Menu
Brood & deeg / Recepten / Zuurdesem

Gedroogde zuurdesem activeren

Gedroogde zuurdesem kun je heel gemakkelijk weer activeren. Het enige wat je nodig hebt zijn een schone glazen pot, wat water, biologische tarwebloem en een portie geduld. Binnen 2 dagen kun je zo jouw gedroogde zuurdesemstarter weer tot leven wekken. Én dus zelf superlekker zuurdesembrood bakken.

Waarom gedroogde zuurdesem?

Je kunt een zuurdesemstarter op een aantal manieren bewaren. En één daarvan is drogen. Ik doe het niet heel vaak, omdat ik het met name ideaal vindt als ik langere tijd niet ga bakken. Dan heb ik het echt over maanden. Ik weet ook dat sommige bakkers wat gedroogde zuurdesemstarter achter de hand houden. Gewoon zodat je altijd nog iets hebt liggen.

Het drogen van je zuurdesemstarter is wel een ideale manier om je zuurdesemstarter te bewaren. Het is namelijk heel makkelijk om de gedroogde zuurdesem weer te activeren. En eigenlijk lukt het ook altijd wel. Ik vind het een foolproof methode in ieder geval.

Je zuurdesemstarter drogen

Bij het drogen van zuurdesemstart smeer ik altijd een dunne laag actieve zuurdesemstarter op een stuk bakpapier. Dit laat ik vervolgens drogen op kamertemperatuur totdat echt alle vocht eruit is. Dat duurt soms een dag, soms langer. Als de zuurdesemstarter helemaal is gedroogd, breek ik hem in stukken en bewaar hem in een luchtdiche, afgesloten pot. Zo kan ik de zuurdesemstarter echt maanden tot jaren bewaren!

Om vervolgens zuurdesembrood met de gedroogde zuurdesem te kunnen maken, moet je deze weer activeren of tot leven wekken. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe je dat kunt doen:


Gedroogde zuurdesem activeren is heel makkelijk met deze stappen

Gedroogde zuurdesem activeren

No ratings yet

Equipment

 • Schone glazen pot
 • Weegschaal
 • Maatbeker

Ingrediënten
  

 • tarwebloem biologisch
 • water

Instructies
 

Dag 1

 • Weeg de stukjes gedroogde zuurdesemstarter en doe deze in een schone glazen pot. Breek ze eventueel in kleine stukjes.
 • Meet een dubbele hoeveelheid lauwwarm water af. Doe deze bij de gedroogde zuurdesemstarter in de pot en laat 3 uur staan.
 • Roer af en toe even in de pot.
 • Wanneer alle gedroogde zuurdesemstarter is opgelost voeg je net zoveel biologische tarwebloem toe, als je gedroogde zuurdesemstarter heb gebruikt.
 • Roer dit even goed door en laat de zuurdesemstarter nu 24 uur staan op kamertemperatuur.

Dag 2

 • Meng nu biologische tarwebloem en water in een kom. Gebruik hiervoor dubbel zoveel bloem als je gedroogde starter hebt gebruikt. Gebruik dezelfde hoeveelheid water.
 • Voeg het mengsel bij je zuurdesemstarter en roer goed door.
 • Laat je zuurdesemstarter nu 8-10 uur staan.
 • Herhaal deze stap nu nog een keer. Dus voeg een gelijke hoeveelheid water en biologische tarwebloem toe.
 • Roer dit goed door en laat je zuurdesemstarter nu staan tot hij lekker gaat bubbelen. Dat is het moment dat hij actief is en je hemt kunt voeden!
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Let us know how it was!

Wanneer je zuurdesemstarter bubbelt kun je hem gewoon voeden zoals altijd.

Ik voed mijn zuurdesemstarter altijd een aantal uur voordat ik het deeg voor mijn zuurdesembrood maak. Het liefst gebruik je namelijk je zuurdesem wanneer deze het meest actief is. Dat zorgt ervoor dat je zuurdesembrood mooi kan rijzen. Eerder schreef ik al een blog over hoe je jouw zuurdesemstarter het beste kunt onderhouden en voeden.

Meestal reken ik terug vanuit de hoeveelheid starter die ik nodig heb in een recept. Dus als ik bijvoorbeeld 150 gram starter nodig heb, zorg ik dat 50 gram starter in de pot heb en hier 50 gram water en 50 gram bloem bij doe. Zo heb je na een paar uur genoeg actieve zuurdesemstarter om een lekker zuurdesembrood mee te bakken!

Ben je op zoek naar nog meer brood recepten? Bekijk dan voor mijn broodpagina!


Geen reacties

  Plaats een reactie

  Rating recept