Menu
Bewust Leven / Persoonlijk

Beginnen met wasbare luiers

Mijn ervaring met wasbare luiers

Uren en uren heb ik op internet informatie opgezocht over wasbare luiers. Welke soorten er allemaal zijn, hoe je ze moet gebruiken en hoeveel je er nodig hebt. Maar eerlijk gezegd zag ik door alle bomen het bos niet meer: er is zoveel keuze! En wat past er nu bij mij? Daarom besloot ik een pakket wasbare luiers te huren!

Verschillende webshops bieden huurpakketten aan, maar ik kwam bij Nappy’s terecht. Dit is overigens geen gesponsorde blog op enige manier. Hun newborn huurpakket sprak mij gewoon heel erg aan, omdat er allerlei soorten luiers in zaten én het echt een compleet pakket is waarmee je direct van start kon. Ideaal! Ik besloot het pakket te onthouden en direct te huren na mijn bevalling. Voor de eerste dagen haalde ik een duurzame variant wegwerp luiers in huis, zodat ik genoeg luiers in huis had tot het pakket bezorgd werd. De dag na mijn bevalling bestelde ik het newborn pakket en binnen twee werkdagen had ik het pakket in huis.

Mijn eerste ervaring met wasbare luiers

Ik ben gewoon begonnen met een aantal wasbare luiers kiezen waar ik goede verhalen over gelezen had of die er uitzagen alsof ze handig werkten. Vanuit daar ben ik langzaam verschillende soorten wasbare luiers uit het pakket gaan uitproberen, totdat ik een aantal favorieten had.

Toen ik zo’n doos vol verschillende wasbare luiers voor mijn neus had, vond ik het er maar ingewikkeld uit zien. Maar eigenlijk kwam ik er al snel achter dat er grofweg twee soorten wasbare luiers zijn: de luiers uit één stuk (all-in-one) en luiers die uit een combinatie van twee losse onderdelen bestaan (snap-in-one luiers, voorgevormde luiers, pre-folds of strikluiers met losse overbroekjes). De pre-folds en strikluiers heb ik zelf niet uitgetest, omdat ik toen eigenlijk al fan was van een aantal andere wasbare luiers. Ook was ik niet zo’n fan van het snap-in-one systeem. Daarom geef ik hieronder mijn ervaringen met de all-in-one luiers en de voorgevormde luiers met overbroekje.

Mijn ervaring met het beginnen met wasbare luiers

All-one-luiers: alles in één

Deze wasbare luiers vond ik over het algemeen het makkelijkst in het gebruik. Je hebt geen gedoe met losse onderdelen én de luier vormt ook niet zo’n dik pakket om de billen. Bovendien drogen de all-in-one luiers vrij snel na het wassen, zodat je ze snel weer kunt gebruiken. Het grote nadeel vond ik dat sommigen wel heel snel lekten en dat de meesten maar heel even gedragen kunnen worden. Ik probeerde de Elskbar Newborn, Lil Joey Newborn en de Grovia AIO Newborn.

 • Elskbar Newborn: deze was in eerste instantie de favoriet, omdat hij er zo mooi uitziet. Maar de luier lekte een aantal keer ontzettend door. Gewoon overdag, terwijl ik de luiers om de 3 uur verschoon.
 • Lil Joey AIO: na het debacle met de Elskbar duurt het even voordat ik weer een all-in-one wil proberen. Op een gegeven moment zijn mijn favoriete wasbare luiers allemaal in de was en probeer ik deze uit. De Lil Joey is klein, ideaal voor kleine baby’s en makkelijk om te doen. En, niet geheel onbelangrijk: hij lekt niet door. Ik vind hem net niet goed passen, daarom wordt het niet de favoriet.
 • Grovia AIO Newborn: mijn grote favoriet! Ik ben super sceptisch over het all-in-one systeem na de Elskbar, maar deze is echt top. Hij zit goed en is goed op maat te maken. Bovendien is de Grovia dun, maar houdt hij wel alles binnen. Zelfs flinke poep en plasluiers.

Voorgevormde luiers: tweedelige luiers

De voorgevormde luiers in combinatie met losse overbroekjes vond ik erg fijn werken. Ze lekken eigenlijk amper, zijn geschikt om een hele nacht mee te gaan, kunnen zelfs de ergste poep en plas luiers aan en ze zijn eigenlijk super makkelijk om te doen. Maar het nadeel is wel dat de voorgevormde luiers een dik pakketje vormen en dat het daardoor ook even duurt voordat ze droog zijn. Soms wel bijna twee dagen voor sommige luiers.

 • Hu-Da Newborn & One Size: echt één van mijn favorieten! Zit supermooi en is niet zo dik. Bovendien is het heel handig dat er een inlegger in zit die twee kanten op te gebruiken is. Op die manier zit er bij jongetjes aan de voorkant meer stof zit om plas op te vangen. We hebben hier gewoon nul keer lekkage mee gehad. Ook heel fijn dat deze een klittenband sluiting hebben, hiermee kan de luier perfect op maat gemaakt worden. Werkt ook ‘s nachts goed, hij kan gemakkelijk uren mee zonder lekken. De One Size paste bij ons zo rond de 5 weken (vanaf 4 kilo). De combinatie met de Buttons overbroekjes is favoriet.
 • Little Lamb maat 1: echt een super fijne luier. Hij houdt echt alles binnen, is makkelijk om te doen en past goed. Hij is alleen net niet de favoriet, omdat je er echt een flink dik pakketje mee hebt bij de billetjes. Op zich vind ik dat geen probleem, maar het is net wat onhandig onder sommige broekjes. Bovendien moeten deze luiers bij ons echt bijna twee dagen drogen aan de waslijn. De combinatie met het Little Lamb overbroekje is favoriet.
 • Ecoposh Newborn: erg fijne luier die ook flinke poep en plas luiers binnen. Ondanks dat ik drukknoopjes minder fijn vind werken, vind ik deze luier toch fijn in het gebruik. Aanrader!
 • Petit Lulu Newborn: deze luier houdt poep en plas luiers goed binnen, maar ik vind de pasvorm niet fijn werken. De randjes willen op de een of andere manier net niet lekker tussen de beentjes vouwen en ik vind de inleggers ook niet lekker werken. Goede luiers, maar ze werken niet voor mij.
 • TotsBots Bamboozle maat 1: samen met de Hu-Da is dit echt één van mijn favorieten. Makkelijk in het gebruik, past mooi en houdt zelfs de grootste poep en plas luiers binnen (ook ‘s nachts). Het enige minpunt is dat deze lang moeten drogen, voor mijn gevoel langer dan de Hu-Da. Ook zijn deze net wat dikker dan de Hu-Da, waardoor je een wat groter pakketje bij de billetjes hebt.

Overbroekjes: tweedelige luiers

Overbroekjes gebruik je over voorgevormde luiers, pre-folds of strikluiers. De overbroekjes hebben een soort waterdichte laag, die ervoor zorgt dat er niets doorlekt. Er zijn overbroekjes met klittenband sluiting en met drukknopen, beiden hebben zo hun voordelen. Klittenband is makkelijker op maat te maken, maar zelf vind ik uiteindelijk de drukknopen fijner werken omdat ze steviger zitten. Daarnaast zijn er overbroekjes met enkele lekgootjes bij de benen en met dubbele lekgootjes. Zelf vind ik de laatste het fijnst werken, omdat je op die manier een soort extra beschermlaag hebt tegen lekken bij de beentjes. Daarnaast passen deze overbroekjes net iets beter voor mijn gevoel.

 • Buttons Newborn: in eerste instantie vind ik ze een beetje gehannes. Door de drukknoopjes lukt het even niet om de juiste maat te vinden. Maar na een of twee keer proberen is dit juist echt de favoriet! De dubbele lekgoten zorgen er echt voor dat er nooit iets bij ons doorlekt. Ook zijn de printjes superleuk. En de stof is lekker dik, waardoor ik echt het gevoel heb dat er niets doorheen komt.
 • Rumparooz Newborn: ik ontdek deze eigenlijk pas laat, maar deze werken erg fijn. De stof is alleen wat dunner, waardoor ik het gevoel heb dat ze wat minder stevig zijn. Ze zijn daardoor wel makkelijk om te doen. Hoewel ik sceptisch ben over drukknoopjes, kun je deze echt goed op maat brengen. De dubbele lekgootjes zijn ook een pluspunt.
 • Petit Lulu Newborn: deze lijken mij heel fijn vanwege de zachtje randjes en het klittenband. Toch vind ik ze in de praktijk niet zo fijn werken. Ze hebben net niet de pasvorm die bij ons past. Bovendien heb ik het gevoel dat deze snel gaat doorlekken, ondanks dat het bij ons niet is gebeurd.
 • Little Lamb maat 1: ik vind dit een heel fijn broekje. Het is de favoriet totdat ik de Buttons overbroekjes ontdek. Dit overbroekje is door het klittenband goed op maat te brengen en door de dubbele lekgoten sluit hij mooi aan. We hebben hier dan ook geen lekkage mee gehad. Het enige nadeel van dit overbroekje vind ik dat er geen wastabs aan het klittenband zitten. Daarom moet je met wassen de luier helemaal sluiten.
 • Seedling Baby Comodo Wrap Mini: ik vind dit een fijn overbroekje. Hij heeft dubbele lekgootjes en sluit mooi aan. De stof voelt net wat dunner aan dan de Buttons overbroekjes, maar daardoor is dit overbroekje wel heel flexibel en makkelijk om te doen.
Mijn ervaring met wasbare luiers

Handige tips

Er zijn een aantal dingen die handig zijn om te weten als je gaat beginnen met wasbare luiers. En die ik niet overal terug kon vinden toen ik zelf onderzoek deed over wasbare luiers:

 • Wasbare luiers zijn dikker dan wegwerp luiers – Ze zorgen dus voor een dik pakketje bij de billen. Rompertjes, tuinbroekjes of gewone broekjes kunnen dus al vrij snel niet meer passen met een wasbare luier, terwijl ze met een wegwerp luier wel nog passen. Met een maatje groter is het probleem vaak meteen opgelost, hier houd ik nu zelf rekening mee.
 • Haal wegwerp luiers in huis voor noodgevallen – Ik zorg er voor dat ik altijd wegwerp luiers in huis heb. Zeker toen ik net begon met wasbare luiers in de kraamweek was dat ideaal. Soms was ik net even te moe om die ene wasbare luier uit te proberen die ik nog niet eerder had gebruikt. Op die momenten kon ik toch teruggrijpen naar de wegwerp luiers. Ik heb ze niet vaak gebruikt, want je hebt de meeste systemen zo door, maar het is fijn om achter de hand te hebben. Ook als het om wat voor reden dan ook niet lukt om op tijd te wassen of als ik de deur uit ga en onderweg niet met wasbare luiers wil werken is het fijn om wegwerp luiers achter de hand te hebben.
 • Zoek niet alleen informatie op, maar probeer wasbare luiers uit! – Ga naar een winkel, neem contact op met een ‘consulent’ die bij je thuis komt of huur zoals ik een aantal wasbare luiers. Ik vond het allemaal veel ingewikkelder lijken toen ik er over las dan toen ik de luiers in het echt zag.
 • Je hebt niet alleen wasbare luiers, maar ook wasbare billendoekjes – En snoetenpoeters. Ideaal! Duurzaam en zonder allerlei toegevoegde parfums en stofjes die niet fijn zijn voor de huid van je baby. Ik gebruik de Cheeky Wipes en deze vind ik heel fijn werken. Met een doekje veeg je zo alles weg en daarna gooi ik de doekjes gewoon bij de wasbare luiers in de luieremmer. Ze kunnen gewoon meegewassen worden namelijk.
 • Probeer verschillende types wasbare luiers uit op verschillende momenten – Ik merkte dat sommige wasbare luiers heel handig vond in het begin, maar toen Faas wat groter werd juist niet. Ook vond ik zelf sommige systemen handiger voor bijvoorbeeld ‘s nachts of onderweg. Een kwestie van persoonlijke smaak en uitproberen dus!
 • Klittenband versus drukknopen – Ik vind persoonlijk de klittenband sluitingen makkelijker op maat te maken en soms wat beter zitten doordat je ze dus makkelijker op maat kan maken. Toch voelen bij sommige luiers de drukknopen juist steviger aan. Zo zorgen ze er bijvoorbeeld bij sommige overbroekjes voor dat ze goed blijven zitten. Ik ben uiteindelijk voor een combinatie van luiers met beiden gegaan.
 • Wasbare luiers zijn ook tweedehands te koop – Het aanschaffen van een hele set wasbare luiers kan een behoorlijke investering zijn. Gelukkig zijn er ook tweedehands luiers. Dat leek mij in eerste instantie een beetje vies, een andere baby heeft in immers in de luiers gepoept en geplast. Maar na luiers gehuurd te hebben merk ik dat het helemaal niet vies is. Je wast immers alles er uit. Let wel even op de kwaliteit van het klittenband en of er (veel) vlekken in zitten.

Ik ben fan van wasbare luiers!

Na een paar weken het huurpakket gebruikt te hebben schaf ik dan ook zelf een set wasbare luiers aan. Ik kies er uiteindelijk voor een set tweedehands Totsbots Bamboozle voorgevormde luiers te kopen in maat 2. Zo kan ik in ieder geval direct beginnen met wasbare luiers en langzaam de tweedehands luiers vervangen voor nieuwe luiers. Ik kies voor maat 2, omdat Faas deze net wat langer aan kan dan de Newborn variant.

Ik gebruik hierbij de overbroekjes van Buttons en Rumparooz, allebei in de maat One Size. Inmiddels heb ik mijn set aangevuld met voorgevormde luiers van Hu-Da in de maat One Size en de all-in-one luier Grovia O.N.E. En de wegwerpluiers, die blijven inmiddels vrijwel ongebruikt in de kast liggen.

Op mijn blog deel ik regelmatig persoonlijke verhalen. Wil je meer lezen? Kijk dan op mijn persoonlijke pagina.


Geen reacties

  Plaats een reactie