Menu
Recepten / Vegan / YouTube

Zelf pindakaas maken

Recept om zelf makkelijk pindakaas te maken

Zelf pindakaas maken is misschien wel een van de makkelijkste recepten die ik op mijn website heb staan, maar het is wel echt heel leuk én lekker om het zelf te maken! Het makkelijke is, je hebt maar ééningredient nodig: pinda’s. Én niet geheel onbelangrijk: je hebt echt een goede keukenmachine nodig.

Het vraagt best wat van je keukenmachine om van de pinda’s een smeuïge en gladde pindakaas te maken. Ik zet mijn keukenmachine dan ook om de paar minuten even uit om de motor af te laten koelen. Meteen een mooi moment om alle stukjes die aan de zijkant van de kom zitten weer in de pindakaas te duwen.

In eerste instantie vormt zich in de keukenmachine na een paar minuten een bal van de pinda’s, maar als je dan de keukenmachine nog even aan zet zie je dat er een lekkere smeuïge pindakaas begint te ontstaan. Ik zet de keukenmachine meestal uit als er nog een beetje stukjes in zitten, maar je kunt hem ook nog wat langer laten draaien om zo echt een supergladde pindakaas te maken.

Het beste kun je dry roasted of geroosterde pinda’s gebruiken om zelf pindakaas van te maken. Dat zijn dus de pinda’s die niet in olie gebakken zijn. Het zorgt ervoor dat je pindakaas lekker smeuïg en net wat minder vet wordt. Verder kun je kiezen of je gezouten of ongezouten pinda’s gebruikt. Zelf gebruik ik altijd ongezouten. Zo kan ik zelf nog kiezen of en hoeveel zout ik toevoeg aan de pindakaas.

De hoeveelheid pinda’s die je gebruikt kun je het beste een beetje afstemmen op de grootte van je keukenmachine. De hoeveelheid hieronder is perfect voor in mijn keukenmachine, maar het kan zijn dat je net iets meer of minder pinda’s nodig hebt. Te veel pinda’s zorgen ervoor dat je heel moeilijk een smeuïge pindakaas krijgt, je keukenmachine moet dan echt te hard werken. Te weinig pinda’s werkt ook niet.


Recept om zelf makkelijk pindakaas te maken

Zelf pindakaas maken

No ratings yet
Bereidingstijd 10 minuten
Gang Bijgerecht, Lunch, Ontbijt
Keuken Nederlands
Porties 1 pot

Equipment

 • Keukenmachine met scherp mes
 • Schone glazen pot

Ingrediënten
  

 • 300 gr pinda's dry roasted of geroosterd

Instructies
 

 • Doe de pinda's in de keukenmachine en maal deze in 10 minuten fijn tot een egale en smeuïge pindakaas.
 • Zet om de paar minuten je keukenmachine uit en duw de pindakaas met een spatel naar beneden, zodat hij goed fijngemalen kan worden. Het zorgt er ook voor dat de motor van je keukenmachine niet oververhit raakt!
 • Als je ongezouten pinda's hebt gebruikt kun je aan het einde nog wat zout toevoegen.
 • Doe de pindakaas in een schone glazen pot die je goed luchtdicht kan afsluiten.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Let us know how it was!

Je kunt de pindakaas buiten de ijskast echt een paar weken goed houden.

Deze zelfgemaakte pindakaas vind ik superlekker op een versgebakken zuurdesem boterham, maar hij is ook erg lekker als basis voor een huisgemaakte pindasaus of om bijvoorbeeld pindakaaskoekjes mee te maken. Of gebruik bijvoorbeeld een beetje om door je havermout te roeren.

Ben je op zoek naar nog meer receptinspiratie? Bekijk dan vooral mijn receptenpagina!


Geen reacties

  Plaats een reactie

  Rating recept