Menu
Brood & deeg / Recepten

Makkelijk recept zuurdesem brood

makkelijk recept voor zuurdesem brood, ideaal voor beginners

Er zijn heel veel verschillende soorten manieren om een zuurdesem brood te bakken. Dit is een simpel basis recept voor zuurdesem brood, geschikt voor iedereen. Ook als je voor het eerst met een zuurdesem recept aan de slag gaat!

Let op, zuurdesem is een lastig deeg om mee te werken. Ook bij mij kwam mijn eerste zuurdesembrood niet zo mooi uit de oven als ik had gehoopt. De kunst is om niet op te geven! Je zult zien hoe vaker je een zuurdesem brood maakt, hoe makkelijker het wordt. Ik weet zeker dat wanneer je eenmaal de smaak te pakken hebt, je dit recept vaker gaat maken!

Wil je weten hoe je jouw zuurdesemstarter het beste kunt onderhouden? In deze blog leg ik precies uit hoe ik dat doe.


makkelijk recept voor zuurdesem brood, ideaal voor beginners

Makkelijk recept zuurdesem brood

4.47 van 52 stemmen
Bereidingstijd 45 minuten
Rusttijd 4 uur
Gang Bijgerecht, Lunch, Ontbijt
Keuken Frans, Nederlands
Porties 1 brood

Equipment

 • Gietijzeren pan
 • Deegkrabber

Ingrediënten
  

 • 400 gr tarwebloem liefst biologisch en van de molen
 • 230 ml water
 • 160 gr zuurdesem starter
 • 8 gr zout

Instructies
 

 • Meng alle ingrediënten in een grote kom door elkaar totdat het deeg begint samen te komen. Kieper het deeg op een werkblad en kneed het met de hand óf gebruik een kom en mixer met deeghaken. Wanneer je het deeg met de hand kneed doe je dit in ieder geval 10 minuten, in de mixer kan dat iets korter.
 • Wees niet bang voor het deeg. Het is erg plakkerig en lastig te kneden, dat klopt.
 • Kneed goed en stevig door en gebruik eventueel een deegkrabber. Je hoeft zeker niet meer naar de sportschool hierna!
 • Het deeg is klaar wanneer je de zogenoemde ‘window pane’ test kan doen: pak een puntje van het deeg vast en rek het uit. Kun je het zo dun uitrekken dat je er bijna doorheen kan kijken, zónder dat het deeg scheurt? Dan zijn er genoeg gluten ontwikkeld en is het deeg klaar. Zo niet, dan zul je toch echt nog even door moeten kneden…
 • Bewaar het deeg in een afgedekte kom of plastic bak en laat op een tochtvrije plek nu minstens vier uur rijzen. Als het goed is zie je na die tijd dat het deeg een stuk groter en een beetje spinnenwebachtig is geworden.
 • Kieper het deeg op een schoon werkblad. Vorm het deeg vervolgens tot een strakke bal. Leg de deegbal in een kom bekleed met een theedoek met bloem of in je rijsmandje, als je die hebt. Let op dat je de ‘mooie’ kant naar beneden in de kom of rijsmandje legt. Dek de kom of het rijsmandje af met plastic. Ik gebruik altijd een kleine plastic zak die ik dichtknoop om mijn rijsmandje heen.
 • Laat het deeg nu wederom minstens drie-en-een-half uur rijzen op een tochtvrije plek óf laat het deeg een nacht rijzen in de ijskast. In de ijskast bewaren is heel praktisch wanneer je ‘s ochtends een vers brood wil bakken! Bovendien zorgt het koude deeg voor een mooie oven spring: je brood rijst dan mooi in de oven.
 • Als het deeg voldoende gerezen heeft, verwarm je de oven voor op hoge temperatuur, het liefst zo hoog mogelijk. Zo rond de 250℃ tot 270℃ als je oven het toe staat! Er zijn vervolgens twee manieren waarop je het brood kan bakken:
 • Methode 1: Dutch Oven
  Als je een gietijzeren, ovenbestendige pan hebt kun je deze methode gebruiken. Zorg dat de pan ook onderin de oven staat als je deze gaat voorverwarmen.
  Knip een stuk bakpapier uit dat past op de bodem van de pan. Kieper het brood rechtstreeks uit de ijskast op het bakpapier. Snijdt het brood in met een lamé of een scherp keukenmes.
  Haal de voorverwarmde pan uit de oven en laat het brood met bakpapier en al in de pan zakken. Leg de deksel op de pan en zet deze terug in de oven.
  Laat het brood nu ongeveer 15 tot 20 minuten in de oven bakken met de deksel op de pan. De deksel zorgt ervoor dat de stoom die ontstaat in de pan blijft, waardoor het deeg mooi kan rijzen én een mooie knapperige korst ontstaat.
  Verwijder na 15 tot minuten de deksel van de pan en draai de temperatuur van de oven terug naar zo’n 230 ℃. Laat het brood nu nog ongeveer 15 minuten mooi bruin bakken.
 • Methode 2: Stoom in de oven
  Heb je geen ovenbestendige pan, dan kun je het zuurdesem brood ook gewoon bakken op een bakplaat in de oven. Zorg dat de bakplaat in het midden van de oven zit wanneer je de oven gaat voorverwarmen. Plaats ook een ovenbestendige schaal of bak onderin in de oven en laat deze ook mee voorverwarmen.
  Zet een volle waterkoker aan.
  Leg een stuk bakpapier klaar, groot genoeg voor de bakplaat in de oven. Kieper het brood rechtstreeks uit de ijskast op het bakpapier. Veeg de bloem over het brood, zodat het mooi verdeeld is. Snijdt het brood in met een lamé of een scherp keukenmes.
  Haal de bakplaat een stukje uit de oven en schuif hier het brood met bakpapier en al op. Giet het kokende water in de ovenbestendige bak onderin de oven.
  Laat het brood nu ongeveer 30 tot 35 minuten bakken in de oven. Het brood is klaar wanneer je het brood uit de oven haalt, je op de onderkant klopt en dit hol klinkt.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Let us know how it was!

Bij het maken van brood maakt het veel verschil wat voor soort meel of bloem je gebruikt. Het makkelijkste is om dit recept voor zuurdesem brood, wanneer je het voor het eerst maakt, te maken met ‘gewone’ biologische witte bloem.

Voor het lekkerste resultaat kies je voor goede kwaliteit biologische bloem of meel

Dit proef je namelijk echt terug in je brood én je krijgt er een mooier resultaat van. Wanneer je al wat vaker een recept voor zuurdesem brood hebt gemaakt kun je gaan experimenteren met verschillende soorten bloem en meel. Door bijvoorbeeld volkorenmeel te gebruiken krijg je een heel ander resultaat.

Je kunt goede kwaliteit biologische bloem en meel in de meeste goede supermarkten tegenwoordig krijgen. Persoonlijk koop ik mijn meel het liefste hier, rechtstreeks bij de molen.

Voor het bakken van brood, maar met name bij het maken van een recept voor zuurdesem brood, is het handig om een aantal handige dingen in huis te hebben zoals een deegkrabber en een rijsmandje. Deze zijn te koop in de meeste kookwinkels, ik koop ze bijvoorbeeld graag hier.

Heb je nou na dit recept de smaak te pakken gekregen van het bakken van zuurdesem brood? Dan zou je dit recept eens kunnen proberen! Wil je een keer een brood bakken zonder zuurdesem, probeer dan vooral eens dit recept voor zelfgebakken brood. Ook wanneer je helemaal nog nooit zelf brood hebt gemaakt, dan is dit een ideaal recept om eens brood deeg te maken met ‘normale’ gist. Dat is een wat makkelijker deeg om mee te werken en was voor mij in ieder geval de ideale manier om te leren zelf brood te bakken!


Zie ook

88 Comments

 • Eline
  10 mei 2020 at 17:38

  Hallo,

  Ik heb met veel enthousiasme je recept voor een makkelijk brood geprobeerd. Dit lukte foutloos! Bedankt!
  Ik ging daarom aan de slag met mijn eigen zuurdesemstarter. Ik maakte het zuurdesembrood volgens het makkelijke recept. Het deeg voelde goed aan en ik heb het lang gekneed. Maar het kwam helemaal niet omhoog… het was met moeite gerezen. Ik heb het toch gebakken, maar was een platte, massieve ‘pannenkoek’.
  Ligt dit aan de zuurdesemstarter of iets in de werkwijze voor het brood?

  Alvast bedankt voor je antwoord!
  Ik ben fan van je recepten en de boodschap die je probeert over te brengen naar de maatschappij!

  Groetjes,
  Eline

  Reageer
  • Kirsten
   11 mei 2020 at 14:53

   Hi Eline!

   Dankjewel voor je reactie 🙂 Als ik het zo lees kan er vanalles mis zijn gegaan…

   Ik denk dat het misschien aan je zuurdesem starter kan liggen. Hoe ziet deze er uit? Is hij mooi actief, met mooie grote luchtbubbels of is het eerder een gladde massa? Dan raad ik je namelijk aan om de starter nog wat langer te laten staan en gewoon door te gaan met reguliere voedingen geven, zodat de natuurlijke gisten mooi gaan werken.

   Waar het misschien ook nog aan kan liggen is het soort meel of bloem dat je gebruikt. Volkoren is bijvoorbeeld moeilijker qua rijzen, dan witte bloem. Een groot percentage witte tarwebloem maakt het vaak makkelijker om je brood te laten rijzen. Zorg dan wel voor tarwebloem met een hoog eiwit gehalte, op de zijkant van de verpakking staat dit vaak. Vanaf 12 gram eiwit per 100 gram zou het deeg goed moeten rijzen, maar liever heb je nog meer eiwit in je bloem.

   Of het heeft met de tijd te maken die je het deeg laat rijzen. In het recept adviseer ik volgens mij minstens 4 uur, maar soms duurt het bij mij ook langer dan dat. Het belangrijkste is dat je deeg twee keer zo groot wordt.

   Zuurdesem brood bakken is echt een kwestie van vanalles proberen. Bij mij is het ook, zeker in het begin, vaak even zoeken geweest naar de juiste verhoudingen. Ik vind het lastig om je zo op afstand te adviseren, maar hopelijk kun je wat met één van deze tips!

   Hartelijke groet,

   Kirsten

   Reageer
   • Eline
    22 mei 2020 at 14:13

    Dag Kirsten,

    Heel erg bedankt voor je uitgebreide antwoord! Ik ga met je tips aan de slag.
    Ik hoop op een dag hetzelfde heerlijke zuurdesembrood uit de oven te toveren!:-)

    Groetjes,
    Eline

    Reageer
 • Wouter
  18 maart 2021 at 13:53

  Hey Kirsten,

  In plaats van 160 gram starter, kan je ook 160 gram levain gebruiken? Hoe ik het versta is levain gewoon zuurdesem starter met wat bloem en water die je even aan de kant kan houden om het dan als ingrediënt te gebruiken in je recept.
  Versta ik dit correct? Dit zou wel het weggooien van zuurdesem voorkomen aangezien je bijvoorbeeld 100gram zuurdesem kan behouden en niet elke keer opnieuw een bepaalde hoeveelheid weg gooien.
  Ik weet niet of je er al een artikel over hebt geschreven, maar het kan ook nog een tof idee zijn: recepten die je maakt met het weg gegooide zuurdesem starter.

  Hartelijk bedankt voor je fijne artikels, ik vind ze zeer interessant!

  Groetjes,
  Wouter

  Reageer
  • Kirsten
   20 maart 2021 at 11:02

   He Wouter,

   Volgens mij bedoel je met levain een poulish, eigenlijk precies wat je omschrijft: zuurdesemstarter met wat bloem en water om hem actief te maken. Meestal gebruik je dit als je je zuurdesem starter in de ijskast bewaard. Als je een actieve zuurdesem starter hebt is een levain of poulish eigenlijk niet per se nodig.

   Qua weggooien hoef je sowieso niet veel starter weg te gooien. Alleen wanneer je net zelf een starter gemaakt hebt haal je er een gedeelte uit. Ik gooi zelf eigenlijk nooit starter weg, ik bewaar maar een kleine hoeveelheid starter. Precies genoeg zodat ik er mijn recepten mee kan maken en nog een klein beetje overhoud om weer te voeden voor de volgende dag. Ik haal er elke dag 2/3e uit en houd 1/3e over. Voeden doe ik dan weer door er een 2/3e mengsel bij te doen. Op die manier gooi ik vrijwel nooit iets van starter weg.

   Alleen als ik een keer een paar dagen niet bak, dan bewaar ik inderdaad starter in de ijskast. Zodat ik het niet hoef weg te gooien. Goed idee om daar wat recepten mee te maken, ik bak er zelf vaak pannenkoekjes mee namelijk. Gewoon door je beslag mengen: erg lekker!

   Dankjewel voor je berichtje in ieder geval! En mocht je nog vragen hebben; let me know!

   Groetjes Kirsten

   Reageer
 • Miriam Lannoo
  14 augustus 2021 at 07:45

  5 sterren
  Hoi Kirsten
  Wat een reuzegoed recept. Eerder bakte ik al een paar desembroden, maar dit broodje is tot nu toe de best geslaagde. Spannend afwachten tot het einde van de baktijd… Ik kon het bijna niet geloven, maar wat een prachtexemplaar. In de toekomst gebruik ik alleen nog jouw desembroodrecepten 😍🍞😍.
  Van harte bedankt om dit te delen.
  Groetjes Miriam

  Reageer
  • Kirsten
   14 augustus 2021 at 18:21

   Hi Mirjam,

   Dankjewel voor je lieve berichtje en review! En leuk om te horen dat het zo goed lukt met zuurdesem brood bakken 🙂 Veel bakplezier!

   Groetjes Kirsten

   Reageer
 • Stefan
  27 augustus 2021 at 19:34

  Hoi Kirsten,

  Ik ga je recept proberen. Je hebt het in je recept over rijzen in de ijskast. Bedoel je hiermee de diepvries of op 5 graden? In het filmpje ziet de deeg er namelijk niet bevroren uit.
  Ik hoor het graag.

  Stefan

  Reageer
  • Kirsten
   27 augustus 2021 at 20:12

   Hi Stefan,
   Het gaat inderdaad niet in de vriezer, maar op 5 graden.
   Als je nog meer vragen hebt, let me know!
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Anne
  15 maart 2022 at 08:03

  5 sterren
  Hoi Kirsten,

  Het brood is meteen de eerste keer gelukt! Super leuk!! Dankjewel! Het is wel een stuk platter dan bij jou en het deeg bleef ook erg nat en plakkerig waardoor het niet goed lukte hier een bal van te maken. Heb je daar nog tips voor? En ik vroeg me ook af hoe vaak ik nu de zuurdesemstarter in de koelkast moet voeden en met welke verhoudingen? En ik was de starter met Rogge volkoren begonnen maar kan ik hem nu ook voeden met tarwebloem? Alvast bedankt voor je antwoord!
  Groetjes,
  Anne

  Reageer
  • Kirsten
   15 maart 2022 at 09:56

   Hi Anne,
   Wat leuk om te horen! Het klopt dat het deeg wat plakkerig en nat blijft, dat hoort er helaas bij.. 😉
   Het helpt sowieso om een deegkrabber te gebruiken. Hiermee kun je ook de deegbal het beste vormen. Daardoor wordt het brood ook meteen wat minder plat over het algemeen. En ook het kneden gaat een stuk makkelijker met een krabber.
   En over de starter, deze kun je nu inderdaad voeden ‘gewone’ tarwebloem. Rogge is vooral handig om een starter in het begin goed actief te krijgen en/of om het een lekkere smaak te geven. Ik zou wel biologische bloem gebruiken. Dat werkt echt veel beter.
   Het voeden hoef je in de koelkast in principe niet te doen. Je haalt een beetje uit de koelkast en met gelijke delen water en bloem maak je een actieve starter. Want in de koelkast is je starter niet actief. En als er te weinig in de koelkast over blijft kun je hem even een dagje bijvoeden en weer terugzetten. Ook handig om eens in de zoveel tijd sowieso te doen!
   Ik hoop dat je met deze antwoorden weer wat verder kan en mocht je nog vragen hebben, let me know!
   Groetjes,
   Kirsten

   Reageer
 • Rita
  31 maart 2022 at 06:46

  Hallo Kristen
  Ik heb het recept van het gemakkelijk zuurdesem brood geprobeerd.
  Mijn starter is wel met speltmeel wegens tarweintolerantie. Maar het deeg was zeer plakkerig is dat normaal en mooogt je er bloem bij doen tijdens je het aan het bewerken zijt want ik kon er geen vorm aan geven zo slap wzas het deeg.
  Grtjs Rita

  Reageer
  • Kirsten
   31 maart 2022 at 10:07

   Hi Rita,
   Voor de starter maakt het in principe niet uit wat voor soort bloem er in zit. Maar ik gok dat je vanwege de intolerantie ook speltmeel hebt gebruikt voor het brood. Spelt reageert heel anders dan tarwebloem en kun je helaas niet 1 op 1 vervangen. Het is namelijk veel moeilijker om sterke verbindingen te maken met spelt, dus blijft het een slap en nattig deeg. Ik zou aanraden om het deeg niet geheel met spelt te maken, maar bijvoorbeeld een deel rogge toe te voegen voor sterkere glutenverbindingen. Ook zou je kunnen proberen iets minder water in het deeg te doen.
   Als je nog meer vragen hebt, let me know!
   Groetjes,
   Kirsten

   Reageer
 • Astrid Chiffrun
  17 april 2022 at 08:05

  Hoi Kirsten, ik ben door jouw geïnspireerd geraakt om zelf een starte te maken en zuurdesembroden te gaan bakken. Maar mijn favoriete meel-/bloem producten zijn haver en boekweitmeel. Mijn vraag is kan t ook hiermee, zowel voor de starter als t bakken van brood?
  Groetjes Astrid

  Reageer
  • Kirsten
   18 april 2022 at 13:31

   Hi Astrid,
   Dankjewel voor je berichtje! Je kunt inderdaad met haver en boekweit broden bakken (en dus ook zuurdesembrood), maar deze graansoorten zijn glutenvrij. Daardoor kun je dit recept niet maken met deze meelsoorten. Ik ben aan het kijken om een recept voor glutenvrije starter en brood te maken, maar dat is best een werkje en ik kan niet beloven waneer dit online komt.
   Veel bakplezier en als je nog meer vragen hebt, let me know!
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Frans
  14 juni 2022 at 18:54

  5 sterren
  Inderdaad foolproof recept, heb wel de hydratatie wat omhoog gegooid om hem nog wat luchtiger te krijgen omdat ik de helft van de bloem vervangen heb voor Slaege rode winter tarwe. Daarnaast in een gietijzeren broodpan afgebakken. Heerlijk snel een zuurdesembrood in een ochtend. Bedankt voor het delen.

  Reageer
  • Kirsten
   15 juni 2022 at 14:22

   Hi Frans, dankjewel voor je reactie! Wat leuk dat het recept in de smaak valt 🙂 Volkoren rode winter tarwe is ook een van mijn favoriete toevoegingen, dan is het inderdaad handig om meer water toe te voegen. Veel bakplezier nog! Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Robert
  21 juni 2022 at 13:14

  5 sterren
  Hoi Kirsten,
  Ik ben zó trots op mijn eerste zuurdesembrood. Prima recept! Echt superlekker.
  Hij was zeer luchtig en lekker knapperig (ik heb een stoomoven en m’n baguettes zijn ook altijd superknapperig)
  2 vraagjes:
  – Het brood was iets te plat naar mijn smaak. Wat moet ik doen om hem wat boller te krijgen. In de video lijkt het perfect.
  – Ik bak vaak koolhydraatarm brood in de broodbakmachine. Kan ik (een deel van) het meel gewoon door koolhydraatarm meel vervangen of moet ik dan ook nog andere dingen aanpassen?

  Groet,
  Robert

  Reageer
  • Kirsten
   22 juni 2022 at 09:02

   Hi Robert,
   Wat leuk om te horen dat het recept zo in de smaak valt en goed is gelukt!
   Ten eerste, ik gok dat het vooral zit in het shapen van het brood. Probeer echt een zo strak mogelijk brood te maken. Dit is meestal het grootste probleem bij een plat brood! Gewoon een kwestie van heel veel oefenen ook. En wat betreft koolhydraatarm meel: ik zou het eerlijk gezegd niet weten. In ieder geval kun je verschillende soorten bloem of meel niet 1 op 1 vervangen. Ik zou het gewoon uitproberen en eventueel wat meer of minder water er bij te doen. Ik ben trouwens ook erg benieuwd of dit lukt.
   Als je nog meer vragen hebt, let me know!
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
   • Robert
    8 juli 2022 at 09:03

    Hoi Kirsten,
    Jouw tip voor shapen was schot in de roos. Goed vormen en als laatste voor de 2e rijs gewoon in het rijsmandje nog even flink de zijkanten naar de naad trekken en dichtplakken …
    Vwb koolhydraatarm brood: 300 gram T65 en 100 gram Lekker&Eiwitrijk (44% koolhydraat en 24,3%(!) eiwit Van Mulderij Pot in Kropswolde. Ik bak ook wel met Lekker&Fit. Dat bevat bijna net zoveel eiwit en nog iets minder koolhydraat (37,4%)). Resultaat was goed, maar iets te zout (8 gram). In de broodbakmachine en 100% koolhydraat arm meel voeg ik helemaal geen zout toe.

    Maar dan vandaag!!
    Gisteren had ik eigenlijk te weinig tijd, maar mijn starter liep over de rand van mijn pot, dus waagde ik een gok:
    Om 12.50 uur: 160 gram starter, 230 gram water, 300 gram T65, 100 gram Lekker&Eiwitrijk en 6 gram zout. Met een deense garde alles gemengd. Douchemuts over de kom, niet meer kneden of stretchen etc. (ik moest echt weg) en in de garage gezet (iets koeler dan in de woonkamer). Om 21:45: Beetje vormen, niet meer laten rusten, maar direct in rijsmandje, douchemuts er op en in koelkast gezet. Vanochtend om 08:15 oven met steen voorverwarmd op 250 gr. en vol stoom. Deeg insnijden en 25 minuten gebakken op 230 graden (dus meteen temp iets terug gezet), daarna nog 15 minuten op 180 graden en stoom uit.
    Resultaat: Het mooiste en lekkerste brood tot nu toe. Hoe simpel !!!!
    Ik wou dat ik een foto kon uploaden, dan kon je zien waarom ik (weer) trots ben.
    Ik ga gauw nog een plak afsnijden …..

    Reageer
    • Kirsten
     8 juli 2022 at 20:04

     Hi Robert,
     Wat ontzettend leuk om te horen dat het ook met het koolhydraatarme brood zo goed gelukt is!
     Eet smakelijk! 😋
     Groetjes, Kirsten

     Reageer
 • Albertine
  13 september 2022 at 19:38

  Hai Kirsten,

  Jou zuurdesemstarter heb ik een week geleden gemaakt en gaat als een malle. Mega actief. Maar ik heb een uitdaging met het recept voor het brood. Hij staat nu in de koelkast om morgenochtend gebakken te worden echter kreeg ik het deeg niet goed opgebolt. Hij is heel erg plakkerig en is niet mee te werken bijna. In het mandje heb ik het “jasje” nog wat strak getrokken, maar ik ga de aanname doen dat dit niet veel zal helpen. Dit brood zal dan ook als de eerste mislukking te boek gaan denk ik. Maar dat geeft niet. Aldoende leert men. Maar in welke fase ben ik de mist in gegaan? Kan jij mij dat uitleggen? En waar moet ik de volgende keer goed op letten? Btw ik heb het recept goed opgevolgd qua hoeveelheden. Ik hoor het graag.

  Groetjes
  Albertine

  Reageer
  • Kirsten
   14 september 2022 at 20:28

   Beste Albertine,
   Wat fijn om te horen dat het goed gelukt is met de starter!
   Zuurdesembrood blijft altijd vrij plakkerig. Daardoor krijg je van die mooie luchtgaten. Het beste advies wat ik kan geven is blijven kneden! Ook al is het heel plakkerig, ga door tot het minder plakkerig wordt. Dit kan zeker 10 minuten duren en je merkt vanzelf wanneer het beter wordt!
   In het begin vond ik het ook erg lastig werken, maar het is een kwestie van veel doen. Ben benieuwd of het brood uiteindelijk nog gelukt is.
   Mocht je nog meer vragen hebben, let me know!
   Veel bakplezier, Kirsten

   Reageer
   • Julie
    13 mei 2023 at 23:59

    Hoi! Ik heb hetzelfde probleem, het gaat niet zozeer om het maken van het deeg, maar om het moment van het shapen na de eerste rijs: het wordt geen vast bolletje maar blijft plakkerig en het zakt weer uit. Hoort dit ook erbij of gaat er dan toch iets mis? Kun je er nog wat tegen doen?

    Reageer
    • Kirsten
     17 mei 2023 at 12:25

     Hi Julie,

     Bij dit recept zou het deeg best stevig moeten zijn, want er zit niet zoveel vocht in. Gebruik je tarwebloem? Andere soorten bloem of meel, zoals spelt reageren namelijk heel anders. Je kunt altijd proberen om nog iets minder water in je recept te gebruiken, daar wordt het makkelijker van te hanteren maar krijg je dus wel een wat steviger brood. Verder is het handig om een deegkrabber te gebruiken. Hopelijk kom je er zo uit! Als je nog meer vragen hebt hoor ik het ook graag 😃

     Groetjes,
     Kirsten

     Reageer
 • Albertine
  16 september 2022 at 21:48

  Hai Kirsten,

  Dank je wel voor je reactie. Het is inderdaad lastig want het deeg blijft aan alle kanten plakken. Het brood is uiteindelijk goed gelukt en was heerlijk. Maar je merkt dat de bolling niet helemaal goed was gelukt, maar al met al een mooi brood. Ik ga iid mijn volgende deeg nog langer kneden. Zondag staat er weer een baksel op de planning, dus ga morgen weer oefenen. Uiteindelijk zal ik het wel onder de knie krijgen 😉. Mijn moederstarter staat nu in de koelkast en de starter voor morgen heb ik nu gevoed met een deel rogge en deel tarwebloem. Gaat heel goed. Dank je voor dit fijne broodrecept en tips.

  Reageer
  • Kirsten
   17 september 2022 at 11:54

   Veel bakplezier!
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Dinie
  28 september 2022 at 10:53

  Hoi Kirsten,

  Nadat ik de starter had gemaakt heb ik vandaag mijn eerste brood ermee gebakken.
  i.p.v. tarwebloem heb ik volkoren meel gebruikt en daarom wat meer water toegevoegd en i.p.v een gietijzeren pan een Römertopf . En het is een mooi en lekker brood geworden !!!
  Bedankt voor de goede uitleg !!

  Groetjes, Dinie

  Reageer
  • Kirsten
   28 september 2022 at 11:02

   Hi Dinie, dankjewel! En wat goed om te horen dat hij zo mooi gelukt is! 🙂 Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Estella
  2 oktober 2022 at 20:55

  Hallo Kirsten,
  Ik heb gisteren met jouw Makkelijk recept zuurdesem brood voor het eerst een zuurdesembrood gebakken (ik liet je een foto zien op Instagram).
  Ook ik merkte op dat het deeg erg plakkerig was.
  Ik ben een beetje gaan zoeken op internet en kwam de tip tegen om te beginnen met het mengen van het water en het meel of de bloem en dat mengsel een uur afgedekt op het aanrecht te laten staan.
  Daardoor mengen water en meel beter en zou het deeg minder plakkerig zijn.
  Ik heb dit nog niet uitgeprobeerd.

  Wel heb ik een klein testje uitgevoerd.
  In drie bakjes elk 50 gram tarwebloem gedaan. In het eerste bakje 30 gram water (60% hydratatie) gemengd met de bloem, in het tweede 33 gram (±65% hydratatie) water bij de bloem en in het derde bakje 36 gram water (±70% hydratatie).
  Ik wilde testen welke verhouding water – bloem het beste is voor de bloem die ik heb.
  De bakjes afgedekt een uur op het aanrecht laten staan.
  Daarna het deeg geprobeerd te kneden. 60% hydratatie was duidelijk te weinig: er zaten klonten in het deeg en het was erg stug. 65% hydratatie leek goed en 70% te nat.
  Ik liet de bakjes de hele dag op het aanrecht staan.
  Daarna voegde ik de bakjes met 65% en 70% hydratatie-deeg bij het pannenkoekenbeslag dat ik aan het maken was.

  Bij de afwas haalde ik het 60% gehydrateerde deeg uit het bakje: het was nu een perfect deegballetje!
  De klonten waren verdwenen, het was superelastisch en het plakte nauwelijks meer…
  Gewoon uren laten rusten: zou dat het geheim zijn?

  Reageer
  • Kirsten
   3 oktober 2022 at 06:06

   Hi Estella,
   Dit is een recept voor een makkelijk desembrood, waarbij je alleen hoeft te kneden. Dit recept zou niet zo plakkerig moeten zijn, want de hydratatie is 57,5%. Er zit naar verhouding wel veel desem bij. De methode die je hebt opgezocht lijkt meer op mijn favoriete zuurdesem recept. Dit recept heeft m=veel meer stappen, een hogere hydratie en is daardoor ook wat minder makkelijk.
   Zuurdesem bakken is ook een kwestie van je eigen methode vinden die het beste voor je werkt.
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Estella
  4 oktober 2022 at 09:16

  Hoi Kirsten,
  Bedankt voor je reactie.
  Ik ga je makkelijke recept gewoon nog een paar keer maken.
  Daarna ga ik je favoriete zuurdesembroodrecept uitproberen.
  Ik heb een aantal Youtube-filmpjes bekeken van andere zuurdesemthuisbakkers: aan de ene kant krijg ik de werkwijze beter in mijn hoofd, aan de andere kant duizelt het mij nu nog een beetje.
  Komt vast goed.

  Reageer
  • Kirsten
   4 oktober 2022 at 15:40

   Hi Estella,
   Het enige dat ik kan zeggen is, veel doen en dan komt het vanzelf goed!
   Veel bakplezier!
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Stephanie
  10 oktober 2022 at 07:21

  5 sterren
  Hi Kirsten,

  Super leuk recept!

  Wanneer je de avond van te voren de zuurdesemstarter voedt, haal je dan de benodigde hoeveelheid van het brood er vast uit om los te voeden of voed je het bij de totale zuurdesemstarter?

  En hoeveel meel is voldoende om het weer actief te voeden?

  Daarnaast ben ik benieuwd, ik wil elke week 1 brood bakken, kan ik als ik de hoeveelheid desemstarter uit de pot haal voor gebruik het voeden van de overige desemstarter uitstellen tot de avond voor het maken van het volgende brood? Of moet ik gelijk de hoeveelheid die ik heb gebruikt weer terug doen in de desemstarter?

  Dankjewel alvast!

  liefs

  Reageer
  • Kirsten
   10 oktober 2022 at 19:31

   Hi Stephanie,
   Dankjewel! Als je 1 brood per week gaat bakken, zou ik aanraden om de starter in de ijskast te bewaren. Anders moet je heel veel starter weg gooien. Dan haal je de avond voor je het deeg gaat maken een beetje starter uit de ijskast. Volgens mij heeft dit recept 160 gram starter nodig. Als je met de 1/3 regel werkt, moet je ongeveer 55 gram starter, 55 gram meel en 55 gram water mengen. Dan heb je de ochtend erop genoeg actieve starter om je deeg mee te maken.
   Je kunt de starter terug in de ijskast zetten hierna, maar als de pot daar te leeg wordt, kun je die ook met 1/3 meel en water bijvullen. Deze laat je dan even een nachtje actief worden en je kunt hem weer terug in de ijskast zetten. Op deze manier kun je eindeloos brood bakken!
   Mocht je nog meer vragen hebben, let me know! Veel bakplezier, Kirsten

   Reageer
 • Neeltje
  9 november 2022 at 06:23

  5 sterren
  Hoi Kirsten,
  Dank voor je recept. Lukt goed, erg blij mee. Mijn oven is klein en ik vind het wel vervelend dat de temperatuur snel terug loopt als je het brood in de oven zet. Want ook het water moet er bij. Deurtje staat dan toch wel even open. Waarschijnlijk krijg ik binnenkort meer vertrouwen in een goede afloop. Nu kijk ik steeds even voor het ruitje van de oven. ;). Groeten uit Zeeeland!

  Reageer
  • Kirsten
   9 november 2022 at 19:19

   Hi Neeltje,
   Wat leuk dat het recept zo in de smaak valt! Brood bakken is een kwestie van veel doen en dan weet je vanzelf waneer het lukt, zelfs zonder te kijken! 😉
   Veel bakplezier!
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • karin van den top
  30 maart 2023 at 07:36

  Hoi Kirsten,
  Ik heb je recept nu een aantal keer gebruikt en we krijgen echt een heel lekker brood. Nu ben ik ook benieuwd naar het favoriete zuurdesembrood recept, maar dat zijn wel echt een stuk meer handelingen. Nu vroeg ik me af waarom je bij dit recept de dubbele hoeveelheid starter nodig hebt tov je andere recept. Is dat juist door die hoeveelheid handelingen zoals de stretch en folds en de autolyse die je doet?

  Reageer
  • Kirsten
   30 maart 2023 at 17:54

   Hi Karin,
   Het favoriete recept is een heel ander recept. In dat recept zit ook veel meer water, daardoor kun je ze ook niet echt met elkaar vergelijken. Het makkelijke recept is steviger en kun je kneden en het favoriete recept is veel natter en soepeler. Daarom heb je bij dat recept onder andere stretch en folds nodig. Laat je vooral niet afschrikken door de handelingen!
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Johan
  31 maart 2023 at 08:53

  5 sterren
  Hoi Kristen,
  Ik heb een vraag over het rijzen in de koelkast.
  Wat is de ideale temperatuur van de koelkast, hoelang moet ik ongeveer wachten met bakken waneer het uit de koelkast komt?

  Reageer
  • Kirsten
   31 maart 2023 at 18:54

   Hi Johan,

   Het liefst bak ik het brood direct als het uit de koelkast komt, zo krijgt hij de mooiste oven rijs. Ik heb zelf de ijskast niet op een specifieke temperatuur staan. Als de ijskast te warm staat merk je dat het brood gaat rijzen. Als je brood de volgende dag veel groter is geworden in de ijskast, dan staat je ijskast te warm. Het kan ook helpen om je brood onderin de ijskast neer te zetten. Daar is de temperatuur vaak wat kouder.

   Fijn weekend!

   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Wouter
  8 april 2023 at 19:50

  5 sterren
  Hallo Kristen,
  Mijn complimenten voor het duidelijke recept! Ik had reeds veel research gedaan maar jouw recept straalt uit in duidelijkheid!
  Ik ben vorige week donderdag met een zuurdesemstarter op basis van rogge gestart en deze week vrijdag ben ik begonnen aan het eenvoudige recept voor een zuurdesembrood. Alles is goed verlopen maar het brood is niet gerezen zoals ik had gehoopt. Heb jij.een idee wat ik in de toekomst anders moet doen? Is de starter misschien nog niet actief genoeg? Moet ik meer kneden?
  Ik heb wel als basis speltbloem gebruikt, kan dit de reden zijn?

  Bedankt voor je terugkoppeling!
  Wouter

  Reageer
  • Kirsten
   10 april 2023 at 20:21

   Hi Wouter, dankjewel! Ik lees dat je speltbloem hebt gebruikt. Dat reageert inderdaad echt heel anders dan tarwebloem. Dit recept is echt gemaakt om met tarwebloem te maken. Dus dit kan wel verklaren waarom je je brood iets minder goed is gerezen. Ik zou zeggen probeer het een keer met tarwebloem om te kijken of dit werkt! Je kunt dan altijd een beetje gaan experimenteren door speltbloem toe te gaan voegen. Met 100% speltbloem bakken is net wat anders dan met tarwebloem. Fijne avond! Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Angelique
  19 april 2023 at 10:15

  Hai Kirsten,
  Ik wil graag een broodpan kopen, maar kan moeilijk kiezen.
  Ik twijfel tussen een Emile Henry la Cloche (keramiek) of de gietijzeren pan van Le Crueset of gietijzeren pan van Combo Cooker Set Lodge waar Levine van Doorne enthousiast over is.
  Kun jij mij advies geven? Keramiek lijkt mij kwetsbaarder en gietijzeren pan is zo zwaar.
  Groetjes,
  Angelique

  Reageer
  • Kirsten
   21 april 2023 at 19:03

   Hi Angelique,

   Ik zou je graag advies geven, maar ik heb alleen ervaring met het bakken in een le creusetpan. Daar ben ik wel heel tevreden over. Een gietijzeren pan is wel wat zwaar, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er nu inmiddels heel erg aan gewend ben 🙂 Fijn weekend! Groetjes Kirsten

   Reageer
 • Lisanne
  26 april 2023 at 13:42

  Hai, via je kanaal hier gekomen en in één keer een heerlijk brood. Wauw wat tof, direct een succeservaring. Ik heb de tweede bakmethode gebruikt maar toen ik de schaal mee verwarmde in de oven en er nadat hij 250 graden heet was gekookt water in goot vlogen de barsten in mijn glazen schaal. Had ik kunnen bedenken. Gevuld met water meeverwarmen ging wel goed. Thanks en ik ga je andere recept binnenkort ook eens proberen.
  Groet!

  Reageer
  • Kirsten
   26 april 2023 at 19:36

   Hi Lisanne, wat leuk dat je een berichtje stuurt! Ik heb dit ook een keer gehad… Altijd verstandig om wat water mee te verwarmen inderdaad om dit te voorkomen 😬 Ik ben benieuwd wat je van het andere recept vindt! Fijne avond, groetjes Kirsten

   Reageer
 • Kira
  3 augustus 2023 at 07:23

  Hi Kirsten,
  Na een aantal keer (goede en minder goed gelukte) broden met een meer ingewikkeld en tijdrovend recept te hebben gemaakt, wil ik vanavond dit recept gaan proberen! Ik heb nog 320 gr biologische tarwebloem in huis en ongeveer 300 gr biologisch volkorenmeel. Kan ik 80 gr volkorenmeel gebruiken of kloppen de verhoudingen dan niet meer/reageert dat anders dan de normale tarwebloem?
  Groetjes Kira

  Reageer
  • Kirsten
   3 augustus 2023 at 20:22

   Hi Kira,
   Waarschijnlijk heb je het al geprobeerd, maar ik denk dat het met 80 gram volkoren meel wel moet lukken. Het zou kunnen dat het een erg stevig deeg is, maar dan kun je een paar gram extra water erbij doen!
   Ik ben benieuwd of het is gelukt!
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
   • Kira
    16 november 2023 at 12:02

    Hi Kirsten,
    Ja hij was mooi gelukt! Extra water leek niet nodig, het was een mooi soepel deeg. Vandaag nog een keer gemaakt met 100gr volkoren en 400gr wit (en de rest vd ingrediënten ook aangepast naar rato, dus x1,25) en die is ook erg goed gelukt! Dus dat is top om te weten.
    Groetjes Kira

    Reageer
 • Eline
  4 september 2023 at 07:18

  5 sterren
  Hoi Kirsten,

  dank je wel voor je recept. Eigenlijk ging bij mij alles wel goed. De eerste rijs van 4 uur zorgde er wel voor dat het deeg ietsjes groter is geworden. Maar het voelde al best vast. Daarna heb ik het in een afgesloten zak in de koelkast laten staan voor ongeveer 16 uur. Ik vond het deeg toen al niet goed gerezen. Uiteindelijk toch afgebakken. Het deeg is wel ietsjes groter geworden, maar niet zoveel als dat van jouw. Nu dacht ik dat dat misschien aan het zout lag. Tijdens het kneden heb ik de bloem, water en starter als eerste toegevoegd. Toen dat eenmaal goed samen kwam, heb ik de 8 g zout toegevoegd. Dat lijkt me goed toch?

  Zijn er wellicht nog andere redenen waarom mijn deeg niet heeft gerezen? De starter zag er goed uit, veel luchtbellen.

  Reageer
  • Kirsten
   4 september 2023 at 17:36

   Hi Eline, het zou denk ik eerder met je starter te maken kunnen hebben. Wanneer voed je die? En is hij op z’n hoogtepunt als je hem toevoegt aan het deeg? Of is hij misschien nog niet zo ‘volwassen’. Dat kan echt veel verschil maken voor je rijs. Het kan helpen om je starter 2 x op een dag te voeden om hem zo lekker actief te krijgen, voor je hem toevoegt aan je deeg. Aan je methode zou het niet moeten liggen als ik het zo lees ☺️ Groetjes, Kirsten

   Reageer
   • Eline
    7 september 2023 at 18:44

    Hi Kirsten, dank je wel voor je antwoord! Mijn starter heb ik 1x dag gevoed. Mijn starter is op basis van fruitwater en mijn verhoudingen zijn ook anders dan die van jou: 1:2:2. Echt op zn hoogtepunt was hij niet denk ik. Nadat ik het brood had gebakken, heb ik de starter in de koelkast gezet. Vanavond heb ik een deel van de starter eruit gehaald. Morgen ga ik met een deel hiervan een volgend brood proberen te bakken. De rest gaat bij de inhoud van de pot in de koelkast, om hem te voeden.

    Reageer
    • Kirsten
     8 september 2023 at 18:43

     Hi Eline,
     Een starter op basis van fruitwater heb ik geen ervaring mee… Ik zou in ieder geval aanraden om het deeg te maken wanneer de starter piekt. Dus hem niet helemaal terug laten zakken.
     Groetjes, Kirsten

     Reageer
 • Simon
  6 september 2023 at 16:54

  5 sterren
  Hello,

  Fijn recept! Ik heb alleen een vraag; ik zou graag in de avond het deeg maken, een nacht buiten de koelkast laten rijzen, dan in de ochtend shapen en in rijsmandje plaatsen en dan in de avond bakken (ipv in de ochtend). Is dan een oplossing om de helft van de starter hoeveelheid te gebruiken, zodat het langzamer rijst en ik het dus 8-10 uur buiten de koelkast kan laten rijzen ipv 4 uur?

  Groet,

  Simon

  Reageer
  • Kirsten
   6 september 2023 at 18:15

   Hi Simon,
   Helaas werkt het niet 1 op 1, dat je de helft van de starter pakt en dat je dan dubbele rijstijd hebt. Ik zou aanraden om als het lukt het deeg ‘s avonds te maken en vuur te laten rijzen, en daarna een hele dag in de ijskast te laten staan. Ik hoop dat dit qua time management lukt 😉
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Marianne
  9 september 2023 at 16:57

  5 sterren
  Hallo Kirsten,

  Eerst volgens jouw recept mijn eigen starter gemaakt, dat lukte prima. Vorige week zondagochtend mijn eerste brood gebakken met 200 gr. roggemeel en 200 gram bloem. Het was prima gelukt. Ik had de tweede methode gebruikt en had wel ook een gebarsten schaal, weer wat geleerd 😉. Het rijsproces was prima gegaan, eerst gewoon laten rijzen en daarna een nacht in de koelkast.
  Vanmiddag het tweede brood voorbereid, mijn starter was super, na een weekje koelkast gevoed en heel actief. Nu heb ik 200 gram roggemeel, 100 gram eenkoornmeel en 100 gram bloem gebruikt en ga hem later vanavond nog bakken. Duimen dat hij met zo goed lukt als vorige week. Dank voor je fijne recepten.

  Reageer
  • Kirsten
   9 september 2023 at 17:19

   Hi Marianne,
   Wat leuk om te horen! Dankjewel!😃
   Je moet inderdaad oppassen met welke soort schaal je in de oven doet🙈
   Veel bakplezier!
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Sophie
  19 september 2023 at 09:46

  heb brood net geproefd
  super lekker,!
  als je dit recept met andere bloem doet bv spelt of andere granen zijn de verhoudingen dan hetzelfde?
  mvg
  Sophie

  Reageer
  • Kirsten
   24 september 2023 at 19:18

   Hi Sophie,

   Met spelt of een ander soort granen zijn de verhoudingen net anders. Bij spelt kun je bijvoorbeeld beter wat minder water gebruiken. Je kunt natuurlijk altijd een beetje experimenteren zelf 🙂

   Fijne avond! Groetjes Kirsten

   Reageer
 • Marianne
  13 oktober 2023 at 08:39

  Goedemorgen Kirsten,

  Allereerst bedankt voor je duidelijke recept en uitleg!
  Ik ga jouw makkelijke recept voor zuurdesembrood proberen.
  De starter was mooi actief, alles gemengd volgens recept en staat nu met zak om de kom voor de eerste rijs van minimaal 4 uren.
  Ik ga na het vormen het deeg in kom met theedoek in de koelkast zetten en dan morgenochtend het brood bakken. Spannend….

  Het recept is duidelijk tot het moment van bakken. Ik heb geen geschikte pan dus ga dit op de ovenplaat met bakpapier doen. Maar moet de oven dan ook zo heet mogelijk of zo heet mogelijk voorverwarmen en op moment dat deeg in de oven is lager zetten?

  En moet ik na een bepaalde tijd ook de schaal met water uit de oven halen voor de knapperige korst?

  Het wordt mijn eerste zuurdesembrood bakken dus vindt het best spannend!

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Met vriendelijke groet,

  Marianne

  Reageer
  • Kirsten
   15 oktober 2023 at 18:33

   Hi Marianne,
   Dankjewel voor je berichtje!
   Ik verwarm mijn oven zelf altijd tot 250 graden en na 20 minuten bakken haal ik de deksel van de pan en dan kun je de temperatuur verlagen, maar dit is afhankelijk van je oven. De korst kan erg dik en brui worden als de temperatuur hoog blijft. Ik zou aanraden om na 20 minuten hem terug te draaien naar 220.
   Veel bakplezier!
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
   • Marianne
    21 oktober 2023 at 08:33

    Goedemorgen Kirsten,

    Bedankt voor de reactie. Het brood was lekker maar plat. Vandaag probeer ik het in 1 van mijn BK pannen die kan tot 230 graden in de oven. Lijkt me toch wat makkelijker als met schaal water in de oven😉

    De vorige keer en nu ook weer valt het me op dat mijn deeg nauwelijks rijst, zowel de eerste als de 2e rijs de vorige keer en nu in elk geval de 1e rijs niet ( zit nu in de pan met deksel erop vanuit de koelkast in de oven dus weet nog niet of hij deze keer in de oven wel rijst).

    Mijn desemstarter verdubbelde niet maar bij de watertest blijft het wel drijven.
    Wat doe ik verkeerd?
    Ik volg jouw recept wel precies namelijk.

    Ik gebruik overigens supermarkt patentbloem.

    Mijn doel is om wanneer ik de broden goed kan bakken in de oven, dit straks te gaan doen op de houtkachel. Speksteenkachel waar ik het brood dan in de pan op bak met grotere omgekeerde pan erover heen om zo de ovenfunctie te creëren.
    Lijkt me dubbel leuk om zo bezig te zijn!
    Ik zit ook met een burn-out thuis en dit geeft me plezier om hier zo mee bezig te zijn!

    Alvast bedankt voor je reactie.

    Groetjes Marianne

    Reageer
    • Marianne
     21 oktober 2023 at 11:15

     Het brood van vanmorgen is afgekoeld en heb net een plakje gehad, echt heerlijk!!
     Hij is niet heel veel gerezen maar voldoende om luchtige gaten erin te hebben en hij is deze keer ook mooi gaar.
     Voortaan bak ik mijn broden in de pan.

     Als het kouder wordt en de houtkachel veel aan is zal ik proberen om op de kachel een brood te bakken volgens jouw recept. Ik laat dan nog weten of het gelukt is.

     Hartstikke bedankt voor je lekkere makkelijke recept!

     Fijne dag.

     Groetjes Marianne

     Reageer
 • Eline
  4 november 2023 at 16:42

  Hi Kirsten,

  Ik heb nog een vraag over de zuurdesemstarter. In 1e instantie ging het heel lekker met brood bakken. Ik haalde de starter uit de koelkast op vrijdag om 8u in de ochtend, en om 10u mixte ik alle ingredienten door elkaar voor de starter. De afgelopen tijd had ik het idee dat het door het koeler weer dat hij minder actief was. Daarom haalde ik hem op donderdagavond al uit de koelkast om in de nacht te acclimatiseren. En dan vrijdag weer te bakken. Maar toch als ik de ingrediënten voor de starter mix (1/3 water, 1/3 bloem en 1/3 starter) rijst hij niet mooi op. Wel een beetje, maar zeker niet verdubbelen. Dit had ik ook gisteren. Daarom weer een deel van dit mengsel weggegooid en geprobeerd opnieuw op te starten. Maar helaas, hij rijst niet goed weer. Zojuist heb ik de drijftest geprobeerd, maar de starter dreef eventjes, om daarna naar de bodem te zakken. Zie wel dat mijn starter in de koelkast honger heeft ( er ligt een laagje water op). Heb je ideeën wat ik kan doen op mijn starter weer lekker te laten rijzen?

  Alvast dankjewel! Groetjes Eline

  Reageer
  • Kirsten
   4 november 2023 at 19:08

   Hi Eline, dat kan gebeuren. Wat dan handig is om te doen is je starter even 2 x achter elkaar voeden en dan gebruiken in je deeg. Wel even opletten dat je het voeden doet met voldoende tijd ertussen natuurlijk. Ik doe het vaak ‘s ochtends en ‘s avonds een keer, dan kan hem de dag erop weer gebruiken in mijn deeg. Vaak wordt de starter na 2 x snel achter elkaar voeden lekker actief. Zeker als je zegt dat er een laagje water op staat, dan heeft hij inderdaad honger en kun je hem vaker voeden. Wat ook kan helpen is om je starter met volkoren roggemeel te voeden. Succes! Hopelijk lukt het hiermee 🙂 Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Valérie
  7 december 2023 at 11:04

  5 sterren
  Geweldig recept!
  Mocht je in Frankrijk gaan wonen, kom je dan gezellig in Sarlat wonen? 🙂 Het is hier top! Prijzen van huizen zijn ook heel betaalbaar, het is hier super mooi, en er zijn 2 miljoen toeristen per jaar. (Wij verhuren een Gite le Vélo Rouge Sarlat-La-Caneda)

  Reageer
  • Kirsten
   9 december 2023 at 14:31

   Hi Valerie,
   Wij zijn inderdaad van plan om binnen een paar jaar die richting op te gaan, dus als je tips hebt: kom maar door!😃
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Bicy
  24 december 2023 at 02:16

  Hoi Kirsten,

  Als je volgens de 2e methode bakt, dus zonder de ‘Dutch oven’ gebruik je dan onder en bovenwarmte in de even, of de hete luchtstand?

  Ik heb een actieve desemstarter gemaakt, wil hier morgen jouw brood mee gaan bakken.
  Maar nu eerst mijn kerststol afmaken. Wordt vervolgd

  Reageer
  • Kirsten
   24 december 2023 at 08:02

   Hi Bicy,
   Ik zou boven en onder warmte gebruiken en dan wat stoom/water als je het brood in de oven doet.
   Veel bakplezier en fijne feestdagen! 🎄
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
  • Sjaronne
   30 december 2023 at 10:39

   Hoi Kirsten,
   het lukt bij mij nog niet. ik denk dat ik wat fout doe. ik heb de zuurdesemstarter gemaakt met biologische tarwemeel en die is goed actief. en het recept zoals hierboven beschreven gedaan. maar mijn deeg rijst niet.. heb je tips?

   Reageer
   • Kirsten
    30 december 2023 at 20:37

    Hi Sjaronne,
    Weet je zeker dat de starter goed actoef is? Als je een beetje in water doet en het blijft drijven, is het actief. Als het zinkt heeft ie nog wat tijd nodig. Als je brood echt niet rijst, gok ik namelijk echt dat het met je starter te maken heeft.
    Veel succes! Mocht je er niet uit komen, laat maar weten!
    Groetjes, Kirsten

    Reageer
    • Sjaronne
     6 januari 2024 at 10:20

     Ohh hij zakt inderdaad naar de bodem… wat is wijs? hem langer laten staan of bij voeden? en hoeveel?

     Reageer
     • Kirsten
      7 januari 2024 at 19:28

      Ik zou hem eventueel een keer extra voeden, daar wordt hij vaak actiever van. Dus 2 x op 1 dag. Hopelijk helpt dat!

    • Sjaronne
     10 januari 2024 at 09:43

     Hoi Kirsten, zojuist mijn aller eerste zuurdesem brood gebakken. Met jou tip van de zuurdesem starter is het gelukt!! Bedankt! Ik ga er vanmiddag heerlijk van eten.

     Reageer
     • Kirsten
      12 januari 2024 at 10:37

      Hi Sjaronne,
      Wat leuk om te horen! 😃
      Geniet er van! 😋
      Groetjes, Kirsten

 • Jolanda Ypenburg
  28 december 2023 at 20:25

  Hoi,

  Ik ga over een paar dagen dit brood maken. Dit wil ik in een pan in de oven doen ik heb een klein oventje. Moet het dan op boven en onder warmte staan. De oven is bijna helemaal gevuld met de pan.

  Groetjes Jolanda

  Reageer
  • Kirsten
   30 december 2023 at 20:33

   Hi Jolanda,
   Ik gebruik zelf altijd hetelucht, maar boven en onderwarmte werkt ook heel goed!😃
   Veel bakplezier! Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Elize
  6 januari 2024 at 16:00

  Hey Kirsten,
  hier in de bergen van Portugal al de tweede keer een starter via jouw site gemaakt en je zuurdesem broden. We houden ervan. 💖 Soms maak ik ze in de houtgestookte oven! Extra uitdaging.

  Ik zou graag zonder bakpapier willen bakken, heb je daar tips voor? Ik bak met ‘de Dutch oven’ manier.

  Bedankt voor je inspirerende site.
  Liefs Elize

  Reageer
  • Kirsten
   7 januari 2024 at 19:27

   Hi Elize,

   Wat leuk om te horen! Dat lijkt mij echt fantastisch om ze in een houtgestookte oven te bakken: echt een droom 😍 Maar wel iets lastiger kan ik mij voorstellen dan een heteluchtoven! Er zijn speciale siliconen bakmatten voor broden te koop, die je in je gietijzeren pan kan doen. ‘The Breadmat’ is er een van, die staat hoog op mijn lijstje om te proberen. Wel even opletten tot welke temperatuur ze precies kunnen, ik heb sommige goedkopere merken gezien die niet tot een hele hoge temperatuur verwarmd kunnen worden. Wat ik zelf nog nooit geprobeerd heb met brood, maar wat wel werkt met andere baksels is bijvoorbeeld je pan goed invetten met olie of boter. Of extra bloem gebruiken aan de onderkant. Maar nogmaals: ik heb dat met brood zelf nog nooit geprobeerd 😁

   Succes! Groetjes, Kirsten

   Reageer
   • Elize
    11 februari 2024 at 19:45

    Hai Kirsten! Yes ik heb het gedurfd. Het resultaat heb ik je gestuurd in je Instagram account.
    Zonder bakmat. Met veel bloem. Gaat heel goed! Eigenlijk is het niet anders dan anders… Echt het proberen waard omdat in bakpapier niet zulke goede stofjes zit.
    groetjes! Elize

    Reageer
    • Kirsten
     12 februari 2024 at 19:55

     Hi Elize,
     Wat goed! Ik ga het zelf binnenkort ook proberen! 😃
     Groetjes, Kirsten

     Reageer
 • Jan Neerhof
  24 januari 2024 at 16:30

  5 sterren
  Hoi Kristen

  Nu al een paar broden gebakken via jou methode Deze broden zijn prima gelukt.
  Alleen mis ik in je beschrijving de preshape na de rijs van 4 uur
  Dank je voor de mooie recepten

  Reageer
  • Kirsten
   24 januari 2024 at 20:24

   Hi Jan, dankjewel! Je kunt inderdaad een pre-shape doen. Omdat het een beginners recept is met een vrije lage hydratatie doe ik dat zelf meestal niet. Maar het kan nooit kwaad natuurlijk! 😃 Groetjes Kirsten

   Reageer
 • Petra
  12 februari 2024 at 14:43

  Ha Kirsten,

  Ik wil graag een brood van 500 gram bloem maken. Ik weet dat ik met spelt dan rond de 250 ml water erbij moet doen maar wat doe ik met de hoeveelheid starter? Hoeveel meer moet ik daarvan gebruiken? Ik ben beginnend dus zit er nog niet helemaal goed in en durf niet zomaar iets te gaan doen…
  Bedankt alvast!
  Groetjes Petra

  Reageer
  • Kirsten
   12 februari 2024 at 20:00

   Hi Petra,
   Als ik je 1 advies mag geven, zou ik zeker niet beginnen met een brood met spelt als je een beginnend zuurdesem bakker bent. Spelt is echt vele malen moeilijker om mee te bakken dan normale tarwebloem. Ik raad altijd iedereen aan om te beginnen met het bakken met tarwebloem. De gluten in spelt zijn veel zwakker dan in tarwebloem en dat maakt het veel moeilijker om een goed brood te bakken. Ik ben zelf ook nog niet helemaal tevreden over mijn 100% spelt recept en daarom heb ik daar ook nog geen recept daarvan online staan. Niet echt een antwoord op je vraag misschien…
   Veel bakplezier in ieder geval!
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Nicole
  27 februari 2024 at 01:49

  Hoi!
  Volgens mijn dieet kan ik het beste volkorenbrood eten. Nu heb ik bij de molen tarwebloem en volkorenmeel gehaald. Heb je een tip hoe ik de verhouding moet doen? Ik heb een bakvorm van Emile Henry aangeschaft, waar in totaal 1 kg deeg in zou moeten passen.

  Reageer
  • Kirsten
   27 februari 2024 at 20:28

   Hi Nicole,
   Ik ben beetje in de verwarring moet ik zeggen. Ben je op zoek naar een recept voor een volkoren brood, een zuurdesembrood of een bruin brood? Want bij een volkorenbrood gebruik je geen bloem, maar alleen maar volkorenmeel.
   Laat maar weten, dan zal ik je proberen verder te helpen! 😃
   Groetjes, Kirsten

   Reageer

Plaats een reactie

Rating recept