Menu
Inmaken / Recepten / Vegan / YouTube

Rabarber jam maken

Recept om zelf rabarberjam te maken

Zelf rabarber jam maken is erg leuk en lekker. Rabarber is maar kort van het land te verkrijgen, dus om er het hele jaar van te kunnen genieten is het inmaken van rabarber een aanrader! Zelf koop ik graag van een lokale boer een flinke voorraad rabarber in het seizoen, om deze in te maken als jam of compote. Zo kan ik er maanden later ook nog lekkere toetjes mee maken.

Je kunt testen of de rabarber jam genoeg is ingekookt, door voordat je begint met het koken van de rabarber een bordje in de ijskast te zetten. Wanneer het bordje goed koud is en je denkt dat de jam genoeg is ingekookt, haal je het bordje uit de ijskast. Doe hier een lepeltje van de jam op en laat deze twee minuten liggen. Houd na de twee minuten je bordje schuin. Wanneer de rabarber jam blijft liggen en mooi stevig is, is de jam goed. Als de rabarber jam nog loopt en een beetje waterig is, kun je de jam nog verder inkoken.


Recept om zelf rabarberjam te maken

Rabarber jam

No ratings yet
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Bijgerecht, Lunch, Ontbijt
Keuken Frans, Nederlands
Porties 4 potten

Equipment

 • Schone glazen pot(ten)
 • Trechter

Ingrediënten
  

 • 1000 gr rabarber
 • 1000 gr suiker

Instructies
 

 • Was de rabarber en snijd deze in dunne ringetjes. Het blad en het onderste, witte stukje verwijder je.
 • Zet een flinke pan op middelhoog vuur en doe hier de rabarber in.
 • Weeg de suiker af en voeg deze toe aan de pan. Roer de suiker goed door de rabarber heen.
 • Breng de rabarber met de suiker samen aan de kook. Roer af en toe in de pan, zodat de suiker niet gaat aankoeken.
 • Laat de rabarber zo'n vijftien minuten koken of totdat het water grotendeels is opgelost.
 • Giet de jam in schone gesteriliseerde glazen potten met een trechter, zodat de zijkanten van de potten schoon blijven.
 • Draai de deksels op de potten en zet deze omgekeerd op het aanrecht, zodat ze goed vacuüm trekken.
 • Na ongeveer vijf minuten kun je de potten omdraaien. Laat ze goed afkoelen.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Let us know how it was!

Rabarber jam kun je in goed gesteriliseerde potten maanden lang bewaren.

recept om zelf rabarber jam te maken

Het steriliseren van potten betekent niets anders dan dat je zorgt dat de potten waarin je de jam gaat bewaren goed schoon zijn gemaakt. Hierdoor krijgen ongewenste schimmels en bacteriën geen kans om te gaan groeien in je ingemaakte rabarber jam. Daardoor kun je de rabarber jam extra lang bewaren, buiten de ijskast.

Steriliseren van glazen potten kan op meerdere manieren, ik doe het graag door de potten in kokend water onder te dompelen. Zet hiervoor een flink grote pan met water op een middelhoog vuur. Wanneer het water aan de kook is draai je het vuur terug, zodat het water nog zachtjes borrelt. Spoel de glazen potten die je gaat steriliseren eerst om met warm water, zodat het glas niet kan barsten straks door het temperatuur verschil. Dompel nu de potten en de deksels die je wil gebruiken helemaal onder in de pan met kokend water. Laat deze nu zo’n vijftien minuten in het kokende water steriliseren.

Haal de potten en deksels uit het water en zet deze op een theedoel om uit te wasemen, totdat je ze gaat vullen. Dompel ook het keukengerei, zoals de trechter en de lepel die je gebruikt onder in het kokende water. Op die manier weet je zeker dat de potten jam goed lang houdbaar zijn.

Ben je op zoek naar meer recept inspiratie? Bekijk dan vooral mijn recepten pagina!


1 Reactie

Plaats een reactie

Rating recept