Menu
Bewust Leven / Seizoensgroenten

Seizoensgroenten september

seizoensgroenten boerenkool maison viridi

In al mijn recepten gebruik ik het liefst alleen maar seizoensgroenten. Eigenlijk zijn er drie redenen waarom: seizoensgroenten zijn namelijk duurzaam, lekker én budgetvriendelijk. Je leest er meer over in deze blog. Ik hoop dat ik je met deze blog met alle seizoensgroenten van september kan inspireren om net zo’n fan van seizoensgroenten te worden als ik!

Er zijn twee dingen waar ik altijd op let als ik groenten in de supermarkt koop. Ten eerste kijk ik kijk goed naar het land van herkomst. Soms zijn seizoensgroenten wel in het seizoen, maar komen diezelfde groenten in de supermarkt ineens niet uit Nederland maar uit een ver land. Let dus goed op dat wanneer je groenten in het seizoen wilt kopen, je ook daadwerkelijk de seizoensgroenten uit Nederland koopt.

Daarnaast kies ik zelf het liefst voor seizoensgroenten die niet in verwarmde kassen, maar zoveel mogelijk in de volle grond worden geteeld. Ik heb daarom in dit overzicht zoveel mogelijk seizoensgroenten meegenomen die in de supermarkt te krijgen zijn én in de volle grond (buiten) groeien. Dit is gebaseerd op advies van bijvoorbeeld Milieu Centraal. Maar er staan wel een aantal groenten in dit overzicht die soms uit verwarmde kassen kunnen komen en soms in de volle grond worden geteeld. Opletten geblazen dus!

Wil je nu echt zeker weten dat je de seizoensgroenten van september uit de Nederlandse volle grond koopt: vraag bij de winkel, op de markt of bij de stadstuinder hoe en waar je groenten zijn geteeld. Én kies zoveel mogelijk voor biologisch!

Aardappelen

Vaak kun je het hele jaar door aardappels uit Nederland krijgen. Maar in principe wordt de ‘nieuwe oogst’ vaak rond september, oktober in Nederland geoogst. Hierna worden de aardappels bewaard in gekoelde schuren, waardoor je ook later in het jaar nog aardappels kunt eten.

Andijvie

Zowel krulandijvie als gewone andijvie zijn in september in het seizoen. Het seizoen voor andijvie loopt ongeveer van mei tot en met december. Andijvie vind ik heel lekker rauw in een stamppot of salade, maar je kunt andijvie natuurlijk ook kort koken of stoven.

Bleekselderij

Bleekselderij is echt een van mijn favoriete groenten. Ik gebruik het samen met ui, knoflook, wortel en chilipeper vaak als basis voor een gerecht. Ik vind bleekselderij namelijk een ontzettend fijne smaakmaker. Het seizoen voor bleekselderij loopt ongeveer van juli tot en met november, dan is de groente op z’n best. Maar je kunt bleekselderij vaak het hele jaar door krijgen.

Bloemkool

Vond ik vroeger bloemkool maar saai, nu is het een van mijn favoriete groenten! Superlekker kort gekookt, in de oven gegrild of in een soepje. Het seizoen voor bloemkool loopt ongeveer van maart tot en met november.

Boerenkool

Boerenkool is natuurlijk lekker in een ouderwetse stamppot. Maar ook in een pasta of crispy gebakken in de oven kan boerenkool heel lekker zijn! Het seizoen voor boerenkool loopt ongeveer van september tot maart. Vaak kun je boerenkool wel het hele jaar door krijgen.

Bosui

Bosui wordt ook wel lente-ui genoemd. De naam bosui komt van de manier waarop de uitjes verkocht worden: in een bosje. Bosui is meestal het hele jaar door verkrijgbaar, maar meestal vindt de oogst plaats van juli tot en met september. Ik vind bosui echt een ideale topping voor allerlei gerechten, in salades of ingemaakt in zuur.

Broccoli

Broccoli is wat mij betreft de ideale groente om in allerlei gerechten te gebruiken. Lekker in pasta, in soepjes, zo los. Het seizoen voor broccoli loopt ongeveer van mei tot en met november.

Chinese kool

Chinese kool is een super veelzijdige groente, die ik persoonlijk ondergewaardeerd vind. En dat is heel jammer, want je kunt Chinese kool, en kool in het algemeen, op zoveel manieren eten! Het seizoen voor Chinese kool loopt van juli tot en met november.

Courgette

De courgette is er in verschillende varianten, de meest bekende groene en de wat minder bekende gele variant. Ook heb je nog de bolcourgette en de bloemen van de courgette die ook eetbaar zijn. Het seizoen voor groene courgettes loopt ongeveer van juli tot november, waarbij de maanden juli, augustus en september de beste periode zijn. Let wel op, in sommige supermarkten liggen soms courgettes die uit verwarmde kassen komen.

Ijsbergsla

Op een goede burger of bij een broodje vegan shoarma mag wat mij betreft ijsbergsla niet ontbreken. En ook gewoon los als salade vind ik deze knapperige sla echt ideaal. Het seizoen voor ijsbergsla loopt ongeveer van mei tot en met september.

Knolselderij

De knolselderij gebruik ik echt in heel veel groente gerechten. Ik vind knolselderij rauw heel lekker, maar ook gegrild, gebakken of in een soep. Én wat ideaal is: knolselderij is eigenlijk bijna het hele jaar uit Nederland te krijgen! Het seizoen voor knolselderij loopt ongeveer van augustus tot en met maart, maar meestal wordt knolselderij in Nederland zo van november tot en met februari geoogst. Maar net als aardappelen is knolselderij een groente die je gemakkelijk lang kunt bewaren.

Koolrabi

Koolrabi is een groente die ik helemaal heb ontdekt toen ik mijn groenten bij de stadstuinderij haalde. Erg lekker gebakken in de oven of als een soort puree. Een aanrader als je eens wat anders dan aardappel wilt eten, vind ik! Het seizoen voor koolrabi loopt van ongeveer mei tot en met oktober.

Kropsla

Kropsla, ik denk dat iedereen deze groente wel kent. Heerlijk om zo te eten in een gemengde sla of een groene salade vind ik zelf. Of ik eet het op mijn boterham, met wat hummus of ander hartig vegan broodbeleg. Kropsla is in het seizoen van ongeveer mei tot en met oktober in het seizoen. Je kunt kropsla vaak wel het hele jaar door krijgen, omdat een gedeelte van de tijd de kropsla in kassen wordt geteeld. Als je hier op let is het dus handig om even te checken waar de sla is geteeld.

Maïs

Verse maïs aan de kolf is alleen in de maanden augustus en september uit Nederland te verkrijgen. Het wordt ook wel suikermaïs genoemd. Je hebt een gele en een witte variant, die in principe verder hetzelfde smaken. Lekker op de barbecue bijvoorbeeld!

Paksoi

Paksoi vind ik zelf erg lekker in roerbak gerechten of bijvoorbeeld nasi. Je kunt zowel de bladeren als de stengels eten. Paksoi is van ongeveer februari tot en met december in het seizoen. Vaak is paksoi wel het hele jaar door verkrijgbaar, omdat in Nederland paksoi in verwarmde kassen wordt geteeld. Als je hier op let is het dus handig om te checken waar de paksoi is geteeld.

Pastinaak

Pastinaak wordt vaak ook een ‘vergeten groente’ genoemd. Het was tot een aantal jaren geleden namelijk een veel gegeten groent in Nederland. Pastinaak is familie van de wortel, maar dan met een minder zoete smaak vind ik zelf. Zelf eet ik pastinaak graag gebakken uit de oven of bijvoorbeeld in een puree of een soepje. Pastinaak is in het seizoen van ongeveer september tot en met maart.

Pompoen

Pompoen heb je natuurlijk in heel veel soorten en maten. Zelf vind ik het lekker als puree, inde soep, maar ook in stukjes in de pasta bijvoorbeeld! Het oorspronkelijk seizoen voor pompoen liep van ongeveer september tot en met december, maar inmiddels kun je pompoen vaak een groot gedeelte van het jaar verkrijgen uit Nederland.

Postelein

Postelein is een groente die je niet veel tegenkomt in de winkel. Maar als je het tegenkomt is het erg de moeite waard om eens te kopen! Ik ontdekte postelein toen ik mijn groente kocht bij de stadstuinderij. Je eet de hele stengel, inclusief de blaadjes, maar zonder de wortel. Lekker in de sla, maar ook erg lekker in een stamppotje. Het seizoen voor postelein loopt van ongeveer maart tot en met oktober.

Prei

Prei is familie van de ui en de knoflook en ik gebruik hem dan ook vaak als smaakmaker in gerechten. Maar prei is bijvoorbeeld ook heel lekker rauw, in dunne ringetjes als garnering op de soep, gestoofd of in een ovenschotel bijvoorbeeld. Prei is eigenlijk het gehele jaar door te verkrijgen.

Raapjes

Raapjes worden ook wel koolraap, meiknol of meiraapjes genoemd. Raapjes zien er misschien een beetje onooglijk uit, maar ze zijn heel lekker. lekker in puree of gegrild uit de oven bijvoorbeeld. Maar ik vind ze rauw ook erg lekker, zeker als je wat kleinere hebt. Heel dun gesneden in de salade bijvoorbeeld. Ze smaken en beetje pittig, vergelijkbaar met radijs. Over het algemeen loopt het seizoen voor raapjes ongeveer van september tot en met maart.

Raapstelen

Raapstelen zijn erg lekker om rauw te eten in bijvoorbeeld een salade of een stamppot. Het is een groente die typisch alleen in het voorjaar te verkrijgen is, het seizoen voor raapstelen loopt ongeveer van maart tot en met oktober.

Radichio

Radichio is een bladgroente en ziet eruit als een klein rond, rood kropje. Qua smaak doet het mij denken aan witlof. Zelf vind ik het lekker om radichio rauw te eten in een salade bijvoorbeeld, maar je kunt de groente uiteraard ook koken of stoven. Radichio is in het seizoen van ongeveer juni tot en met december.

Radijs

Radijs is een pittig, rood knolletje wat ik zelf graag gebruik in bijvoorbeeld rauwkost of salades. Het seizoen voor radijs loopt van ongeveer maart tot en met oktober.

Rammenas

Rammenas is een groente die niet heel erg bekend is in Nederland. Het is een klein zwart knolletje en heeft qua smaak wat weg van radijs, vind ik zelf. Ik gebruik het daarom graag in de salade of de rauwkost. Het seizeon voor rammenas loopt van ongeveer september tot en met februari.

Rettich

Rettich wordt soms ook wel zomerrammenas genoemd of daikon. Het heeft een pittige smaak, een beetje zoals een radijs. Lekker in salades, rauwkost of bijvoorbeeld voor op brood. Rettich is eigenlijk het gehele jaar door te verkrijgen.

Rode biet

Rode biet was vroeger echt één van mijn minst favoriete groenten, maar nu eet ik het echt bijna elke week. Lekker in salades, voor op brood of bijvoorbeeld om een vegan hamburger van te maken! Rode biet wordt op verschillende momenten geoogst, het seizoen loopt ongeveer van mei tot november. Omdat het een groente is die goed bewaard kan worden is rode biet vrijwel het hele jaar door te krijgen.

Rode kool

Bij rode kool denk je vaak aan winterse kost, maar eigenlijk is rode kool vaak het hele jaar door te verkrijgen. Het seizoen loopt van ongeveer juli tot en met maart, maar er zijn soorten die goed beward kunne worden.

Rucola

Rucola is natuurlijk een hele bekende groente. Deze bladgroente is in principe in het seizoen van ongeveer mei tot en met oktober. Als je de kans krijgt om zelf rucola te zaaien of biologische rucola te kopen op een markt of bij een stadstuinderij: doen! Dit smaakt echt heel anders dan de soorten die je kent uit de supermarkt.

Savooiekool

Savooiekool vind ik lekker om te gebruiken in een stamppot, ovenschotel of om kort te stoven. Savooiekool is in het seizoen van ongeveer juni tot en met maart.

Snijbonen

Snijbonen zijn echt een van mijn favoriete groentes. Lekker om heel fijn te snijden en rauw te eten als salade, maar ook heel lekker om kort te roerbakken bijvoorbeeld. Snijbonen zijn in het seizoen van ongeveer juli tot en met oktober.

Sperziebonen

Sperziebonen zijn maar kort vers uit Nederland te krijgen, namelijk in de maanden julit tot en met september. Zelf vind ik sperziebonen heel lekker in bijvoorbeeld een curry of bij de roti, wanneer ik geen kousenband kan krijgen.

Spinazie

Spinazie is een groente waarmee je makkelijk kan variëren. Ik eet het vaak rauw als een salade, maar spinazie is bijvoorbeeld ook lekker in curry of bijvoorbeeld in lasagne. Het seizoen voor spinazie loopt van ongeveer maart tot en met oktober.

Spitskool

Spitskool vind ik echt ideaal om rauw te eten in een koolsla of om bijvoorbeeld te wokken in een roerbak of nasi bijvoorbeeld. Het seizoen voor spitskool loopt ongeveer van mei tot en met oktober.

Ui

Ik zou echt niet zonder ui kunnen in mijn gerechten. Volgens mij vormt het de basis voor zo’n beetje elk gerecht op de site, met uitzondering van toetjes natuurlijk. Daarom ontbreken er eigenlijk nooit uien in mijn keuken. Het seizoen voor uien loopt ongeveer van juli tot en met februari, maar vaak zijn uien vrijwel het gehele jaar door te verkrijgen uit Nederland.

Veldsla

Veldsla is een lekkere zachte sla vind ik, ideaal om zo rauw te gebruiken. Bijvoorbeeld in een lekker gevulde salade. Het seizoen voor veldsla begint na de zomer en loopt ongeveer van oktober tot en met maart.

Venkel

Venkel vond ik altijd een ingewikkelde groente, vanwege de anijsachtige smaak. Maar inmiddels vind ik venkel echt heel lekker in bijvoorbeeld een romige risotto of gegrild, samen met wat andere groenten uit de oven. Het seizoen voor venkel loopt van ongeveer juni tot en met oktober.

Witte kool

Witte kool vind ik echt ideaal voor rauwe bereidingen, zoals in een salade of een koolsla. Ook gebruik ik witte kool als basis voor huisgemaakte zuurkool. Daarnaast kun je witte kool natuurlijk lekker roerbakken, stoven of in bijvoorbeeld curry of nasi gebruiken. Witte kool is eigenlijk het hele jaar door te verkrijgen uit Nederland.

Witlof

Witlof vind ik superlekker om rauw te eten in een rauwkost of een salade. Maar ook kort gestoofd of in een ovenschotel is witlof natuurlijk heel lekker. Witlof is eigenlijk het hele jaar door verkrijgbaar in de winkels, omdat witlof op een speciale manier geteeld wordt. Eerst worden de witlofwortels, of witlofpennen gerooid. Deze worden vervolgens op een donkere, koele plek opgekweekt tot een witlof. Omdat je de pennen lang kunt bewaren kun je het hele jaar door witlof opkweken.

Wortel

Wortel mag wat mij betreft niet ontbreken als basis voor veel gerechten. Ik gebruik in mijn recepten afwisselend winterpeen en wortel, afhankelijk van wat er te krijgen is. Het seizoen voor wortel loopt namelijk ongeveer van mei tot en met oktober. Winterpeen is eigenlijk het hele jaar door te verkrijgen, omdat deze lang bewaard kan worden.


Geen reacties

    Plaats een reactie