Menu
Inmaken / Recepten

Snel recept voor pittige Surinaamse sambal

snel recept voor pittige Surinaamse sambal

Dit snelle recept voor pittige Surinaamse sambal is echt in een paar minuutjes klaar. Kwestie van de madame Jeanette pepers fijn hakken en overgieten met hete azijn: klaar! Ik vind deze sambal echt ideaal bij huisgemaakte vegan roti of bij een pittige broodje bijvoorbeeld.

Voor mij kan het eten vaak niet pittig genoeg zijn. Daarom ontbreekt er nooit een potje sambal in mijn voorraadkast. Maar verse huisgemaakte sambal is toch wel echt het allerlekkerst. Bovendien is het simpel te maken. Dit recept voor Surinaamse sambal is bij ons thuis meestal genoeg voor zo’n 8 tot 10 porties, afhankelijk natuurlijk van hoeveel sambal je bij je eten gebruikt.

Madame Jeanettes pepers zijn behoorlijk hete pepers die oorspronkelijk uit Suriname komen. Zelf vind ik madame Jeanettes erg lekker omdat ze naast pittig een beetje fruitig smaken. Op de schaal van Scoville, een index die aangeeft hoe pittig pepers en sauzen zijn, scoren de Madame Jeanettes ruim 125.000. Ter vergelijking: sambal oelek scoort 2000 punten. Je moet dus wel echt van pittig eten houden bij deze sambal!

Ik gebruik altijd handschoentjes als ik met hete pepers zoals madame Jeanettes werk. Dat zorgt ervoor dat de pittigheid van de madame Jeanettes niet in mijn handen trekt. Echt een aanrader, zeker als je bijvoorbeeld lenzen draagt.


snel recept voor pittige Surinaamse sambal

Snelle Surinaamse sambal

Snel recept voor pittige Surinaamse sambal
5 van 2 stemmen
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Surinaams
Porties 1 potje

Equipment

 • (weck)pot

Ingrediënten
  

 • 100 gr Madame Jeanette pepers
 • 100 ml azijn
 • 1 snufje zout
 • 1 schoon glazen (weck)potje

Instructies
 

 • Doe de madame Jeanette pepers zonder steeltjes in een keukenmachine en hak deze fijn. Je kunt ze ook met de hand fijn snijden maar let dan wel op: de pepers zijn erg heet! Gebruik eventueel plastic handschoenen of was je handen echt heel goed.
 • Verwarm ondertussen in een steelpannetje de azijn met een klein snufje zout tot het kookpunt.
 • Doe de fijngesneden madame Jeanette pepers in een schoon glazen potje en giet er de azijn overheen tot de pepers net onderstaan. Sluit het potje af en laat hem afkoelen voor je hem gaat eten.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Let us know how it was!

Je kunt de Surinaamse sambal een paar weken goed houden in de ijskast.

Het inmaken van groente en fruit is een leuke en lekkere manier om deze langer goed te houden. Ben je benieuwd naar meer inmaak recepten? Kijk dan vooral eens onder recepten bij het kopje inmaken. Wil je juist meer vegan recept inspiratie? Kijk dan eens op de recepten pagina!


Geen reacties

  Plaats een reactie

  Rating recept