Dit recept voor vegan hamburgers is echt niet moeilijk: een kind kan de was doen! Ik gebruik graag gedroogde kikkererwten en bonen, omdat ik vind dat er meer smaak aan zit dan de peulvruchten uit blik. Maar je kunt natuurlijk ook voor bonen, linzen en kikkererwten uit blik kiezen. Om het hamburger feest compleet te maken kun je natuurlijk ook zelf krokante frietjes bakken, je eigen huisgemaakte vegan hamburgerbroodjes maken en ingemaakte rode ui.
Om deze vegan hamburgers te maken heb je wel echt een keukenmachine nodig met een scherp hakmes, anders wordt het heel lastig om alle ingrediënten zo fijngehakt te krijgen. Je kunt dit recept voor vegan hamburgers eventueel zelfs al een paar uur of een dag van tevoren maken, de hamburgers worden steviger als je ze even in de ijskast bewaard.
Vegan rode bietenburgers
Ingrediënten
- 250 gram gekookte kikkererwten
- 250 gram gekookte bonen bijvoorbeeld kidneybonen
- 250 gram gekookte groene linzen
- 2 portobello’s
- 1 rode biet
- 3 eetlepels tapioca zetmeel
- 3 eetlepels havervlokken of havermout
- 3 eetlepels balsamico
- 3 teentjes knoflook
- 2 eetlepels edelgist vlokken
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- peper
- zout
Instructies
- Zorg dat je de bonen, kikkererwten en linzen van tevoren geweekt en gekookt hebt. De hoeveelheden in het recept zijn voor gekookte kikkererwten, bonen en linzen. Over het algemeen kun je de helft aan gewicht van de gedroogde peulvruchten laten wellen, dus 125 gram gedroogde kikkererwten, bonen en linzen.
Pof als eerste de rode biet.
- Dit doe je door de biet goed schoon te boenen. De schil mag je eraan laten zitten. Dan wrijf je de biet in met olijfolie, peper en zout en pak je hem in, in aluminium folie. Verwarm de oven voor op 220 ℃ en pof de biet in zo’n 60 tot 90 minuten in de oven. Het ligt een beetje aan de grootte van de biet hoe snel hij gaar is. Prik er even in om te checken of hij mooi zacht is, dan is de biet goed.
- Verwijder de schil van de gepoft biet. Dit zou heel makkelijk moeten gaan.
- Snijd ondertussen de portobello’s in stukjes en bak deze op laag vuur in een pannetje met een beetje olie. De portobello’s mogen mooi bruin en zacht worden.
- Doe de gekookte kikkererwten, kidneybonen, de helft van de linzen, de gebakken portobello’s en de gepofte biet in de keukenmachine en maal alvast in wat kleinere stukjes. Voeg dan de gepelde teentjes knoflook toe, de balsamico, de edelgist vlokken, de gerookte paprikapoeder, de havervlokken en peper en zout naar smaak toe.
- Hak het mengsel fijn in de keukenmachine, maar pas op: het moet niet te fijn worden. Wanneer alle ingredienten in mooie kleine stukjes zijn gehakt maar nog geen gladde massa vormen is het hamburger mengsel goed.
- Giet het hamburger mengsel over in een grote kom en voeg dan de andere helft van de linzen in zijn geheel toe. Roer ook de eetlepels tapiocazetmeel door het mengsel heen, tot het een soort glad, stevig deegje is. Je merkt vanzelf wanneer het mengsel goed stevig is, door een beetje van het mengsel in je handen te nemen en te vormen tot een bal. Als dit goed lukt, kun je er ook hamburgers van vormen. Voeg eventueel nog wat extra haver of tapioca zetmeel toe als het deeg te nat blijft.
- Verdeel het hamburger mengsel in 4 gelijke delen. Ik vind het altijd makkelijk om dit af te wegen, maar je kunt het natuurlijk ook gewoon op gevoel doen. Vorm hamburgers van zo’n één tot anderhalve centimeter dik. Leg deze op een vetvrij bakpapiertje tot je ze gaat gebruiken.
- Verwarm een grote koekenpan op een middelhoog vuur met wat olijfolie en/of plantaardige boter. De hamburgers moeten niet te snel bruin worden en moeten even goed warm worden van binnen, dus zet het vuur niet te hoog.
- Leg de hamburgers voorzichtig in de pan en laat ze ongeveer acht tot tien minuutjes per kant bakken tot ze mooi krokant en bruin zijn aan beide kanten.
Door de rode biet te poffen in plaats van te koken blijven de smaken beter behouden. De rode biet smaakt daardoor wat intenser.
Je kunt eventueel gekookte biet gebruiken in plaats van gepofte biet, maar ik vind zelf gepofte biet lekkerder juist vanwege de intense smaak. Maar het is maar net hoeveel tijd je hebt en waar je zin in hebt!
Dit recept voor vegan hamburgers is gemakkelijk van tevoren te maken. Je kunt de hamburgers na het vormen tussen een vetvrij bakpapiertje bewaren in de ijskast, totdat je ze gaat gebruiken. Ik maak ze soms al een dag van tevoren, dan zijn ze ook iets steviger bij het bakken.
Serveer deze vegan hamburgers bijvoorbeeld met huisgemaakte hamburger broodjes, vegan mayonaise, augurk en ingemaakte rode ui. En natuurlijk met zelfgebakken frietjes! Omnomnom 🙂
Geen reacties