Zelf atjar maken is niet moeilijk. Je kunt er allerlei groenten in gebruiken die je lekker vindt, maar meestal gebruik ik in ieder geval kool. Ik vind het daarnaast lekker om er ook komkommer, paprika en wortel in te doen. Om de boemboe te maken is het handig om een vijzel te gebruiken, maar eventueel kun je ook een keukenmachine gebruiken. Ook voor het fijn snijden van de groenten kan een keukenmachine handig zijn. En je hebt natuurlijk grote, schone glazen (weck)potten nodig om de atjar in te bewaren.
Atjar
Equipment
- (weck)potten
Ingrediënten
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode peper
- 1/2 kool bijvoorbeeld witte kool of chinese kool
- 1/2 komkommer
- 1 rode paprika
- 2 wortels
- 5 cm gember
- 5 cm kurkuma
- 400 ml azijn
- 200 ml water
- 1 snufje zout
- 2 el suiker
Instructies
- Maak van de ui, knoflook, rode peper, gember en kurkuma een boemboe. Doe dit door de ingredienten fijn te stampen in de vijzel óf door ze in de keukenmachine fijn te hakken. De boemboe is goed als er een soort smeuïge massa ontstaat.
- Was en snijd de groenten die je voor de atjar wil gebruiken in hele fijne reepjes. Dit kun je bijvoorbeeld ook in de keukenmachine doen.
- Breng in een pannetje het water, de azijn, de suiker en het zout aan de kook. Voeg dan de boemboe toe.
- Blancheer ondertussen in een andere pan de groenten voor de atjar in zo’n één of twee minuten. Giet de groenten af en spoel na met koud water.
- Doe de geblancheerde groenten in de schone, glazen pot en giet het azijn-boemboe mengsel eroverheen. Zorg dat de groenten helemaal onder staan. Zet de pot met atjar onderste boven op een theedoek, zodat de pot mooi luchtdicht en vacuüm wordt afgesloten.
- Heb je nu te weinig van het azijn mengsel om de groenten helemaal onder te zetten? Verwarm dan nog een klein beetje extra azijn, water, suiker en zout in een pannetje. In dezelfde verhouding als in het recept. Giet dit over je groenten in de pot, totdat deze helemaal onder staan.
Laat de atjar even staan voor je hem gaat eten, het liefst minstens een nacht. Op die manier kunnen de smaken goed intrekken.
Als je een goed schoongemaakte en steriele pot hebt gebruikt kun je de atjar enkele weken tot maanden bewaren in de voorraadkast. Zodra je de pot hebt geopend bewaar je deze in de ijskast. Je kunt de pot dan het beste binnen enkele dagen opmaken.
Atjar is lekker bij bijvoorbeeld vegan rendang, huisgemaakte nasi of een vegan saté. Op zoek naar nog meer recept inspiratie? Kijk dan op de recepten pagina!
4 Comments
Jeanne
14 september 2022 at 12:20Vandaag de gemaakt. Ziet er goed uit en zal vast goed smaken. Wat ik mis is het gewicht van een halve kool, en de maat van de potten. Je zegt 2 potten, maar wat is de inhoud van de potten?
Ik heb uiteindelijk 8 jampotten Atjar!
Kirsten
14 september 2022 at 20:25Hi Jeanne,
Ik gebruik potten van ongeveer 750 ml. Eerlijk gezegd weet ik het gewicht van de kool niet precies. Ik gebruik altijd een verse halve kool en die snij ik heel fijn. Gemiddeld weegt een kool ongeveer een kilo, dus een halve kool is ongeveer een halve kilo. Maar iets meer of iets minder maakt niet heel veel uit dus.
Groetjes, Kirsten
Adriana
15 september 2022 at 18:30Hoeveel is 5 cm kurkuma in poeder ongeveer ?
Kirsten
17 september 2022 at 11:55Hi Adriana,
Dit is best lastig, maar je kunt ongeveer een halve tot een hele theelepel per cm rekenen. Dus tussen de 2,5 en 5 theelepels zit je goed in dit recept.
Groetjes, Kirsten