Menu
Bewust Leven / Persoonlijk

Waarom ik kies voor een straight edge levensstijl

straigh edge levensstijl maison viridi

De straight edge levensstijl is een flink contrast met mijn leven enkele jaren terug. Een studententijd die alle vooroordelen bevestigde: veel avonden met een hoop bier. En eerlijk is eerlijk, hoe leuk ik ook dacht dat ik het toen vond, eigenlijk heeft het mij niets opgeleverd. Behalve flinke katers, een studie die maar moeizaam vorderde en een buik en heupen die steeds verder uitdijden. Zelfs toen ik een zwaar ongeluk kreeg na een avondje in de kroeg, ging bij mij nog niet het lichtje branden om beter voor mijzelf te zorgen.

Dat besef kwam pas toen ik met een burn-out thuis kwam te zitten en veel bewuster ging leven. Ik leerde weer luisteren naar mijn lichaam. Ik kwam erachter dat ik het leven een stuk leuker vond in nuchtere toestand. En dat ik niet als een schaap met de kudde mee hoefde te lopen. Ik kon mijn eigen keuzes maken, ook al ging ik daarmee tegen de stroming in. Daarom kies ik voor een straight edge levensstijl.

Ok, maar wat is straight edge nu precies?

De filosofie achter straight edge is “rebel through self-control”. Oftewel in opstand komen door middel van zelfbeheersing. Het is een beweging die is ontstaan vanuit de punk wereld in de jaren ’70 en ’80. Straight edge kwam voort als een soort tegenbeweging. Een aantal mensen binnen de punk waren tegen het extreme drank- en drugsgebruik onder hun mede-punkers. Het zorgde ervoor dat punk niet echt serieus werd genomen als politieke en ideologische beweging. Daarom kozen zij ervoor om helemaal nuchter door het leven te gaan. Geen drank, geen drugs, niet roken en geen seks zonder liefde.

Ian MacKaye, zanger van Minor Threat, wordt gezien als de grondlegger van de straight edge levensstijl. Hoewel de zanger zich zelf nooit als grondlegger van de straight edge beweging heeft willen zien. In het Minor Threat nummer Out of Step worden als het ware de filosofie uitgelegd.

Straight edge betekent in feite: geen drank, geen drugs, niet roken en geen seks zonder liefde.

Het is inmiddels niet meer alleen een beweging binnen de punk. Straight edge is een levenshouding die door veel meer mensen, binnen de muziek, maar ook daarbuiten, wordt aangehangen. Onder andere een aantal bekende artiesten zoals Tyler, the Creator en Billie Eilish spreken zich uit als straight edge. Zo spreekt Billi Eilish zich openlijk uit tegen de verheerlijking van alcohol en drugs in de huidige muziek en pop cultuur.

Maar straight edge is meer dan alleen niet drinken en geen drugs gebruiken. Het is bijna een soort boeddhistische levensstijl, waarbij je lichaam en geest als een soort tempel worden gezien. Om creatief te zijn, na te kunnen denken en optimaal te kunen functioneren kun je het beste goed voor jezelf zorgen. Daarbij zijn aanhangers van de straight edge levensstijl vaak ook veganistisch.

De eerste keer dat ik van straight edge hoorde…

Was via het werk van Jeroen. Hij zou met een muzikant de studio ingaan die bekend stond als straight edge. Ik had geen idee wat het inhield. Mijn vooroordeel was dat alle bekende muzikanten flink wat alcohol nuttigen, maar dit vaak ook combineren met drugs. En het hele idee dat dat erbij hoort als bekend persoon en heel stoer is, heeft mij altijd een beetje tegen gestaan. Ik vond het interessant om te zien dat er bekende mensen, zoals muzikanten, tegen die levenshouding in opstand kwamen. Door zelf compleet nuchter door het leven te gaan.

Een aantal maanden later had ik voor mezelf besloten om geen alcohol meer te drinken. Tijdens mijn burn-out herstel merkte ik dat ik mij steeds beter begon te voelen door geen alcohol te drinken. De drempel om een biertje of een wijntje te drinken werd steeds hoger. Woog het hebben van één middag of avondje plezieren nu echt op tegen de nadelen van minder goed slapen, een hoofd vol watten en de schadelijke effecten op je lichaam? Voor mij niet meer.

Met roken was ik gelukkig allang gestopt. En drugs zijn nooit echt aan mij besteed geweest. Ik heb mij eerlijk gezegd altijd verwonderd over hoe normaal drank, en in minder mate, drugsgebruik in Nederland is. En eind 2019 ben ik eigenlijk als experiment ook begonnen met vegan eten. Maar dat is zo goed bevallen, dat ik er nooit meer mee gestopt ben. Dus toen vervolgens de term straight edge weer voorbij kwam, ben ik er meer en meer over gaan lezen. En ik bleek achter de hele filosofie te staan.

Waarom straight edge?

Voor mij is het mooie aan de ‘oorspronkelijke’ straight edge beweging dat je uitgaat van ‘leven en laten leven’. Je kiest ervoor om je leven op een bepaalde manier te leven. Maar hoe andere mensen hun leven leiden mogen ze helemaal zelf weten. Het is niet aan mij om mij daarmee te bemoeien. Ik kan je hooguit laten zien hoe het ook anders kan.

Hoewel ik geen punker ben, kan ik mij wel heel erg in de filosofie “rebel through self-control” vinden. Dat is namelijk ook het idee waarmee ik ooit met Maison Viridi ben begonnen. Ik wil graag anderen inspireren en laten zien dat duurzaam en bewust leven makkelijker kan zijn dan je denkt. Maar ik wil daarbij anderen niet veroordelen, omdat ze keuzes maken die ik zelf anders zou maken. Ik heb namelijk gemerkt dat dit averechts werkt.

Misschien herken je het wel? Als iemand tegen je zegt dat je iets beter niet kan doen, ben je juist geneigd dit nog meer te gaan doen. Ik denk dat dat gewoon iets menselijks is. Door een voorbeeld te geven van hoe het anders kan, kun je mensen makkelijker aanzetten tot nadenken dan door iemands denkbeelden te veroordelen.

Voor mij is een straight edge levensstijl een manier om tegen de stroming in te gaan. Om goed voor mijzelf te kunnen zorgen. En om mensen te stimuleren om eigen keuzes te maken. En dat doe ik dus helemaal nuchter!

Wil je meer lezen over mij en hoe ik probeer duurzaam en bewust te leven? Neem dan eens een kijkje op mijn persoonlijke pagina.


Geen reacties

    Plaats een reactie