Menu
Bewust Leven / Duurzaamheid / Persoonlijk

Bewust leven & bewust eten

bewust leven en bewust eten

Bewust leven en bewust eten zijn voor mij nauw met elkaar verbonden. Bewust eten is voor mij veel meer dan alleen gezond eten. Het is bewust bezig zijn met wát je precies eet. Waar komen je ingrediënten vandaan en hoe zijn ze gemaakt? Je hoeft helemaal niet per se vegan te eten om bewust met je eten bezig te kunnen zijn. Maar het betekent voor mij wel dat je nadenkt over wat je in je winkelwagentje stopt en dat je met aandacht met je eten bezig bent.

Voor mij is bewust eten een filosofie die terug komt in alle gerechten die ik maak.

Maar wat betekent bewust eten nu precies voor mij? Het is eigenlijk een filosofie die bestaat uit drie onderdelen: koken ‘from scratch’, gevarieerd eten en kiezen voor duurzame en kwalitatief goede producten.


Alles ‘from scratch’ koken

Ik probeer al mijn gerechten zoveel mogelijk met basis ingrediënten te koken. Dus zonder kant-en-klaar producten en pakjes of zakjes. Hierdoor ben ik mij heel bewust van wat ik in mijn gerechten stop. Het liefst maak ik ook bijvoorbeeld sausjes zoals mayonaise, ketchup en chilisaus helemaal zelf. En dat doe ik ook, soms. Het moet natuurlijk wel leuk blijven 😉

Mijn idee is dat wanneer je zelf alles vanuit de basis kookt, je af en toe best eens ‘fast food’ of koekjes kan eten. Zo lang je dit ook maar zelf maakt. Dan zie je namelijk hoeveel werk het kost om die perfect gebakken frietjes te maken of die knapperige koekjes. Én je ziet ook precies wat er in gaat aan boter, suiker, zout en andere ingrediënten die je beter met mate kan eten. Als ik dus een keer zin heb in koekjes, maak ik ze meestal zelf. In plaats van ze kant-en-klaar te kopen. Dat zorgt ervoor dat ik een stuk bewuster boodschappen doe en een stuk bewuster eet.

Gevarieerd eten

Door zoveel mogelijk te koken met veel verschillende producten en ingrediënten, probeer ik te zorgen voor een gebalanseerd voedingspatroon. Ik wil er namelijk voor zorgen dat ik voldoende van de juiste voedingsstoffen binnen krijg. Zeker omdat ik veganistisch eet, is dat iets waar ik heel bewust mee bezig ben. Maar ook als je niet veganistisch eet is een gevarieerd voedingspatroon natuurlijk ontzettend belangrijk. Het is denk ik heel waardevol om bewust bezig te zijn met de verschillende voedingsstoffen die je binnen krijgt. Bijvoorbeeld door af en toe te kijken naar de ingrediënten op de achterkant van verpakkingen.

Voor mij betekent gevarieerd eten ook afwisselen tussen ‘gezondere’ en ‘wat minder gezonde’ gerechten. Iedereen weet dat het niet heel gezond is om elke dag koekjes te eten met veel vet en suiker erin. Maar eens in de zoveel tijd kun je best een keer deze koekjes eten, wanneer je de rest van de tijd wel voor gezondere gerechten en producten kiest. Daarom variëren mijn recepten ook van curry’s, met veel groenten en zilvervliesrijst, tot taarten met suiker en plantaardige boter er in. Niet om elke dag te eten, maar wel voor af en toe!

Kiezen voor duurzame, kwalitatief goede producten

Bewust eten betekent voor mij daarnaast ook kiezen voor duurzame, kwalitatief goede producten boven producten van een mindere kwaliteit. Dit geeft het vaak zo veel meer smaak aan je gerechten! Zo ben ik groot fan van het gebruiken van lokale producten uit het seizoen. Lokale seizoensgroenten zijn vaak duurzaam, omdat ze niet vanuit verre landen naar Nederland gehaald hoeven te worden. Ze groeien gewoon op het land bij jou om de hoek! Daardoor zijn deze producten vaak vers, vol van smaak en ook nog eens goedkoop. Let maar eens op de aanbiedingen in de supermarkt, meestal zijn dát de groenten die in het seizoen zijn in Nederland.

Ook let ik bijvoorbeeld op dat ik zoveel mogelijk biologische, onbespoten producten koop. Omdat op deze producten geen giftige bestrijdingsmiddelen zijn gebuikt, maar ook omdat ik deze vaak lekkerder vind. Dat geldt niet per se voor alle biologische producten en groenten of fruit, maar als je hier zelf een beetje onderzoek naar gaat doen vind je al snel de biologische producten die jij het lekkerst vindt.

Daarnaast koop ik vaak liever kwalitatief goede producten direct bij een speciaalzaak, zoals bloem bij de molen of noten bij een delicatessen winkel. In plaats van het huismerk uit de supermarkt. Begrijp mij niet verkeerd, óók in de meeste supermarkten kun je tegenwoordig hele goede kwalitatieve producten kopen. Toch zijn dit vaak producten die op grote schaal gemaakt moeten worden en aan allerlei richtlijnen moeten voldoen om een constante smaak te kunnen garanderen. Lekker, maar bijvoorbeeld niet hetzelfde als bloem die door een molenaar in kleine oplagen met een molensteen gemalen wordt. Je proeft namelijk dat er meer liefde en aandacht in deze producten is gestopt. En dat merk je ook in je uiteindelijke gerecht!

Bewust eten betekent voor mij niet alleen gezond eten, het betekent veel meer dan dat!

Ben je na het lezen van dit artikel op zoek naar inspiratie voor recepten? Neem dan eens een kijkje op mijn receptenpagina! Of lees verder over wat voor mij ‘bewust leven’ inhoudt.


Geen reacties

    Plaats een reactie