Menu
Recepten / Vegan

Frisse knolselderij salade: het ideale vegan broodbeleg

Heb je inspiratie nodig voor vegan broodbeleg? Zoek dan niet verder! Ik heb hier een recept voor het ideale vegan broodbeleg voor je. Deze frisse vegan knolselderij salade met winterpeen, peterselie en mierikswortel is in een handomdraai te maken. Ik heb altijd een grote bak hiervan in de ijskast staan, omdat het ons favoriete vegan broodbeleg is!


Aantal porties:
Bereidingstijd:

8 tot 10 porties
15 minuten

IngrediΓ«nten

 • Halve knolselderij
 • 1 winterpeen
 • 2 Γ  3 eetlepels vegan mayonaise
 • Handje platte peterselie
 • Mierikswortel
 • Peper
 • Zout

 1. Halveer de knolselderij en rasp de schil van de knolselderij.

 2. Doe hetzelfde bij de winterpeen, rasp de buitenste schil van de winterpeen.

 3. Snijd de knolselderij en de winterpeen in handzame stukjes. Voeg deze toe aan je keukenmachine met de fijne rasp erin. Je kunt de knolselderij en winterpeen ook met de hand raspen.

 4. Meng de fijn geraspte knolselderij en winterpeen met de vegan mayonaise. Voeg eerst 2 eetlepels toe en kijk dan hoe smeuig de knolselderij salade is. Voeg eventueel naar smaak meer vegan mayonaise toe.

 5. Was de platte peterselie indien nodig en hak deze fijn. Voeg de fijngehakte peterselie toe aan de knolselderij salade.

 6. Voeg naar smaak versgemalen peper, zout en mierikswortel toe. Als je geen verse mierikswortel kunt vinden, kun je eventueel mierikswortel pasta gebruiken. Maar de meeste hiervan zijn alleen niet vegan, dus let goed op! Je kunt dit ook vervangen door wat wasabi toe te voegen. Dat heeft niet helemaal dezelfde smaak als mierikswortel, maar zocht ook voor een beetje pittigheid. Check ook goed of deze vegan is! En pas op met de wasabi: dit kan snel erg pittig worden πŸ™‚ Je kunt de mierikswortel/wasabi ook helemaal weglaten, maar ik vind het zelf erg lekker met.


Let wel op, niet alle mierikswortelpasta of wasabi van alle merken is vegan. Lees de verpakking dus goed om te checken of de mierikswortel in jouw winkel echt vegan is!

vegan knolselderij salade met wortel in een kom
vegan knolselderij salade met wortel en peterselie op een snee zuurdesem brood

Je houdt bij dit recept een halve knolselderij over. Deze kun je gemakkelijk nog enkele dagen tot zelfs weken goed houden in de ijskast. Dan kun je deze gebruiken om een nieuwe portie knolselderij te maken. Of je kunt deze halve knolselderij natuurlijk direct gebruiken om een lekker soepje mee te maken of je kunt hem bijvoorbeeld grillen in de oven.

Deze vegan knolselderij salade is ook lekker voor bij de borrel op een toastje. Of je eet de salade bijvoorbeeld op een sneetje vers zuurdesembrood.


Geen reacties

  Plaats een reactie