Menu
Bewust Leven / Seizoensgroenten

Seizoensgroenten mei

seizoensgroenten van juli

In al mijn recepten gebruik ik het liefst alleen maar seizoensgroenten. Eigenlijk zijn er drie redenen waarom: seizoensgroenten zijn namelijk duurzaam, lekker én budgetvriendelijk. Je leest er meer over in deze blog. Ik hoop dat ik je met deze blog met alle seizoensgroenten van mei kan inspireren om net zo’n fan van seizoensgroenten te worden als ik!

Er zijn twee dingen waar ik altijd op let als ik groenten in de supermarkt koop. Ten eerste kijk ik kijk goed naar het land van herkomst. Soms zijn seizoensgroenten wel in het seizoen, maar komen diezelfde groenten in de supermarkt ineens niet uit Nederland maar uit een ver land. Let dus goed op dat wanneer je groenten in het seizoen wilt kopen, je ook daadwerkelijk de seizoensgroenten uit Nederland koopt.

Daarnaast kies ik zelf het liefst voor seizoensgroenten die niet in verwarmde kassen, maar zoveel mogelijk in de volle grond worden geteeld. Ik heb daarom in dit overzicht zoveel mogelijk seizoensgroenten meegenomen die in de supermarkt te krijgen zijn én in de volle grond (buiten) groeien. Dit is gebaseerd op advies van bijvoorbeeld Milieu Centraal. Maar er staan wel een aantal groenten in dit overzicht die soms uit verwarmde kassen kunnen komen en soms in de volle grond worden geteeld. Opletten geblazen dus!

Wil je nu echt zeker weten dat je de seizoensgroenten van mei uit de Nederlandse volle grond koopt: vraag bij de winkel, op de markt of bij de stadstuinder hoe en waar je groenten zijn geteeld. Én kies zoveel mogelijk voor biologisch!

Aardappelen

Vaak kun je het hele jaar door aardappels uit Nederland krijgen. Maar in principe wordt de ‘nieuwe oogst’ vaak rond september, oktober in Nederland geoogst. Hierna worden de aardappels bewaard in gekoelde schuren, waardoor je ook later in het jaar nog aardappels kunt eten.

Andijvie

Zowel krulandijvie als gewone andijvie zijn in september in het seizoen. Het seizoen voor andijvie loopt ongeveer van mei tot en met december. Andijvie vind ik heel lekker rauw in een stamppot of salade, maar je kunt andijvie natuurlijk ook kort koken of stoven.

Bleekselderij

Bleekselderij is echt een van mijn favoriete groenten. Ik gebruik het samen met ui, knoflook, wortel en chilipeper vaak als basis voor een gerecht. Ik vind bleekselderij namelijk een ontzettend fijne smaakmaker. Het seizoen voor bleekselderij loopt ongeveer van juli tot en met november, dan is de groente op z’n best. Maar je kunt bleekselderij vaak het hele jaar door krijgen.

Bosui

Bosui wordt ook wel lente-ui genoemd. De naam bosui komt van de manier waarop de uitjes verkocht worden: in een bosje. Bosui is meestal het hele jaar door verkrijgbaar, maar meestal vindt de oogst plaats van juli tot en met september. Ik vind bosui echt een ideale topping voor allerlei gerechten, in salades of ingemaakt in zuur.

Chinese kool

Chinese kool is een super veelzijdige groente, die ik persoonlijk ondergewaardeerd vind. En dat is heel jammer, want je kunt Chinese kool, en kool in het algemeen, op zoveel manieren eten! Het seizoen voor Chinese kool loopt van juli tot en met november.

Doperwten

Verse doperwten zijn echt een feestje vind ik. We kennen ze vaak allemaal wel uit de vriezer of uit blik of pot. Maar verse doperwten zijn echt iets heel anders. Én hoe verser ze zijn hoe lekkerder. De doperwten zijn dan nog zacht en zoet en daardoor ook makkelijk te verteren. Verse doperwten zijn maar heel kort in het seizoen. Vaak worden ze ook niet op veel plekken verkocht, dus als je ze tegen komt zou ik ze direct kopen! Je koopt ze in de peul en ze zijn zo tussen mei en juli verkrijgbaar.

Ijsbergsla

Op een goede burger of bij een broodje vegan shoarma mag wat mij betreft ijsbergsla niet ontbreken. En ook gewoon los als salade vind ik deze knapperige sla echt ideaal. Het seizoen voor ijsbergsla loopt ongeveer van mei tot en met september.

Koolrabi

Koolrabi is een groente die ik helemaal heb ontdekt toen ik mijn groenten bij de stadstuinderij haalde. Erg lekker gebakken in de oven of als een soort puree. Een aanrader als je eens wat anders dan aardappel wilt eten, vind ik! Het seizoen voor koolrabi loopt van ongeveer mei tot en met oktober.

Kropsla

Kropsla, ik denk dat iedereen deze groente wel kent. Heerlijk om zo te eten in een gemengde sla of een groene salade vind ik zelf. Of ik eet het op mijn boterham, met wat hummus of ander hartig vegan broodbeleg. Kropsla is in het seizoen van ongeveer mei tot en met oktober in het seizoen. Je kunt kropsla vaak wel het hele jaar door krijgen, omdat een gedeelte van de tijd de kropsla in kassen wordt geteeld. Als je hier op let is het dus handig om even te checken waar de sla is geteeld.

Lamsoren

Lamsoren zijn een zilte groente die zout water nodig heeft om te kunnen groeien. Deze groente groeit dan ook op een beperkt aantal plekken in Nederland, met name aan de kust van Zeeland. De naam lamsoren komt door de vorm van de groente, het groeit namelijk een beetje in de vorm van ‘oortjes’. Lamsoren zijn lekker in bijvoorbeeld pastagerechten of je kunt ze roerbakken. Let op dat je geen extra zout toevoegt, lamsoren zijn al vrij zout van zichzelf! Lamsoren zijn verkrijgbaar van ongeveer maart tot oktober, afhankelijk van de temperatuur en de hoeveelheid zon.

Paksoi

Paksoi vind ik zelf erg lekker in roerbak gerechten of bijvoorbeeld nasi. Je kunt zowel de bladeren als de stengels eten. Paksoi is van ongeveer februari tot en met december in het seizoen. Vaak is paksoi wel het hele jaar door verkrijgbaar, omdat in Nederland paksoi in verwarmde kassen wordt geteeld. Als je hier op let is het dus handig om te checken waar de paksoi is geteeld.

Peultjes

Peultjes vind ik zelf erg lekker. Zoet en knapperig. Ideaal om bijvoorbeeld te roerbakken of om even heel kort te blancheren en bij gebakken aardappeltjes te eten. Peultjes zijn ongeveer van mei tot en met augustus verkrijgbaar uit Nederland.

Postelein

Postelein is een groente die je niet veel tegenkomt in de winkel. Maar als je het tegenkomt is het erg de moeite waard om eens te kopen! Ik ontdekte postelein toen ik mijn groente kocht bij de stadstuinderij. Je eet de hele stengel, inclusief de blaadjes, maar zonder de wortel. Lekker in de sla, maar ook erg lekker in een stamppotje. Het seizoen voor ‘normale’ postelein loopt van ongeveer maart tot en met oktober. Je hebt ook winterpostelein, deze is juist ongeveer van november tot maart te verkrijgen.

Prei

Prei is familie van de ui en de knoflook en ik gebruik hem dan ook vaak als smaakmaker in gerechten. Maar prei is bijvoorbeeld ook heel lekker rauw, in dunne ringetjes als garnering op de soep, gestoofd of in een ovenschotel bijvoorbeeld. Prei is eigenlijk het gehele jaar door te verkrijgen.

Raapjes

Raapjes worden ook wel koolraap, meiknol of meiraapjes genoemd. Raapjes zien er misschien een beetje onooglijk uit, maar ze zijn heel lekker. Lekker in puree of gegrild uit de oven bijvoorbeeld. Maar ik vind ze rauw ook erg lekker, zeker als je wat kleinere hebt. Heel dun gesneden in de salade bijvoorbeeld. Ze smaken en beetje pittig, vergelijkbaar met radijs. Over het algemeen loopt het seizoen voor raapjes ongeveer van september tot en met maart.

Raapstelen

Raapstelen zijn erg lekker om rauw te eten in bijvoorbeeld een salade of een stamppot. Het is een groente die typisch alleen in het voorjaar te verkrijgen is, het seizoen voor raapstelen loopt ongeveer van maart tot en met oktober.

Rabarber

Rabarber is echt één van mijn lievelingsgroenten. Zo lekker om te verwerken in nagerechten! Eigenlijk lijkt het wat dat betreft meer op fruit, maar rabarber is écht een groente. Hoe roder de stengels zijn, hoe zoeter de rabarber over het algemeen is. Maar ook de groene stengels kun je gewoon eten, die zijn net wat zuurder van smaak. Rabarber is van april tot en met juli verkrijgbaar van de volle grond.

Radijs

Radijs is een pittig, rood knolletje wat ik zelf graag gebruik in bijvoorbeeld rauwkost of salades. Het seizoen voor radijs loopt van ongeveer maart tot en met oktober.

Rettich

Rettich wordt soms ook wel zomerrammenas genoemd of daikon. Het heeft een pittige smaak, een beetje zoals een radijs. Lekker in salades, rauwkost of bijvoorbeeld voor op brood. Rettich is eigenlijk het gehele jaar door te verkrijgen.

Rode biet

Rode biet was vroeger echt één van mijn minst favoriete groenten, maar nu eet ik het echt bijna elke week. Lekker in salades, voor op brood of bijvoorbeeld om een vegan hamburger van te maken! Rode biet wordt op verschillende momenten geoogst, het seizoen loopt ongeveer van mei tot november. Omdat het een groente is die goed bewaard kan worden is rode biet vrijwel het hele jaar door te krijgen.

Rode kool

Bij rode kool denk je vaak aan winterse kost, maar eigenlijk is rode kool vaak het hele jaar door te verkrijgen. Zelf vind ik een rode kool salade heel lekker. Én je kunt rode kool bijvoorbeeld heel goed inmaken. Het seizoen loopt van ongeveer juli tot en met maart, maar er zijn soorten die goed bewaard kunnen worden.

Spinazie

Spinazie is een groente waarmee je makkelijk kan variëren. Ik eet het vaak rauw als een salade, maar spinazie is bijvoorbeeld ook lekker in curry of bijvoorbeeld in lasagne. Het seizoen voor spinazie loopt van ongeveer maart tot en met oktober.

Ui

Ik zou echt niet zonder ui kunnen in mijn gerechten. Volgens mij vormt het de basis voor zo’n beetje elk gerecht op de site, met uitzondering van toetjes natuurlijk. Daarom ontbreken er eigenlijk nooit uien in mijn keuken. Het seizoen voor uien loopt ongeveer van juli tot en met februari, maar vaak zijn uien vrijwel het gehele jaar door te verkrijgen uit Nederland.

Veldsla

Veldsla is een lekkere zachte sla vind ik, ideaal om zo rauw te gebruiken. Bijvoorbeeld in een lekker gevulde salade. Het seizoen voor veldsla begint na de zomer en loopt ongeveer van oktober tot en met maart.

Witte kool

Witte kool vind ik echt ideaal voor rauwe bereidingen, zoals in een salade of een koolsla. Ook gebruik ik witte kool als basis voor huisgemaakte zuurkool. Daarnaast kun je witte kool natuurlijk lekker roerbakken, stoven of in bijvoorbeeld curry of nasi gebruiken. Witte kool is eigenlijk het hele jaar door te verkrijgen uit Nederland.

Witlof

Witlof vind ik superlekker om rauw te eten in een rauwkost of een salade. Maar ook kort gestoofd of in een ovenschotel is witlof natuurlijk heel lekker. Witlof is eigenlijk het hele jaar door verkrijgbaar in de winkels, omdat witlof op een speciale manier geteeld wordt. Eerst worden de witlofwortels, of witlofpennen gerooid. Deze worden vervolgens op een donkere, koele plek opgekweekt tot een witlof. Omdat je de pennen lang kunt bewaren kun je het hele jaar door witlof opkweken.

Wortel

Wortel mag wat mij betreft niet ontbreken als basis voor veel gerechten. Ik gebruik in mijn recepten afwisselend winterpeen en wortel, afhankelijk van wat er te krijgen is. Het seizoen voor wortel loopt namelijk ongeveer van mei tot en met oktober. Winterpeen is eigenlijk het hele jaar door te verkrijgen, omdat deze lang bewaard kan worden.

Zeekraal

Zeekraal is een zilte en pittige groente, vergelijkbaar met lamsoren. Je koopt het als vlezige, knapperige stengeltjes. Lekker om te roerbakken of om bijvoorbeeld in een salade te eten. Je kunt zeekraal krijgen uit Nederland van ongeveer april tot en met augustus.


Geen reacties

    Plaats een reactie