Menu
Recepten / Vegan

Vegan moussaka

vegan moussaka recept met aubergine aardappel en bechamel

Dit recept voor vegan moussaka is een van de favorieten bij ons thuis. De aubergine, tomatensaus, aardappel en bechamel samen zorgen namelijk voor een superlekkere combi. Het is bij dit recept voor vegan moussaka wel handig om wat keukenpapier in huis te hebben, zodat je daar de gegrilde aubergines op kunt laten uitlekken. En verder heb je een grillpan nodig om de aubergines te grillen en een ovenschaal om de moussaka in te kunnen bakken.


Aantal personen:
Bereidingstijd:

4-6 personen
1 uur

Ingrediënten vegan moussaka

Tomatensaus

  • 1 blik biologische tomaten
  • 1 ui
  • Bakje vegan gehakt (200 gram)
  • 1 eetlepel oregano
  • 2 of 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • (eventueel scheutje rode wijn)
  • Peper
  • Zout

Bechamel saus

  • 50 gram plantaardige boter
  • 50 gram bloem
  • 500 mililiter plantaardige melk, bijvoorbeeld havermelk
  • Peper
  • Zout
  • Nootmuskaat

En verder

  • 2 aubergines
  • 8 aardappelen of een zakje voorgesneden aardappelplakjes (800 á 900 gram)
  • scheutje olijfolie
  • (eventueel vegan mozzarella)

  1. Aubergines grillen

    Was de aubergines en snijd ze over de lengte in plakken van ongeveer een halve centimeter tot een centimeter dik.

  2. Verwarm een grilpan op hoog vuur. Pak een schaaltje waar de plakken aubergine straks in passen en doe hier een flinke scheut olijfolie, versgemalen peper en zout in.

  3. Wanneer de grillpan goed heet geworden is, haal je de plakken aubergine aan beide kanten door het olijfoliemengsel en legt de plakken in de grillpan. Let op dat je maar 2 of 3 plakken tegelijk bakt, want je wilt echt die mooie grillstrepen krijgen aan beide kanten.

  4. Wanneer de aubergine aan beide kanten mooi gegrild is, leg je de plakken aubergine op wat keukenpapier om uit te lekken.

  5. Herhaal dit totdat je alle plakken aubergine hebt gegrild.

  6. Aardappels koken

    Schil nu de aardappels en kook deze, als je tenminste hele aardappels gebruikt. Als je voorgekookte plakjes hebt kun je deze stap natuurlijk mooi overslaan! 🙂

  7. Snijd de aardappels in plakjes en kook ze zo’n vijf minuutjes. Giet de aardappels af en laat ze uitlekken.

  8. Tomatensaus maken

    Snipper de ui fijn en hak de knoflookteentjes fijn. Verwarm ondertussen een koekenpan of anti-aanbakpan op middelhoog vuur.

  9. Giet een scheutje (olijf)olie in de pan en fruit de fijngesneden knoflook en ui even aan.

  10. Wanneer de knoflook en ui zijn aangefruit, voeg je de eetlepel tomatenpuree toe. Laat deze even een paar minuten meebakken, zodat de tomatenpuree kan ontzuren.

  11. Voeg nu het vegan gehakt toe en laat dit even meebakken.

  12. Als je nog wat rode wijn hebt staan, is het lekker om nu een flinke scheut wijn toe te voegen. Laat deze dan ongeveer 5 minuutjes even meekoken zodat de alcohol verdampt. Maar je kunt deze stap ook overslaan.

  13. Voeg dan de tomaten to, de paprikapoeder en de oregano. Laat de tomatensaus op een rustig vuur borrelen totdat deze ingekookt is tot een dikke saus. Dit kan ongeveer een half uurtje duren. Breng op smaak met peper en zout.

  14. Bechamel saus maken

    Laat in een steelpannetje of sauspannetje de boter op rustig vuur smelten.

  15. Wanneer de boter helemaal gesmolten is lepel je de bloem in de pan.

  16. Roer het geheel met een spatel goed door, zodat de bloem en de gesmolten boter samen een deegballetje vormen. Je wilt dat de bloem gaar wordt en wanneer het deegballetje ontstaat is dat een teken dat de bloem aan het garen is.

  17. Roer het deegballetje nog even een minuutje goed door, zodat hij goed gaar is. Giet dan beetje voor beetje de havermelk in de pan. Let op dat je pannetje nog steeds op een rustig vuur staat, anders kan dit gemakkelijk aankoeken op de bodem van de pan.

  18. Het makkelijkste werkt het om met een garde de plantaardige melk goed door het deegmengsel in de pan te roeren. Op die manier ontstaan er geen klontjes. Wacht met het bijschenken van melk totdat de vorige scheut melk is opgenomen door het deegmengsel.

  19. Blijf plantaardige melk bijgieten totdat je een mooi glad mengsel hebt, dat zo’n beetje dezelfde dikte heeft als vla. Het kan zijn dat je iets meer of minder melk nodig hebt, dit kan per keer verschillen. Wanneer jij de bechamel de juiste dikte vindt hebben is hij goed!

  20. Laat de bechamel nog even kort koken op laag vuur, gedurende een paar minuutjes. Blijf goed roeren, want de bechamel is zo aangekoekt aan de bodem!

  21. Voeg versgemalen peper, zout en nootmuskaat toe naar smaak.

  22. Moussaka maken!

    Verwarm de oven voor op zo’n 200 ℃. Vet je ovenschaal eventueel in met een klein beetje (olijf)olie.

  23. Maak dunne laagjes van eerst de tomatensaus, dan de aubergines, de aardappels en dan de bechamel. Je kunt dit meestal twee keer doen. Houd in ieder geval genoeg bechamelsaus over om de bovenkant helemaal te kunnen bedekken.

  24. Ik gebruik in dit recept voor vegan moussaka vaak alleen een beetje olijfolie, peper en zout om de bechamelsaus mee te besprenkelen, maar je kunt nu ook wat vegan mozzarella over de bovenkant verdelen.

  25. Bak de vegan moussaka in een voorverwarmde oven nu gedurende zo’n 30 minuten of totdat de bovenkant mooi goudbruin gebakken is. Eet smakelijk!


Dit recept voor vegan moussaka lijkt misschien veel werk, maar geloof mij: het is écht de moeite waard!

vegan moussaka recept met gegrilde aubergine

Ik serveer bij deze vegan moussaka vaak een frisse groene salade. Wil je nu meer vegan recept inspiratie opdoen? Kijk dan eens op de recepten pagina!


Geen reacties

    Plaats een reactie