Menu
Recepten / Vegan / YouTube

Vegan Bechamel: zo maak je het zelf

vegan bechamel recept om zelf thuis te maken

Dit recept voor vegan bechamel saus is zeker niet ingewikkeld om te maken. Het belangrijkste is vooral om te blijven roeren, roeren, roeren! Blijf daarom goed bij je pannetje in de buurt als je dit recept voor vegan bechamel saus gaat maken. En vergeet niet om de bechamel saus op een laag vuur te koken.

Zelf heb ik een voorkeur voor havermelk en dit staat dan ook altijd standaard in mijn ijskast. Deze komt wat mij betreft het meest in de buurt van ‘normale’ melk, is lekker romig en niet te zoet. Ik gebruik daarom eigenlijk altijd havermelk in mijn recepten. Maar je kunt dit recept voor vegan bechamel saus ook met elke andere plantaardige melk maken!


vegan bechamel recept om zelf thuis te maken

Vegan bechamel

Recept voor 1 flinke bak lasagne
4.80 van 5 stemmen
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans, Italiaans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

 • 40 gr plantaardige boter
 • 50 gr bloem
 • 500 ml plantaardige melk bijvoorbeeld havermelk
 • 1 snuf peper en zout naar smaak
 • 1 snuf nootmuskaat naar smaak

Instructies
 

 • Laat in een steelpannetje of sauspannetje de boter op rustig vuur smelten.
 • Wanneer de boter helemaal gesmolten is lepel je de bloem in de pan.
 • Roer het geheel met een spatel goed door, zodat de bloem en de gesmolten boter samen een deegballetje vormen. Je wilt dat de bloem gaar wordt en wanneer het deegballetje ontstaat is dat een teken dat de bloem aan het garen is.
 • Roer het deegballetje nog even een paar minuutjes goed door, zodat hij goed gaar is. Als het goed is zie je na een tijdje dat de deegbal begint te 'zweten', er komt vocht vrij.
 • Giet dan beetje voor beetje de havermelk in de pan. Let op dat je pannetje nog steeds op een rustig vuur staat, anders kan dit gemakkelijk aankoeken op de bodem van de pan.
 • Het makkelijkste werkt het om met een garde de plantaardige melk goed door het deegmengsel in de pan te roeren. Op die manier ontstaan er geen klontjes. Wacht met het bijschenken van melk totdat de vorige scheut melk is opgenomen door het deegmengsel.
 • Blijf plantaardige melk bijgieten totdat je een mooi glad mengsel hebt, dat zo’n beetje dezelfde dikte heeft als vla. Het kan zijn dat je iets meer of minder melk nodig hebt, dit kan per keer verschillen. Wanneer jij de bechamel de juiste dikte vindt hebben is hij goed!
 • Laat de bechamel nog even kort koken op laag vuur, gedurende een paar minuutjes. Blijf goed roeren, want de bechamel is zo aangekoekt aan de bodem!
 • Voeg versgemalen peper, zout en nootmuskaat toe naar smaak. Klaar!
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Let us know how it was!
vegan bechamel saus recept

Eerst laat je de bloem en de gesmolten boter samen op een laag vuur tot een deegbal samenkomen.

Vervolgens voeg je beetje bij beetje de plantaardige melk toe. Elke keer wanneer de havermelk weer is opgenomen door het deegmengsel voeg je een scheutje nieuwe toe. Net zo lang totdat je vegan bechamel saus de gewenste dikte heeft.

vegan bechamel saus recept met havermelk van oatly

Dé truc voor een perfecte bechamel is goed blijven roeren op een laag vuur. Dus niet even tussendoor iets anders doen, want voor je het weet brandt hij aan. En proeven natuurlijk!

De basis voor bechamel saus is eigenlijk een zogenoemde roux, een soort beslagje dat je gebruikt om gebonden sauzen te maken. Een roux maak je altijd door boter te smelten, hier bloem aan toe te voegen en dit te binden met een vloeistof zoals in dit recept havermelk. Als je deze basis onder de knie hebt kun je gemakkelijk nog andere sausjes, ragout of bijvoorbeeld soezendeeg maken. Dit zijn namelijk allemaal recepten op basis van een roux.

Mijn moeder heeft mij toen ik klein was al geleerd hoe je een roux moet maken, maar dan met ‘normale’ boter. Zij deed dit altijd gewoon uit de losse pols, waardoor ik ook eigenlijk altijd deze vegan bechamel saus zonder recept maak. De stelregel die je bij deze bechamel kan gebruiken is dat je gelijke delen boter en bloem gebruikt. Vervolgens voeg je plantaardige melk toe totdat de bechamel saus de juiste dikte heeft. Als je dus iets meer of iets minder havermelk gebruikt dan in het recept staat: geen zorgen, dat is helemaal ok!


Geen reacties

  Plaats een reactie

  Rating recept