In al mijn recepten gebruik ik het liefst alleen maar seizoensgroenten. Eigenlijk zijn er drie redenen waarom: seizoensgroenten zijn namelijk duurzaam, lekker én budgetvriendelijk. Je leest er meer over in deze blog. Ik hoop dat ik je met deze blog met alle seizoensgroenten van januari kan inspireren om net zo’n fan van seizoensgroenten te worden als ik!
Er zijn twee dingen waar ik altijd op let als ik groenten in de supermarkt koop. Ten eerste kijk ik kijk goed naar het land van herkomst. Soms zijn seizoensgroenten wel in het seizoen, maar komen diezelfde groenten in de supermarkt ineens niet uit Nederland maar uit een ver land. Let dus goed op dat wanneer je groenten in het seizoen wilt kopen, je ook daadwerkelijk de seizoensgroenten uit Nederland koopt.
Daarnaast kies ik zelf het liefst voor seizoensgroenten die niet in verwarmde kassen, maar zoveel mogelijk in de volle grond worden geteeld. Ik heb daarom in dit overzicht zoveel mogelijk seizoensgroenten meegenomen die in de supermarkt te krijgen zijn én in de volle grond (buiten) groeien. Dit is gebaseerd op advies van bijvoorbeeld Milieu Centraal. Maar er staan wel een aantal groenten in dit overzicht die soms uit verwarmde kassen kunnen komen en soms in de volle grond worden geteeld. Opletten geblazen dus!
Wil je nu echt zeker weten dat je de seizoensgroenten van januari uit de Nederlandse volle grond koopt: vraag bij de winkel, op de markt of bij de stadstuinder hoe en waar je groenten zijn geteeld. Én kies zoveel mogelijk voor biologisch!
Aardappelen
Vaak kun je het hele jaar door aardappels uit Nederland krijgen. Maar in principe wordt de ‘nieuwe oogst’ vaak rond september, oktober in Nederland geoogst. Hierna worden de aardappels bewaard in gekoelde schuren, waardoor je ook later in het jaar nog aardappels kunt eten.
Aardpeer
Aardpeer is een echte wintergroente en is vanaf november tot ongeveer maart te verkrijgen. Aardpeer is één van de vergeten groenten. Qua smaak doet de aardpeer een beetje denken aan artisjok, hij is heel zacht van smaak. Je kunt de aardpeer in de schil koken, zodat de smaak mooi behouden blijft. Of bijvoorbeeld net als aardappeltjes bakken!
Bleekselderij
Bleekselderij is echt een van mijn favoriete groenten. Ik gebruik het samen met ui, knoflook, wortel en chilipeper vaak als basis voor een gerecht. Ik vind bleekselderij namelijk een ontzettend fijne smaakmaker. Het seizoen voor bleekselderij loopt ongeveer van juli tot en met november, dan is de groente op z’n best. Maar je kunt bleekselderij vaak het hele jaar door krijgen.
Boerenkool
Boerenkool is natuurlijk lekker in een ouderwetse stamppot. Maar ook in een pasta of crispy gebakken in de oven kan boerenkool heel lekker zijn! Het seizoen voor boerenkool loopt ongeveer van september tot maart. Vaak kun je boerenkool wel het hele jaar door krijgen.
Knolselderij
De knolselderij gebruik ik echt in heel veel groente gerechten. Ik vind knolselderij rauw heel lekker, maar ook gegrild, gebakken of in een soep. Én wat ideaal is: knolselderij is eigenlijk bijna het hele jaar uit Nederland te krijgen! Het seizoen voor knolselderij loopt ongeveer van augustus tot en met maart, maar meestal wordt knolselderij in Nederland zo van november tot en met februari geoogst. Maar net als aardappelen is knolselderij een groente die je gemakkelijk lang kunt bewaren.
Pastinaak
Pastinaak wordt vaak ook een ‘vergeten groente’ genoemd. Het was tot een aantal jaren geleden namelijk een veel gegeten groent in Nederland. Pastinaak is familie van de wortel, maar dan met een minder zoete smaak vind ik zelf. Zelf eet ik pastinaak graag gebakken uit de oven of bijvoorbeeld in een puree of een soepje. Pastinaak is in het seizoen van ongeveer september tot en met maart.
Postelein
Postelein is een groente die je niet veel tegenkomt in de winkel. Maar als je het tegenkomt is het erg de moeite waard om eens te kopen! Ik ontdekte postelein toen ik mijn groente kocht bij de stadstuinderij. Je eet de hele stengel, inclusief de blaadjes, maar zonder de wortel. Lekker in de sla, maar ook erg lekker in een stamppotje. Het seizoen voor ‘normale’ postelein loopt van ongeveer maart tot en met oktober. Je hebt ook winterpostelein, deze is juist ongeveer van november tot maart te verkrijgen.
Prei
Prei is familie van de ui en de knoflook en ik gebruik hem dan ook vaak als msaakmaker in gerechten. Maar prei is bijvoorbeeld ook heel lekker rauw, in dunne ringetjes als garnering op de soep, gestoofd of in een ovenschotel bijvoorbeeld. Prei is eigenlijk het gehele jaar door te verkrijgen.
Raapjes
Raapjes worden ook wel koolraap, meiknol of meiraapjes genoemd. Raapjes zien er misschien een beetje onooglijk uit, maar ze zijn heel lekker. lekker in puree of gegrild uit de oven bijvoorbeeld. Maar ik vind ze rauw ook erg lekker, zeker als je wat kleinere hebt. Heel dun gesneden in de salade bijvoorbeeld. Ze smaken en beetje pittig, vergelijkbaar met radijs. Over het algemeen loopt het seizoen voor raapjes ongeveer van september tot en met maart.
Rammenas
Rammenas is een groente die niet heel erg bekend is in Nederland. Het is een klein zwart knolletje en heeft qua smaak wat weg van radijs, vind ik zelf. Ik gebruik het daarom graag in de salade of de rauwkost. Het seizeon voor rammenas loopt van ongeveer september tot en met februari.
Rettich
Rettich wordt soms ook wel zomerrammenas genoemd of daikon. Het heeft een pittige smaak, een beetje zoals een radijs. Lekker in salades, rauwkost of bijvoorbeeld voor op brood. Rettich is eigenlijk het gehele jaar door te verkrijgen.
Rode biet
Rode biet was vroeger echt één van mijn minst favoriete groenten, maar nu eet ik het echt bijna elke week. Lekker in salades, voor op brood of bijvoorbeeld om een vegan hamburger van te maken! Rode biet wordt op verschillende momenten geoogst, het seizoen loopt ongeveer van mei tot november. Omdat het een groente is die goed bewaard kan worden is rode biet vrijwel het hele jaar door te krijgen.
Rode kool
Bij rode kool denk je vaak aan winterse kost, maar eigenlijk is rode kool vaak het hele jaar door te verkrijgen. Zelf vind ik een rode kool salade heel lekker. Én je kunt rode kool bijvoorbeeld heel goed inmaken. Het seizoen loopt van ongeveer juli tot en met maart, maar er zijn soorten die goed bewaard kunnen worden.
Savooiekool
Savooiekool vind ik lekker om te gebruiken in een stamppot, ovenschotel of om kort te stoven. Savooiekool is in het seizoen van ongeveer juni tot en met maart.
Schorseneren
Schorseneren zijn een echte herfst en winter groente. Niet voor niets wordt schorseneer ook wel winterasperge genoemd. Het is één van die typische vergeten groenten. Je kunt schorseneren koken, bakken of in de oven bereiden. Let alleen wel op, bij het verwijderen van de schil kan een kleverig sapje vrijkomen, wat, wat moeilijk schoon te maken is. Het is daarom aan te raden de schorseneren in een bak water te schillen, met een scheutje citroensap tegen het verkleuren. Schorseneren zijn in het seizoen van ongeveer september tot en met februari.
Spruiten
Vroeger vond ik ze vies, maar nu kan ik ze echt elke dag eten: spruiten! Lekker om spruiten kort te blancheren en daarna even op te bakken met ui en knoflook. Of natuurlijk in een lekkere spruiten stamppot. Spruiten zijn ongeveer van oktober tot februari in het seizoen.
Ui
Ik zou echt niet zonder ui kunnen in mijn gerechten. Volgens mij vormt het de basis voor zo’n beetje elk gerecht op de site, met uitzondering van toetjes natuurlijk. Daarom ontbreken er eigenlijk nooit uien in mijn keuken. Het seizoen voor uien loopt ongeveer van juli tot en met februari, maar vaak zijn uien vrijwel het gehele jaar door te verkrijgen uit Nederland.
Veldsla
Veldsla is een lekkere zachte sla vind ik, ideaal om zo rauw te gebruiken. Bijvoorbeeld in een lekker gevulde salade. Het seizoen voor veldsla begint na de zomer en loopt ongeveer van oktober tot en met maart.
Witte kool
Witte kool vind ik echt ideaal voor rauwe bereidingen, zoals in een salade of een koolsla. Ook gebruik ik witte kool als basis voor huisgemaakte zuurkool. Daarnaast kun je witte kool natuurlijk lekker roerbakken, stoven of in bijvoorbeeld curry of nasi gebruiken. Witte kool is eigenlijk het hele jaar door te verkrijgen uit Nederland.
Witlof
Witlof vind ik superlekker om rauw te eten in een rauwkost of een salade. Maar ook kort gestoofd of in een ovenschotel is witlof natuurlijk heel lekker. Witlof is eigenlijk het hele jaar door verkrijgbaar in de winkels, omdat witlof op een speciale manier geteeld wordt. Eerst worden de witlofwortels, of witlofpennen gerooid. Deze worden vervolgens op een donkere, koele plek opgekweekt tot een witlof. Omdat je de pennen lang kunt bewaren kun je het hele jaar door witlof opkweken.
Wortel
Wortel mag wat mij betreft niet ontbreken als basis voor veel gerechten. Ik gebruik in mijn recepten afwisselend winterpeen en wortel, afhankelijk van wat er te krijgen is. Het seizoen voor wortel loopt namelijk ongeveer van mei tot en met oktober. Winterpeen is eigenlijk het hele jaar door te verkrijgen, omdat deze lang bewaard kan worden.
Frisse vegan selderijsalade
Van deze vegan selderijsalade hebben wij echt vaak een flinke bak in de ijskast…
22 maart 2020Romige knolselderij soep
Deze romige knolselderij soep is super lekker, heel snel klaar én natuurlijk helemaal vegan.…
1 december 2020Curtido maken: Recept voor spicy gefermenteerde rode kool
Dit recept voor curtido is echt ideaal wanneer je restjes rode kool over hebt.…
23 mei 2021
Geen reacties