Menu
Recepten / Vegan

Zelf een vegan frikandel maken

recept om zelf een vegan frikandel te maken

Met dit recept kun jij thuis een vegan frikandel maken! De vegan frikandel maak ik op basis van seitan. Ik vind zelf seitan een hele fijne vleesvervanger om mee te werken. Het is namelijk heel goedkoop om te maken én seitan heeft na bereiding echt een vlezige textuur. Bovendien bevat seitan ook nog eens heel veel eiwitten.

De kruiden die ik in dit recept gebruik zorgen voor de echte frikandel smaak. Wees dus vooral niet te zuinig met de kruiden. Zelf vind ik de vegan frikandel lekker met een flinke dot vegan mayonaise, curry en uitjes voor een echte vegan frikandel speciaal. Eet smakelijk!


Aantal porties:
Bereidingstijd:

4 frikandellen
2 uur

Ingrediënten

 • 160 gram tarwegluten
 • 16 gram edelgist
 • 16 gram kikkererwtenmeel
 • 3 gram zout
 • 1 tl olijfolie
 • 1 tl miso
 • ½ tl melasse
 • 200 ml water
 • 3 tl kipkruiden
 • 1 tl uienpoeder
 • 1 tl nootmuskaat
 • extra nodig: aluminiumfolie, plastic folie en bakpapier

 1. Als eerste maak je de seitan

  Doe in een grote kom de droge ingrediënten: de tarwegluten, edelgist, kikkererwtenmeel en het zout. Meng dit alvast goed door elkaar.

 2. Meng vervolgens in een maatbeker of andere kom het water, de miso, de melasse en de olijfolie door elkaar. Dit zijn je natte ingrediënten.

 3. Voeg bij de droge ingrediënten de kipkruiden, het uienpoeder en de nootmuskaat. Let op bij de kipkruiden, ik koop altijd kipkruiden waar geen of bijna geen zout in zit, maar puur alleen gedroogde kruiden. Als je wel kipkruiden hebt met zout, hoef je minder of geen zout toe te voegen aan het droge mengsel.

 4. Meng de kruiden alvast goed door het droge mengsel heen, zodat het mooi verdeelt is. Voeg dan de natte ingrediënten toe en meng het geheel met je handen door elkaar.

 5. Wanneer de seitan in de kom mooi samengekomen is kieper je het deeg om op een schoon werkblad. Hier kneed je de seitan nog eens goed door gedurende minstens 10 minuten. Het is heel belangrijk dat je de seitan goed kneedt. Hoe beter je het deeg kneedt, hoe zachter en vleziger de structuur van de seitan zo wordt.

 6. Als je de seitan genoeg hebt gekneed, verdeel deze dan in vier gelijke stukken.

 7. Zet ondertussen alvast een flinke pan met water op middelhoog vuur. Breng het water tot bijna aan het kookpunt. De pan moet groot genoeg zijn, zodat er straks vier vegan frikandellen in passen.

 8. Nu ga je de vegan frikandel mooi inpakken

  Rol de vier gelijke stukken uit tot een soort frikandelvormpjes. Dit hoeft nog niet heel netjes.

 9. Knip nu vier stukken bakpapier, aluminiumfolie en plastic folie alvast op maat. Het moeten vierkantjes of rechthoeken zijn waarin je een vegan frikandel kunt rollen plus wat extra ruimte aan de zijkant.

 10. Rol nu één voor één de vier stukken seitan in vier losse stukjes bakpapier. Probeer dit zo strak mogelijk te doen, zodat je nu al een mooie frikandel vorm krijgt.

 11. Rol de ingepakte vegan frikandel nu in een stuk aluminiumfolie. Probeer dit ook weer zo strak mogelijk te doen, voor de mooie frikandel vorm.

 12. Als laatste pak je de vegan frikandellen nu ook stuk voor stuk in, in plastic folie. Hierdoor komt er straks geen water bij. Trek het plastic folie goed strak en rol de ingepakte vegan frikandel in het plastic folie. Draai de uiteindes om, zodat de vegan frikandel goed ingesloten zit in de laagjes bakpapier, aluminiumfolie en plastic folie.

 13. Ik vind het makkelijkste om eerst één vegan frikandel helemaal af te maken, dus eerst in bakpapier, dan in aluminium folie en dan in plastic folie te rollen. Op die manier blijven de vegan frikandellen mooi in vorm. Maar het is maar net wat je handig vindt.

 14. Vervolgens kook je de vegan frikandel

  Wanneer alle vier de vegan frikandellen mooi zijn ingepakt, doe je ze in de pan met water. Let op dat het water in de pan dus niet kookt, maar echt net tegen het kookpunt aan zit. Dit betekent dat er wel hele kleine bubbeltjes onderin de pan zitten, maar dat deze niet ook aan de oppervlakte bubbelen. Als je seitan in kokend water kookt kan het zijn dat dit een beetje taai wordt, doordat er luchtbelletjes ontstaan. Laat de vegan frikandellen ongeveer een uur in het water ‘koken’.

 15. Na een uur kun je de vegan frikandellen uit het water halen. Pak ze dan uit, zodat ze een beetje kunnen afkoelen. Maar pas op! Ze zijn natuurlijk heel warm nu.

 16. En als laatste: de vegan frikandel frituren!

  Als je een frituurpan hebt zet deze dan op zo’n 180 ℃. Als je de vegan frikandellen gaat frituren in een pannetje, doe hier dan genoeg olie in zodat de frikandellen straks helemaal rondom in de olie kunnen bakken. Belangrijk hierbij is ook dat de olie goed warm is, je kunt dit testen door er een heel klein druppeltje water in te laten vallen. Als de olie dan gaat spetteren weet je dat de olie goed warm is. Pas wel op met hete frituurolie, je hebt echt maar een heel klein druppeltje water op je vinger nodig!

 17. Bak de vegan frikandellen in zo’n drie tot vijf minuten mooi goudbruin. De seitan is al gaar gekookt, dus het frituren is puur voor het mooie bruine velletje.

 18. Laat de vegan frikandellen na het frituren nog even uitlekken op een stukje keukenpapier. Eet smakelijk!


Ik vind het handig om de frikandel voor het frituren al in te snijden, zo kun je hem daarna makkelijk vullen met uitjes en saus voor een echte frikandel speciaal!

Je kunt de vegan frikandel na het ‘koken’ eventueel bewaren in de ijskast of vriezer. Je hoeft de vegan frikandellen dus niet meteen te frituren. Handig om een keer te maken als je wat meer tijd hebt, zodat je altijd een lekkere vegan snack achter de hand hebt.

Ben je op zoek naar nog meer vegan recept inspiratie? Kijk dan eens op mijn recepten pagina!


2 Comments

 • Paul
  14 juli 2024 at 12:26

  Hallo kisten,

  Wat heb je een mooie site.

  Ik wil ook vegan frikandellen gaan maken, maar welke miso en edelgist gebruik jij?

  alvast bedankt.

  Paul

  Reageer
  • Kirsten
   17 juli 2024 at 07:16

   Hi Paul,
   Dankjewel!😃
   Ik gebruik meestal donkere miso en de edelgistvlokken maakt niet zo veel uit. Ik heb gemerkt dat daar niet zo veel verschil in zit.
   Groetjes, Kirsten

   Reageer

Plaats een reactie