Menu
Brood & deeg / Recepten

Makkelijk recept zuurdesem brood

makkelijk recept voor zuurdesem brood, ideaal voor beginners

Er zijn heel veel verschillende soorten manieren om een zuurdesem brood te bakken. Dit is een simpel basis recept voor zuurdesem brood, geschikt voor iedereen. Ook als je voor het eerst met een zuurdesem recept aan de slag gaat!

Let op, zuurdesem is een lastig deeg om mee te werken. Ook bij mij kwam mijn eerste zuurdesembrood niet zo mooi uit de oven als ik had gehoopt. De kunst is om niet op te geven! Je zult zien hoe vaker je een zuurdesem brood maakt, hoe makkelijker het wordt. Ik weet zeker dat wanneer je eenmaal de smaak te pakken hebt, je dit recept vaker gaat maken!


makkelijk recept voor zuurdesem brood, ideaal voor beginners

Makkelijk recept zuurdesem brood

4.72 van 7 stemmen
Bereidingstijd 45 min
Rusttijd 4 uur
Gang Bijgerecht, Lunch, Ontbijt
Keuken Frans, Nederlands
Porties 1 brood

Equipment

 • Gietijzeren pan
 • Deegkrabber

Ingrediënten
  

 • 400 gr tarwebloem liefst biologisch en van de molen
 • 230 ml water
 • 160 gr zuurdesem starter
 • 8 gr zout

Instructies
 

 • Meng alle ingrediënten in een grote kom door elkaar totdat het deeg begint samen te komen. Kieper het deeg op een werkblad en kneed het met de hand óf gebruik een kom en mixer met deeghaken. Wanneer je het deeg met de hand kneed doe je dit in ieder geval 10 minuten, in de mixer kan dat iets korter.
 • Wees niet bang voor het deeg. Het is erg plakkerig en lastig te kneden, dat klopt.
 • Kneed goed en stevig door en gebruik eventueel een deegkrabber. Je hoeft zeker niet meer naar de sportschool hierna!
 • Het deeg is klaar wanneer je de zogenoemde ‘window pane’ test kan doen: pak een puntje van het deeg vast en rek het uit. Kun je het zo dun uitrekken dat je er bijna doorheen kan kijken, zónder dat het deeg scheurt? Dan zijn er genoeg gluten ontwikkeld en is het deeg klaar. Zo niet, dan zul je toch echt nog even door moeten kneden…
 • Bewaar het deeg in een afgedekte kom of plastic bak en laat op een tochtvrije plek nu minstens vier uur rijzen. Als het goed is zie je na die tijd dat het deeg een stuk groter en een beetje spinnenwebachtig is geworden.
 • Kieper het deeg op een schoon werkblad. Vorm het deeg vervolgens tot een strakke bal. Leg de deegbal in een kom bekleed met een theedoek met bloem of in je rijsmandje, als je die hebt. Let op dat je de ‘mooie’ kant naar beneden in de kom of rijsmandje legt. Dek de kom of het rijsmandje af met plastic. Ik gebruik altijd een kleine plastic zak die ik dichtknoop om mijn rijsmandje heen.
 • Laat het deeg nu wederom minstens drie-en-een-half uur rijzen op een tochtvrije plek óf laat het deeg een nacht rijzen in de ijskast. In de ijskast bewaren is heel praktisch wanneer je ‘s ochtends een vers brood wil bakken! Bovendien zorgt het koude deeg voor een mooie oven spring: je brood rijst dan mooi in de oven.
 • Als het deeg voldoende gerezen heeft, verwarm je de oven voor op hoge temperatuur, het liefst zo hoog mogelijk. Zo rond de 250℃ tot 270℃ als je oven het toe staat! Er zijn vervolgens twee manieren waarop je het brood kan bakken:
 • Methode 1: Dutch Oven
  Als je een gietijzeren, ovenbestendige pan hebt kun je deze methode gebruiken. Zorg dat de pan ook onderin de oven staat als je deze gaat voorverwarmen.
  Knip een stuk bakpapier uit dat past op de bodem van de pan. Kieper het brood rechtstreeks uit de ijskast op het bakpapier. Snijdt het brood in met een lamé of een scherp keukenmes.
  Haal de voorverwarmde pan uit de oven en laat het brood met bakpapier en al in de pan zakken. Leg de deksel op de pan en zet deze terug in de oven.
  Laat het brood nu ongeveer 15 tot 20 minuten in de oven bakken met de deksel op de pan. De deksel zorgt ervoor dat de stoom die ontstaat in de pan blijft, waardoor het deeg mooi kan rijzen én een mooie knapperige korst ontstaat.
  Verwijder na 15 tot minuten de deksel van de pan en draai de temperatuur van de oven terug naar zo’n 230 ℃. Laat het brood nu nog ongeveer 15 minuten mooi bruin bakken.
 • Methode 2: Stoom in de oven
  Heb je geen ovenbestendige pan, dan kun je het zuurdesem brood ook gewoon bakken op een bakplaat in de oven. Zorg dat de bakplaat in het midden van de oven zit wanneer je de oven gaat voorverwarmen. Plaats ook een ovenbestendige schaal of bak onderin in de oven en laat deze ook mee voorverwarmen.
  Zet een volle waterkoker aan.
  Leg een stuk bakpapier klaar, groot genoeg voor de bakplaat in de oven. Kieper het brood rechtstreeks uit de ijskast op het bakpapier. Veeg de bloem over het brood, zodat het mooi verdeeld is. Snijdt het brood in met een lamé of een scherp keukenmes.
  Haal de bakplaat een stukje uit de oven en schuif hier het brood met bakpapier en al op. Giet het kokende water in de ovenbestendige bak onderin de oven.
  Laat het brood nu ongeveer 30 tot 35 minuten bakken in de oven. Het brood is klaar wanneer je het brood uit de oven haalt, je op de onderkant klopt en dit hol klinkt.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Let us know how it was!

Bij het maken van brood maakt het veel verschil wat voor soort meel of bloem je gebruikt. Het makkelijkste is om dit recept voor zuurdesem brood, wanneer je het voor het eerst maakt, te maken met ‘gewone’ biologische witte bloem.

Voor het lekkerste resultaat kies je voor goede kwaliteit biologische bloem of meel

Dit proef je namelijk echt terug in je brood én je krijgt er een mooier resultaat van. Wanneer je al wat vaker een recept voor zuurdesem brood hebt gemaakt kun je gaan experimenteren met verschillende soorten bloem en meel. Door bijvoorbeeld volkorenmeel te gebruiken krijg je een heel ander resultaat.

Je kunt goede kwaliteit biologische bloem en meel in de meeste goede supermarkten tegenwoordig krijgen. Persoonlijk koop ik mijn meel het liefste hier, rechtstreeks bij de molen.

Voor het bakken van brood, maar met name bij het maken van een recept voor zuurdesem brood, is het handig om een aantal handige dingen in huis te hebben zoals een deegkrabber en een rijsmandje. Deze zijn te koop in de meeste kookwinkels, ik koop ze bijvoorbeeld graag hier.

Heb je nou na dit recept de smaak te pakken gekregen van het bakken van zuurdesem brood? Dan zou je dit recept eens kunnen proberen! Wil je een keer een brood bakken zonder zuurdesem, probeer dan vooral eens dit recept voor zelfgebakken brood. Ook wanneer je helemaal nog nooit zelf brood hebt gemaakt, dan is dit een ideaal recept om eens brood deeg te maken met ‘normale’ gist. Dat is een wat makkelijker deeg om mee te werken en was voor mij in ieder geval de ideale manier om te leren zelf brood te bakken!


Zie ook

15 Comments

 • Eline
  10 mei 2020 at 17:38

  Hallo,

  Ik heb met veel enthousiasme je recept voor een makkelijk brood geprobeerd. Dit lukte foutloos! Bedankt!
  Ik ging daarom aan de slag met mijn eigen zuurdesemstarter. Ik maakte het zuurdesembrood volgens het makkelijke recept. Het deeg voelde goed aan en ik heb het lang gekneed. Maar het kwam helemaal niet omhoog… het was met moeite gerezen. Ik heb het toch gebakken, maar was een platte, massieve ‘pannenkoek’.
  Ligt dit aan de zuurdesemstarter of iets in de werkwijze voor het brood?

  Alvast bedankt voor je antwoord!
  Ik ben fan van je recepten en de boodschap die je probeert over te brengen naar de maatschappij!

  Groetjes,
  Eline

  Reageer
  • Kirsten
   11 mei 2020 at 14:53

   Hi Eline!

   Dankjewel voor je reactie 🙂 Als ik het zo lees kan er vanalles mis zijn gegaan…

   Ik denk dat het misschien aan je zuurdesem starter kan liggen. Hoe ziet deze er uit? Is hij mooi actief, met mooie grote luchtbubbels of is het eerder een gladde massa? Dan raad ik je namelijk aan om de starter nog wat langer te laten staan en gewoon door te gaan met reguliere voedingen geven, zodat de natuurlijke gisten mooi gaan werken.

   Waar het misschien ook nog aan kan liggen is het soort meel of bloem dat je gebruikt. Volkoren is bijvoorbeeld moeilijker qua rijzen, dan witte bloem. Een groot percentage witte tarwebloem maakt het vaak makkelijker om je brood te laten rijzen. Zorg dan wel voor tarwebloem met een hoog eiwit gehalte, op de zijkant van de verpakking staat dit vaak. Vanaf 12 gram eiwit per 100 gram zou het deeg goed moeten rijzen, maar liever heb je nog meer eiwit in je bloem.

   Of het heeft met de tijd te maken die je het deeg laat rijzen. In het recept adviseer ik volgens mij minstens 4 uur, maar soms duurt het bij mij ook langer dan dat. Het belangrijkste is dat je deeg twee keer zo groot wordt.

   Zuurdesem brood bakken is echt een kwestie van vanalles proberen. Bij mij is het ook, zeker in het begin, vaak even zoeken geweest naar de juiste verhoudingen. Ik vind het lastig om je zo op afstand te adviseren, maar hopelijk kun je wat met één van deze tips!

   Hartelijke groet,

   Kirsten

   Reageer
   • Eline
    22 mei 2020 at 14:13

    Dag Kirsten,

    Heel erg bedankt voor je uitgebreide antwoord! Ik ga met je tips aan de slag.
    Ik hoop op een dag hetzelfde heerlijke zuurdesembrood uit de oven te toveren!:-)

    Groetjes,
    Eline

    Reageer
 • Wouter
  18 maart 2021 at 13:53

  Hey Kirsten,

  In plaats van 160 gram starter, kan je ook 160 gram levain gebruiken? Hoe ik het versta is levain gewoon zuurdesem starter met wat bloem en water die je even aan de kant kan houden om het dan als ingrediënt te gebruiken in je recept.
  Versta ik dit correct? Dit zou wel het weggooien van zuurdesem voorkomen aangezien je bijvoorbeeld 100gram zuurdesem kan behouden en niet elke keer opnieuw een bepaalde hoeveelheid weg gooien.
  Ik weet niet of je er al een artikel over hebt geschreven, maar het kan ook nog een tof idee zijn: recepten die je maakt met het weg gegooide zuurdesem starter.

  Hartelijk bedankt voor je fijne artikels, ik vind ze zeer interessant!

  Groetjes,
  Wouter

  Reageer
  • Kirsten
   20 maart 2021 at 11:02

   He Wouter,

   Volgens mij bedoel je met levain een poulish, eigenlijk precies wat je omschrijft: zuurdesemstarter met wat bloem en water om hem actief te maken. Meestal gebruik je dit als je je zuurdesem starter in de ijskast bewaard. Als je een actieve zuurdesem starter hebt is een levain of poulish eigenlijk niet per se nodig.

   Qua weggooien hoef je sowieso niet veel starter weg te gooien. Alleen wanneer je net zelf een starter gemaakt hebt haal je er een gedeelte uit. Ik gooi zelf eigenlijk nooit starter weg, ik bewaar maar een kleine hoeveelheid starter. Precies genoeg zodat ik er mijn recepten mee kan maken en nog een klein beetje overhoud om weer te voeden voor de volgende dag. Ik haal er elke dag 2/3e uit en houd 1/3e over. Voeden doe ik dan weer door er een 2/3e mengsel bij te doen. Op die manier gooi ik vrijwel nooit iets van starter weg.

   Alleen als ik een keer een paar dagen niet bak, dan bewaar ik inderdaad starter in de ijskast. Zodat ik het niet hoef weg te gooien. Goed idee om daar wat recepten mee te maken, ik bak er zelf vaak pannenkoekjes mee namelijk. Gewoon door je beslag mengen: erg lekker!

   Dankjewel voor je berichtje in ieder geval! En mocht je nog vragen hebben; let me know!

   Groetjes Kirsten

   Reageer
 • Miriam Lannoo
  14 augustus 2021 at 07:45

  5 sterren
  Hoi Kirsten
  Wat een reuzegoed recept. Eerder bakte ik al een paar desembroden, maar dit broodje is tot nu toe de best geslaagde. Spannend afwachten tot het einde van de baktijd… Ik kon het bijna niet geloven, maar wat een prachtexemplaar. In de toekomst gebruik ik alleen nog jouw desembroodrecepten 😍🍞😍.
  Van harte bedankt om dit te delen.
  Groetjes Miriam

  Reageer
  • Kirsten
   14 augustus 2021 at 18:21

   Hi Mirjam,

   Dankjewel voor je lieve berichtje en review! En leuk om te horen dat het zo goed lukt met zuurdesem brood bakken 🙂 Veel bakplezier!

   Groetjes Kirsten

   Reageer
 • Stefan
  27 augustus 2021 at 19:34

  Hoi Kirsten,

  Ik ga je recept proberen. Je hebt het in je recept over rijzen in de ijskast. Bedoel je hiermee de diepvries of op 5 graden? In het filmpje ziet de deeg er namelijk niet bevroren uit.
  Ik hoor het graag.

  Stefan

  Reageer
  • Kirsten
   27 augustus 2021 at 20:12

   Hi Stefan,
   Het gaat inderdaad niet in de vriezer, maar op 5 graden.
   Als je nog meer vragen hebt, let me know!
   Groetjes, Kirsten

   Reageer
 • Anne
  15 maart 2022 at 08:03

  5 sterren
  Hoi Kirsten,

  Het brood is meteen de eerste keer gelukt! Super leuk!! Dankjewel! Het is wel een stuk platter dan bij jou en het deeg bleef ook erg nat en plakkerig waardoor het niet goed lukte hier een bal van te maken. Heb je daar nog tips voor? En ik vroeg me ook af hoe vaak ik nu de zuurdesemstarter in de koelkast moet voeden en met welke verhoudingen? En ik was de starter met Rogge volkoren begonnen maar kan ik hem nu ook voeden met tarwebloem? Alvast bedankt voor je antwoord!
  Groetjes,
  Anne

  Reageer
  • Kirsten
   15 maart 2022 at 09:56

   Hi Anne,
   Wat leuk om te horen! Het klopt dat het deeg wat plakkerig en nat blijft, dat hoort er helaas bij.. 😉
   Het helpt sowieso om een deegkrabber te gebruiken. Hiermee kun je ook de deegbal het beste vormen. Daardoor wordt het brood ook meteen wat minder plat over het algemeen. En ook het kneden gaat een stuk makkelijker met een krabber.
   En over de starter, deze kun je nu inderdaad voeden ‘gewone’ tarwebloem. Rogge is vooral handig om een starter in het begin goed actief te krijgen en/of om het een lekkere smaak te geven. Ik zou wel biologische bloem gebruiken. Dat werkt echt veel beter.
   Het voeden hoef je in de koelkast in principe niet te doen. Je haalt een beetje uit de koelkast en met gelijke delen water en bloem maak je een actieve starter. Want in de koelkast is je starter niet actief. En als er te weinig in de koelkast over blijft kun je hem even een dagje bijvoeden en weer terugzetten. Ook handig om eens in de zoveel tijd sowieso te doen!
   Ik hoop dat je met deze antwoorden weer wat verder kan en mocht je nog vragen hebben, let me know!
   Groetjes,
   Kirsten

   Reageer
 • Rita
  31 maart 2022 at 06:46

  Hallo Kristen
  Ik heb het recept van het gemakkelijk zuurdesem brood geprobeerd.
  Mijn starter is wel met speltmeel wegens tarweintolerantie. Maar het deeg was zeer plakkerig is dat normaal en mooogt je er bloem bij doen tijdens je het aan het bewerken zijt want ik kon er geen vorm aan geven zo slap wzas het deeg.
  Grtjs Rita

  Reageer
  • Kirsten
   31 maart 2022 at 10:07

   Hi Rita,
   Voor de starter maakt het in principe niet uit wat voor soort bloem er in zit. Maar ik gok dat je vanwege de intolerantie ook speltmeel hebt gebruikt voor het brood. Spelt reageert heel anders dan tarwebloem en kun je helaas niet 1 op 1 vervangen. Het is namelijk veel moeilijker om sterke verbindingen te maken met spelt, dus blijft het een slap en nattig deeg. Ik zou aanraden om het deeg niet geheel met spelt te maken, maar bijvoorbeeld een deel rogge toe te voegen voor sterkere glutenverbindingen. Ook zou je kunnen proberen iets minder water in het deeg te doen.
   Als je nog meer vragen hebt, let me know!
   Groetjes,
   Kirsten

   Reageer
 • Astrid Chiffrun
  17 april 2022 at 08:05

  Hoi Kirsten, ik ben door jouw geïnspireerd geraakt om zelf een starte te maken en zuurdesembroden te gaan bakken. Maar mijn favoriete meel-/bloem producten zijn haver en boekweitmeel. Mijn vraag is kan t ook hiermee, zowel voor de starter als t bakken van brood?
  Groetjes Astrid

  Reageer
  • Kirsten
   18 april 2022 at 13:31

   Hi Astrid,
   Dankjewel voor je berichtje! Je kunt inderdaad met haver en boekweit broden bakken (en dus ook zuurdesembrood), maar deze graansoorten zijn glutenvrij. Daardoor kun je dit recept niet maken met deze meelsoorten. Ik ben aan het kijken om een recept voor glutenvrije starter en brood te maken, maar dat is best een werkje en ik kan niet beloven waneer dit online komt.
   Veel bakplezier en als je nog meer vragen hebt, let me know!
   Groetjes, Kirsten

   Reageer

Plaats een reactie

Rating recept