Menu
Recepten / Vegan

Tabouleh: frisse salade met peterselie

tabouleh frisse salade met peterselie en citroen

Tabouleh is een soort frisse salade met peterselie, citroen en bulgur. Tabouleh is wat mij betreft echt het perfecte bijgerecht op een zomerse avond bij de barbeque óf bijvoorbeeld bij homemade falafel of vegan shoarma. Let op dat er veel meer citroen én peterselie in gaat dan je denkt, dat zorgt echt voor die typische frisse, zure smaak. Tabouleh is niet voor niets een peterselie salade, dus hij moet bovenal erg groen zijn! Let op dat je platte peterselie gebruikt en geen krulpeterselie: dit heeft echt een heel andere smaak.


Aantal personen:
Bereidingstijd:

4 personen
15 minuten

Ingrediënten

 • 100 gram bulgur
 • 4 tomaten
 • 2 bosjes platte peterselie
 • handje verse munt
 • 1 rood uitje of een paar lenteuitjes
 • 2 of 3 biologische citroenen
 • 1 pepertje (liefst groen, maar soms gebruik ik een rood chilipepertje)
 • Versgemalen peper
 • Zout
 • Scheutje olijfolie

 1. Bereid de bulgur volgens de verpakking en laat afkoelen.

 2. Was de platte peterselie en snijd deze heel fijn.

 3. Was ook de munt en haal de blaadjes van de steeltjes. Snijd deze ook heel fijn.

 4. Snijd de tomaten in parten en haal de zaadjes aan de binnenkant eruit. Je wilt alleen het rode vruchtvlees gebruiken, anders wordt je tabouleh heel nattig. Snijd de tomaten in hele fijne blokjes.

 5. Was het pepertje en snijd deze ook heel fijn. Als je niet zo goed tegen pittig eten kunt, kun je eventueell de zaadjes verwijderen of bijvoorbeeld een half pepertje gebruiken.

 6. Snipper de rode ui heel fijn of snijd de lente uitjes in kleine ringetjes.

 7. Meng alle ingrediënten door de bulgur.

 8. Was 1 citroen en rasp de schil over de tabouleh. Gebruik nu het sap van 2 of misschien wel 3 citroenen om de tabouleh de frisse zure smaak te geven. Begin met het sap van 2 citroenen en proef dan even of er nog wat extra citroensap bij kan. Sommige citroenen zijn nu eenmaal sappiger dan anderen.

 9. Breng de tabouleh verder op smaak met wat versgemalen peper en zout en een flink scheutje goede kwaliteit olijfolie. Eet smakelijk!


Tabouleh is een frisse, zure peterselie salade. Wees dus niet zuinig met de peterselie en citroen!

Bij het snijden van peterselie is het belangrijk dat je echt snijd en niet ‘hakt’. Gebruik dus een goed scherp mes! Op deze manier blijft de smaak van de peterselie beter behouden. Je kunt checken of je goed snijd door je snijplank te checken: als hij groen wordt dan ben je iets teveel aan het hakken! Wanneer je de peterselie snijdt, zou de snijplank niet groen mogen worden.

Ik eet deze frisse tabouleh bijvoorbeeld graag bij huisgemaakte falafel of vegan shoarma! Op zoek naar nog meer vegan recept inspiratie? Kijk dan eens op mijn receptenpagina.


Geen reacties

  Plaats een reactie