een recept om zelf de ultieme zuurdesem starter te maken

Mijn zuurdesemstarter groeit niet!

Je bent bezig om een zuurdesemstarter te maken. Tot nu toe gaat alles goed! Maar op dag 3, 4 of 5 zie je ineens weinig activiteit bij je zuurdesemstarter. Geen bubbels. Oei, mijn zuurdesemstarter groeit niet. Gaat dit goed?! 😱 Het antwoord is ja! Geen zorgen, het komt écht goed met je starter.

Waarom je starter op dag 4 vaak een dip heeft

Wanneer je een zuurdesemstarter gaat maken zijn er eerst nog heel veel ‘wilde’ gisten actief. Die produceren gas, CO2. Dat zorgt ervoor dat de eerste dagen je starter misschien heel veel activiteit liet zien. Rond dag 4 nemen de melkzuur bacteriΓ«n en azijnzuur bacteriΓ«n de overhand. Deze zorgen niet voor zo’n verdubbeling in je starter. Het lijkt daarom alsof je starter helemaal gestopt is met groeien. Maar niets is minder waar.

Als het goed is zie je nu wel allemaal kleine belletjes in je starter. En begint je starter ook zuur te ruiken. Dat is een goed teken!

Wat moet ik doen?

Gewoon doorgaan met het recept of stappenplan! Dus niet ineens iets anders gaan doen, zoals stoppen met starter eruit halen of helemaal niet meer voeden. Heb vertrouwen in het proces πŸ˜‰

Wanneer moet ik mijn zuurdesemstarter wel weggooien?

Zie je rare kleuren op je zuurdesemstarter? Denk aan groen, rood, blauw… Dan kan dat een teken van schimmelvorming zijn. Helaas betekent dat het einde voor je zuurdesemstarter ☹️

Ruikt je zuurdesemstarter vies? Dus niet friszuur en naar azijn? Maar echt dat je denkt: bah! Dan kan dat ook een teken zijn dat je zuurdesemstarter de verkeerde kant op gaat. Het is dan beter om opnieuw te beginnen.

Maar als je dus denkt: mijn zuurdesemstarter groeit niet! Dan is dat geen reden om direct je zuurdesemstarter weg te gooien πŸ˜ƒ

Als je starter lekker actief is kun je jouw eerste zuurdesembrood gaan bakken!

Lees hier mijn tips over het onderhouden van je zuurdesemstarter. Een perfect recept om mee te beginnen is dit makkelijke recept voor zuurdesembrood. Hiermee ben ik zelf ook ooit begonnen πŸ˜ƒ

Benieuwd naar meer over zuurdesem? Op mijn website staan meer recepten en blogs over zuurdesembrood.


4 Comments

  • Angela van Strien

    Hey Kirsten.
    Een dringende vraag aan jou:
    Ik heb van de week bij een andere molen mijn roggebloem gekocht, maar nu valt mijn starter helemaal stil!!!😬
    Is dat normaal?
    Help!!

    • Kirsten

      Hi Angela,
      Dat zou niet moeten! Ik raad altijd bliologisch en roggemeel aan, want werkt echt het allerfijnst. Doet hij het ondertussen al wat beter?
      Groetjes, Kirsten

  • Petra Kleinnibbelink

    Hi Kirsten,

    Mijn starter ging heel goed, en nu lijkt er niks meer te gebeuren. Kan ik hem het beste met rust laten en dan over een paar dagen weer beginnen met voeden? Of gewooon doorgaan met voeden? Vind het ook lastig te bepalen wanneer je ermee zou kunnen bakken. Nu lijkt me niet omdat hij niet meer groeit.

    • Kirsten

      Hi Petra,
      Zou het kunnen dat je rond dag 4 bent met het maken van je starter? Het is heel normaal dat hij dan even wat minder activiteit heeft. Ik zou gewoon door gaan in ieder geval! Het duurt soweiso 6 dagen voordat de gisten zijn omgezet in melkzuur en azijn bactieren. Vanaf dat moment kun je er mee bakken.
      Groetjes, Kirsten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *