Met dit recept voor maïsbrood maak je zelf thuis het lekkerste maïsbrood! Sinds een aantal jaar bak ik eigenlijk elke dag mijn eigen brood. Meestal is dat zuurdesembrood. Maar af en toe kan ik echt zin hebben in iets anders… Zoals maïsbrood! Dus maakte ik dit recept om ook thuis zelf maïsbrood te kunnen bakken. Zoals het maïsbrood uit de winkel, maar dan nóg lekkerder!
Stiekem is een maïsbrood eigenlijk bijna niets anders dan een wit brood. Door de gele kleur en de maïsgries aan de buitenkant lijkt het van niet. Maar bij maïsbrood uit de winkel is het belangrijkste ingrediënt gewoon ‘normale’ tarwebloem. Daar gaan vervolgens maïsmeel, maïsgries en maïsvlokken bij. Maïsmeel en maïsgries kun je gebruiken om ook polenta van te maken. Maïsgries of griesmeel is eigenlijk een soort grof gemalen maïs. De maïsvlokken zijn een soort mini corn flakes en zorgen voor een beetje een knapperige textuur in het brood. En die mooie gele kleur van het brood? Die krijg je door een klein beetje kurkuma toe te voegen.
Met dit recept kun je een half of klein maïsbrood bakken. Ik gebruik hiervoor zelf een speciaal bakblik voor brood van 16 centimeter. Mocht je een bakblik hebben van 32 centimeter, kun je de hoeveelheden verdubbelen. Dan krijg je een heel maïsbrood.
Maisbrood
Equipment
- 1 bakblik (bus)
Ingrediënten
- 470 gr tarwebloem
- 350 ml water
- 10 gr maïsmeel
- 20 gr maïsvlokken
- 20 gr maïsgries en wat extra voor de korst
- 9 gr gist
- 5 gr zout
- ½ tl kurkuma
Instructies
- Weeg de bloem, het maïsmeel, de maïsgries en de maïsvlokken af en doe deze in een ruime kom.
- Voeg hier de kurkuma, het zout en de gist aan toe en meng dit goed door elkaar.
- Voeg het water bij de kom met bloem en meel en meng het geheel goed door elkaar tot een samenhangend deeg.
- Kieper het deeg om op een schoon werkoppervlak en kneed het deeg minstens 10 minuten even stevig door.
- Vorm het deeg tot een deegbal. Gebruik hierbij eventueel een deegkrabber.
- Smeer een klein beetje olie in een kom en doe hier de deegbal in.
- Laat de deegbal in de ingevette kom ongeveer een uur tot anderhalf uur rijzen op kamertemperatuur, met een schone theedoek erop.
- Vet ondertussen alvast je bakblik in met een beetje plantaardige boter.
- Wanneer het deeg genoeg gerezen heeft haal je het uit de kom en leg je het op een schoon werkoppervlak.
- Duw met je vingers alle lucht uit het deeg en vorm het deeg tot een grote, platte plak.
- Leg alvast een schone, natte theedoek klaar en een schaaltje met maïsgries.
- Vorm je deeg tot een strakke deegrol die precies in je bakblik past. Het liefst maak je hem nog net iets groter, zodat het deeg strak in je bakblik past.
- Rol de bovenkant van je deegrol nu over de natte theedoek en door de maïsgries. De vouw rol je dus niet over de natte theedoek.
- Doe nu je deegrol in het ingevette bakblik. De vouw aan de onderkant en de maïsgries aan de bovenkant.
- Laat het deeg in het bakblik nog drie kwartier uur tot anderhalf uur rijzen op kamertemperatuur, afgedekt met een theedoek.
- Verwarm de oven voor op 230 ℃. Plaats tijdens het voorverwarmen een ovenbestendig bakje of diepe bakplaat onderin de oven. Het moet in ieder geval geschikt zijn om kokend water in te gieten.
- Vlak voordat je het brood in de oven doet, giet je kokend water in het bakje of in de bakplaat. Dit creëert stoom in de oven. Door de stoom kan je brood mooi rijzen én krijgt je brood een lekker knapperige korst.
- Bak je maïsbrood in zo’n 30 tot 35 minuten gaar, bruin en knapperig.
- Haal het brood direct uit het bakblik na het bakken en laat het goed afkoelen voordat je het maïsbrood aansnijdt.
Ik kneed mijn brooddeeg het liefste met de hand, maar je kunt natuurlijk ook een keukenmachine gebruiken.
Kneed het deeg dan aan het einde met de hand nog even kort door. Verder kun je zelf testen of je deeg genoeg gerezen is door met je vinger in het deeg te prikken. Als het kuiltje rustig terugveert is het deeg genoeg gerezen. Blijft het kuiltje staan? Dan mag je deeg nog even rijzen. En als je deegbal in elkaar zakt, dan heb je je deeg (iets) te lang laten rijzen.
Het kan per keer verschillen hoe lang je brooddeeg mag rijzen. Dat heeft onder andere te maken met de temperatuur in huis. In de zomer is het vaak warmer en mag brooddeeg wat korter rijzen. In de winter is het kouder en kan je deeg dus weer langer nodig hebben. Een kwestie van af en toe even goed checken dus!
Ben je op zoek naar nog meer brood recepten? Bekijk dan mijn brood & deeg recepten pagina!
6 Comments
Sheila
11 januari 2024 at 10:13Hoi, ik zie de hoeveelheid zout niet vermeld bij de ingrediënten en in de video zeg je een beetje dus dat helpt niet 😁
Kirsten
12 januari 2024 at 10:41Hi Sheila,
Dankjewel voor het opmerken! Ik heb het recept meteen aangepast! 🙈😃
Groetjes,
Kirsten
Brigitte
11 april 2024 at 19:03Hoi Kirsten,
Ik heb je maisbrood klaar gemaakt en ik vond het heerlijk lekker.
Ik heb jouw recepten nog maar net ontdekt en ik vind het één voor één top gerechten.
De seitan heb ik ook gemaakt en het was de eerste keer dat het lukte. Ik heb al verscheidene recepten van seitan geprobeerd. Dankjewel daarvoor. Van mij krijg je een dikke duim. 👍
Ik kan niet wachten om nog veel meer recepten uit te proberen.
Lieve groetjes Brigitte
Kirsten
12 april 2024 at 09:17Hi Brigitte,
Wat leuk! 😀
Veel bakplezier!
Groetjes, Kirsten
Marianne
7 juli 2024 at 15:05Hi Kirsten,
Waar koop je maisvlokken? En is Maisgries hetzelfde als polenta? Alvast dank,
Marianne
Kirsten
8 juli 2024 at 19:04Hi Marianne,
Maisvlokken kun je online het beste vinden of bijvoorbeeld bij sommige molenwinkels. Maisgries is niet hetzelfde als polenta, maisgries is grover dan maismeel. En polenta is een gerecht waar maismeel of marsgriesmeel in zit, maar vaak met verschillende toevoegingen. Je kunt marsgries dus wel gebruiken om polenta van te maken. Ik hoop dat het zo duidelijk is!
Groetjes, Kirsten