Menu
Inmaken / Recepten / Vegan / YouTube

Zelf aardbeienjam maken

Recept om zelf aardbeienjam te maken

Om zelf aardbeienjam te maken heb je maar een paar ingredienten nodig: aardbeien, suiker en citroensap. Het lekkerst is het om aardbeienjam te maken wanneer het aardbeienseizoen is. Dit loopt van ongeveer juni tot september. Dan zijn de aardbeien wat mij betreft het lekkerst.

Er zit namelijk nog wel verschil tussen aardbeien. Ik vind vaak de aardbeien uit de supermarkt veel minder smaak hebben, dan de aardbeien die je zelf in je tuin hebt groeien of die je op de markt of bij een stalletje koopt. Die zijn veel zoeter en smaakvoller. En dus ook lekkerder om jam mee te maken! Als je alleen aardbeien uit de winkel kent: koop ze dan echt eens bij de groenteboer op de markt of groei ze in je eigen tuin. Ik wil in ieder geval echt nooit meer andere aardbeien!

Zelf maak ik ook weleens aardbeienjam buiten het seizoen om. Bijvoorbeeld om in toetjes of taarten te gebruiken. Dan gebruik ik aardbeien uit de vriezer. Die zijn hier ook prima voor te gebruiken.

Naast aardbeien heb je geleisuiker nodig in dit recept. Geleisuiker is suiker waar pectine aan toegevoegd is. Pectine is een stofje dat van nature in fruit voorkomt. Pectine zorgt ervoor dat jam opstijft. In sommige soorten fruit zit van nature veel pectine. Dan heb je geen geleisuiker nodig om de jam stijf te laten worden. Maar in aardbeien zit relatief weinig pectine. Dan is het handig om geleisuiker te gebruiken, zodat de aardbeienjam mooi stevig wordt.

Je kunt aardbeienjam ook maken zonder geleisuiker. Gebruik dan iets meer citroensap en laat de aardbeien langer inkoken. De jam wordt dan wel wat donkerder van kleur.


Recept om zelf aardbeienjam te maken

Aardbeienjam

No ratings yet
Bereidingstijd 10 minuten
Gang Bijgerecht, Lunch, Ontbijt
Keuken Frans
Porties 2 potten

Ingrediënten
  

 • 400 gr aardbeien
 • 400 gr geleisuiker
 • 1/2 citroen sap

Instructies
 

 • Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd ze in gelijke stukjes.
 • Zet een pan op middelhoog vuur. Doe hier de aardbeien in, samen met de geleisuiker en het sap van de citroen
 • Breng het aardbeienmengsel aan de kook, terwijl je af en toe roert in de pan.
 • Laat de aardbeienjam nu 4 minuten koken op rustig vuur.
 • Doe de aardbeienjam direct in schone, glazen potten en draai de deksel dicht. Zet de potten even een paar minuten op de kop en laat ze goed afkoelen.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Let us know how it was!

Wanneer je de aardbeienjam in gesteriliseerde potten doet kun je deze echt maanden bewaren.

Je kunt een glazen pot gemakkelijk steriliseren in een flinke pan met water. Zorg dat het water net aan de kook is en dompel de pot en deksel vijftien tot twintig minuten onder. Laat de pot even uitlekken op een schone theedoek en zorg ook dat je schoon werkt, zodat er geen ongewenste bacteriën en schimmels op en in de pot komen. Op deze manier kun je hem echt maanden buiten de ijskast goed houden.

Ben je op zoek naar nog meer receptinspiratie? Bekijk dan vooral mijn receptpagina!


Geen reacties

  Plaats een reactie

  Rating recept