Menu
Recepten / Vegan

Mijn favoriet: tuinerwten basilicum spread

recept vegan tuinerwtenspread met basilicum op zuurdesem brood

Dit recept voor vegan tuinerwten spread met basilicum is super lekker als dipje bij de borrel of als vegan broodbeleg. Het is een lekkere frisse spread door de citroen, zeker zeer geschikt op zomerse avonden! Door de basilicum doet de spread bijna denken aan een pesto. En de mooie groene kleur maakt deze tuinerwten-basilicum spread helemaal af!


Aantal porties:
Bereidingstijd:

8-10
15 minuten

Ingrediënten

 • 400 gram tuinerwten (diepvries)
 • 1 handje basilicumblaadjes
 • 2 teentjes knoflook
 • Klein rood uitje
 • Rasp van een halve citroen
 • Sap van een halve citroen
 • 1 eetlepel goede kwaliteit olijfolie
 • Versgemalen peper
 • Zout

 1. Kook de tuinerwten even kort in water met zout. Dit hoeft echt maar 1 of 2 minuutjes. Kies voor goede kwaliteit, biologische tuinerwten. Ik heb het met een aantal verschillende soorten geprobeerd, maar de biologische tuinerweten uit de diepvries vind ik persoonlijk het meest smaakvol.

 2. Giet de tuinerwten af en spoel ze na met koud water. Voeg ze toe aan de keukenmachine met hakmes.

 3. Haal ondertussen het velletje van de knoflookteentjes en de rode ui. Voeg deze ook toe aan de keukenmachine.

 4. Was de citroen en rasp de schil. Gebruik biologische citroenen, want daarvan is de schil onbehandeld. Bovendien zijn biologische citroenen vaak veel aromatischer! Doe de citroenrasp en het sap van de halve citroen bij de andere ingrediënten in de keukenmachine.

 5. Voeg ook een eetlepel extra vierge olijfolie toe en wat versgemalen peper en zout naar smaak. Ook kun je nu alvast de steeltjes van de basilicum toevoegen aan de keukenmachine.

 6. Hak alles fijn in de keukenmachine tot het een mooie dikke spread is. Voeg eventueel nog wat citroensap of olijfolie toe als de spread grof blijft.

 7. Lepel de tuinerwtenspread uit de keukenmachine in een schaaltje of bakje. Scheur de blaadjes basilicum fijn en roer deze door de spread heen.


Gebruik biologische citroenen en tuinerwten in deze spread, want dat geeft zoveel meer smaak!

Je kunt dit recept voor tuinerwten-basilicum spread het beste vers maken, dan is hij het allerlekkerst. de spread is afgedekt enkele dagen houdbaar in de ijskast. Ik maak vaak in het weekend een grote bak zodat ik de rest van de week ook lekker wat vegan broodbeleg kant-en-klaar heb staan in de ijskast!

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor vegan broodbeleg? Probeer dan ook zeker eens deze frisse knolselderij-wortel salade of dit broodje gebakken paddestoelen.


Geen reacties

  Plaats een reactie