Menu
Brood & deeg / Recepten

Zelf pita broodjes maken

recept om zelf pita broodjes te maken

Zelf pita broodjes maken is echt minder ingewikkeld dan je denkt en het is zóveel lekkerder wanneer je ze zelf maakt! Naast dat het heel lekker is om zelf pitabroodjes te bakken is het ook nog eens een waar spektakel in de oven. Zodra je de pita broodjes in de oven doet gaan ze helemaal opbollen. Deze luchtzak die ontstaat is het holle gedeelte waar het broodje om bekend staat én wat je zo kan vullen.

Pitabroodjes vind ik zelf erg lekker bij falafel, vegan shoarma óf gewoon zo bij de borrel met allemaal lekkere dipjes zoals zelf gemaakte hummus.


recept om zelf pita broodjes te maken

Pita broodjes maken

3.17 van 6 stemmen
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Mediterraan, Midden Oosten
Porties 10 broodjes

Equipment

 • Oven
 • Mengkom

Ingrediënten
  

 • 325 ml water
 • 7 gr gist 7 gr is 1 zakje
 • 500 gr tarwebloem
 • 5 gr zout

Instructies
 

 • Weeg de bloem af en voeg het water, het zout en de gist toe. Let op dat het zout en het gist niet direct met elkaar in contact komen, want dat kan ervoor zorgen dat de gist minder goed werkt.
 • Kneed het geheel goed door elkaar. Ik doe dat zelf altijd op een werkblad met de hand gedurende ruim 10 minuten. Als je een mixer met deeghaken hebt kan dat ook. Kneed het deeg dan aan het einde met de hand nog even goed door.
 • Let op: gebruik al het water!
  Het lijkt misschien alsof het veel te veel water is, maar geloof mij: je hebt het echt allemaal nodig. Het water zorgt ervoor dat je brood lekker luchtig wordt. In het begin zal je deeg een beetje nattig aanvoelen, maar het deeg neemt het water vanzelf op.
 • En… kneden, kneden, kneden! Het kneden is echt heel belangrijk.
  Dit zorgt namelijk dat er gluten in het deeg ontstaan. Bij pita broodjes wil je echt flink gluten in het deeg kneden. De gluten zorgen er voor dat je pita broodjes straks mooi luchtig worden.
 • Wanneer het deeg goed gekneed is vorm je er een mooie deegbal van. Plaats deze deegbal in een kom waarin je een klein beetje olie hebt gesmeerd. Dit zorgt ervoor dat het deeg niet plakt aan de kom. Dek de kom af met een theedoek en zet op een tochtvrije plek. Ik zet hem bijvoorbeeld op de vensterbank neer of ergens op het aanrecht.
 • Je laat het deeg nu rijzen voor ongeveer drie kwartier tot anderhalf uur. Het deeg moet in ieder geval verdubbelen in grootte. Het verschilt per keer hoe lang dat precies duurt. Het beste is om gewoon af en toe te kijken hoe groot je deegbal is. Als je met je vinger rustig in het deeg prikt en het kuiltje veert langzaam terug, dan is je deeg genoeg gerezen. Maar let op: het deeg mag niet te lang rijzen. Wanneer je dan in het deeg prikt zakt je hele deeg in elkaar.
 • Wanneer je deeg genoeg gerezen is, leg je de deegbal op een schoon werkoppervlak. Duw de lucht uit het deeg door er stevig in te prikken met je vingers. Kneed het deeg nog even stevig door.
 • Verdeel het deeg nu in gelijke porties. Ik doe dat altijd met behulp van de weegschaal, zodat al de pitabroodjes ongeveer even groot zijn. Het is handig om nu de porties deeg tot mooie ronde balletjes te vormen.
 • Rol op een met bloem bestrooid werkblad de porties deeg uit tot ronde platte schijven van ongeveer tien centimeter groot en een halve centimeter dik. Rol je deeg vooral niet te dun uit, want dan kan er straks in de oven niet de luchtzak ontstaan die zo typisch is voor pita broodjes.
 • Verwarm de oven voor op zo hoog mogelijke temperatuur. Het liefst nog hoger dan 230 ℃. Mijn oven gaat tot 300 ℃, dus bak ik de pita's straks op deze temperatuur. Vergeet ook niet alvast een bakplaat in de oven mee voor te verwarmen.
 • Wanneer de oven is voorverwarmd bak je de pita broodjes direct op de voorverwarmde bakplaat in een paar minuutjes gaar. Meestal kun je er zo'n twee tot drie tegelijk afbakken. Als het goed is zie je de pita broodjes al vrij snel helemaal opbollen als een ballon. Wanneer dit gebeurt en de pita's ook nog eens mooi lichtbruin zijn, zijn de broodjes gaar.
 • Haal de pita broodjes voorzichtig uit de oven en laat ze heel even uitstomen. Je kunt de pita broodjes daarna warm houden in aluminium folie totdat je alle broodjes hebt gebakken.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Let us know how it was!

Geen zorgen, de pitabroodjes zakken na het bakken weer terug in hun platte vorm!

recept om makkelijk zelf pita broodjes te maken

Van origine werden pitabroodjes door nomaden op hele hoge temperatuur gebakken rondom het vuur. Voor het mooiste resultaat heb je daarom een oven nodig die ook een behoorlijk hoge temperatuur kan bereiken.

Vergeet vooral niet om tijdens het bakken van de pita broodjes om de oven goed in de gaten te houden. De pita broodjes kunnen op deze hoge temperatuur echt ineens van mooi lichtbruin naar verbrand gaan. Dus ik zou zeggen ga vooral niets anders doen in de tussentijd en geniet van het spektakel!

Ben je op zoek naar nog meer brood recepten? Kijk dan vooral eens op mijn receptenpagina, hier deel ik al mijn favoriete brood recepten!


Geen reacties

  Plaats een reactie

  Rating recept