Menu
Inmaken / Recepten / Vegan / YouTube

Zelf appelmoes maken

Recept om zelf huisgemaakte appelmoes te maken

Deze appelmoes kun je echt heel makkelijk zelf maken. Je hebt maar ongeveer een kwartiertje nodig en dan heb je zo een flinke pot huisgemaakte appelmoes gemaakt. Met maar 4 ingrediënten! Ik gebruik daarvoor altijd het recept van mijn moeder. Als kind was ik al gek op appelmoes. Eens in de zoveel tijd maakte mijn moeder dan een grote pan huisgemaakte appelmoes. En ik mocht dan in de keuken helpen. En ook nu vind ik het nog steeds stiekem erg lekker om af en toe een bakje appelmoes te eten.

Je kunt appelmoes maken met allerlei soorten appels. Het belangrijkste is dat ze lekker friszuur zijn vind ik. Vaak worden goudrenetten gebruikt. Je kunt ook appelmoes maken van bijvoorbeeld elstar, jonagold of breaburn appels. Hoe zoeter de appel, hoe minder suiker je kunt toevoegen aan de appelmoes. Ook kun je de appelmoes op smaak brengen zoals je zelf wil. Bijvoorbeeld door aan het einde dus wat citroensap toe te voegen of wat kaneel. Ook is het lekker om wat kardemom toe te voegen of bijvoorbeeld gewelde rozijnen. Net wat je lekker vindt!

Gebruik je biologische appels? Vergeet dan trouwens ook niet om de schillen en klokhuizen die over hebt te bewaren. Je kunt hier namelijk heel erg lekkere appelazijn van maken!


Recept om zelf huisgemaakte appelmoes te maken

Appelmoes

5 van 1 stem
Bereidingstijd 6 uur 15 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Porties 1000 ml

Ingrediënten
  

 • 1,250 kg appels
 • 100 gr suiker
 • 100 ml water
 • citroen
 • kaneel optioneel

Instructies
 

 • Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snij de appels in stukjes.
 • Zet een flinke pan op middelhoog vuur.
 • Doe de stukjes appel in de pan samen met het water. De bodem van de pan moet in ieder geval bedekt zijn met water.
 • Voeg bij de appels in de pan een stukje citroenrasp.
 • Doe de deksel op de pan en laat de appels nu in zo'n 10 minuten tot moes koken. Je hoeft niet te roeren. Zet het vuur eventueel wat zachter zodat de appels niet aanbranden.
 • Als de appels na 10 minuten tot moes zijn gekookt verwijder je de citroenschil.
 • Voeg de suiker toe en roer de appels tot een mooie, gladde moes.
 • De appelmoes is nu klaar. Je kunt hem eventueel nog op smaak brengen met wat citroensap of kaneel.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Let us know how it was!

De appelmoes kun je zo’n week goed houden in de ijskast.

Wil je hem nu langer goed houden? Dan is het handig om de pot of potten die je gebruikt te steriliseren. Het steriliseren van potten betekent niets anders dan dat je zorgt dat de potten waarin je de appelmoes gaat bewaren goed schoon zijn gemaakt. Hierdoor krijgen ongewenste schimmels en bacteriën geen kans om te gaan groeien. Daardoor kun je de appelmoes extra lang bewaren. Buiten de ijskast.

Steriliseren van glazen potten kan op meerdere manieren. Ik doe het graag door de potten in kokend water onder te dompelen. Zet hiervoor een flink grote pan met water op een middelhoog vuur. Wanneer het water aan de kook is draai je het vuur terug, zodat het water nog zachtjes borrelt. Spoel de glazen potten die je gaat steriliseren eerst om met warm water. Zo kan het glas niet barsten door het temperatuur verschil. Dompel nu de potten en de deksels die je wil gebruiken helemaal onder in de pan met kokend water. Laat deze nu zo’n vijftien minuten in het kokende water steriliseren.

Haal de potten en deksels uit het water en zet deze op een schone theedoek om uit te wasemen. Totdat je ze gaat vullen. Dompel ook je keukengerei, zoals de lepel, onder in het kokende water. Vul de potten met appelmoes wanneer deze echt nog goed heet is. Draai de deksel op de potten en zet de potten ondersteboven op een theedoek. Zo kunnen de potten vacuüm trekken. Op die manier kun je de appelmoes ook buiten de ijskast maandenlang goed houden.

Ben je op zoek naar nog meer recept inspiratie? Bekijk dan vooral mijn recepten pagina!


Geen reacties

  Plaats een reactie

  Rating recept