Menu
Recepten / Toetjes / Vegan

Vegan rabarber kruimel taart

vegan rabarber kruimel taart op bord

Dit recept voor vegan rabarber taart is écht niet moeilijk om te maken. Én tot nu toe valt de taart bij iedereen in de smaak. Het belangrijkste dat je niet vergeet het deeg goed terug te koelen! Verder heb je een deegroller nodig en een platte springvorm voor een klein taartje. Ik gebruik in dit recept voor vegan rabarber taart altijd een vorm van 28 cm met een losse bodem, welke ook voor quiches gebruikt kan worden.

Tot een paar jaar terug at ik eigenlijk nooit echt rabarber. Maar toen ik deze heerlijke seizoensgroente eenmaal leerde kennen was ik er direct dol op! Het is jammer dat hij maar een paar maanden per jaar vers te krijgen is. Daarom maak ik er altijd direct gebruik van wanneer de eerste rabarber weer geoogst kan worden.


Aantal personen:
Bereidingstijd:

8-10 personen
3 uur

Ingrediënten

Rabarber compote
 • 500 gram rabarber
 • 95 gram suiker
 • 2 of 3 eetlepels water
 • rasp van een biologische citroen
Taartbodem
 • 125 gram plantaardige boter
 • 100 gram poedersuiker
 • eggreplacer voor 2 eidooiers
 • snuf zout
 • 250 gram bloem
 • rasp van een biologische citroen
 • 2 eetlepels koud water
 • paneermeel
Kruimels
 • 75 gram bloem
 • 25 gram amandelmeel
 • 50 gram plantaardige boter
 • 50 gram suiker

 1. Het deeg voor de taartbodem kun je het beste al ‘s ochtends of zelfs een dag van tevoren maken!

  Dit moet namelijk vrij lang lang teruggekoeld worden, voordat je de taart in de oven kunt doen.

 2. Voor de taartbodem roer je de boter romig met de poedersuiker en een snuf zout.

 3. Wanneer dit een romige egale massa is wrijf je de bloem met je handen door het botermengsel. Voeg nu ook de citroenrasp toe en de eggreplacer eidooiers.

 4. Als het goed is begint je botermengsel er nu een beetje uit te zien als een soort grove broodkruimels. Nu kun je de eetlepels water toevoegen. Wanneer je deze hebt toegevoegd kneed je het deeg voorzichtig door totdat je een mooie egale deegbal hebt. Let op dat je niet echt kneed, je wilt namelijk geen taaie taartbodem krijgen!

 5. Wanneer je deeg is samengekomen kun je de deegbal bestuiven met bloem en in plasticfolie wikkelen. Leg hem nu minstens een uur in de ijskast om te rusten en terug te koelen. Wanneer je het deeg een dag van tevoren maakt, is dit het moment dat je het deeg een nachtje in de ijskast laat rusten.

 6. In de tussentijd kun je alvast je taartvorm insmeren met boter en een beetje bloem, zodat het deeg straks mooi loslaat.

 7. Haal het deeg uit de ijskast. Leg het op een licht bebloemd werk oppervlak en rol uit tot het deeg een groot genoeg oppervlak heeft om de taartbodem mee te bekleden. Je mag het deeg best dik uitrollen, zeker de opstaande randjes zijn op die manier na het bakken lekker knapperig.

 8. Snijd het overtollige deeg nog niet van de randjes af, maar laat dit zitten. Ook tijdens het bakken straks. Je kunt het eraf snijden als de taart blind gebakken is. Je krijgt dan een mooi strak randje langs je taartbodem.

 9. Als je de taartbodem hebt bekleed, wikkel hem dan weer in plasticfolie. Koel het deeg nu goed terug, minstens een uur in de vriezer of als je geen vriezer hebt een paar uur in de ijskast. Dit is een hele belangrijke stap! Anders wordt zometeen je deeg in de oven direct heel vloeibaar en krijg je geen mooie taartbodem.

 10. Nu de volgende stap: de rabarber compote maken

  Was de rabarber en snijd de stelen in grove stukken van zo’n drie centimeter. Hierna verwarm je de rabarber, samen met het water, de suiker en de citroenrasp in een pannetje op middelhoog vuur.

 11. De rabarber kook je nu op rustig vuur gaar, hij hoeft niet heel hard te pruttelen. Wanneer de rabarber uit elkaar begint te vallen, maar de rabarber nog niet helemaal tot moes is gekookt is de rabarber compote klaar. Hij gaart namelijk nog verder na in de oven straks.

 12. Laat de rabarbercompote nu afkoelen in een kom, totdat je de taart gaat samenstellen.

 13. Het laatste onderdeel: het kruimeldeeg maken

  Meng voor het kruimeldeegje bovenop de taart de boter, het amandelmeel en de bloem. Wrijf dit met je vingers tot je een broodkruimel structuur hebt.

 14. Voeg nu de suiker toe en meng dit door het kruimeldeeg heen.

 15. Nu het leukste gedeelte: de taart samenstellen!

  Als je taartbodem lang genoeg is terug gekoeld in de vriezer of ijskast ga je de taart samenstellen. Begin met de oven voorverwarmen op 180 ℃. Prik met een vork gaatjes in de taartbodem, zodat deze niet gaat opbollen in de overn.

 16. Bekleed de taartbodem met wat vetvrij bakpapier en bakbonen. Dit kunnen elke soort ‘gewone’ gedroogde bonen zijn. Bakbonen zorg ervoor dat je taartbodem mooi plat blijft tijdens het bakken. Ik hergebruik deze bonen elke keer na het bakken, door ze in een aparte pot te bewaren.

 17. Bak je taartbodem, met de bakbonen er in, nu zo’n 15 minuten ‘blind’ in een oven van 180 ℃. Haal na 15 minuten de bakbonen eruit en bak hem nog zo’n 5 tot 10 minuutjes totdat de bodem mooi goudbruin is.

 18. Haal de taartbodem uit de oven en laat een klein beetje afkoelen. Bestrooi de bodem dan met een dun laagje paneermeel, zodat deze het vocht van de rabarbercompote kan opnemen. Op die manier houd je een mooie knapperige bodem!

 19. Vul de taartbodem met de rabarbercompote. Als het goed is heb je precies genoeg vulling om de hele taartbodem te vullen. Daarna kun je de kruimels over de taart heen verdelen. Zorg dat de rabarbercompote helemaal bedekt is met een dun laagje kruimels.

 20. Bak de taart nu af in twintig tot dertig minuten, in een voorverwarmde oven op 180 ℃. De taart is klaar wanneer de kruimels bovenop mooi goudbruin zijn.


Bestrooi de rabarber taart vlak voor het serveren nog met een laagje poedersuiker voor een mooie finishing touch!

Ben je na het maken van dit recept voor vegan rabarber taart op zoek naar nog meer inspiratie voor lekkere vegan recepten met seizoensgroenten? Neem dan eens een kijkje op mijn receptenpagina!

vegan rabarber taart recept

Geen reacties

  Plaats een reactie