Menu
Recepten / Vegan

Zelf vegan mayonaise maken

recept vegan mayonaise zelf maken

Gebruik voor deze vegan mayonaise bij voorkeur druivenpitolie of een andere neutrale olie. De mayonaise neemt namelijk erg sterk de smaak over van de olie die je gebruikt, dus houdt daar rekening mee. Met de hoeveelheden mosterd en citroensap kun je zelf variëren. Persoonlijk vind ik de Franse, wat zuurdere mayonaise erg lekker en daar lijkt dit recept op. Dit recept is geïnspireerd op een recept van Avantgarde Vegan.

Let verder op dat je echt sojamelk gebruikt, met andere plantaardige melk varianten kun je de mayonaise niet mooi ‘opgeklopt’ krijgen. Neem wel de sojamelk waar geen suiker aan is toegevoegd! Je hebt niet veel nodig, maar een staafmixer is wel echt essentieel.


Aantal porties:
Bereidingstijd:

1 grote pot
15 minuten

Ingrediënten

 • 125 ml sojamelk
 • 30 ml witte azijn
 • 275 ml druivenpitolie
 • sap van ½ citroen
 • 2 theelepels scherpe mosterd
 • snufje zout

 1. Giet de sojamelk in een mengbeker of kom waar je gemakkelijk de staafmixer in kan gebruiken.

 2. Doe daar de witte azijn, het sap van de citroen, de mosterd en het zout bij.

 3. Zet nu de staafmixer op een rustige stand aan in het sojamelk mengsel en giet beetje bij beetje de druivenpitolie erbij. Als het goed is begint het mengsel dan dikker te worden.

 4. Giet er net zoveel druivenpitolie bij als je wilt. Gebruik voor een wat dunnere vegan mayonaise minder druivenpitolie, voor een wat dikkere mayonaise voeg je meer druivenpitolie toe.

 5. Proef de mayonaise en voeg naar smaak eventueel nog wat mosterd, azijn of zout toe.


De vegan mayonaise is in de ijskast nog prima enkele dagen te bewaren. Roer hem dan wel even goed door voor gebruik.

Je kunt de vegan mayonaise natuurlijk eten bij huisgemaakte frietjes of op je vegan hamburger. Of gebruik hem als basis voor sauzen, dipjes of salades. Zoals huisgemaakte aioli, knolselderij salade of een zelf gemaakte komkommersalade.


Geen reacties

  Plaats een reactie