachtige manier is om in contact te komen met de voeding die we eten en ons bewustzijn over voedselbronnen te vergroten.

  Nogmaals bedankt voor het delen van je inzichten. Ik kijk uit naar meer van je posts!

  Vriendelijke groeten, Wouter

  Reageer
  • Kirsten
   10 maart 2024 at 19:49

   Hi Wouter,
   Wat leuk om te horen! Dankjewel voor je berichtje! 😃
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
4.34 from 27 votes (20 ratings without comment)

Plaats een reactie

Rating recept