Menu
Brood & deeg / Recepten / Vegan

Vegan Chelsea buns, lekkere zachte koffiebroodjes

vegan Chelsea bun recept voor vegan koffiebroodjes met kaneel, rozijnen en sinaasappel

In het weekend vind ik niets lekkerder dan uitgebreid ontbijten. Bijvoorbeeld met deze vegan Chelsea buns! Het zoete, zachte deeg met de rozijnen, kaneel en sinaasappel zorgen voor een lekker zacht koffiebroodje. Een beetje zoals een zoet krentenbroodje, maar dan anders.


Aantal personen:
Bereidingstijd:

12 stuks
4 uur

Ingrediรซnten Chelsea buns / koffiebroodjes

  • 470 gram bloem
  • 2 eetlepels bruine basterd suiker
  • 1 eetlepel zout
  • 7 gram gist (1 zakje)
  • 300 ml plantaardige melk (op kamertemperatuur)
  • 1 eetlepel zonnebloemolie

Ingrediรซnten voor de vulling

  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 3-4 eetlepels bruine basterd suiker
  • 1-2 theelepels kaneel
  • 75 gram rozijnen
  • 30 gram noten (bijvoorbeeld hazelnoten)
  • rasp van รฉรฉn sinaasappel

Ingrediรซnten voor de glazuur

  • 100 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel water
  • (of 1/2 eetlepel water, 1/2 eetlepel sinaasappelsap)

  1. Meng in een grote kom de bloem, de gist, de suiker en het zout. Zorg daarbij dat het zout niet direct met het gist in contact komt wanneer je het in de kom doet.

  2. Giet vervolgens de plantaardige melk bij het bloemmengsel. Zorg dat de plantaardige melk niet rechtstreeks uit de ijskast komt en heel koud is, maar laat hem even opwarmen op kamertemperatuur.

  3. Mix de plantaardige melk door het geheel, totdat het een soort samenhangend deeg begint te vormen. Doe nu de zonnebloemolie erbij en laat het deeg mooi samenkomen. Ik meng dit gedeelte vaak met mijn handen, maar je kunt het ook in een keukenmachine doen.

  4. Wanneer het deeg mooi samen is gekomen kieper je het deeg op een schoon werkoppervlak.

  5. Nu kneed je het deeg stevig door gedurende tenminste 10 minuten. Probeer echt zo lang mogelijk te kneden, want hoe langer je nu kneed hoe zachter het deeg straks wordt.

  6. Als het goed is heb je na 10 minuten een mooie gladde, elastische deegbal. Vet een grote kom in met een klein beetje zonnebloemolie en doe hier de deegbal in. Laat het deeg op een tochtvrije plek op kamertemperatuur rijzen totdat het deeg twee keer zo groot is. Dit duurt meestal zo’n 1 tot 2 uur. Dek de kom af met een schone theedoek of wat plastic folie.

  7. Wanneer het deeg voldoende is gerezen kieper je het deeg om op een schoon werkblad dat heel licht bestoven is met bloem. Druk met je vingers de lucht uit het deeg.

  8. Gebruik een deegroller om het deeg uit te rollen tot een rechthoek van zo’n 50 bij 20 centimeter.

  9. Laat in de tussentijd de rozijnen wellen in lauwwarm water.

  10. Bestrijk je rechthoek deeg met de zonnebloemolie. Het moet genoeg olie zijn om de hele rechthoek te bestrijken, maar het hoeft geen dikke laag te zijn. De olie zorgt ervoor dat de rest van de vulling blijft plakken.

  11. Bestrooi je deeg rechthoek nu gelijkmatig met de suiker en de kaneel (naar smaak). Je hoeft geen randjes vrij te houden, gebruik het hele oppervlak van het deeg.

  12. Hak de nootjes heel fijn en laat de rozijnen uitlekken. Bestrooi het deeg ook gelijkmatig met de nootjes en de rozijnen.

  13. Rasp de sinaasappel en verdeel de rasp ook gelijkmatig over je deeg rechthoek.

  14. Rol het deeg nu van onderen strak op. Zorg dat de lange kant naar je toe ligt, je rolt het deeg op over de korte kant. Als het goed is eindig je met een soort lange opgerolde deegrol.

  15. Snijd de deegrol in ongeveer 12 stukjes van zo’n 3 centimeter breed. Leg de stukken deeg plat op een bakplaat met een vetvrij bakpapiertje en laat zo’n 1 tot 2 centimeter tussen elk stuk. Als het goed is zie je als je ze plat neerlegt een mooie krul in het deeg zitten.

  16. Laat de vegan Chelsea buns nu nog weer een uur rijzen. Dek het deeg af met een schone theedoek en zet de broodjes weg op een tochtvrije plaats op kamertemperatuur.

  17. Verwarm de oven voor op 180 โ„ƒ.

  18. Als de vegan koffiebroodjes genoeg gerezen hebben plaats je de bakplaat onderin de oven gedurende zo’n 20 minuten of totdat de vegan koffiebroodjes mooi goudbruin gebakken zijn.

  19. Laat de koffiebroodjes goed afkoelen. Maak ondertussen de glazuur door de poedersuiker in een bakje te mengen met het water en/of de sinaasappelsap. Wanneer dit een goed gemengd en glad mengsel is kun je dit over de koffiebroodjes verdelen. Zorg wel dat de chelsea buns mooi afgekoeld zijn voor het mooiste effect!


Deze vegan chelsea buns eet ik graag bij het ontbijt of ‘s middags bij de koffie!

Wil je nu al van tevoren het deeg maken? Dat kan. Bewaar dan het deeg na de eerste keer rijzen in de ijskast. Je kunt deze prima een nacht in de ijskast bewaren in een goed afgesloten plastic zakje of bakje. Je kunt dan ‘s ochtends de Chelsea buns vormen en vullen met het rozijnen mengsel. Laat ze dan nog even rijzen zoals in het recept en bak ze daarna af.

recept voor vegan Chelsea buns, plantaardige koffiebroodjes met rozijnen, kaneel en sinaasappel

Ook lekker bij het ontbijt zijn bijvoorbeeld deze super fluffy vegan pannenkoekjes of deze huisgemaakte vegan croissants! Op zoek naar nog meer vegan recept inspiratie? Kijk dan eens op mijn receptenpagina.


Geen reacties

    Plaats een reactie