Menu
Bewust Leven / Duurzaamheid / Persoonlijk

Duurzame keuzes tijdens je zwangerschap

Duurzame keuzes maken tijdens je zwangerschap

Elke dag probeer ik zo duurzaam en bewust mogelijk te leven. Dus ook tijdens mijn zwangerschap wil ik graag zoveel mogelijk duurzame keuzes maken. In deze blog deel ik mijn duurzame zwangerschapstips met jou. Zo kwam ik erachter dat het echt niet nodig is om per se allerlei speciale zwangerschapskleding aan te schaffen. Of hoef je niet te kiezen voor het standaard, plastic en ongezellige kraampakket van je zorgverzekering. En is een duurzame baby uitzet makkelijker bij elkaar verzameld dan je denkt!

Duurzame zwangerschapskleding

Al vrij snel kwam ik erachter dat leuke, duurzame zwangerschapskleding kopen best ingewikkeld is. Er zijn wel wat merken die duurzame zwangerschapskleding verkopen. Toch ziet er soms erg basic uit en vaak is het ook nog best prijzig. Bovendien draag je zwangerschapskleding maar een paar maanden. Zonde om er dus heel veel van aan te schaffen vond ik. Daarom ben ik al vrij snel gaan zoeken naar duurzame of tweedehands kleding die niet specifiek voor zwangere vrouwen is, maar wel lekker zit tijdens je zwangerschap. Een stuk duurzamer, want zo kun je de kleding gewoon veel vaker dragen. Zo vind ik grote truien en t-shirts, tuinbroeken en broeken met stretch of leggings echt perfect. En, kijk eens in de kast van je vriend of man. Zo loop ik zelf eigenlijk elke dag in de truien, overhemden en shirts van Jeroen.

Een van de betere investeringen die ik wel heb gedaan is fijn ondergoed aanschaffen. Al vrij snel in de zwangerschap zaten mijn normale beha’s namelijk niet zo lekker meer. Maar ook hier wilde ik graag een beha die zowel tijdens de zwangerschap als erna lekker zit. Én eentje die praktisch is bij het geven van borstvoeding. Zo kwam ik uit bij het ondergoed van Organic Basics. De Basic Bralette lijkt namelijk heel erg op verschillende soorten voedingsbeha’s die ik tegen kwam. Hij heeft geen harde sluitingen of beugels die net vervelend kunnen zitten. En als het goed is kun je er ook gemakkelijk borstvoeding mee geven. Maar dat ga ik pas over een paar maanden ontdekken! Hij zit in ieder geval nu echt superfijn. Echt als een soort tweede huid.

Als je dan toch wat zwangerschapsspullen aan wilt schaffen kijk dan vooral eens of je deze tweedehands kunt kopen. Wat ik bijvoorbeeld wel heb gekocht is een zwarte, tweedehands zwangerschapslegging via Vinted. En ik leef echt in deze legging. Ideaal voor zwangerschapsyoga of gewoon voor naar mijn werk met een lange blouse of vest eroverheen. En ik heb via Vinted ook een tweedehands belly wrap van Lotte Oudshoorn gekocht. Met deze belly wrap kan ik sommige ‘gewone’ shirts en broeken nog net iets vaker dragen.

Duurzaam kraampakket

Je staat er misschien niet snel bij stil, maar ook in de keuze van je kraampakket kun je voor een duurzame optie gaan. Toen ik de lijst kreeg van mijn kraamverzorgster met alle spulletjes die ik in huis moest halen, kwam ik al vrij snel uit bij het standaard kraampakket van mijn zorgverzekeraar. Alleen eerlijk is eerlijk, daar werd ik niet echt blij van. Het kraampakket van mijn zorgverzekeraar was alles behalve duurzaam en heel erg plastic. Bovendien was de inhoud ook vooral erg praktisch. Er zullen toch hopelijk wel duurzamere en gezelligere alternatieven zijn, dacht ik? En dat klopt gelukkig!

Na wat verder zoeken kwam ik namelijk terecht bij Dalalou. Zij bieden natuurlijke kraampakketten aan met duurzame en eerlijke producten. Én bovendien ook nog eens een vegan kraampakket. Daar werd ik natuurlijk heel blij van! Het vegan natuurlijke kraampakket bevat niet alleen alle praktische verzorgingsproducten die je nodig hebt rondom de bevalling. Er zitten ook nog eens fijne extra’s in voor jou tijdens je zwangerschap en kraamtijd. Zoals magnesiumvlokken voor een lekker voetenbadje, een fijn magazine en mooie affirmatiekaarten. En dat alles in een mooie en grote biologisch katoenen fair trade tas. Zo heb je niet alleen alles in huis wat je nodig hebt tijdens je bevalling, maar heb je ook nog eens fijne producten om voor jezelf te zorgen. Ik kreeg het kraampakket van Dalalou en vond het echt een feestje om het uit te pakken.

het natuurlijk kraampakket van dalalou is vegan, duurzaam en eerlijk

Heb je nu het standaard kraampakket van je zorgverzekering al in huis? En wil je toch voor een natuurlijk kraampakket kiezen? Weet dan dat je je kraampakket altijd kunt doneren aan Stichting Baby Hope. Zij zamelen spullen in uit de kraampakketten voor projecten in Afrika, Zuid-Amerika en Oost-Europa. Vaak kun je deze bij je eigen verloskundige inleveren of bij een vrijwilliger in de buurt. Ook wanneer je na je bevalling en kraamtijd nog producten uit je kraampakket over hebt kun je deze doneren.

Duurzame baby uitzet

Als je op tijd begint is het echt prima te doen om veel spullen voor je baby en de babykamer tweedehands te verzamelen. Marktplaats vind ik daarvoor bijvoorbeeld echt ideaal. Zo konden wij een hele mooie vintage wieg overnemen van mensen uit de buurt. Mijn moeder heeft vervolgens geholpen om een nieuw hemeltje en bekleding te maken. En we hebben een nieuwe matras op maat laten maken via Prenatal. Op die manier heb je een mooie wieg die helemaal naar je eigen smaak is, zonder dat je daarvoor een nieuwe hoeft te kopen in de winkel.

Duurzame keuzes tijdens je zwangerschap, de tweedehands wieg die ik kocht en in een nieuw jasje stak

Hetzelfde geldt voor onze commode. Hiervoor hebben we op Marktplaats een oud kastje gekocht in de buurt. Deze was alleen niet hoog genoeg om als commode te dienen. Daarom hebben we er vier extra pootjes onder gezet om het kastje te verhogen. Vervolgens hebben we het kastje geschuurd, de gaatjes opgevuld en in een lekkere frisse kleur geschilderd. Leuke knopjes op de lade (die nog geleverd moeten worden), een nieuw aankleed kussen er op en je hebt een hartstikke mooie commode. Zonder dat je ervoor een nieuw meubel hoeft aan te schaffen.

Duurzame keuzes tijdens de zwangerschap, het tweedehands kastje dat ik op marktplaats kocht en omtoverde tot leuke commode

Ook heb ik gemerkt dat het handig is om op tijd vrienden en familie in te seinen. Het zal je verbazen hoeveel mensen in je omgeving nog baby spullen hebben liggen die ze graag kwijt willen. Zo hebben wij van familie een heleboel tweedehands babykleding gekregen. Zelfs collega’s van familie hebben kleding, hydrofiel doeken en andere baby spulletjes aan ons gegeven die zij nog hadden liggen. Soms zelfs nog helemaal niet of amper gebruikt. Ook spulletjes als een baby badje en een kinderstoeltje voor in de auto konden wij op die manier via via overnemen. En vaak zijn deze spullen nog hartstikke goed! En ook bij de kringloop winkel kun je nog wel eens parels vinden. Zo kwamen wij laatst verschillende mooie kinderwagens tegen van allerlei grote merken bij de kringloop winkel bij ons in de buurt.

Duurzame keuzes maken tijdens je zwangerschap hoeft niet ingewikkeld te zijn.

Het betekent alleen soms dat je even wat langer de tijd moet nemen om spullen bij elkaar te verzamelen. Gelukkig heb je zo’n negen maanden de tijd om jezelf voor te bereiden! Zelf vind ik het bovendien erg leuk om op bijvoorbeeld Marktplaats en Vinted op zoek te gaan naar net dat ene mooie kastje voor de babykamer of die fijne stretch broek die zo lekker zit bij een groeiende buik. Wat heel erg helpt is om precies op te zoeken welke spullen je wilt halen: welk merk, type of maat. Dat helpt heel erg om gericht te zoeken tussen alle tweedehands spullen die worden aangeboden. Bovendien is het ook nog eens veel fijner voor je budget, dan het kopen van alleen maar nieuwe spullen. En, vergeet dus vooral niet om familie en vrienden in te schakelen!

Houd je nu niet van tweedehands winkelen? Of koop je voor je baby toch liever nieuwe meubels en kleding? Onthoud dan dat er inmiddels ook echt genoeg duurzame opties op de markt zijn. Neus eens rond op internet en je vind genoeg leuke en duurzame opties.

*Ik kreeg het kraampakket van Dalalou cadeau. Alle overige producten die ik noem heb ik zelf gekocht.


Geen reacties

    Plaats een reactie